Prigoana




Tegnap, azaz kedden még volt egy két dolog. Többek között járt nálam Silviu Prigoana, A Realitatea tv megalkotója. A Realitatea volt az első hírtelevízió Romániában, azóta van még kettő. Prigoana Szamosújváron született, a változások után pizzát sütött Kolozsváron, majd tisztasági vállalattal Bukarestbe költözött. Mikor először megjelent nálam, a liberális párt jelvénye volt a gomblyukában, majd szabadkőműves jelvény, ma már semmi. Mindig feketében jár. Háromszor vált el ugyanattól a nőtől, és most újra el akarja venni. Elnöke a romániai mozgássérültek szervezetének, mert az ő egyik alsólábszára is protézis. Műsort vezet az OTV-n, tulajdonosa, Mircea Dinescuval az Etno tv-nek és a Taraf tv-nek jelenleg egy egyetemistáknak szóló csatornát gründol. Van egy gyára amiben DVD lejátszót gyárt. Igazi XXI-ik századi kalandor. Jókat szoktunk „világmegváltani”. Megkérdeztem, hogy mennyit veszített a Realitateaval mikor eladta? 10 millió dollár, volt a rövid válasz. Mai napig is tartoznak neki, mondja. Új terve, hogy pályára állítja az első román műholdat, és ide hozza az indiai filmgyártást. Szeretne egy magyarnyelvű nóta csatornát indítani Romániában, olyan magyar Etnót. Mondtam neki, hogy mindenkinek maga dolga, hogyan szórja el a pénzét de nekem itt hivatalom, van és nem kompatibilis egy nóta csatornával… de nagyon jókat szórakoztunk. Már láttam magam székely ruhában a muskátlis ablak előtt.
Sajnos a jelenlegi Realitatearól nem mondhatom el, hogy nagyon objektív lenne. Tegnap este behívta, Turcescu Pavelescut, a kisebbségi törvénnyel kapcsolatban. Pavelescu parlamenti képviselő, egy nem létező párt tagja(PIN). A Nagyromániától akarnak elvenni szavazatokat és ezért mindent megtesznek, hogy Funárékra rálicitáljanak. És licitálnak. Ott ült a stúdióban, vágta a pofákat, és a telefonnál lévő Borbéllyal ordítozott. Nem értettem Turcescu passzivitását. Szörnyű mikor két ember vitatkozik akiből az egyiknek látom az arcát, a mimikáját, magyarán a metakommunikációját, a másiknak meg csak a telefonhangja. Teljesen hülyét csináltak Borbélyból. A műsor vége felé mikor a beszélgetésbe bekapcsolódott Szász Jenő már világosabb volt a kép. Pavelescu tökéletes harmóniában volt Szásszal. Mind a ketten megegyeztek a kulturális autonómia elvetésében. Szász Jenő jó romániai magyar volt. Ma szóltak is a kollégáim, hogy biztos azért nyomják el a Polgári Szövetséget mert lojálisak a román államhoz, nem mint az RMDSZ. A Realitatea és egy rakás romániai párt elve: oszd meg jól és uralkodj. Nahát ez ilyen a tévé által Bukarestben. Szegény Szász Jenő sem értette mire használják, vagy igen?

Kedves olvasó,
a blog szövegeit én írom, Gáspárik Attila és büntetőjogi felelősségem teljes tudatában teszem. A kommentárokat nem én írom és úgy vélem, hogy az ember joga, hogy névvel, vagy álnévvel jelenjen meg. Nem minden esetben értek egyet a kommentárokkal, ami hozzátartozik a demokráciához. Felkérek mindenkit, hozzászólásában maradjon meg a tisztesség és a sajtóetika határain belül. A vélemény szabad, a hír legyen szent. A blog karbantartói jogot formálnak arra, hogy bizonyos bejegyzéseket, ha azok sértőek, töröljenek.
Köszönöm a figyelmet és a bejegyzéseket.

12 válasz: “Prigoana”

  1. Horváth Róbert

    Avé, Attilák ezt jól összehoztátok!

    Hisz’ ez az utolsó betüig olvasható! Szeretem! Még a helyesírási hibákat is benne!

