Március 15




Az idei ünnepből nekem a tv jutott, az is csak úgy fészemmel, mertmindenféle dolgok voltak, mint Parlament, szerda a hivatalos fogadónapom… A székelyudvarhelyi dolgokat relatív nyugalomban néztem. Egyszerre vagy négy csatornán. Ennek az egyik eredménye az, hogy nem tudom hányan lehetek. Ahány kanális annyi beállítás és annyi szám. Volt aki négyezret mondott, volt aki hetet… Néztem, néztem és… testvéreim a blogban. Láttam Csapó Józsefet és Gazda Zoltánt egy színpadon. Számomra ez… hogy is mondjam, hogy magyarázzam… Valamikor az Ős Káoszban, Gazdával egy szobában laktam, közösen dolgoztunk a marosvásárhelyi Diákrádiónál. Ő volt a főnök és marhára jól szórakoztunk a Hírek rovaton. 1984-et írtunk. Elővettük az Előrét ( a Román Kommuista Párt Központi Bizottságánal lapja) és felolvastuk, hogy pl.: a román borok nagydíjat nyertek, híreinket hallottátok. Namármost akkoriban Csapó doktor az egekig magasztalta ceausescu agrárpolitikáját, a már említett újságban. Zoli ezeket az embereket, a rendszer kiszolgálóit, egyszerűen patkánynak nevezte… Tudom, hogy a kereszténység egyik legnagyobb értéke, a megbocsátás, viszont soha nem hallottam Csapó doktort mellet verve, mondani: én vétkem, én vétkem én igen nagy vétkem… Rebegett a hangja, a tegnap, mit valami nyugdíjas zenésznek aki élete nagy fellépésére elfáradt. Nekem ő már 84-ben eljátszotta… a tegnap éppen az Atonómiát járatta le.
Gazda Zoli barátom, így nagyon nehéz lesz hitelesen “harcolni”
Apropó emlékszem, arra is, hogy egy Markó Béla nevű tehetséges fiatal költőt is Zoli cipelt fel a bentlakásszobánkba és adtunk neki bodza teát. Ej ha akkoriban lett volna videó… Istenem milyen szépen kerek a világ…. Na kellemes ünnepeket.

Kedves olvasó,
a blog szövegeit én írom, Gáspárik Attila és büntetőjogi felelősségem teljes tudatában teszem. A kommentárokat nem én írom és úgy vélem, hogy az ember joga, hogy névvel, vagy álnévvel jelenjen meg. Nem minden esetben értek egyet a kommentárokkal, ami hozzátartozik a demokráciához. Felkérek mindenkit, hozzászólásában maradjon meg a tisztesség és a sajtóetika határain belül. A vélemény szabad, a hír legyen szent. A blog karbantartói jogot formálnak arra, hogy bizonyos bejegyzéseket, ha azok sértőek, töröljenek.
Köszönöm a figyelmet és a bejegyzéseket.

23 válasz: “Március 15”

  1. pehely

    szamitogepes szakkifejezessel dijaznalak…. LOL vagy ennek roman verzioja MKPDR magyarazatert e-mail ;)

  2. Molnár Zoli

    Ne felejtsük el azt sem, hogy Csapó rmdsz szenátor v. képviselő is volt.
    Ha a régi rendszerben való hite ellenére v. mellett jó volt honatyának, akkor miért ne lenne jó most SZNT vezetőnek?
    (Akkoriban ez az érvrendszer még nem volt divatos?)

  3. Administrator

    Ki vethette volna fel? Azok az újságírók, akik 89 előtt kompromisszumot, kompromisszumra halmoztak? (hogy finoman fejezzem ki magam) A közvélemény alakítói 10-15 éve kik voltak? Sajnos itt semmilyen nyílt megtisztulási folyamat nem ment végbe. Kikiáltották Hajdú Győzőt az első és a legnagyobb ellenségnek és azzal kész.

