Hatalmon a magyar




Néha arra gondolok, ha még meg lenne a humorom, akkor írnék egy könyvet, vagy filmet aminek, mondjuk, az lenne a címe: segítség hatalmon vagyunk. Most nincs időm egy koherens szinopszisra, jöjjön egy pár jelenet. A jelenetek anyaga két nap terméke.
Csöng a telefon. Titkárnő, jó hangosan mondja: a máramarosi alprefektus. Ralu, megfogja a fejét. Már megint, dünnyögi. Kérlek, beszélj vele. Máris hivatalos a hangom, mint egy amerikai filmben. Alprefektus hangja bizonytalan, de belevág. Vidéki körmondatok, mézesek, másosak…. DE őt valóban nem zavarják a magyarok, de annyian panaszkodnak, Nagybányán. Sok a magyarműsor, ez a helyzet, és ha sok is, kellene fordítani, mert az, jog. Vagy nem? Fekete-fehér képek öt évvel ez előttről. Telefontató, korántsem hősünk, próbálja megmagyarázni, sok embernek, hogy egy ötezres székelyföldi faluban nincs igény a feliratozásra. Függesszük fel, egy hétre a televíziózás fordításának a kötelezettségét, lássuk, hányan fognak tiltakozni. Hasztalan az érvelés. 2002-ben vagyunk, még mindig fekete-fehér a kép. Új a törvény, a médiában. Újítani kell a határozatokat. Előbb érvelő szereplőnk vezeti a gyűléseket. Addig halasztja a fordítás kötelezettségi határozatot, hogy az lassan, érvényét veszíti. Senki és semmi nem szabályozza. Egyedül ő tudja. Még a magyarnyelvű sajtót sem értesíti. Minden működik senkinek semmi baja. Arra gondol, ha sikerül két három éven át határozat nélkül élni akkor lesz hivatkozási alap. A magyar műsorgyártók tudják, hogy fontos az üzeneteket célba juttatni. Az RMDSZ közben Szent Györgyként legyőzi a Pruteanu féle nyelvtörvény sárkányt. Megint színes a kép. A telefonáló szórakozottan tekergeti a telefon zsinórját. Kérem, nevezze meg a műsort, pontosan. Nincs konkrét dolog, jön a válasz. Úgy általában. Nagyon sajnálom, nem tudok általánosan dolgozni. Különben is tegye írásba a panaszát. Zavart, köszöngetés és búcsú, majd még hívni fog esetleg, majd ír is. Na itt elég volna, de emberünk soha nem tudta a mértéket. Alprefektus úr, van ott Máramarosban egy felügyelőnk, majd ő elmagyarázza, küldjem oda? Igen, igen, könnyebbül a telefonáló, hogyan hívják. Gózner Csaba Máté. Telefon elnémul. Lehet lehullott a hó Nagybányán? (Alprefektus demokrata párti képviselő)
Aznap gyűlés. Egy feljelentés, Maroshévízről, Hargita megyéből. Felháborító, hogy a Hallmark, és egy Discovery magyar szöveggel megy és román felirattal. Ő (panaszos) meg nem akarja. Angolul tanul és nem magyarul, ( I am, krokodil, You are snake) és hogy ezt most el kell intézni és egyáltalán. 30 perc pokol, a gyűlésen. Fogcsikorogva, a panasz elutasítatott, illetve átutalva a fogyasztóvédelemhez.
A két jelenet párhuzamba állításával az is ki kell domboruljon, hogy bizonyos kérdéseket mennyire könnyen meg lehet oldani zárt irodákban, és mennyire nehéz a sajtó előtt játszani.
Ugyanaznap este a közszolgálati rádióban Valeriu Tabara az RMDSZ-el közösen kormányzó D.A. Szövetség képviselője, a Nagy Románia Pártot überelő retorikával utasítja rendre Máthé András, kolozsvári képviselőt. Máthé, remekül érvel, de a műsorban nincs kivel. Az amúgy PD-s képviselő, valamikor a PUNR párt tagja volt és egy kis nacionalizmusért soha nem kellett a szomszédba mennie. PD vicsorít az RMDSZ-re. Közben beúszik a kép, hogy mind a ketten Brüsszelben egyazon politikai családban ülnek, szépen hátratett kézzel, megfigyelnek. Néppárt. Persze még a legjobb családban is… A közszolgálat meg…a csörte után, hogy rend legyen Gusat hívja be. Ez a román politikai élet legnagyobb turistája, éppen ultra nacionalista retorikával felteszi a magyarellenesség, i betűjére a pontot. Az, aki most hallott először a kisebbségi törvényről, csak annyit értett, hogy a magyarok valami olyat akarnak, amit sem a kormánypártiak, sem az ellenzék nem akar. Hatalmon vagyunk. Na szerintem ez egy jó kis film lészen.
Közben míg e sorokat rovom, szóltak az Informatikai Minisztériumból, hogy a tegnap este Vadim Tudor a közszolgálati tévében, miniszteri fejléces papírt lobogtatott, mert magyarul írtak rá. Meg kellene vizsgálni a műsort, és meg kellene vizsgálni az OTV tegnap előtti műsorát, amiben Gusa magyar gazdasági összeesküvésről papolt. És meg kellene vizsgálni és meg kellene nézni és el kéne járni és a kurva életbe mi a szar, van már megint.
Ja mindenközben megszavaztuk, hogy Szatmárnémetiben a City Rádió átáll egész napos magyarnyelvű műsorra, hamarosan indulnak Nagykárolyban is. A katolikus magyarnyelvű Mária Rádió december közepén indul. Szép az élet, legyen jó mindenki és türelmes és az élet szép… valahol.

