Dilemma 1




Két napja a román Prima tv híradójában láttam egy erdélyi település, Köbölkút iskoláját. Több mint száz magyar gyerek jár, egy olyan épületbe amit nagyon nehéz 2006-ban elképzelni. A helyiek a döglött malacokat a skóla budiába dobták, ameddig még van kukoricás addig oda járnak a gyerekek. A bemutatott osztályban a tanulók nagyrészének megették az uzsonnáját, a terembe besétáló kóborkutyák. A kétségbeesett panaszt Rákóczy Lajos tanár úrtól hallottuk. Volt ott tehetetlen magyar polgármester és egyebek… Dilemma: ezekről a dolgokról miért nem lehet olvasni, hallani, látni a magyarnyelvű médiában? KÖBÖLKÚT a falu neve. Köbölkút. (van neki magyar táblája is)
U.I. Megkérem az MTI-t ha lehet írja meg az esetet, akkor hátha elolvassák a különböző fontosságok. Komolyan nagyon nagy baj van.

Kedves olvasó,
a blog szövegeit én írom, Gáspárik Attila és büntetőjogi felelősségem teljes tudatában teszem. A kommentárokat nem én írom és úgy vélem, hogy az ember joga, hogy névvel, vagy álnévvel jelenjen meg. Nem minden esetben értek egyet a kommentárokkal, ami hozzátartozik a demokráciához. Felkérek mindenkit, hozzászólásában maradjon meg a tisztesség és a sajtóetika határain belül. A vélemény szabad, a hír legyen szent. A blog karbantartói jogot formálnak arra, hogy bizonyos bejegyzéseket, ha azok sértőek, töröljenek.
Köszönöm a figyelmet és a bejegyzéseket.

14 válasz: “Dilemma 1”

  1. udvarhelyi

    Attila

    Biztos, hogy Romániában van ez a bizonyos Köbölkút? Ha igen mond meg azt is, h. melyik megyében?

    Én Szlovákián kívüli Köbölkútról nem hallottam.

  2. Administrator

    Bihar megye. Pontosan a neve Érköbölkút. Még1szer: a kutyák megeszik a gyerekek uzsonnáját a padból!!!!!!!!!!

  3. Elemér

    Az MTI valószínű abban az esetben írja meg:
    – ha valaki tájékoztatót küld nekik
    – ha van egy tudósítója közelben
    Ahhoz, hogy tudósítója legyen, pénze is kell legyen. Pénzből lehet újságot írni. Nemde? Melyik erdélyi magyar sajtóorgánum rendelkezik annyi pénzzel (mint pl. a Prima Tv), hogy Köbölkút-ra, vagy bármely más településre tudósítót küldjön, oly dolgokért, melyeknek amúgy sincs nagy hírértéke (ennek pl. azért nem lehet, mert a vidéki iskolák nagy százaléka ilyen és ehhez hasonló problémákkal küzd nap mint nap).
    Erdélyben hozzávetőlegesen 4000 ezer település létezik, azoknak 10%-ból folyamatosan lehetne tudósítani, mert történik valami. De: egyrészt nagyon nehéz teljesen lefedni a kisrégiókat, anyagi szempontokból is. Sajnos nem hasonlíthatjuk az erdélyi magyar újságírást össze a vezető román médiumok képességeivel, kevésbé a nyugatiakkal. Nézzük meg, hogy a Süddeutsche Zeitung napi 80 oldalas anyagot tesz le az asztalra, elemez, értékel. A román sajtó, bár pénz jócskán van benne, nem jutott el még arra a szintre, amikor komoly elemzések látnának napvilágot a médiaorgánumokban. Tényeket állapítnak meg és pont.
    Milyen alapon tudnának elvárni bármely erdélyi magyar médiaterméktől, felkészült szakemberek és pénz hiányában, hogy felfele mozogjon az újságírás értékskáláján? Gyenge a szakemberképzés, ez tiszta, a hozzáértőeket pedig nehéz megfizetni.
    Tanácsolom: ne ragadjunk le pletyka szinten, vitázzunk az újságírás helyzetéről, fejlődési lehetőségeiről, nezzük meg a problémák valós okait, de ne vádaskodjunk. Együtt próbáljunk megoldásokat találni. Tudom, ez komoly erőfeszítések és áldozathozatal nélkül lehetetlen, viszont vallom, hogy nem a vádak, a negatív kritikák jelentik az elsődleges lépéseket a kérdés megoldása tekintetében. Nézzük meg a lehetőségeket, képességeket, adottságokat!

