Hírek és az erdélyi média




Édes Arany Tesókáim! Először is Mikulás. Szüret!
Másodszor arra gondoltam, hogy vágjunk rendet és próbáljunk meg segíteni abban, hogy jobb rádióműsorokat hallgassunk. Volt itt nemrég egy olyan vagdalkozás, ami minden falusi búcsú velejárója. Most próbáljunk meg higgadtan érvelni. Ajánlom, hogy az első megközelítés legyen a HÍREK fejezet.
Ennél a fejezetnél vagyok a legelégedetlenebb. A közszolgálati és a kereskedelmi rádiók magyarnyelvű híreinek nincs karaktere, egyénisége. A forrás feltüntetése nélkül koppintják őket az Internetről, vagy felolvassák a napilapokból. Hiányoznak a karakteres magyarázatok, az érdemi elemzések. Olyan: követő híreket hallunk. Megvolt, megtörtént, elmúlt… ennyi. Nem tudom, hol végeznek, mit tanulnak a hírszerkesztők, de félő, hogy sok esetben hiányoznak az alapvető politológiai ismeretek. Egyesek meg -mintha- kis mellékesként végeznék ezt a munkát. Röviden ennyit indításnak. Tessék nekem ellentmondani, megerősíteni, érvelni. Ha valaki elkezd rosszindulatúan személyeskedni, megtörténhet…

Kedves olvasó,
a blog szövegeit én írom, Gáspárik Attila és büntetőjogi felelősségem teljes tudatában teszem. A kommentárokat nem én írom és úgy vélem, hogy az ember joga, hogy névvel, vagy álnévvel jelenjen meg. Nem minden esetben értek egyet a kommentárokkal, ami hozzátartozik a demokráciához. Felkérek mindenkit, hozzászólásában maradjon meg a tisztesség és a sajtóetika határain belül. A vélemény szabad, a hír legyen szent. A blog karbantartói jogot formálnak arra, hogy bizonyos bejegyzéseket, ha azok sértőek, töröljenek.
Köszönöm a figyelmet és a bejegyzéseket.

14 válasz: “Hírek és az erdélyi média”

  1. Karesz

    Gaspi lehet az utolsó mondat burkolt fenyegetése nem hat serkentően a belepofázásba.Szivd vissza hátha belevágunk.
    PS: Elnézést a nick megváltoztatásáért -Nyaradi-voltam eddig.

  2. Zsuzsa

    Nem tudom, mi a manó van velem mostanában, de egyfajta kényszert érzek, hogy helyesbítsek, ha nem értek egyet azzal, amit olvasok.
    Aláírom, karaktere nincs a híreknek, de a köszolgálati médiában ne is legyen, mert a “karakter” már kommentárt is jelent: a szerkesztő magasröptű, jóltájékozott egyénisége megaszongya, hogy miként állnak a dolgok. Ezt kereskedelmi adóban tegyék, elkötelezett napilapban tegyék, közszolgálati rádióban és tv-ben felejtsék el. Ha vita van, kérdezzék meg mindkét felet, legyenek karakteresek a gyorsaságban és a pontosságban, tegyenek fel karakteres kérdéseket az interjúalanyoknak, de egy hírügynökségi adat kommentárját bízzák a politológusokra.
    Hírforrás hiánya? Nem mernék általánosítani. Ki olvas fel az újságokból? Max.lapszemlét, az is kivonata egy-egy cikknek.
    A Magyar Rádió, a Transindex, a TV-k internetes hírszolgálata mindenki számára hozzáférhető, mindenki átvesz vagy legyen koppint, de ismét hangsúlyoznám: MEG VAN JELÖLVE A HÍRFORRÁS.

    Soha nem állítanám azt, hogy a dolgok rendben vannak, de néha azt érzem, hogy a szürkéből feketét, a fehérből valami ronda barnás-sárgát szeretnétek csinálni. Legalább az a kevés dolog, ami rendben van hírekkel, műsorokkal, hadd jelenjen meg nálatok is a megfelelő helyen. Hanem ugyanazzal a pontatlansággal lehet benneteket is vádolni, mint amivel ti jösztök médiás kollégáitokat illetően. Azért beszélek többes számban, mert a blogon hozzászólók esetében többször is észrevettem ezt: egy jelenséget úgy írnak le, hogy a kis vedreket mind belehajigálják a büdös nagy cseberbe.

