Puskás és a Nagyapám




Talán most halt meg valójában nagyapám. Igaz majd 20 éve temettük el a nagyváradi Rulikovszky temetőbe. Puskásért rajongani tudott. Ha nincs Puskás, akkor Ő is nagyon messze került. Vasárnaponként a lelátőn a nyugdíjasokkal, hányszor hallotam Puskás lepecsételt ballábáról, amelyik halálos, a német dopping miatt elvesztett Aranydöntő és egyéb városi legendákról… Még voltak legendák…
1943. december 5-én, a magyar labdarúgó NB I ôszi idényének 13. fordulójában a Nagyváradi Atlétikai Clubhoz (NAC), a késôbbi bajnokcsapathoz látogatott egy patinás és nagy hírû budapesti együttes, a Kispest AC. Ötezer nézô elôtt lezajlott színvonalas meccs volt, amelyen Spielmann-Sárvári, Szegedi és Kovács góljaival 3–0 arányban diadalmaskodott a Vécsey – Mészáros, Ónody – Szegedi, Pecsovszki-Perényi, Deményi – Kovács II., Barna, Sárvári, Bodola, Tóth III. összeállítású hazai gárda. A vendégegyüttesben a balösszekötô helyén egy alig tizenhat éves, “tömör” termetû srác mesterien, szinte hadvezérként irányította csapatának játékát, s csapattársai csak Öcsinek szólították. Puskás Ferenc volt, és azon a meccsen hatodik alkalommal kapott helyet a Kispestben… (Szántó Sándor) Ezt NAgyváradon mindenki tudta. Tudja még? A temetést nézve nagyon vártam hallani…. Sárvári, Bodola, Tóth III… nem hallottam. Valaki a nevemben (erdélyi magyarság) a GÓL szó etimológiáját fejtegette. Szégyeltem magam.
Isten nyugosztalja Puskást is Vígh Miklós nagyapámat is. Remélem most aztán kibeszélik magukat.

Kedves olvasó,
a blog szövegeit én írom, Gáspárik Attila és büntetőjogi felelősségem teljes tudatában teszem. A kommentárokat nem én írom és úgy vélem, hogy az ember joga, hogy névvel, vagy álnévvel jelenjen meg. Nem minden esetben értek egyet a kommentárokkal, ami hozzátartozik a demokráciához. Felkérek mindenkit, hozzászólásában maradjon meg a tisztesség és a sajtóetika határain belül. A vélemény szabad, a hír legyen szent. A blog karbantartói jogot formálnak arra, hogy bizonyos bejegyzéseket, ha azok sértőek, töröljenek.
Köszönöm a figyelmet és a bejegyzéseket.

13 válasz: “Puskás és a Nagyapám”

  1. Karesz

    Isten nyugosztalja Puskás Őcsit és Vigh Miklóst is. A tanulság az hogy gyászolni azt tudunk.Ha csak egy kicsit is odafigyelnénk egymásra még ma és azokra akik még itt vannak velünk talán jobb volna a világ.Nem ide tartozik de ne ereszkedj le funár szintjére aki “pastorul Tőkés” cimmel tiszteli a püspők úrat.Te pedig “valaki”-vel rukkolsz ki.Nem illik akkor sem ha nem szereted vagy ha a “másikat” jobban kedveled.Nincs okod szégyenkezni miatta ,vagy tévedek?Vannak sokan akik 1989 előtt nagyon szégyelték pl.Papp László aki 1989 dec.21.-én még oradeai episcop elitélte a timisoarai felforgató volt papot.Neki van mit szégyelnie és sokan másoknak is.Ideje volna tisztázni már egyszer mi a bajotok vele mert eddig amit rámondtak nem állta meg a helyét. Nem az én gondom megvédeni de minden forradalom felfalja gyerekeit.Dinescu , Doina Cornea ,Tőkés akkor is kiátkozott volt és ma is az.Ezen peddig el kellene gondolkozni mindenkinek.Nem tudjuk tolerálni ha valaki kiáll és meghal ha kell az igazáért mert zavarja a nyugalmunkat?Te ,én és a többiek a szánkat sem mertük kinyitni azokban az időkben akkor ma ne itélkezzünk felettük.Egyszerüen nincs morális alapunk hozzá.Sajnos.Csunya dolog ez pont most december 11.-én .Temesváron már folyt a vér és nem lehet elfelejteni ki volt az a “VALAKI” akinek a történelemben már megvan a helye.Nem vagyok sem református sem mpsz vagy rmdsz sem valami rmhsztv stb. párt aktivista sem.Romai katolikus vagyok.Semmi sem gátol meg semmi abban hogy tisztelettel legyek valaki iránt aki már bizonyitott.
    Akkor amikor ott a bazilika elött felhangzott az erdélyből jött részvét egy idős hölgy felzokogott melletünk, biztos szégyenében.Úgy hogy vigyázz mikor az erdélyi magyarokról szólsz ,azok nevében te sem beszélhetsz.Már nem.
    ps: Újra javasol az RMDSZ valakit Bukarestbe CNAsnak , talán hallotad te is és beleharapsz a fajtádba.Remek.Soha nem lehet tudni ki olvassa.

