Tiszta hangok
Az Új Magyar Szó kezdeményezésére a fontosabb romániai magyar sajtóintézmények, civil szervezetek vezetőinek neve is szerepel majd azoknak a személyeknek a listáján, akiknek átvilágítására ezen a héten kéri fel a Civic Media Egyesület a Szekuritáté Archívumát Átvilágító Országos Tanácsot; az egyesület akciója a “Tiszta hangok” nevet viseli.” www.maszol.ro

Erre miért vártunk mostanáig? A megszólalás minimuma kellett volna legyen 1990-ben. Tudom hogy nem volt akkoriban hivatal, de lehetett volna egy publikus nyilatkozattal tisztázni a dolgokat.
Ha későn is de nagyon fontos, a kezdeményezés. Ne tessen elfelejteni a rádió és televízió munkatársait sem, azokat sem akik már mint nyugdíjasak dolgoznak be, sőt én a magyar művészeti intézmények véleményformálóira is kiterjeszteném a vizsgálatot.
Non plus ultra: a Magyarországra távozott újságírók és véleményformálok is essen át a „tisztító tűzön”
U.I. egyik napon Marosvásárhelyen mesébe illő öreg néne vezette, valószínűleg, uokáját a Vártemplomba. Megható kép. Közelebb érve a nénében felismertem, a valamikor pártfórum vezetőjét (Vörös Zászló), aki a színház ideológiai ellenörző bizottságát is vezette (cenzúra) Ő volt az amikor a marosvásárhelyi színház műsorra tűzte Madách: Mózes darabját a következőket mondta: csak nem gondolják az elvtársak, hogy az arab-palesztin konfliktusban mi állást foglalunk. Nem az ötvenes éveket éltük, hanem a sütői: ahogy lehet, korszakot. Ma a néne hordozza az unokáját a templomba, soha senki egyszer sem tette szóvá, hogy hány évre vetette vissza a kultúrát, mocskolta az agyakat….

Kedves olvasó,
a blog szövegeit én írom, Gáspárik Attila és büntetőjogi felelősségem teljes tudatában teszem. A kommentárokat nem én írom és úgy vélem, hogy az ember joga, hogy névvel, vagy álnévvel jelenjen meg. Nem minden esetben értek egyet a kommentárokkal, ami hozzátartozik a demokráciához. Felkérek mindenkit, hozzászólásában maradjon meg a tisztesség és a sajtóetika határain belül. A vélemény szabad, a hír legyen szent. A blog karbantartói jogot formálnak arra, hogy bizonyos bejegyzéseket, ha azok sértőek, töröljenek.
Köszönöm a figyelmet és a bejegyzéseket.

8 válasz: “Tiszta hangok”

 1. Sz.Cs.

  Na ja, sosem tudhatjuk, milyen embernek adjuk át a helyünket a buszon.

 2. Administrator

  nem büntetésekre gondolok, vagy megtorlásokra, egyszerűen szeretném tudni, hogyan működött és kik felelősek azért, hogy pl. elvették a fiatalságunk egy nagy részét

 3. Boros

  addig is amig jon(vagy nem) egy valasz listazni kellne a volt kommunista part funkcionariusaokat akik ma kozvelemenyformalok
  pl. egy honlap> http://www.tisztahangok.ro le kell vedeni es publikalni.

 4. M.Zoli

  Magyarázza meg nekem valaki, hogy miért tulajdonítunk (vagy kéne tulajdonítsunk) nagyobb jelentőséget annak, hogy templomba viszi az unokáját az öreg néne, azzal szemben mintha színházba, moziba, vagy egy közéleti vitaestre vinné?

 5. szali

  M.Zoli te nem érted a kérdés felvetést. Azok akik kiszolgáltak egy diktatúrát, akikért tízezrek mentek el Erdélyből itt élnek közöttünk, magyarországon, Romániában. Osztják az igazságot, a pénzt, a hatalmat vagy éppen az uokájukat viszik a templomba. A múltat fel kell tárni, kontextusba helyezni és elérhetővé tenni. Ez a minimum.
  Gasparik te át voltál világítva?

 6. Administrator

  Igen kétszer hivatalból és egyszer személyesen kértem. Esküszöm nem fájt és a sugarak sem voltak káros hatással. Ajánlom mindenkinek.

 7. Segesvári

  Dúl a sajátságosan értelmezett demokrácia
  (Hogy kinek használ?…)
  Felcsaptak „itésznek” olyanok, akiket – enyhén szólva – becsap a memóriájuk vagy gyermek-diákcipőben jártak akkor, amikor valakiknek – akarva-akaratlan – állni kellett „a sarat”.
  Magyar lévén, a „mesebeli öreg néne” nem volt, nem lehetett ama ideológiai bizottság főnöke (e tisztet a megyei propaganda titkár tölötte be). Nemzetisége miatt rövidesen menesztették állásából.
  A Mózes c. darab vitájáról idézett kijelentés nem tőle származik, ott sem volt. (Ön ott volt? )
  A többi állítás is (évekre visszavetni a kultúrát, mocskolni az agyakat stb.) ennyire felel meg a valóságnak…
  Mocskolódni a műveletlenek kenyere, akik számára nagy dicsőség „elverni a port” valakin (beletaposva a magánéletébe is). Közel negyed évszázad távlatából, mialatt bölcsen hallgattak. A felelősségre vonás felelősséggel jár!

 8. Administrator

  A mágánéletét senkinek nem bántottam és nem is szeretném. Ezért is nem adtam több részletet.
  Akármilyen fájdalmas is, akármilyen személyes drámákat is rejt egyesek, szembe kellne nézni bizonyos dolgokkal.
  Marosvásárhelyről több tucat művész távozott külföldre “azokban az időkben” a hazugságok, a kompromisszumok, az álértékek propagálása miatt. Érvényes ez egész Erdélyre. Bölcs hallgatás helyett valós visszaemlékezésekkel már előrébb járnánk a tisztulásban.
  U.I. a memóriám jól működik, de ez nem fenyegetőzés.