    Hajrá++

  2. csomHá

    Épp most írtam egy dícsérő mondatot Turcescuról. Engem mindig meglep, ha másnak más a véleménye egy adott dologról (én pl. szeretem a Realitateat nézni, élvezem a stílust), szal lehet hogy újra melléfogtam, majd még finomítok a véleményemen…

  3. Administrator

    csomHá olvastam amit írtál. Szerettem volna oda válaszolni, de nekem még bonyolult… na szóval Turcescu műsorai nem a politikusokról szólnak, hanem magáról Turcescuról. Ha valaki oda megy akkor csak aszisztens lesz. Ez a show biznic törvénye. Magam is sokszor nézem, mert bizonyos politikusok iránti ellenszenvemet, mint amesebeli kicsi királyfi, kezeli. A veszély benne az, hogy előtérbe kerülnek a látványpolitikusok akik, fantasztikus színészi alakítással belopja magát szívűnkbe, holott egy fél törvényt nem tud értelmezni.
    A liberális pártban van legalább egy törésvonal. Az egyik csapat össze szeretne állni a PD-vel és egy kétpólusú politikai életet létrehozni Romániában, a másik magát liberálisabbnak vallja. Na most nehogy azt képzeljük, hogy mondjuk a kisebbséggel szemben liberális… gazdaságról beszélünk. Az első csoportosulásnak a vezére Stoica, csapatában Mona Musca, a második vezéret Tariceanu és Patriciu.
    A RMDSZ-ről hosszabban szeretnék, rövidesen….
    Vasárnap kétszer Csíkban domborítok… ha unod a tévét

  4. Veres Miska

    Turcescu esetében is a Fábry szindróma érvényesül. Az ő meghívottai sem jútnak szóhoz, de meggyőződésem, hogy a Fábry show nem is a meghívottakról szól, aki odaül mo-n csütörtök este a tévé elé, a show-ra kiváncsi, a “cirkuszra” :-) Ezt már elég rég kitalálta valamék okos római császár, hogy cirkusz kell a népnek. Kapunk is belőle eleget :-)
    További jó akármit…

  5. bellini

    Nagyon tetszett a Prigoana-ról szóló hír, és nagyon érdekesnek tartom ezt a blogot csak gratulalni tudok Gáspárik úrnak.

  6. SeerLaci

    Szeretem az ilyen háttérinfókat. Az első gondolatom az volt, hogy ennek a blognak nem lesz kis olvasottsága.

    Gratula!

  7. Lolka

    Kedves Attila!
    Ha Borbélyból hülyét csináltak, akkor az részben Borbély hülyesége is. Nem tudom, meghívták-e abba a műsorba, de ha igen, akkor talán el kellett volna mennie. És akkor talán nem lett volna meghülyítve…
    Továbbá: meggyőződésem, hogy Szász Jenő és társainak legtöbbször fogalma nincs arról, hogy milyen baromságokat csinál. Nekik sajnos nagyon könnyű a székelyföldi többségben kényelmesen üldögélni, és faxolgatni, írogatni onnan. De kérdem én, mi a francot csinálnának, ha mondjuk itt Kolozsvárott kéne állandóan egyes román anyanyelvű munkatársaknak azt magyarázgatniuki, hogy Szász Jenőék nem a magyarság legitim képviselői, vagy, hogy az RMDSz sem egyenlő az erdélyi magyarsággal. Következésképpen a sok baromság amit elmüvelnek, még ha azt is állítják, hogy az erdélyi magyarsá akarja így, nem az erdélyi magyarság műve…

    U.i.
    Ez egy rettentően izgalmas blog. Köszönet érte.
    Csak arra vigyázz, hogy valahol Bukarest és XY város között autózva nehogy te is úgy járj, hogy a mennyországban ébredsz.

  8. Administrator

    Lolka, Turcescu a műsort már egy pár nappal hamarabb elkezdte hirdetni és meghívottként egyedül Pavelescut emlegette. Magyarán esz ágában sem volt, mást is meghívni is személyesen meghívni. Ami Szászékat illeti, az tényleg furcsa és nem csak a román sajtóban. Tele vele a sajtó, hogy gyűjtik az aláírást a hivatalos bejegyzésre. Magyarán, egyenlőre semmilyen hivatalos formában nem léteznek. Akkor egyes csatornák miért kezelik úgy, mintha többszázezrez szavazótábor állna mögöttük? De kit érdekel…