Kedves olvasó,
a blog szövegeit én írom, Gáspárik Attila és büntetőjogi felelősségem teljes tudatában teszem. A kommentárokat nem én írom és úgy vélem, hogy az ember joga, hogy névvel, vagy álnévvel jelenjen meg. Nem minden esetben értek egyet a kommentárokkal, ami hozzátartozik a demokráciához. Felkérek mindenkit, hozzászólásában maradjon meg a tisztesség és a sajtóetika határain belül. A vélemény szabad, a hír legyen szent. A blog karbantartói jogot formálnak arra, hogy bizonyos bejegyzéseket, ha azok sértőek, töröljenek.
Köszönöm a figyelmet és a bejegyzéseket.

3 válasz: “Hatalmon a magyar”

  1. uj szekoly

    Szia Attila!

    Látom ma mindenki foglalt.
    Tegnapi válaszodra reagálva csak annyit mondhatok, hogy Szmörnének igaza volt: ha már tudod, ismered minden csinját-binját ennek a területnek, miért is hagynád abba. Szerintem sokkal többet tud egy olyan ember elérni, aki már ismeri az adott területet, átlátja a gondokat, tudja mit-hol kell megmozgasson annak érdekében, hogy el lehessen intézni ezt-azt… ugyanakkor ez a Te döntésed!!
    Köszönöm kérdésed, megvagyunk, persze még férne…most családilag beszéltem…
    Szinházilag szinte semmit sem tudok, mert el kellett jönnöm a szinháztól(kül. nem publikus okok miatt), és még nem gyógyultam ki belõle annyira, hogy érdekelni tudjon, mi is történik arra….valószinû, hogy ez nem egy szép magatartás egyesek számára, de ez engem most a legkevésbé sem érdekel!!
    Udvarhelyen szinte minden a régi: civakodás-marakodás mesterfokon, há má mé ne?? alapon, ha má igy eggyütt vogymunk mi székölyök, és senki sincs, aki zavarjon bennünket… Unom azt, ami itt van, rengeteg okos ember, prsze egyik okosabb a másiknál, mindenki poziciót, pénzt, hatalmat szeretne… Néha ki vagyok ábrándulva ebbõl a városból…még szerencse, hogy léteznbek normális, rendes emberek is, sõt Emberek is!!
    Zavar az, hogy aszerint vagy jó vagy megfelelõ valamire, ha egyik vagy másik félhez tartozol…vagy én vagyok naiv és ezt kellene csinálni…
    A legjobb ebben a városban, hogy magyar, és hogy el lehet mernni a környéken szuper helyekre… na meg persze, hogy itt lakok én meg a családom…kis szerénység-amit nem kell figyelembe venni…
    Ha találkozom Fincziékkel átadom az üdvözletet, nem tudom, hogy kire gondolhattál még, amikor azt irtad, hogy azokat is üdvözlöd még, akik megérdemlik…
    De nézzük mai leveled: A nagybányai sztori, az No Comment…
    Maroshévizi hangoskodónak csak annyit üzennék, hogy van még egy pár csatorna, amit nézhetnek, ahol angolul lehet tanulni!! Vagy el kell menni angol nyelvleckét venni…hogy kikupálódtak!!! azért megnézném hányasa van a kölöknek angolból a suliban…vagy ez es az RMDSZ hibája…na de hagyjuk…
    Az elõbbihez csak annyit, hogy tudok kedvezményesen magyar nyelvleckéket szerezni…
    Valeriu Tabara, Cozmin Gusa et Co. LÚZEREK…azt sem tudják ki irányitja õket…vagy mit is akarnak…sajna nekik…
    Külömben számitani lehetett, hogy ilyen hangvételüek lesznek, mert akik nem tudnak legalább egy centi normális dolgot ajánlani, az mindig a nacionalista ndumával próbál feltörni. Kell hagyni, ahogy az öreg széköly mondaná: Ez es elhal magában…
    A végére pedig: AZ ÉLET TÉNYLEG SZÉP, még ha néha nem is úgy tûnik…
    Ne hagyd magad! Baráti üdvözlettel
    Zoltán

  2. Hangya a gatyaba

    Kedves Attila!

    Te a neped veded!:) De kitol> Magadtol?:))
    Nagy vagy oreg a humorba, sokat rohogtem rajtad, de neha felduhitesz.
    Tudod mirol van szo…
    Egy magyar csatornarol amelyet lepakoltal egy nem foghato savra az egyik magyar varos helyi kabelhalozatan.
    Es miert?
    Mert ez az ado nem udemerista hanem csak … Obiektiv akar lenni.

    KIvanom:
    Nagy Hangya a gatyadba hogy csipjen:))))

  3. szmöre

    a nagybányai ügy elég gáz lehet, vagy nagyon megváltoztak ott az emberek. ha emlékeim nem csalnak, két darab (mutatom, kettő) kábeszolgáltató van, legalabbis volt. egyik a C7 (amelyet nemrég vásárolt fel a rds-rcs csoport) a másik a c8, közismertebben CRD. a lagzi lajcsi péntek este idején elkövették azt a merényletet, hogy kiszedték a TV2-t a palettáról, másnap reggel több mint 70 ember nyomult be az ügyfélszolgálatra, hogy vrempelojcsi önápoj. kinek is a magyar vagy részben magyar nyelvű műsor?
    egyébként tiszteltetem Anghel urat, szerintem szépen egyensúlyban tartja a román-magyar helyzetet. kézenfekvő példa, hogy kétnyelvű táblák vannak közintézményekben, annak ellenére, hogy a törvényben előirt százalékarány nincs meg.