december 1, még egyszer




Na még egyszer. A tegnap a legnézettebb román adó, a Pro Tv, azzal ünnepelte a tizedik szülinapját, hogy hét különböző hangszerelésben adta elő a román himnuszt. Volt rock, hipp-hopp, szimfonikus, népdal, manele stb. Képzeljük, el, ha valamelyik magyarországi csatorna előadatná, az Isten áldd meg a magyart, a Dupla kávéval, Szandival, a Belgával, a 3+2-vel, Majka Papával, stb… A Hungaricum cirkusz eltörpülne mellette. De ne adjunk ötleteket. Igaz nem is veszünk. Ugyanis ma reggel több román lap, lázasan kereste az Audiovizuális Tanács azon határozatát, amelyikkel fel lehetne lépni, az újítók ellen. Ne keressék. Nincs. Rendelkezések vannak, amelyek védik a nemzeti szimbólumokat, de csak bizonyos összefüggésekben. Pl. egyik párt sem használhatja reklám filmjében a himnuszt, vagy az ország zászlóját. A himnusz előadásmódja nincs levédve. Szerencsére. Mert ha le lenne, akkor javasolnám, a jó ízlés törvényi meghatározását. Akkor majd jöhet a hatóság és felléphet, ha egy fél oktávval magasabban vágják ki a magas C-t. De addig, sok komolyabb dolgot mindenkinek, s ha nincs, akkor pihenést, mert sokakra ráfér. Csau

Kedves olvasó,
a blog szövegeit én írom, Gáspárik Attila és büntetőjogi felelősségem teljes tudatában teszem. A kommentárokat nem én írom és úgy vélem, hogy az ember joga, hogy névvel, vagy álnévvel jelenjen meg. Nem minden esetben értek egyet a kommentárokkal, ami hozzátartozik a demokráciához. Felkérek mindenkit, hozzászólásában maradjon meg a tisztesség és a sajtóetika határain belül. A vélemény szabad, a hír legyen szent. A blog karbantartói jogot formálnak arra, hogy bizonyos bejegyzéseket, ha azok sértőek, töröljenek.
Köszönöm a figyelmet és a bejegyzéseket.

11 válasz: “december 1, még egyszer”

  1. Gabi K

    HA jól tudom, Király Lindának voltak hasonló próbálkozásai a magyar himnusszal, olyan sikere volt vele, hogy fel is tették a netre. Utánanéztem a http://www.jo.zan.hu és http://www.teccikérteni.hu oldalakon (egy haverem ezek küzül vmelyikről töltötte le), de a rengeteg anyag között nem találtam meg.
    Kinek hogy sikerült túlélni dec. elsejét? Én szerencsére nem voltam TV-közelben, úgyhogy nem állt módomban meghallgatni a román himnusz manele-változatát, amit nagyon sajnálok :-) . Még a neten sem olvastam el az újságokat.
    No nem baj, mindjárt itt lesz december 5. Aztán meg dec. tizennemtomhány. Tiszta évfordulókból áll e hónap eleje…

    Ja, igen,lenne egy kérdésem: hogy számitják, határozzák meg egy TV adó nézettségét? Rádióknál követik a hallgatottságot?
    No jó, ez már két kérdés volt. A választ előre is köszönöm.
    G

  2. Administrator

    A román himnusz manele változtát a http://www.revistapresei.ro címen a tegnap hallgattam, de ma is ott van.
    A nézettséget, műszeresen mérik, negyedóránként. Természetesen csak azoknak, akik befizettek rá. A mérést az AGB végzi és csak azt fogadják el hivatalosan. Magyarán a reklámoztató ez alapján fizet.
    A rádióknál évente négyszer mérik, a hallgatottságot, szintén csak azoknak akik befizettek rá. Ez nem olyan jó dolog, mert a kis regionális és városi műsorszolgáltatók nem tudnak beszállni a magas költségek, illetve a mérési hibahatár miatt

  3. Sándor Szilárd

    ez egy proba-hozzaszolas.. a tegnapi hozzszolasom nem ezen weboldallal megjelove, nem erkezett meg a bloggon es igy az is lehet hogy nem en irtam, ha mar nem jelent meg

    :-)

    szilard

  4. Sándor Szilárd

    Kedves Attila

    … nos orommel latom immar hogy elment a hozzaszolasom, tehat akkor megis en irtam az elobbi lorinfos weblapos uzenetet :-)

    … a tegnap ugyanis nem az egyhaz-kozsegi weboldalt hanem a szemelyesebb honlapom masoltam be a hozza-szolasomban es hat magyar karakteru betukkel is irtam … de akkor mni lett e szovegemmel hova lett es kiolvassa “valyon” , azt amit kulonben nem en irtam hisz nem jelent meg :-(

    ime a tegnapi hozzaszolasom weblapkent megjelolt cime:

    http://spaces.msn.com/members/szilard1revc1967/PersonalSpace.aspx?_c11_BlogPart_blogpart=myspace&_c=BlogPart&_c02_owner=1

    valoszinu ez volt az oka hogy nem jelent meg a hozzaszolasom

    lehet hogy csak egy weblappal lehet itt hozzaszolni ? nem legyunkse ketarcuak se “ketwebuek”… van ilyen ? az en esetemrol errol szo sincs..

