Drága Mezzo




Ma esmént gyűltünk. Mert mindenki szabadságon van csak éppen a Nap meg a CNA dolgoz. Engedélyezünk egy újabb műholdas csatornát Tv 3T névvel. Aszondták, hogy 6 hónap múlva olyan intelllelktüel lészen, meg kulturális, hogy csak kapkodjuk majd a fejünket és sírva gondolunk vissza arra, hogy nem tanultunk az oskolában az entellleküel tanároktól. De jó ebben a művelt Hazában élni. Ugyanakkor mindez az ifjúságot célozza majd. A kolozsvári UPC is kapott kisebb csomagot a Mezzo miatt. Írásbeli figyelmeztetés és a kanális azonnali hatállyal való visszaállítása alapcsomagba!!!! Irgum-burgom. Kedden újra ellenőrizzük.

Kedves olvasó,
a blog szövegeit én írom, Gáspárik Attila és büntetőjogi felelősségem teljes tudatában teszem. A kommentárokat nem én írom és úgy vélem, hogy az ember joga, hogy névvel, vagy álnévvel jelenjen meg. Nem minden esetben értek egyet a kommentárokkal, ami hozzátartozik a demokráciához. Felkérek mindenkit, hozzászólásában maradjon meg a tisztesség és a sajtóetika határain belül. A vélemény szabad, a hír legyen szent. A blog karbantartói jogot formálnak arra, hogy bizonyos bejegyzéseket, ha azok sértőek, töröljenek.
Köszönöm a figyelmet és a bejegyzéseket.

20 válasz: “Drága Mezzo”

  1. Sanyi

    Hajra Mezzo!
    En egy dolgot nem ertek. Egyaltalan miert zavarja oket ott az alapcsomagban? S ha mar atakartak rakni, most hogy cseszegetitek oket, hogy tudjak beleszoritani megis az alapba? Nem ertem mit cseleznek annyit es a ki a f@sznak kell a Taraf helyette? Na ez nekem ugy latom magas.
    Nem is fizetnek elo UPC-re, ha nem kene az internet, amit viszont jot adnak, de csak kabeltevevel egyutt adjak. S kulonben is miert nem lehet bonusz csomagban a sok szemet helyett inkabb tobb magyar adora elofizetni. Udvarhelyen megoldottak, Kolozsvaron miert nem lehet?

  2. Sanyi

    Bocs, a nemiszervnek ne probaljatok levelet irni :)

  3. Administrator

    Sanyi drága gyere ki már a kolozsvári központi könyvtárból és látogass el a Monostor negyedbe. Kopogtass be vagy két lakásba és érdeklőd arról, hogy mi a véleményük a post-poszt modern videogarfikáról, Spíró könyveiről esetleg a Dadaizmusró… na és akkor a válaszok alapján nem fogsz csodálkozni, hogy a Népakarat miért eped a Taraf tv iránt. ( a tudósok és a magyarországiak számára : a Taraf tv valami balkáni rossz minőségű u.n. gecmeráj zenei csatorna, olyan bódigusztis románul)

  4. istike

    Én már nem idegeskedem a UPC baromságai miatt. Vannekem DIGI Tv, és csuhajja. Tegnaptól még a Juventus Rádiót is betették.
    És ott Taraf sincs!!!

    Dejónekünk!

  5. Sanyi

    Persze Istike ertelek en teged, de UPC kabelt azert fizetek, h legyen netem. Ha a Diginek lenne internet szolgaltatasa, rohogve lemondanam a UPC-t. De az mar nagy luxus, hogy ez is az is. Ez van, az erdelyi magyar sajtoban mar csak igy fizetnek nekunk. 5 milliobol lakast is berelni s meg is elni…

  6. istike

    Annyiból tényleg nem lehet nagyon élni a lájfot. Nekem meg nem köll haza internet. Majd, ha jön a digi-n. Mert állítólag fog.