  2. Administrator

    Kissé zavaros amit írsz. Egszerűen az erdélyi sportot métóbban képviselte volna Bölöni, vagy Jenei vagy akárki más akinek köze van hozzá. A szerinted kiátkozott Püspök úr nem értettem miért gondolja azt, hogy képviseli az erdélyi magyarságot, egy ilyen alkalommal.
    A többeszámaidat és a püspöki tévedhetetlenséget és minderre az RMDSZ-t meg végképp nem értem. Ha jól tudom a Püspök úr is napra fizeti a kolozsvári RMDSZ-nél a tagsági díjat. Sajna én soha nem tettem. Lehet ez a baj? Nem értem?

  3. Felhők alól is...

    Cirkuszolni ? azt tudunk…

    lenne egy pár kérdésem nekem is …

    1. a focisták koporsója fölött a focisták mondjanak temetési beszédet, az írók fölött az írók, a politikusok fölött a politikusok és a földművesek fölött a földművesek, a söfőrök fölött a söfőrök, a sírásók fölött a sírásók stb.. a papok pedig temessék el a papokat …. ?

    2. miért lett oly nagy kultusza az elmúlásnak … ? jó lenne egy Sütő és egy Puskás Alapítványról hallani idővel … hogy a jövendő tollforgatói és labdarugói el ne feledjék azokat akik előttük gyönyörűen és alázattal jártak.. máskülönben l’art pour l’art … memento mori pour memento mori… és ahogy fennmaradnak ezen Alapítványok úgy marad fenn Illyés és Apáczai is a jelennek… szellemük fényét pedig így sem úgy sem nem árnyékolhatja senki és semmi, ha elherdáljuk a múlt tálentumait , elherdáljuk önmagunkat és a disznók elé vetjük egymást, mert mi egymásnak gyöngyei vagyunk, de ezt nem vesszük észre , mert nagy fene köd van …

    3. hol és mikor érhető tetten az adventi készülődés magyar lelkülete a magyarul “lélegző” és lézengő emberi teremtményekben .. ?

    4. egymásba harapni azt tudunk mi magyarok … agyarkodnak a magyarok … és legfőképp egymásra fenik már-már a vas-, réz- ,ezüst-, vas- és márvány-fogaikat is …mit agyal még ki a magyar agyar … ?

    5. miért baj az ha nem érzünk/ gondokozunk egyformán, ha egyáltalán gondolkozunk ?

    és még valami … legyen az elhunytak számára könnyű a föld, hozzátartozóit vígasztalja az Isten

    felhők alól is kilátni néha az árnyékból a fény fele

  4. Karesz

    Hogy Bölöni vagy Jenei miért nem tette nem tudom de azt igen hogy azok akik tiszteletüket akarták leróni a hivatalos rendezvényen két hét állt rendelkezésére hogy igényüket benyujtsák.Tőkés László magánszemélyként jelenkezett de az elhunyt őzvegye személyes felkérésére vett részt a temetési szertartáson mint egyházi személy.Ez azért jelent valamit.Az erdélyi magyarság nevében beszélni nem tudom hogy van hivatalos felhatalmazása vagy nincs de azt tudom hogy a felszentelt papoknak hivatása van és felelnek a nyáj sorsáért.Ha nem vagy a csapatban ne vedd magadra.De ez nem ok a szégyenre.
    Senki sem tévedhetetlen és ilyet én nem mondtam.Jól taktikázol a politikai ingoványban játszod a naiv gyereket.Senki de SENKI nem kap egy kinevezést csak ugy ha arra valaki vagy valakik nem tartják méltónak.Mindig vannak akik versenyeznek egy jó helyért.Persze lehet hogy te mindenről nem tudsz semmit.Lehet ez is egy jó csel hogy nem vagy fizető tag mert ha nagy marhaságot csinálsz akkor te vagy a hibás és nem a Párt.Csendes László sem látta ugy hogy VC Tudor besugó de azért ujra visszaküldték pedig ő sem volt tag.
    A szavaid minősitenek pártagnak.Két tábor áll.Ki hova tartozik az attol függ kit átkoz. Te ezt sem tudod.Mintha kőzépút nem is lenne.Ha Markót szidod vagy társait akkor hülye Fidesz bérenc vagy és Szász szekerét huzod és Tőkést akarod Erdélybe fejedelemek, ha forditva teszed akkor biztos hogy a parlamentbe akarsz jutni vagy valami meleg székbe és egész nap árulod a népedet , lepaktálsz a románokkal stb. Na ebbe a méhkasba nyultál bele.Vagy ezt sem tudtad?Mert akkor te vagy a legboldogabb ember és kezdek már irigy lenni.
    Na de ne vedd szivre mert nem akarlak megbántani és jőn a Karácsony.