    … akkor maradok a http://www.lorinfo.ro/unitarius elsokent beutott weblapommal es ha nem titok akkor szeretnem tudni hogy mi lett a tegnapi hozzaszolassal amit valoszinu ezek utan hogy nem tudom hogy hova kerult van nem is en irtam..

    Szilard

  5. Administrator

    Gratula a Weblaphoz. Nagyon jó kezdet. Elfogult vagyok a környékkel, mert valahol a választott szülőföldem. A jövőben szerintem a környékről több fényképet és nevezetességet is fel lehetne tenni. Na meg a Nyárádmentéről elszármazottaknak, forumot biztosítani. Persz ez csak javaslat.
    Kellmes hétévégét.

  6. Sándor Szilárd

    Javaslatod nagyszerűenk tartom!

    Mi a véleményed a következő társalgóról :

    http://groups.yahoo.com/group/nyaradmentiek/

    …várom véleményed, hozzászólásod, segítséged , jelentkezésed

    Szilárd

  7. Sándor Szilárd

    Attila,

    legyszives kuld vissza azt a hozzaszolasom , amit lehet hogy nem is en irtam, es ami nem jelent meg a bloggodon, a hozzaszolasban amit nem en irtam szo volt a katonsagrol es lazito oszintesegrol, de ha nem is en irtam legyezives az en cimemre kuld vissza, ha pedig errol nincs tudomasod akkor legyszives nezz utana hogy hova ment el .. :-)

    adventi vasarnapon azert meg egy ennyi befert az idomben amikor az
    Ef 6,7-8 rol predikalok

    :-)

    Elore is koszonom megertesed es segitseged

    Szilard

  8. Administrator

    Kedves Szilárd, nem találom, az említett bejegyzést és azt sem tudom, hol keressem, de holnap kapcsolatba lépek azokkal akik adminisztrálnak és hátha megoldjuk. Kellemes Adventet, itt a második vasárnapon. A csoprt cím remek ötlet, kellne egy kicsit propagálni.

  9. Sándor Szilárd

    Köszönöm Attila,

    megenézted a csopotot ?

    Ha nem miért nem?
    Ha igen miért nem íratkozátal be ?

    :-)

    Egy pár helyen már propagáltam és várom a visszajelzéseket, és természetesen várom a te propoagálásod (is).

    Van már egy bejelentkező és ha sietsz te leszel a második.

    Köszönöm a jókívánságokat!

    Jó lenne egyed dolgokat nem meghatározni.. talán..mint például az advent is..anank ellenére, hogy a fogalomnak van jelentése..

    …de ha enm határozzuk meg a dolgainkat akkor hogyan lehetséges hogy értsük is egymás nyelvét , még ha értjük is a fogalmainkat

    …talán a nyárád-menti lelkület is egy olyan fogalmom amit nem érdemes meghatározni..úgy gondolod? ..de akkor a dillema az hogy it kezdünk egy meg nem határzott fogalommal és mint tudunk ezzel élni, hogy tudjuk használni és miért ..?

    .. klikkelj rá a társalgó címére és írd le elmélkedésed a fentiekről… ha időd lesz…megdobbnak politikával dobj vissza vallással…

    …különben az előbbi elvesztődött hozzászólásomban (amit nem én írtam :-) azon is elmélkedtem hogyha a kálvinisták nyakasok, akkor az unitáriusok vajon milyenek, talán szájasok..vagy máglyafüstösösek.. stb..

    barátsággal

    Sziárd

  10. Korbely

    Néhány éve az Anima Sound System feldolgozta a Himnuszt, bizonyos G. Nagyné Maczó Ágnes hisztizett leghangosabban a politikai szférából, de az idő mindent megoldott: az Anima továbbra is él és virul, G. Nagyné pedig… :)

  11. Administrator

    Jesszus, hogy engem mennyi tiltakozás várt, a Pro tv-s himnusszal kapcsolatban. Azért ilyenkor az ember egy kis benyomást nyerhet a toleranciával kapcsolatban. Jó kis teszt ez, a román közhangulat megítéléséhez.