  7. Sándor Szilárd

    Sajnos én nem értem az egészert mrt nem tudok fogni Digi-tv-n világhálót éas Mezzot SEM .. ez érdes, hogyan lehetséges?

  8. Sz.Cs.

    Sándor Szilárd, lehet hogy véletlenül kihúztad a kábelt szobafestés-nagytakarítás közben ;-)

  9. szmore

    akkor meg en vagyok a lexerencsesebb, mer nalam a Zinternet menne kabelteve nelkul (rds-rcs), sot meg potya telefonvonal is van a csomagban, ezzel mar csak az a gaz, hogy amikor en szerzodest kotottem akkor meg nem vout. azota mar tevem sincs (tokeleg a net-de az menjen) a kabeltevet meg mindig fiztetem, mer jo az..oszt csorog a nagy kuuutura a padloszonyegre:))

    ha’ vanilyen… :)

  10. Sándor Szilárd

    Kedves Sz.Cs.,

    lehet hogy igazad van :-) de attól még sajnos nem tudom mi az a Mezzo és hogy a Diogi Tv-n lehet e világhálót kapni és hogy.. különben én meg vagyok elégedve a szolgálatóval ahol most kapom a világhálót .. ..

    szilárdbácsi

  11. RS

    Hat, azert kivancsi lennek, hogy egy nyeresegerdekelt cegnek miert a CNA mondja meg, hogy mit adjon az alapcsomagban. Van mas komolyzenei csatorna is, nem csak a Mezzo. Miert eppen a Mezzot privilegizalja a CNA, es miert nem a konkurenciajat? Ezt a versenytanacs az EU-ban nemhiszem, hogy jo szemmel nezne.

    Udv,
    Sanyi

  12. Administrator

    Jogos a kérdés Sanyi!
    A CNA természetesen nem favorizálja egyik, vagy másik tv csatornát. Amit mi teszünk, hogy egy már bejelentett csatorna állapotának megváltoztatását engedélyezzük, vagy nem. Kolozsváron a Mezzo az alapcsomagban van és ahhoz, hogy onnan kikerüljön kell a mi engedélyünk. A UPC még engedélyt sem kért, vagyis önkényesen változtatott műsorrácsot. Mi nem tettünk egyebet, mint köteleztük az engedélyezett műsorrács visszaállítására Elég bonyolult voltam?

  13. RS

    Szia!

    Ertem, de meg mindig nem egeszen vilagos a dolog. A UPC-nek vagy barki masnak, miert kell engedelyt kernie a programcsomagok osszeallitasahoz. Lehet, hogy hulye pelda, de ez kb. ugy nez ki, mintha a zoldsegesben megmondana az illetekes hivatal, hogy mit rakhat az alma melle a kirakatba. Velemenyem szerint, egy kabelteve jol felfogott erdeke, hogy olyan musorcsomagokat allitson ossze, amiert szivessen fizetnek az emberek. Ha nem ezt teszi, akkor sajat maga alatt vagja a fat, es az elofizetok atpartolnak a konkurenciahoz.

    Azzal, hogy peldaul a CNA beleszol a programcsomagok osszeallitasaba, befolyasolja a versenyhejzetet. Adott esetben, egy ilyen lepes, amit a UPC most meg akart tenni, egy konkurens szolgaltato malmara hajtotta volna a vizet. Igy a konkurencia adott esetben elesik attol a haszontol, amit a UPC-tol esetleg ennek hatasara elvandorlo elofizetok jelentenenek szamara.

    Ha pedig a fenti pelda eletszeru, es elmeletileg lehetseges, akkor ez a szabad verseny befolyasolasat jelenti velemenyem szerint.

    Ha pedig nincs igazam, es az elofizetok nem vandorolnak at ennek hatasara egy masik szolgaltatohoz, akkor valoszinuleg nem erdekli oket annyira ez a csatorna. Ebben az esetben pedig nem mindegy, hogy melyik csomagban van? Arrol nem beszelve, hogy ha nem erdekli a musor az embereket, akkor talan jobban is jarnak ha egy masikat kapnak helyette.