  4. Administrator

    Hol a vádaskodás? Egyszerűen furcsa, hogy egyesek önnálló egyetemmel bohóckodnak és nem vesszük észre, nem akarjuk észrevenni, hogy középkori színvonalon van az elemi oktatás. Nem hiszem, hogy ez akkor pénz kérdése. Az érköbölkútiak valószínűleg nem is próbálkoztak a helyzetükre magyar médiát hívni segítségül. Ez miről árulkodik?

  5. kalap

    Nem látom az összefüggést az önálló magyar egyetem szükségessége és az elemi iskolák állapota között.
    Persze minden ami nem a te szájad szerint való, pocskondiázod. Megszokhattuk már tőled…

  6. naiv

    Elnézést, Mester, hogy itt kérdezem:
    már nem működik a régi *@cna email-címed? Amit oda ír az omul muncii azt már nem kapod?
    Esetleg megadhatnád a privátot esetleg privátban?
    F.P.

  7. Administrator

    Kalap ezek a megnyilatkozások sincsenek a szájam íze szerint, de nem minősítem. Úgy gondolom, ha ma Érköbölkúton közel kétszáz gyereknek nincsenek meg az alapvető emberi körülményei az elemi iskolához, a középiskolát is nehezen fogják elvégezni. Persze egyeseknek párszáz magyar gyerek problémája pocskondiázás. Személy szerint másként látom.

  8. Izé

    Mi köze az egyetemnek a vidéki iskolához ?
    Ha tényleg érdekel az ügy akkor meg kéne kérdezned a Bihar megyei tanács elnökét, lehet ő többet tudna tenni ha éppen nem az ismeretlen román katona sirjával lenne elfoglalva.

  9. Administrator

    ez itt egy médiablog. A sajtót kérdezem, dicsérem, pörlekedek vele. Remélem ő majd megkérdezi a megyefőnököt, a tanfelügyelőséget, talán az államtitkárt!

  10. Sanyi

    Kedves Kalap es Ize!

    Ti egybol az egyetemen kezdtetek el tanulni?
    Ha nincs szalonkepes magyar iskola egy kis faluban, akkor a szulo fogja a porontyat es elviszi egy mas telepulesre, ahol vannak korulmenyek, isten orizz egy roman nyelvu iskolaban. A gyermek pedig elvegzi romanul az iskolat, utana meg nem fog magyar egyetemre jarni. Akkor meg ki a hatam kozepenek fog kelleni a magyar egyetem?
    Irni es olvasni nem az egyetemen tanitanak meg!

  11. Izé

    Kedves Sanyi nagyon okosan hangzik amit mondsz, de a felelőség kit terhel az emlitett esetben ? Mert az egyetemért harcolnak, de ki harcol az iskoláért ?

  12. Administrator

    Nem harcolni kell, takarítani és tanítani.

  13. Mihály László

    Iskolakezdés előtt akartam egy ilyen anyagot készíteni. Kérdeztem több embert, tanárokat, újságírókat, tanfelügyelőket, hátha tudnak az említetthez hasonló helyekről. Nem tudtak. Vagy nem akartak. Vagy nem akarták, hogy írjunk róla. Amikor az új tanügyi magyar államtitkárt (aki mellesleg ugye éppen Váradról került a székbe) kérdeztem, némi szemrehányással szegezte nekem, ugyanbiza miért akarom én is a szegénységet, a pusztulást fotózni, arról írni, amikor – és ez aztán kiverte a biztosítékot – annyi megvalósítása van a tanügyminisztériumnak, iskolákat újítottak fel, rengeteg pénzt belenyomtak, meg lehet nézni, egészen nyugati színvonal, padló, padok, internet…

  14. Administrator

    Egy kieegyensúlyozott anyagban van remek padló és szaros budi. Kérdés, hogy milyen felénk az arány? Problem, hogy nálunk az ótonómia 90% -os, a többi nem fontos. Persze az ótonómia is csak kinyilatkoztatás szintjén érdekes. Azon el lehetne gondolkozni, hogy ha egy kis közösség nem tud egy iskolát fenntartani akkor, hogyan fog egy gazdaságot???????