Bartók




125 éve született. A tévék és rádiók majd kitesznek magukért, arra a pár percre. Megmutatják, hogy oaoaoao, meg huuu, meg magyar felsőbbrendűség. Közben a legocsmányabb kívánságműsorok mennek, a legigénytelenebb, zenék szólnak, szeret szét az éterben, még a világ, valamikori, legjobb kulturális televíziójában is. Bizony így múlik a világ dicsősége. Szegény Bartók Béla ha feltámadnál, vagy lenéznél ránk ott a mennyei harmóniából, ráncolnád a holmlokod, mikor azt hallanád….kicsiny tanyám oda vagyon csinálva… NE haragudj ránk, már Petőfi is azt mondta, hogy: vasárnapi nép. Ennyit tudunk, te mindent megtettél, el is üldöztek őseink….

Kedves olvasó,
a blog szövegeit én írom, Gáspárik Attila és büntetőjogi felelősségem teljes tudatában teszem. A kommentárokat nem én írom és úgy vélem, hogy az ember joga, hogy névvel, vagy álnévvel jelenjen meg. Nem minden esetben értek egyet a kommentárokkal, ami hozzátartozik a demokráciához. Felkérek mindenkit, hozzászólásában maradjon meg a tisztesség és a sajtóetika határain belül. A vélemény szabad, a hír legyen szent. A blog karbantartói jogot formálnak arra, hogy bizonyos bejegyzéseket, ha azok sértőek, töröljenek.
Köszönöm a figyelmet és a bejegyzéseket.

17 válasz: “Bartók”

  1. Molnár Z.

    Majd az Erdélyi Magyar TV kitehet magáért, hogy a mai fiatalok ne a ,,kicsiny tanyám”, ,,az én jóapámnál nincs jobb” -ot nevezzék Magyar Népzenének.
    A Duna ezért sokat tett. De tudomásulvette valószínüleg, hogy az középkoruaknak és időseknek hiába sugárzol egy gyimesi keservest, vagy egy heavy-legényest mert nem ismerik, szeretik.
    Javítsatok ki, de én eddig csak Udvarhelyen hallottam rádióból népzenét.
    A többi magyar frekvencián, pl. a Gagán is lehetne ,,bartóki Tiszta Forrás”.

  2. Molnár Z.

    Jaj még egy kérdésem: az ablak majd szétfeszíti-e a keretet?
    Ha (majd lecseng a választási kampány, s) még lesz is valami az M2-ben való Ablakozásból, akkor kiváncsi leszek, hogy az M2 policy-ja megengedi-e majd, hogy nyomassátok a népzenét ezerrel, mint a Dunán mondjuk a Régiókban (a Világunk elődjében) az udvarhelyi vagy marosvásárhelyi stúdió tette falusi riportok aláfestéseként.

  3. dzsokko

    csak azt nem értem,mér gyűlölöd ugy a dunát…mer gyűlölöd ez látszik…

  4. Kata

    Igen, azon én is mindig szomorkodom, hogy a jónépnek miért kell például a zanzásított, lagzilajcsis csárdás jobban, és miért nem az igazi, hagyományos, ősi népzenét kedveli…számomra felfoghatatlan, hát 100 évvel ezelőtt az jó volt mindenkinek, ma már nem. Pedig táncolni is jobban lehet rá. Legutóbb a saját eljegyzésemen sírtam emiatt, mert hiába játszattam NÉPZENÉT. :-(

  5. Kata

    …de apropó, a múltkor rátaláltam egy internetes folkrádióra: http://www.folkradio.hu

  6. Administrator

    Dzsokko kedves, nem gyűlölöm a Dunát, sőt. Azt azonban nem titkolom, hogy emlékszem arra az időre amikor Sára Sándor vezette az intézményt. Ő alapított Duna műhelyt és Dunatájat és pénzt adott nekik filmkészítésre. Megalapította a Dunavezitast. Akkoriban nem voltak olasz szappanoperák és nem volt hej de rutyutyu )kívánság giccs) minden délben, órákon keresztül és a saját filmjeit sem nyomatta állandóan. Bár tette volna, mert Ő filmrendező volt. Na árnyaltabb a kép?

  7. Tancsics

    Láttaem egy műsort a Dunán, beszélt benne Cselényi László apósa, Sütő András, rendezte Cselényi László és közreműködött ifj. Cselényi László. Szép? Különben Attile nem hiszem, hogy erről szólt, de ez is egy vetülete

  8. Molnár Zoli

    A Nox együttest én pl. a Dunás Kívánságkosáron keresztül ismertem meg. Michael Flatley magyarul! A magyar néptánc új nagykövetei!
    http://www.nox.hu -> Letöltés -> Videó.