    Udv,
    Sanyi

  14. Administrator

    Sajnos felénk szinte sehol nincs választási lehetőség két szolgáltató között. Valahogy a ködbe vész, hogy mióta is szól bele a Tanács a műsorösszeállításba. Valamikor a csatornaösszeállíás alapján kapott, vagy nem, valaki engedélyt. Kb. 1o éve ha valaki betette a Duna tévét akkor nem kapott engedélyt… Mára két kritérium létezik: kötelező csatorna az egyik. A programkínálat 25 %-a kötelező módon a közszolgálati csatornák és a nézettség alapján csökkenő sorrendben a hazai csatornák, amelyek természetesen ingyenesek. A másik kritérium a szerződés. MAgyarán ki kell küszöbölnünk(elméletileg) a lopást. Elméletileg mert számos kábeles engedély nélkül is betesz fizetős csatornákat… Ha a Mezzo eset áll elő akkor a törvényben található “kulturális tartalom bla-bla…alapján járunk el. NEm ragaszkodunk a Mezzohoz de egy nagyobb városban kötelező egy kulturális, ingyenes csatorna…

  15. RS

    Hm… Ertem.

    Ez igy marad amig vilag a vilag, vagy mivel nemsokara unios tagok lesztek ti is, valtozni fog?

    Ha jol ertem, akkor ha most megjelenek egy masik komolyzenei csatornaval a roman piacon, es talalok olyan halozatot ahol nincs ilyen musor, akkor kerhetem a CNA-tol, hogy kotelezze a kabelest, hogy tovabbitsa az adasomat?

    Egyebkent pedig a Mezzo peldaul ha joltudom, akkor nem ingyenes csatorna. Tehat a kabeles fizet erte az LGI-nek. Igy adott esetben esetleg arra kenyszerititek a kabelest, hogy egy szamara veszteseges uzletet penzeljen.

    Arrol nem beszelve, hogy “ingyenes” csatorna elvileg nincs, mivel ha musordijat nem is szednek, akkor is kell szerzoi jogdijat fizetni a musor utan. Vagy ez nalatok nem igy van?

    Valasztasi lehetoseget pedig konnyu produkalni. Nalatok folleg. Ha joltudom romaniaban van a legtobb muholdas DTH szolgaltato europaban. Ebben nem vagyok 100% biztos, de az tuti, hogy nem sok orszag buszkelkedhet ennyi DTH-val. Mi ez ha nem valasztasi lehetoseg?
    A musor a nezo szamara ugyan ugy elerheto mint a kabelen. A kulonbseg csupan a kozvetito kozeg.
    Nemsokara biztos lett ott is egy elelmes vallalkozo, aki DSL-en is elinditja a triple play szolgaltatast. Igy mar kozel 6 lehetoseg kozul valaszthat majd az elofizeto. 4 vagy 5 DTH, +kabel, +DSL. (Nem beszelve az MMDS es az aramhalozaton keresztul tovabbithato adasokrol.)

    Valaki irta, hogy netet nem kap kabelteve nelkul. Ez egy “egyszeru” szurovel muszakilag megoldhato lenne, csak “kerni” kellene a szolgaltatot.

    Udv,
    Sanyi

    PS: Nem kotekedni akarok, csak erdekel a dolog.

  16. Elek

    Hmm. Én meg nem értem. Milyen jogon szól bele abba egy hatóság, hogy egy csatorna alap vagy prémiun, esetleg EBT csomagban értékesíthető? Ezt Magyarországon a csatorna és a kábelszolgáltató közötti szerződés határozza meg. Gondolom az Unióban, máshol sincs ez másként.
    A következő mondat azért sokat elárul a román helyzetről:
    “Valahogy a ködbe vész, hogy mióta is szól bele a Tanács a műsorösszeállításba. ” Ködbe vész……. Érdekes törvényhozási stratégia…
    Nem ismerem a UPC román kábelhálózatának műsorösszeállítását, de csodálkoznék, ha a Mezzo lenne az egyetlen kultúrális tartalmat sugárzó program, és ez alapján kell a UPC-nek ezt egy olcsó (jól értem, hogy ingyen?) csomagban elosztania.