  3. Karesz

    No nem azért mondom csak nekem Rejtő egyik kikötői hőse jut az eszembe aki azt mondta :”az vessen rám kővet aki nem fél attól hogy úgy vágom szájon hogy…” stb. és soha nem lehet tudni hátha beleférek a kődobálozás kategoriába.Lehet azt tudni hogy ki kivel haver a kikötőben?Na de ez csak jópofázás és csak a hangulatot akarom egy kicsit megdobni Mikulásra.

  4. Sanyi

    Segitseg!

    Itt a blogodon olvastam, hogy jo buli a Boom TV. na mondom, akkor en Digizek. Irok is nekik s kerdem, h lesznek-e plusz magyar adok, mint amit a UPC ad. Jon a valasz, h december 1 tiszteletere meglesz a csomag. Nosza megyek is kotni szerzodest, szoroanyagon a magyar adok feltuntetve, szerzodesben nincs. Mondja a szerzodes koto, hogy hivjam Bukarestet kozponton s beteszik azt is. Hivom a kozpontot, ahol meg egy nap utan sem tudtak, hogy kottem szerzodest es hat ok kene kikuldjek a szerelot felszerelni a cuccot. Mondom, hogy kene nekem a magyar csomag. Hat azt mondja a csaj, hogy az nincs csak januar egytol.
    Mondom, en ezert kottem meg veluk a szerzodest. aszongya o nem tehet semmit.
    Most egy honapig fizetem azt ami megy a UPC-n is es amit a net miatt tovabbra is kell fizessek.
    Gaspi, mi a megoldas? szoljak a fogyasztovedelemnek, reklamban valo megtevesztesert? Mert a reklamban benne van mar a magyar csomag, de legalabb kisbetus resz az nincs. Bar te ismered oket, tamogatok voltak.

    Ugy erzem nyert ugyem lenne.

    Koszi
    Sanyi

  5. Administrator

    Szó szincs fenyegetésről, de nem szeretném megtudni, ki mennyit iszik, ki kit dug, illetve nem… mert nem érdekel.

    Értem Sanyi, értem, nekem is az van BOOM és magyarul nézek minden AXN-t, meg Discoverit, meg filmes izét azt hiszem ATV és van. Meg fogom kérdezni mi van a többivel. Ezeket a beírásokat meg az Üzenőfalon kellne intézzük.

    Zsuzsa drága! Szerinted a BBC-nek van karaktere? Stílusa? Szerintem van. Amiért valami közszolgálat nem kell unalmas legyen. A kommentároktól sem félnék, ha az segít a szabad vélemény kialakításban.

  6. csomh

    Értem én ezt, meg egyet is értek, de hadd kérdezzem meg, melyik az az iskola, ember, mester akitől Erdélyben, Romániában el lehetne sajátítani az alapvető politológiai ismereteket, vagy a karakteres magyarázatok mikéntjét, ne adj Isten az érdemi elemzések technikáját?

    Szerintem még egy kezdetleges olvasmánylista sincs, amit az egyetemeken osztogatnának a célból, hogy majd ebből vizsgázzanak a jövő médiásai. Pedig egy ilyen tényleg nagy lépés lenne.

    Azt javaslom, hogy állíts össze egy (elérhető) bibliográfiát és tedd közzé.

    Ígérem, hogy én végignyálazom a címeket, nem másért csak hogy bloggolni tudjak.

  7. alaszka

    Sokszor olyan semmitmondóak a tudosítások. Megvolt, jó volt, lelkes volt, szerették. Nem emlékszem, hogy a hírekben (magyar hírekben) valami elmarasztaló lett volna. Minden magyar polgármester jó, minden tanácsos szép, okos, és általában mindenki tökéletesen teljesít. Sehol egy kritikai hang, egy bírálat. Lehet nincs? Egyszer azt mondta a kolozsvári alpolgármester, hogy betömi a gödröket. Valaki szembesítette ezzel? Lehet, hogy nem a hírekben kellett volna… na de értitek miket mondok.

  8. Zsuzsa

    Alaszka, egyetértek veled, hogy gyakori a finomkodás, nem nagyon megyünk tankkal senkinek. Az alpolgármestert több fúrum is megkérdezte arról, mi lett az ígéretből, biztosan akkoriban nem hallgattál rádiót, néztél TV-t. Nem mintha attól még megoldódtak volna a dolgok.

