Szováta és egyebek




Sikerült Szovátán beindulnia az első magyarnyelvű kereskedelmi rádiónak. Eddig a fürdőtelepülésnek volt egy helyi román nyelvű rádiója, ami Régenből sugározta a műsorát. A helyi , megyei napilap, kegyesen kb. havonta egyszer beszámolt a városban történtekről. Mától van 24 órás rádió. A Gaga, Marosvásárhelyről látja el Szovátát és környékét műsorral.
Ugyanakkor végre Sepsiszentgyörgyön is működik a tv. Érdemes elutazni, ha ilyen örömhírek várják az embert. Kellő cinizmussal állapítom meg, hogy egyes sajtótermékek igen nagy szakmai rafinériával, stefanghiorghiui képesítéssel, próbálják az említett eseményeket, jelentéktekteleníteni….. Gratula az illető stúdiókban dolgozóknak

Kedves olvasó,
a blog szövegeit én írom, Gáspárik Attila és büntetőjogi felelősségem teljes tudatában teszem. A kommentárokat nem én írom és úgy vélem, hogy az ember joga, hogy névvel, vagy álnévvel jelenjen meg. Nem minden esetben értek egyet a kommentárokkal, ami hozzátartozik a demokráciához. Felkérek mindenkit, hozzászólásában maradjon meg a tisztesség és a sajtóetika határain belül. A vélemény szabad, a hír legyen szent. A blog karbantartói jogot formálnak arra, hogy bizonyos bejegyzéseket, ha azok sértőek, töröljenek.
Köszönöm a figyelmet és a bejegyzéseket.

5 válasz: “Szováta és egyebek”

  1. Bogdan Tibor

    Én Moldva Bákó megyéjéből (csángóföldről) Budapeste felé jövet, -autóban, Marosvásárhely-Kolozsvár érintésével – végig pásztáztam az autórádióval, mit lehetne hallgatni magyarul Nem sok esélyem volt folyamatosan hallgatni ha sikerült is behozni valamit. Csak a nagyobb városok közelében lehetett ezt megtenni. Mikor lesz vajon olyan merész rádió adás, ami egész erdélyben is hallható lesz. Moldvárol nem is beszélve. Talán a Mária Rádió volt az az adás ami a legtöbbször jött be.
    U.I. Remélem meghosszabbítják a mandátúmát.
    Bogdán Tibor

  2. Administrator

    Mikor a frekvenciaelosztás elkezdődött vagy nem volt stratégia, vagy ami volt az ördögire sikeredett.
    HAt éve elmentem egy adót átvenni Borszéken. Kedves onyesti (Moldva)vállalkozók voltak akik a térképen is nehezen találták a borvzek császárát. Kérdeztem, hogy miért kaptak ide engedélyt? Mondták, hát ez jutott.
    Mit akarnak itt?
    Nem tudjuk….
    Ilyen pálda rengeteg van.
    Össze-vissza ment a dolog. Csak városi frkvenciákat engedélyeztek.A közszolgálati rádió, még álmában sem gondolt az FM-rendszerre.
    Pár éve sikerült kialakítanunk egy koncepciót. Helyi, regionális, országos, tematikus lefedettség. Számításba vesszük a gazdasági lehetőségeket, szakmai felkészültséget, valamint a kisebbségi igényeket.
    Ez már-már olyan szép, hogy falvédőre lehetne hímezni de…
    De a frekvenciákat egy másik hivatal osztja, technikai paraméterek alapján….sokszor csikorgó kapcsolatunk ellenére, a dolgok kiszámíthatóak lettek.
    Összegezve: átkos múlt, technikai korlátok, gazdasági problémák, szakmai felkészületlenség az akadálya a tökéletesebb rendszernek. A másik oldalon van: JÓINDULAT.
    Egyenlőre a szakmai párbeszédek alapján mindenki saját hangot akar, remélem nemsokára felnövünk regionálissá. Ez gazdasági és szakmai kérdés. Szerintem idővel, napi pár órára rendszerbe lehetne kötni.
    HA lenne egy erősebb szakmai érdekvédelmi szervezet, akkor az jó lenne….

  3. Sándor Szilárd

    Ez utóbbi bejegyzés…
    azt is jelenti hogy idehaza vagy már Szováta környékén a szépséges Dániából ?

    Ne feledd Attila bácsi, hogy május utolsó vasárnapjára ( egy hét múlva) a meghívás még érvényes Nyárádszeredában … délután reméljük hogy szép idő, gulyás és foci is lesz .. délben pedig 12 órakor … reméljük lesz elég kitartásunk a helybéli mívelődési házacskában előadnunk egy színdarabarabot is … persze ez nem “kötelező”, de jó lenne találkozni .. s persze miértne(?) más kedves emberekkel és olvasókkal is.. mint például te (is) aki az én bejegyzéseim (is) néha elviseled …. szó nélkül :-)

    nem Dán-ia Szere-da , de Nyár-ád..

    szilárdbácsi

  4. Administrator

    mindenhol vagyok…. sajnos nem Szovátán…milyen darabot láthatunk a színpadon ?

  5. Sándor Szilárd

    Álom a kőpárnán

    http://f3.yahoofs.com/blog/43d52c0cz83e46b50/38/__sr_/188a.jpg?mgwEfcEBC3NP9Y1e