    Üdvözlettel:
    Elek

  17. Administrator

    Ha a törvények egyértelműek lennének akkor nem lenne szükség Hatóságra. Úgy véljük, hogy minden eset más. Ha a törvények betűjét vennénk akkor Temesváron nem lenne egyetlen magyar csatorna sem, Konstancán a török műsorok hiányoznának… Kolozsvár és egyébb kulturális központokban kell legyen egy művészeti csatorna, pláne ha az engedély megszerzésekor vállalták a felelősséget… a UPC vállata a Mezzo-t… Az EU? Jó lenne ha lenne egy egységes koncepció, de nincs. Javasoltam egy konferencián, hogy azokban a szálladákban ahol 4 csillag lóg a bejáratnál, legyen minden EU tagálamnak egy (1) ingyenes tv csatornája…Látott valaki Dunát valahol Európában, Erdélyt kivéve?
    U.I. Ingyen csomag nincs Romániában.
    U.U.I. Ha népszavazást tratanánk arról, hogy fizessünk-e adót, szerinted mi lenne az eredmény?

  18. RS

    Duna Tv:

    Szlovenia, a volt Jugoszlavia, Ausztria (Liwest kabel). Biztos mashol is van, de nem volt idom utana nezni.

    Ami pedig a nemzetisegi musorokat illeti: Ha egy kabelszolgaltato nem eleg felvilagosult, hogy jo uzlet nemzetisegi musorokat tovabbitani, akkor az lassan elashatja a vallalkozasat. Jelenleg az IP technologiaval mar nagyon egyszeru szinte barhova eljuttatni a Tv adasokat. Hamarosan eljon az ido, hogy megfelelo savszelesseggel akar magyarorszagi szolgaltatonal is elo tud fizetni egy romaniaban elo nezo. Aztan majd gondolkodhat a kabeles, hogy hol ronotta el, amikor atvandorolnak az elofizetoi mashoz.

    Udv,
    Sanyi

    PS: Ez egyebkent erdekes. Ha peldaul nem romaniaban van a fejallomas, akkor nem tudjatok befolyasolni a musorosszeallitast.

  19. Administrator

    Nem olyan dinamikus a nézői átállás mint a tehnikai fejlődés. Aki eddig átment DTH-ra általában megtartott a a hagyományos kábelt is. VAjon háhy Skype-os mondta le a klasszikus telefont?
    U.I. a mi beleszólásunknak nem kell nagy fontosságot tulajdoniitani, sokkal finomabban csináljuk. Igazából megpróbáljuk a nézők érdeket védeni. Pl. biytos nagy sikere lenne a szabadon vételezhető pornó csatornának reggeltól-estig… ez azonban sokakat zavarna. stb, stb, stb, stb

  20. RS

    Nyilvan, hiszen a hagyomanyos kabelen netezik, telefonal. Ez egeszen addig igaz, amig a tv-t, netet, telefont nem tudja valaki szinten egyben adni. Erre megoldas a DSL tv. A DTH szolgaltatok masik nagy hatranya, hogy nem tudnak ugy csatornaszamot novelni, mint egy kabeles, es mindig lesz olyan musor, ami a DTH-ba nem “fer” el, de a kabelen meg siman.

    Kultura:
    Akkor az alltalam kepviselt kulturalis csatorna parametereit ha elkuldom neked, akkor van eselyem, hogy az bekerul a kabeltevek kinalataba? Szerintem is a nezo erdeke, hogy kulturat lasson, csak szerintem a sajat csatornamra nagyobb lenne az igeny.

    Udv,
    Sanyi