  4. Molnár Zoli

    Erről beszélek én is, hogy a tisztaság már nem lehet szempont.
    (Szegény Bárányi F. idejében még azt hittük, hogy az, de azóta már láttunk egyet s mást.)

  5. Gazda Zoltán

    Nem szeretném, ha Gáspi barátom ezekkel a régi történetekkel bagatellizálni próbálná a Székely Nagygyűlés jelentőségét. A résztvevők számával kapcsolatban jelezte, hogy csatornáról csatornára ughrált, s 4 – 5 ezret látott. Azon a csatornán ahol ezt látta, az a “központi rendezvényt” mutatta. Ott tényleg annyian voltak. Aki ott volt Udvarhelyen, az tudja, hogy nem 4 – 5 000-en voltak. Ami a múlt felemlegetését illeti, a múltról sokat lehetne beszélni, s nem a Gáspival közös emlékeinkre akarnék kitérni, hanem mondjuk Sütő András múltjára, aki azért a nagy nemzetgyálés tagja volt, jó, megbízható elvtárs, s lám Gáspi városában a jó románok csak kitolták a szemét, s bár az autonómia híve, azóta nem nagyon kardoskodik érte. Ő megbízható kéder akart maradni a kiérdemelt nemzeti mítosza mellett. Csapó József múltját lehet, hogy Gáspi jobban tudja. Én nem a múltjával, a jelenével foglalkozom, s az példaértékű. Még egy olyan embert ritkán lehet találni, aki ingyen, s bérmentve ekkora munkát végez, s ilyen veszélyeknek teszi ki magát naponta. Ő nem kap államtitkári fizetést, miképpen te, Gáspi, nem a klientúra tagja, akik közpénzekből Communitas kegyekben részesülnek. Őt nem becsmérelni kell azért, amiért ezt csinálja, hanem csodálni.
    Markóval kacsolatban, amikor ezelőtt másfél évvel egy nyílvános rendezvényre elmerészkedett Sepsiszentgyörgyre (csak titokban mert hozzánk jönni), s elkezdtem mosni a fejét, akkor azt rebegte, hogy “Zoli, mi barátok vagyunk…” Erre én azt válaszoltam, hogy “Csak voltunk, Béla, csak voltunk!”.
    Bizony, én a költővel voltam barát, s nem a nemzetáruló politikussal.
    Gazda Zoltán

  6. mary poppins

    Kedves Gazda Zoltán,

    Markó Bélát ön akkor látta a leirt módon rebegni, amikor ön téli maci-álmát aludta és szépeket, bátrakat álmodott. Apropó, hogy lehet egy nyilvános rendezvényre “titokban” elmenni? Ha mondjuk az ember nem Kovács Pisti…

  7. Administrator

    A fizetésem a CNA hónlapján van. Sokkal jobban kerestem színészként és a családomal is együtt lehettem, igaz akkor nem lehetett magyarul rádiózni Erdélyben s amkor a tv-t bekapcsoltuk… Na de nem megyek le kétosztályosba.
    Zoli emlékszel mekkora balhé lett az írógépből amin Sütő szövegeket gépeltünk???? Ne légy indulatos, sokszor kipróbáltam de nekem nem jött be.

  8. Molnár Zoli

    Kb. úgy, hogy nem verik nagydobra a látogatás hírét, és válogatott hallgatóság (fan club) előtt jelenik meg az elnök úr.

  9. Antall László

    Nem tesznek jót nekünk erdélyi magyaroknak ezek a naaagy náépnémzéti habzó szájak. Markóék (ha nem is sokat) legalább tettek valamit az erdélyi magyarságért. Csapó ex-szanátor elvtárs és társai csak hergelik a környezetünket. Béke kell ide, és sok befektetés, hogy jólfizető munkahelyeket teremtsenek, így maradunk itt mi magyar fiatalok. Apropó: mi bajuk van pl Verestóyval??? Ő legalább vállalkozik és munkahelyeket teremt. Nem szónokol össze-vissza! 2006-ot írunk uraim, nem a középkorban vagyunk!!!
    Gazda úr! Miért nemzetáruló Markó??? Szegénynek csak az a “bűne”, hogy röhögőgörcsöt kapok, amikor román (???) nyelven nyilatkozik :-D

    UI: kolozsvári vagyok, harmincas, nem RMDSZ-tag (semmilyen pártnak, vagy non-profit szervezetnek nem vagyok tagja, még az utécsének se’ kellettem), és semmi közöm Verestóy cégeihez.

