tv néző iskola 3




Az EU-nak vannak alapkövetelményei. Az egyik ilyen cucc az: átláthatóság. Szinte mindenhova bekeveri. A médiában kéne tudni ki a tulajdonos és azt, hogy miből él a csatorna (vagy kanális?) Romániában a Hatóság honlapján www.cna.ro minden médiatulajdonos megjelenik. Ott ahol akadályoztak minket, a személyek megnevezésével, büntetéseket is kiadtunk. Nem elégedünk meg ay x, z kft-vel. Neveket nekünk!. Kocsmában is úgy jó, ha látja az ember, hogy ki húúúúzatja. Az átláthatóság ezen követelményével nehezebb a manipuláció. Nehezebb. Sajnos vannak információk arról, hogy nem minden esetben a “valódi tulajdonos” kerül közhírré.
Ez az elvárás a különböző csatornák bevételeivel is. Fontos átlátni, hogy miből él mindenki, ugyancsak a manipuláció elkerülése végett. Ennek érdekében a média törvény, egységesen követeli a nézettség mérést. Ennek alapján történik a reklámbevételek kifizetése. Van egy ú.n. rating pont azt beszorozzák, az előző esti nézetséggel és látható a bevétel. Ha Romániában más alapon fizet a reklámügynökség, akkor indulnak a találgatások, a spekulációk, kinek milyen érdeke van tartani valamit ami nem piacképes stb. Jó a rendszer, mert össze lehet hasonlítani a kiadásokat a bevétellel és könnyebben észlelhető a pénzmosás, az állami “szponzorálás”, vagy ki tudja milyen más politikai, gazdasági beavatkozás… Tiszta ügy. Tisztább mint a sajtó. Természetes a tévék hatása is nagyobb. Pl. a sokak szerinti hírcsatorna, a Realitatea tv, nézettsége óriási! Nem jön ki az átlag 2%-ból de a nézők “minősége” nagyobb bevételt jelent.

Probléma: ez Magyrországon miért nem létezik?

Idézet a www.index.hu -ról

A zavargások tudósításában amúgy élenjáró HírTv nézettségéről nem nagyon lehet pontos számokat tudni, mivel a csatorna nem szerződött le a nézettségmérést végző AGB Nielsennel, sőt a HírTv nagyon vigyáz arra, hogy semmilyen adat ne kerüljön a sajtóhoz, de még a reklámügynökségekhez se.

Gondolom ez egy kis csúsztatás! Mi alapján fizet egy-egy reklámügynökség és mennyit? Hihető lenne-e a csatorna ha azt nem a nézettség alapján tartanák fent? Az Eu-ban történhet kifizetés anélkül, hogy a szolgáltatás körülményei nem tisztázottak? Ha valaki tud többet akkor érdekelne.

Kedves olvasó,
a blog szövegeit én írom, Gáspárik Attila és büntetőjogi felelősségem teljes tudatában teszem. A kommentárokat nem én írom és úgy vélem, hogy az ember joga, hogy névvel, vagy álnévvel jelenjen meg. Nem minden esetben értek egyet a kommentárokkal, ami hozzátartozik a demokráciához. Felkérek mindenkit, hozzászólásában maradjon meg a tisztesség és a sajtóetika határain belül. A vélemény szabad, a hír legyen szent. A blog karbantartói jogot formálnak arra, hogy bizonyos bejegyzéseket, ha azok sértőek, töröljenek.
Köszönöm a figyelmet és a bejegyzéseket.

2 válasz: “tv néző iskola 3”

  1. alaszka

    Ezek szerint aki ott hirdet az tamogatja a csatorna ideologiajat. Ki csodalkozik ezen?
    A politika es az uzlet regota osszefonodik. Nehogy mar az EU-tol Magyarorszagon valtozott volna valami.

  2. amok

    A hírtv honlapján a friss nézettségi adatok fent vannak:
    “A Hír TV közönségelemzése a 2006. 09.18-09.24-i héten
    Célcsoport: „kábel 18+” , idősáv: 02:00-23:59 (egész nap).
    Forrás: AGB Nielsen Médiakutató Kft. / Hír TV felmérése”

    http://www.hirtv.hu/?tPath=/belfold/&article_hid=117141