  5. Metoikosz

    Érdekes amit írsz Karesz

    Dr. Naivról… Attila te egy eladó-művész vagy, média-szakember, humorista, a politika sem gyenge oldalad, a bejegyzésed alapján a focihoz is értessz … méltó vagy a dícséretre és a sikerre és lehet hogy jó csillagjegyben és jókor is születtél..stb….

    Már várom hogy a blogba indíts témát az autonómiáról,a vallásokról, az egyházakról … a kissebségi törvényről, a Bolyai- és a Zsolt- ügyről ( hiszen média-kommandóról lehet olvasni a miniszter úr ellen) legalább azt írd le hogy hol lehet hiteles forráshoz jutni mit segíthetünk, ha segíthetünk és hogyan …

    áldott adventet és lelki békét

    Metoikosz

  6. Sándor Szilárd

    Attila bácsi,

    áldott Adventi készülődést neked és szeretteidnek és mindenkinek aki bejegyez a bloggodba ( szabad nekem ilyen őszinte lennem ?)

    Szilárd bácsi

  7. Administrator

    Csak annyit olvastam, hogy az özvegy határozottan kérte azt, hogy a temetés maradjon egy családi esemény. Semmi felhajtás. Hogy kiket kért fel? Hol lehet ezt megtudni? Mindne marakodás nélkül szánalmas volt. Remélem itt ezen a blogszigeten még kédezhetek! Várom az egyébb véleményeket de érzelmi zsarolásokra, szánalmas logikai bukfencekre nem tudok, nem akarok reagálni. Ez egy médiablog és csak arról írok ami érdekel. Mikor hivatalnok voltam arról írtam ami másokat is érdekelhet, hogy átlátható legyen a munkám. Na csókolok mindenkit.

    Szilárd bácsi csak őszintének szabad lenni és nem csak az Adventben.
    Ünnepet mindenkinek.

  8. Felhők alól is...

    Igen…

    épp ez számomra is az egyik fő kérdés, miért vették el az özvegy jogát attól hogy családi gyászban kegyeletet rójjon le elhunyt saját szerette iránt ? Hol van az a határ amikor egy személyes gyász nép és nemezt-eseményi jogot formál a hozzátartozók ellenére ?

    Olvastam valahol hogy vannak megemlékezői temetési szertartások is, amikor nincs ott a koporsó , mert a tényleges temetési szertartás után történnek a megemelékezések és szónoklatok.

    Hát nem emberibb lenne ez a hozzátartozók fele: előbb temessék el elhunyt hozzátartozóit és ha még valamely intézmény vagy szerverzet halottjának tekinti akkor a temetés után egy kitűzött időpontba szervezzen egy megemlékezéi istentiszteletet vagy bárhogy nevezzük is , ahol aztán lehet méltatni és szónokolni. Ezen a megemlékezési istentiszteleten pedig adományokat lehet gyűjteni a megjelentek részéről perselypénzt, vagy kegyes adományokat, koszorú-megváltást, vagy nevezzük bárhogy és az így begyűlt összeget közcélra lehet felhasználni vagy egy esetleges alapítvány elindításához letéátbe helyezni azon szerveztek részéről akik saját halottjuknak tekintették az elhunytat.

    A felhők alatt is…

  9. Felhők alól is...

    hibakijavítás

    Nézegettem a világhálón ezt-azt és helytelen linket írtam be … különben a véleményem az az előbbi hozzászólásomról az változatlan a hibás link
    megadása ellenére is..