  10. Molnár Zoli

    Nekünk az igazságok, a tények elferdítése nem tesz jót. Pl. ez a számháború. A römödöszőnek ha kínos is az udvarhelyi tömeg létszáma, végső soron erősíti őket, mert hivatkozhatnak a társadalmi elégedetlenségre.

  11. Molnár Zoli

    Kolozsváron már el vagytok intézve, béke is van.
    Székelyföldön még nem vagyunk teljesen elintézve ezért nincs béke. (Lásd pl. a háromszéki románság képviselőinek hisztérikus viselkedését).
    A befektetéseknek mi is örvendenénk de az önmagában nem megoldás mindenre. Attól csak a hasunk lesz tele. Mellesleg kérdezd meg a privatizációval vagyonhoz jutott mágnás (Petre Román rokon) Erdély Edét, hogy mi akadályozza őt, hogy befektessen, hogy a megvásárolt gyárait fejlessze, éltesse?
    Én is harminc vagyok, nem párttag, csak székelyföldi.

  12. Antall László

    Molnár Zoli!
    Miként vagyunk „elintézve” mi Kolozsváriak?
    Köszönöm, jólvagyunk!

  13. Molnár Zoli

    A 2006-os évszámot pedig nem tudom értelmezni. Ez valami mágikus szám, amit keleti filozófiák a Gazdaság évének tartanak?
    Általában akik számokat emlegetnek (21.század, 3.évezred és a 19. vagy 20.sz-dal szembeállítják ezt) úgy csinálnak mintha a hatalom rászolgált volna arra, hogy észrevegyük ezt az évszázadváltást.
    Én csak annyit vettem észre, hogy naponta a fejünkhöz vágják, hogy mit akarunk, hiszen a magyarság képviselői a helyi és országos hatalomban egyaránt részt vesznek.
    Nem mai kegy kell, hanem garancia a holnapi jogra! Ezért (is) kéne harcoljon az rmdsz.

  14. Molnár Zoli

    Mond-e neked valamit az a szám, hogy 19, azaz tizenkilenc?
    És az, hogy 90?
    Segítek: tedd hozzá a ,,százalék” szót.
    Az első szám a mai magyar jelenlét, és a második a 1940-es.

  15. Toró Attila

    Az érdekelne, hogy Gáspárik úr miért nem piszkálja a volt, a mostani és feltételezem a leendő főnökének a múltját is? Mert ugyebár azért Markó úrnak a múltjával se dícsekednék, hogy a jelenéről ne is beszéljek.

    “Székelyföld nem alkuszik”

  16. Sándor Szilárd

    Attila bácsi,

    ezek már igazi hozzászóllások igaz ? .. én csak azt nem értem hogy hova tűntek el az enyéim, amit már kétszer is igyekeztem elküldeni Imrehbéni versikéjével mai nap …

    A lényeg az blogtestvérek… hogy tudjunk egymásnak kezet nyújtani és egymás kezét meg is fogni és ha már nem is díjjazuk egymást a szabdság innepén, attól még értsük és érezzük is meg egymás felénk szóló beszédét … ezért teccik a blog.. a kérdés az hogy miként lehet személytelenül jól érezni és érteni …
    ..és tényleg..szeretném tudni: Imrehbéni verses leveles ládájából nem hullhatnak a sorok e mezsgyére..?

    reménységes tisztelettel

    Szilárd bácsi

  17. Taizs Balázs

    Azt hallottátok-e, hogy az oroszok Markó bőrére szerződést akarnak kötni?
    Állítólag a Vörös téri mauzóleumban Lenin múmiáján a bőrt kikezdték a molyok, s a restaurálásra a Markóé lenne a legalkalmasabb. Sajnos, nem csak a bőre, az agya is!

