RMDSZ meg a román média




Az utóbbi években tudjuk, hogy az RMDSZ a román médiában be van szorítva egy védekező pozícióba. Az átlag tv néző azt látja, hogy “már megint azok a magyarok…” A “kormányosok” meg dühöngnek, hogy miért nincs szó az általuk vezetett gazdasági, oktatási, stb. ágazatokról. Ma már nehéz kezelni a dolgot, amit két évvel ezelőtt elmulasztottak. Szükség lett volna egy koncepció és rá egy pár emberre (nem biztos, hogy magyar nemzetiségű) oszt meglehetett volna “csinálni” az RMDSZ képét. Persze ez csak feltételezés, de biztosan jobb mint az ami történt.
Gondolám ezeket a magvasakat, miközben néztem a Nasulban (B1 tv) Nagy Zsolt minisztert és Antal Árpád képviselőt. Istenem, Nasul. Időjárásjelentéseket olvasott a Pro tv-ben, semmit nem fejlődött, most meg ő a “cápa” A mi tévéink annyira kerülik a politikát (mert nem hoz nézettséget) hogy ilyen Nasulok kezébe került a dolog. Szóval jól állja a sarat a két titán de mennyivel egyszerűbb lett volna, ha a sajtóban nem két évvel a kormányzás után kezdődnek azok a kérdések, hogy: maguk magyarok csk a magyar kérdéssel vannak elfoglalva, maguk azt mondták, hogy külön rendszámtábla kell a magyarok lakta megyékben…Szóval ha lett volna az a bizonyos koncepció!!!! Tovább mennék. Hetente jelennek meg azok a kampányok, amelyek arra bíztatnak, hogy szeressük a romákat, ..magyar megfelelőjére miért nem gondolt senki? MIt tett a romániai magyar közösség, hogy megismertesse magát a maga valóságában? Minden felmérés azt mutatja, hogy nagyon nagy az ellenálás a magyar közösségek iránt. Sajnos csak nézzük, nézzük szinte tehetetlenül. A hegyen túli magyar szervezetek (az a kevés ami van) tartanak rendszeres sajtótájékozatót a helyi román sajtónak a kérdések jobb megvilágítás érdekében? Legalább erre van koncepció, képzés?
Halló ébresztő!

Kedves olvasó,
a blog szövegeit én írom, Gáspárik Attila és büntetőjogi felelősségem teljes tudatában teszem. A kommentárokat nem én írom és úgy vélem, hogy az ember joga, hogy névvel, vagy álnévvel jelenjen meg. Nem minden esetben értek egyet a kommentárokkal, ami hozzátartozik a demokráciához. Felkérek mindenkit, hozzászólásában maradjon meg a tisztesség és a sajtóetika határain belül. A vélemény szabad, a hír legyen szent. A blog karbantartói jogot formálnak arra, hogy bizonyos bejegyzéseket, ha azok sértőek, töröljenek.
Köszönöm a figyelmet és a bejegyzéseket.

7 válasz: “RMDSZ meg a román média”

  1. új széköly

    Ennek már, ahogy irtad, réges-rég meg kellett volna történnie… De mi be vagyunk skatulyázva, a nagymagyar semmibe és onnan nem is akarunk kilépni…pedig szét kellene nézni, mert a világ változik körülöttünk…
    Az az érzésem néha, hogy valakiknek ez nagyon jól jön és mindent megtesznek azért, hogy igy is maradjon minnél hosszabb ideig…

  2. cs

    szerintem sem artana egy erre szakosodott csapat – rmdsz imidzs-epites a roman nyelvu mediaban. minden lehetseges megfelelo eszkozokkel es megfelelo csapattal.

  3. acs

    kilepni a vedekezo poziciokbol: egy profi pr , profi erveles, legjobb vedekezes a tamadas elven egy nagy rakas pelda van eu szinten , amit fel lehet hasznalni a kisebbsegpolitika reklamozasaban.

  4. keli

    “nagy az ellenálás a magyar közösségek iránt” ???

    Es mi a helyzet a magyar kozossegek ellenallasaval? A dicso magyarsagunkkal, amit annyira nagyra tartunk, hogy keptelenek vagyunk folyekonyan romanul beszelni, roszabb esetkben akar megszolalni. Az, hogy ha egy harmincfos tarsasagban harom magyar van, az a harom magyar biztos egy bogba verodik, hogy ne legyen rakenyszerulve, hogy romanul beszeljen.

    A roma kampanyok 90%-a kulso (mmint a roma tarsadalmon kivulrol indulo) kezdemenyezes, reszben mert divat diszkriminalt kisebbsegeket tamogatni.

    De a magyarsag messze nem annyira diszkriminalt, mint a romak es kepesek kellene legyunk kifele is fordulni. PR szinten is, valo igaz, de legelso sorban sajat emberi haztajunkon. Es akkor lehet nem gondolnak ugy Bukarestben, hogy a mi egyetlen gondunk reggeltol estig, hogy lecsatoljuk Erdelyt Romaniarol …

  5. roac

    keli! te hany nyelven beszelsz folyekonyan … csak kivancsi vagyok?

    “Az, hogy ha egy harmincfos tarsasagban harom magyar van, az a harom magyar biztos egy bogba verodik, hogy ne legyen rakenyszerulve, hogy romanul beszeljen.” -> ez nagyon helyes, csak ne olvadozzanak/vegyuljenek en is igy csinaltam, ezert utalt sok evfolyamtarsam, es nem azert mert utaltam romanul beszelni, hanem mert semmi szukseget nem ereztem, hogy aklimatizalodjak kozottuk csak a szuksegest es semmi + jopofizas.

  6. en

    hulye vagy, roac

  7. roac

    ha te igy latod…