  10. Administrator

    nem jó, nem jó …pár nap múlva nem megy oda a tv…és akkor, ha nincs ott a tv és nem látja a választó a politikus könnyeit, megtörtségét, döbbenetét, kiürült lelkét, a szenvedést, a lehajtott őszbe forduló fejét, a nagy mondatokat…

  11. k

    “Csak annyit olvastam, hogy az özvegy határozottan kérte azt, hogy a temetés maradjon egy családi esemény. Semmi felhajtás. Hogy kiket kért fel? Hol lehet ezt megtudni?”

    Neked csak az számit hogy Te mit olvastál.Ismerős , jóbarát vagy netalán rokon az meg sem fordul a fejedben vagy lehet hogy ezeket mind leellenőrizted ha nem máskép valami transzcedentális trükkel ami a médiások titkos fegyvere lehet.Briliáns észjárárs.A téma tőbbi része mintha nem is érdekelne a felvetett kérdések nem neked szólnának.Persze ez a Te blogod ,a Te tulajdonod és itt Neked van csak jogod szabályozni mert Neked van a Leggnagyobb.Legyen meg a Te akaratod.
    A szánalmadat peddig tartsd meg magadnak.Neked mindenki szánalmas ha ide nem Téged dicsérő himnuszokat dalol vagy nem illet például „guru”névvel.A volt tanárod a téged udmres-nek tituláló a helytelenül iró mind mind szánalmas féreg mert nem emelkedik a Te mércéd magaslatára.
    Hadd meséljek neked egy esetet a szánalmasságról.
    Pár évvel ezelőtt egy idétlen televiziót bezáratott a Mindenható valahol mert az oda meghivott vendég szemtelenül beszélt az alkotmányos két mandátum kőzül a negyediket vagy őtődiket taposó Elnőkről.Egy románul rosszul beszélő dadogos ,lámpalázas pasas mint akit rajtakaptak valami ocsmányságon magyarázgatta a tv-ben a CNA részéről hogy szó sincs törvénytelenségről vagy őnkényről de semmi ilyensmiről nincs itt szó.Csak egyesek sokat engednek meg maguknak ott ahol Mi vagyunk az úr.Ezért megszünik a televizios társaság .Világos? Alkotmányos jog , nemzetkőzi egyezmény? Ugyan már.
    Legye világos hogy Iiescu nem is telefonált és nem igaz hogy kért volna ilyensmit.Mi magunk tettük.Kész.
    A pikantéria az hogy egy félórával hamarabb a konkurens tévék lehozták hogy az Iliescut faggató riportereknek mint sokszor máskor is az őreget megelőzte a szája és odavágta :Si ce daca am telefonat? Mi van ha telefonáltam? Akkor mi?- Hivatalosan aztán soha nem ismerte el de mindenki rajta rőhőgőtt.
    Na ez volt szánalmas , nagyon de nagyon szánalmas.Csak hab a tortán hogy még a biroságon is elutasitották a bőlcs döntést és ma is megy az OTV.Nekik is sok volt a civilizált világban példátlan eset.A kártérités ha jol emlékszem valami dollárszázmilliokról szólt és ha igaz akkor remélem felszámolják nektek mert nekem van mire adnom az adómat.Persze ez már a szakmai oldal.A profeszionista munka eredménye.
    Mégegyszer a szánalomról. A Catavencu az ügy kapcsán lehozta ha jól emlékszem:”Ungurii au inceput sa fie romanizati in stil dimbovitean.”Ez fájt ,nagyon fájt hogy egy bukfenceket vető komédiás miatt szégyelnem kellet magam.Na ennyit a „szánalmadról” a „szégyenedről” a „szakmai teljesitményről” a bukfencekről ,rokonokrol ,ismerősökről, informáciokról meg arrol hogy ki mit tudhat.

    PS.Nem foglak zavarni , maradj meg a Te blogoddal és irj arrol amit akarsz zabpehelyről ,szappanoperákról és más izgalmas témákról ja persze és a kőd .Azt ki ne felejtsd!
    A fajtád lelkébe aztán ne csepegtess ujra mérget mert nem állok jót és nincs az az IP kiktiltás és informatikai csel amivel befoghatod a számat ha a fajtámat sértegeted.
    (Ezt te nem érted de mit tehetsz.)

  12. Karesz

    Olvasd Karesz bejegyzését K helyett

  13. Metoikosz

    Karesz,

    tetszett, amit Nagy Zsolt blogjába írtál!

    .. és akkor a médiakommandósok lefegyverzésére nincs szakemberünk… …berünk..erünk..rünk…ünk…k ?

    Metoikosz