  18. Sándor Szilárd

    Nos ha már működik a dolog, akkor küldök egy Imrehbéni versikét , egy rövidet…:-)

    … szakadt-szabadság zászlórúdja alatt

    …elharsogják , majd El-harsogják,
    hogy a zászlórúdon nincs éjféli zászló,
    s hogy volt egy kedves éles-tompa-fenyőfa-László
    s előtte a vén zászlótartó fia vágta sebét
    tenyerébe véste-rótta névjegyét…

    elharsogják a harsonák, kelletlen s nyugodtan
    s ott zsarnokság – és a zsíros influenza-vírus – velök megütközik
    tyúkok prüszkölnek tombol a vihar árja
    mert a víz az úr, s a cipész-lyúggató árja
    hát ne járjunk mezítláb
    kilóg a lóláb
    lóbálja lóbálja
    a dísztök-hólyag-gomolyagot
    egy kicsi kedves bartóki macska Amerikában

    valaki jár a villanypóznák tetetjén,
    segítség, elvették a villanyt,
    vannak vídékek fekete-pirosak,
    talanított lepkecsontváz illant,
    s mind mind okosak s nem rosszak

    csakhát már tudod, elharsogják
    szakadt-szabad lobogós-sustorgón,
    elharsogják mert szabad a szóban,
    alagútkat nem kell fúrni a hóban
    kik érted-életek emberfaló-falón

    na jó…
    elharsogják.. na mit..?

    :-)
    innepet mindenkinek

  19. Administrator

    Toró úr, az nem rendes vita mikor az az érv, hogy de bezzeg a másik. MArkó Bélát igazán akkor ismertem meg mikor 1988-ban egy titkos társaságot vezetett amelyik szembe helyezkedett a rendszerrel. Dr. Lázok János lakásán volt a székhely stb. Tudja én már öreg vagyok akkoriban, Gazdéknál írtam tiltakozó leveleket Ceausescuhoz és Markóéknak szállítottam a magyar számizdatot. De nem szeretnék felvágni. Ha meg Markó Bélkát össze akarja keverni azzal az újságíróval aki kb. 1887-ben meghalt és kommunista cikkeket írt, kérem ne tegye. Az a Markó Béla nem ez a Markó Béla. Különben soha nem volt a főnököm és szerintem nem is lesz de tisztelni sokmindenért tisztelem és önt is tiszteltetem és kérem érveljen és ne “szemeteljen”

  20. mezei nelli

    “nem tudom hányan lehetek” – én sem tudom, Gáspi, hányan lehetsz :-) de ha te sem tudod, ki tudhatja?

  21. béla

    A napokban, szokasomtól eltérően tévét néztem.
    Láttam egy reklámot, valami alkoholt akarnak eladni. Szerepel benne egy hetyke román parasztlegény, egyenesági dák leszármazott. Feltűnően hasonlít az MPSZ egyik vezérére.
    A reklámszerepekért euróban fizetnek.
    Vajon mennyibe kerül egy székely vezér?
    Ez nagyon bassza a csőröm.

    És folytatva: mióta nem érdekel a múlt, Gazda Zoltán? Vagy csak azok voltak “mocskos komcsik”, akik most nem jó elvtársak?
    Ami meg a fizetéseket illeti, emlékszem egy Csapó nevű ex-honatyára.
    A kurva életbe, vénülők, túl sok az emlékem, de nem eléggé, mert még nem felejtettem el őket.
    Asszem, inkább nem folytatom.

  22. Administrator

    Mindenkinek van ára! Folytasd nyugodtan, mert szerintem a legtöbb mai feszültség oka, a ki nem beszélt múlt.

  23. béla

    Attól félek, ez a vezér a hírdetett idea hírdetett értékéhez képest áron alul kelt el.