  9. független

    Attila! Te nyalsz a kenyéradó gazdádnak, vagy tényleg nem érted a lényeget?
    Ha valami rossz, akkor teljesen mindegy, hogy ezt ki mondja ki. Mert ha egy lószarra Funar is azt mondja, hogy LÓSZAR és Szász Jenőke is azt mondja, hogy lószar, attól még nem kell egy csapatban legyenek. Sőt lehetnek ádáz ellenségei is egymásnak. Mert tegyük felé, hogy mindketten imádjuk a kis Eörsi Mátyást, de attól én még rühelhetem a nagy pofádat és a favicceidet. Az is érdekes, hogy a főnököd: Markó Bélus kinyalta már az összes kommunista, liberális, szocialista feneket Romániában, de akkor nem jegyzeteltél arról, hogy né: Markó arra bíztat, szavazzunk Iliescura vagy a kedves Nastasera.
    Jól van na, nincs harag, tudom, hogy te is a piacról élsz, de azért nem kell annyira nyalni a Markó fenekét és élvezettel rugdosni a kicsi fiú: Szászét.

  10. Administrator

    Független, nehéz szombat estéd lehetett. Velem is sokszor megtörténik. Ha tudnád, én hogy utálom a favicceimet, megértenél. Téged én kevésbé, de ha akarod beszélj róla. A vasárnap még hátra van, hajrá!!!

  11. független

    Bocs, már meg is bántam, hogy beleszóltam. Kicsit utánaolvastam és látom, hogy nem is “dülsz” be annyira Markóéknak. És a kabaré-jeleneteiden én is jókat röhögtem annak idején.
    Azt nem tudom lenyelni, hogy Szászt rögtön összehozzátok Funarral, ahogy egyszer egy lapra kerül vele. De azt, aki 15 éve sülve-főve együtt bratyizik velük, azt ügyesen megdicséritek.
    Dehát ez az egypártrendszerek sorsa. Azért is bánom, hogy írtam. Neked ez a párt ad pénzt, paripát fegyvert. Nem lehetsz olyan bamba, hogy őket szidjad és a meg se született alternatívát védjed.

    Majd ha lesz magyar pluralizmus Romániában, akkor érdemes lesz esetleg vitázni, addig bocs, hogy zavartam köreidet. Most ti vagytok a bírók, a játékosok és a nézők egyaránt.

    Jó szórakozást! És vigyázzatok, nehogy ellenfél nélkül is elveszítsétek ezt a meccset. Ahogy Felvidéken lebőgött az MKP a megyei választáson.

    Barátsággal, független füge.

    Csak ne gyere az egységgel. Ezt már az ovodában se veszik be.

  12. Administrator

    Drága független!!!!!!!!

    Azt mondod, „Szászt összehozzátok, megdicséritek…” Kik? Mi hárman? Gáspárik, Attila és Csaba? Nem hiszem, hogy valaha valamilyen csapatba tartoztam volna. Gondolom, azért kért fel a jelenlegi hivatalom ellátására Markó Béla. Aki soha az elmúlt öt évben nem hívott fel, hogy ez, vagy az így, vagy úgy alakuljon. Senki nem próbált közbe járni egy székelyudvarhelyi rádió ügyében, hogy ne büntessük meg mert nem biztosított, válaszadást Szász Jenőnek. Az elmúlt öt évben, sikerrel gyakoroltam a függetlenséget. Soha nem engedtem meg magamnak, hogy a saját nézeteim alapján döntsek, egy kényes politikai kérdésben. Soha nem kértem és nem kaptam pénzt, paripát, fegyvert a „Párttól” Mindent amit tettem, a saját munkámmal értem el. Az RMDSZ-t tisztelem mert többszázezer ember szavazata áll mögötte és jelenleg a legsatbilabb politikai erő Romániában. A Parlamentben, azokban a szakbizottságokban, ahol megfordulnom, meg egyenesen büszke voltam arra, hogy például, média jogi ügyekben, egy valamikori színészkollegám, Márton Árpád a legfelkészültebb.
    Szászt soha nem tettem egy társaságba Funárral, még a kabarészínpadon sem. Igényesebb vagyok.
    Sokszor szerettem volna politizálni de ebben az országban még nem találtam meg azt a csoportosulást, platformot, amiben, szívesen ott látnám magamat.
    Erről az egészről meg nemsokára egy nyilvános gyónást fogok tenni.
    Na üdv.