  9. Molnár Zoli

    Szivesen eltársalognék a hazai vezetők és fiaik pozicionálási helyzetéről.
    Ki lehetne tágítani a témát a jelenlegi Cselényi központúsából kiemelkedve. Azért védem őt, mert van egy olyan benyomásom, hogy támadásoknak van kitéve főleg Mo.-n, mert ahogy ő mondta egyszer: ,, a hazafiság az nem bal vagy jobboldali kérdés”.
    Tematizált olyan témákat amelyek tabuk voltak (ismételten felhívom a figyelmet) pl. a Trianon jún. 4-ei emlékdátumát az Összefogás Napjának nevezték el, ezzel is próbálva feldolgozni azt és átlépni a pozitív jövőképek mezsgyéjére.
    Az MTV ilyesmit évtizedekig nem tett és hát az az érzésem hogy a támadások politikai megfontolásuak.

  10. Administrator

    Semmi sem kizárt, habár igazi alkotásai valóban nincsenek… lehet, hogy tévedek. Különben én csak Bartókról és a zenéről szerettem szólni.

  11. Lepi

    Jézus, Zoltán, itt nem is Cselényi személyéről lenne szó, ahenm arról, hogy a Duna az utóbbi években színvonalilag úgy zuhan, mint egy vadászbombázó. Az, hogy valakit támadnak politikailag, még nem menti fel az alól, hogy jó dolgokat csináljon. Vagy igen? Jobboldalon, baloldalon?

  12. Molnár Zoli

    Bocs, Cselényit nem én kevertem a képbe. Valóban nem menti fel.
    Emlékszem arra, amikor úgy ’02 táján ,,Mi lesz velünk miniszterelnök úr?” – kérdezte Csáky (és sajnos nem Medgyessytől).
    Erre a kérdésre azért került sor, mert az addigi teljesítményt (értsd: nézettséget – gondolom én) nem tartották megfelelőnek. Lehet, hogy akkor váltottak szempontot? Nem tudom, csak azt, hogy a Tiszta Forrás tekintetében a Duna többet tett mint bármely más vizuális médium.

  13. Administrator

    Gondolm a jólvégzett munka eredményeképpen szűnt meg Szomjas György táncház műsora. Délben kapcsoljatok rájuk lehet lesz Zábó Dzsimi!
    A Duna tv küldi nekem: Egyszer megjavulok én
    De mégegyszer: Bartók szellemének hiányáról szóltam, általánosan a közszolgálati média kapcsán, nem csak a Dunáról van szó (ott egy kicsit fájdalmasabb) az aggódás és nem a rosszaság vezette kezem, na

  14. Aki ismer jól

    Gáspárik, te szegény-szegény frusztrált kis pöcs. Nem kell a Duna TV-t gyűlölni, amiért nem kellettél náluk médiabohócnak, shoman-nek. Eltanácsoltak onnan, mint nyögvenyelős, gyöngyöző homlokú amatőrt. Még ma is röhögnek rajtad, legyintgetve… Még Pekár is csak így emleget: áz á szegény háknizó fász. Ez fáj neked. De hát nem csak dunás műsorvezetőnek voltál hitvány, hanem színésznek is, újságírónak is, politikusnak is. Szegény-szegény frusztrált kis pöcs.

  15. Administrator

    Hát igen, le vagyok leplezve.

  16. Molnár Zoli

    Bartók szelleméhez meglátásom szerint hozzátartozott (nem bezárólag) a nyitottság és a más népek kultúrájának tisztelete.
    Ebben a tekintetben a Dunát megint csak értékelni lehet: a táncházi kultúra a maga (Kárpát-medencei) egyetemességével volt bemutatva, a népzenei anyagok ugyancsak Kárpát-medenceiek voltak.
    A bartóki szellemiség ilyen értelemben érvényesült.
    A filmekhez nem értek. Azon a területen fogalmam sincs, hogy mi volt a helyzet 8-5-2 évvel ezelőtt és ma.

  17. csilla

    Kedves Attila ,sajnalom hogy ilyen szelmalom harcokat kell vivjal,de ez a mi nagy magyarsagunk.Nem kell masok bantsanak ,tizedeljuk mi sorainkat ugyesen es hat ebben is mi vagyunk a legjobbak,k…. jol csinaljuk.