    Gáspi, a BBC-nek valóban van karaktere, de a kommentárok 85-90%-a ott is úgy érkezik, hogy kérdésekkel szorítják sarokba a “bűnöst”. Szerintem ez a legprofibb módszer, sajnos, az erdélyi magyar médiában kevés ilyen egyéniség van. Csomh-nak igaza van, míg az újságíró szakon elsősorban az erdélyi magyar sajtó történetét kell elsajátítanod, és nem ilyen kőkemény gyakorlati képzés zajlik, addig mi nem leszünk BBC.
    Azt pedig ki nem állhatom, amikor egy újságcikkből süt, hogy az illető FIDESZ-barát, azért tud olyan egyéni nyelven fröcsögni magyarországi eseményekkel kapcsolatban, vagy más felállásban: az RMDSZ-t szeretgeti, és csepeg a negédességtől, valahányszor interjút készít valamelyik Bukarestbe elszármazott személyiséggel. Akkor inkább szárazan kérdezzen /Figyelem! Tájékozottan!/, én meghallgatom, és otthon, a kis készülékem mellett leszűröm a magam következtetését: ez jó nagy baromságokat mond, ez megkerüli a kérdést, ennek gőze sincs arról, mit kérdeznek tőle, ez még magyarul sem tud. Nyugi, ezekből a száraz anyagokból nagyon sok minden kiderül a hallgatók számára. Nem kell mellé az általam említetteket egyfajta hírháttérben összefoglalni.

    Egyébként azt hiszitek, a hírszerkesztőknek nincs meg a maguk egyéni véleménye? Egy cigi mellett megbeszélik, meglehetősen karakteresen, de ez nem tartozik a hallgatókra. Hangsúlyozom, közszolgálati médiáról beszélek.

    A Hír TV esetében mindannyian tudjuk, merre billen a mérleg. Mindig megszűröm az ő “igazságukat”, ha ki akarom deríteni, mi lehet a hír alapja. Sok már esetben is ezt kell csinálnom. Nem ezt látom a profizmus velejárójának. A BBC híradását igen, de attól még kis Erdélyország fényévekre van, és ez az egész “fejlett” társadalmunkra érvényes, nem csupán a hírszerkesztőkre.

  9. bezzeg

    BBC? Hány emberrel?
    Kolozsvári rádió – marosvásárhelyi hány emberrel? hogy buk-ról, meg temesvárról ne is beszéljünk.
    Meg aztán van annyi adásidő, hogy megengedhessék maguknak, hogy még azzal is (kommentekkel, hírháttérrel) untassák hallgatóikat?
    Igaz, néhány hírháttér nem lenne rossz. De politikai kommentár? Kivel? Kiről? Miről? A pártról? kivel? Az ellenpártról? Kivel?
    A román pártokról? Há kit érdekel?
    Meg aztán, azoknak a műsoroknak is megvan a helyük, lásd Kossuth Krónika kommentárműsor, vagy háttér.
    Ha már híradóra terelted a szót, úgy gondolom, hogy egy híradónak a szerepe abban merül ki, hogy pontosan, gyorsan, hitelesen, megbízhatóan és tárgyilagosan tájékoztassa a vételezőt.
    Ebben az országban is, a közszolgálati médiát egyesek uralják, gondosan ügyelve arra, hogy megfelelő legyen az imidzsépítésük. Másokat nem engednek be, de ez ugyanígy van a másokkal is de az ők sajtójukban.
    Hogy mirét kell az mszp-fidesz macsak-egér játékot ennyire lenyalni itt is, az számomra továbbra is rejtély. Tény, hogy még egyik közszolgálati médiában sem láttam-hallottam egy rmdsz-mpsz, vagy emnt, vagy sznt, vagy mittudoménhányanvannakmégasorban nemzeti, fél- vagy egésztéglás szervezetek közötti vitaműsort. Miért? Mert egyesek gondosan kikerülik a kérdést, nem hajlandóak lealacsonyodni holmi pitiáner szedettvetett társaságok szintjére, a másik meg leneokommunistázza amazokat, azért nem ül le. s akkor minden tv meg rádióműsornak arról kellene szólnia, hogy megint nem ültek le egy asztalhoz tárgyalni, de bár még egy kávéra sem. évente 1-szer, tusványoson kegyesen megengedik a sajtónak, hogy együtt kaphassa őket “-” végre.
    Meg aztán, az utánpótlásnevelés… van olyan nálunk? Ady sajtókollégium? vagy micsoda? BBTE? na vicces. kijön a végzett “újságíró” s azt sem tudja, hogy a tévében nem a budilehúzó kapcsolja fel a reflektor. De elméletet, aaaaazt tud. há jó nekije. Szegényke. Miért nem ment tanárnak? Na UFF. most ti úsztok.

  10. benni

    A biralat nem mindig jelentr tankot. Egy jo idoben jott kritikus eszrevetel segithet a vezetoknek. Sajnos a hirek nem rendelkeznek a legkisebb kritikai szemlelettel sem.

  11. Administrator

    Zsusza kedves, tudsz te arról, hogy valaha valaki a rádió munkatársai közül valaha felmérte volna a hallgatottság elégedettségét a hírekkel kapcsolatosan?
    Sokszor az az érzésem, hogy ezek a hírek bárhol lemehetnének, bármilyen nyelven de nem érdekelnek. Átvesznek egy sablont, valahonnan és nyomják…

  12. Zsuzsa

    Nem tudok róla, sőt, arról sem tudok, hogy a Magyari Tivadarék által készített, pár évvel ezelőtti felmérésen kívül bármivel kapcsolatban bármi is született volna. Ez persze nem a szándék, hanem a pénzhiány miatt van így. De ha valaki finanszírozna ilyen jellegű felmérést, én szívesen tanulmányoznám, megszívlelném és közzé is tenném.
    Igaz, hogy sablonosak a hírek, mondjuk, ez műfaji követelmény is, ugye van hírfej meg hírtest, ha ezt betartod, egyenhírnek tűnik, de ennek így kell lennie. A tartalmi sablonosság más, arról még tényleg lehet mondani részleteket. Kritizáló részleteket is, természetesen.

  13. bezzeg

    Egészség!
    NEm tudom, hogy valaki a rádió munkatársai közül kellene felmérést végezzen. Milyen hivatalos háttérrel? Erre szakosodott, engedéllyel rendelkező cégek léteznek, amelyek nagyon sok pénzért végeznek el, egy-egy ilyen felmérést. Ha arra kéred a hallgatókat, hogy mondjanak véleményt a rádiók műsorairól, az esetek 90 százalékában csak pozitív dolgokat mondanak. Aki kritizálna, vagy nem veszi a fáradtságot, hogy telefonon kritizáljon, vagy nem is hallgatja azt a rádiót, amelyik a véleményeket szeretné hallani.
    Egy pontos közvélemény-kutatásra nincs lehetőség. A kisebb magyar nyelven is sugárzó kereskedelmi adóknak nincs annyi pénzük, és a közszolgálatinak sincs elég ehhez. Ha a közszolgálati rádiót vesszük, akkor sem igazán releváns egy ilyen felmérés, ha lenne, mert nem lehet csak a magyar nyelvű műsorokra kihegyezni a kutakodást.
    Pedig jó lenne.
    Hallgatóként is kíváncsi lennék, mit mutatnak az adatok.

  14. Zsuzsa

    Részleges közvélemánykutatásokat tudnak csak készíteni. Pl.8-as csoportokat kérdeznek meg különböző kategóriákból, korosztály, végzettség stb.szerint. Elfelejtettem, hogy hívják a szociológusok ezt a módszert. Nem releváns, hiszen gyakran előfordul, hogy tessék, egyetemisták csoportja. Ha a 8-ból 4 református teológus lesz, akkor elcsúzsik a fiatalok alkotta vélemény. Ha csak a monostori negyvenest kérdezed, fene tudja, mi derül ki belőle, például a 40-esek korosztályába hány értelmiségi kerül be. Arról nem is beszélve, milyen fontos például a közszolgálati médiában a vidék bevonása a közvélemény-kutatásba. Arra pénzt, hogy több megyét, többszáz települést feltérképezz, nincs lehetőség. Egy ilyenre utaltam, amikor a Magyari Tivadarék-féle felmérést említettem, de hát akkor sem volt annyi pénz, hogy teljes munkát tudtak volna végezni. De eddig az volt a leglátványosabb, leghatásosabb.

    Isten ments, hogy rádiósok készítsenek önmagukról felmérést! A haver azt mondja, kurva jó vagy, aki nem kedveli ezt az adót, lehord a sárga földig, de érvek nélkül. Nem is ilyen esetre utalt Gáspi.
    Igen, kellenének a felmérések, a Kossuthnál az 5 perces időintervallumokra lebontott felmérést végzik, ez a legjobb: tudod, hogy pl.a 4 órás hireknél megugrik a mutató, a 6 órásnál csökken, levonsz belőle következtetéseket: amikor a TV-s híradók ideje eljön, a rádió háttérbe szorul. Előtte kell bekeményíteni hírekkel, friss információkkal stb.
    Azt is fel lehet mérni, mely rétegműsorok életképesebbek. Ha nem azok, nem kell még megszüntetni őket, de lehet hallgatóbarátabb stílusban tálalni. Minden adatból lehet tanulni, és higyjétek el, akarnak is az emberek tanulni, de hát miből?????