Pécs és én
Az elmúlt időben több magyarországi lapban (Dunántúli Napló, Magyar Narancs, Magyar Hírlap) felröppent az a hír, hogy a pécsi Európai Kulturális Főváros művészeti igazgató jelöltje lennék. Nem szóltam róla, hogy nyugodtan menjenek a dolgok. Idézet a Magyar Hírlapból, 2006 december 1 : A polgármester korábban többször kijelentette: nincs előírás arra, hogy pályázati úton kellene megválasztani az art direktort, és ezért december 14-én maga dönt a személyéről. Elárulta, hogy több jelölttel is tárgyal. A Dunántúli Napló című helyi lap értesülései szerint öt név került szóba…A további három állítólagos jelöltet – Kishegyi Viktóriát, a Stuttgarti Magyar Intézet egykori vezetőjét, Csúri Károly szegedi irodalomtörténészt és Gáspárik Attilát, a Romániai Országos Audiovizuális Tanács alelnökét – lapzártánkig nem sikerült elérni.
Most itt nem akarom feszegetni, hogy Magyar Hírlap hol keresett, hogy nem tudott megtalálni… ha vidéki újságocska lennék is, leszakadna a pofámról a bőr…
A lényeg, hogy a hír igaz. Voltak tárgyalások, voltam Pécsett is. Mikor lejárt a mandátumom Bukarestben több ajánlatot kaptam. Közük volt a pécsi is. Most, hogy egy igen tehetséges embert neveztek ki, Méhes Márton személyében, be kell vallanom magamnak, hogy …. na … lehet, hogy ez túl nagy falat lett volna számomra… Amúgy a hiúságomnak jót tett, már maga a tudat, hogy néha nem élek hiába és ez messzebbről is látszik. Legalábbis úgy tűnik.
A tárgyalások jók voltak, meghallgattam mit kérnek, elmondtam mit tudok és a végén nem találkoztak a dolgok.
Bevallom az ami igazán gátolt a teljes odaadástól az a magyarországi légkör volt. Bárhova mentem, szembe jött a bizonytalanság, a méregetés. Éreztem mindenhol egy skatulyában érkezek, amit nem én választottam, hanem belegyömöszöltek. Minden beszélgetés első negyedórája, ha volt ennyi, azzal telt, hogy a rajtkockára álltam, pedig egy kicsit szerettem volna „külföldön” dolgozni… Ma Bukarest világosabbnak tűnik sok szempontból. Hamarabb eltalálod, hogy melyik testrészedet védd.
Sok sikert a városnak, sok sikert Magyarországnak, mert megérdemlik. Magunknak meg kellemes hétvégét, mert …

Kedves olvasó,
a blog szövegeit én írom, Gáspárik Attila és büntetőjogi felelősségem teljes tudatában teszem. A kommentárokat nem én írom és úgy vélem, hogy az ember joga, hogy névvel, vagy álnévvel jelenjen meg. Nem minden esetben értek egyet a kommentárokkal, ami hozzátartozik a demokráciához. Felkérek mindenkit, hozzászólásában maradjon meg a tisztesség és a sajtóetika határain belül. A vélemény szabad, a hír legyen szent. A blog karbantartói jogot formálnak arra, hogy bizonyos bejegyzéseket, ha azok sértőek, töröljenek.
Köszönöm a figyelmet és a bejegyzéseket.

7 válasz: “Pécs és én”

 1. Felhők alól is...

  a felhők könnyeznek mert láttak valamit köd korukban a Földön … e könnyek mossanak át minden fájdalmat és közönyt az adventi úton

 2. igai

  Magunknak meg kellemes hétvégét, mert …
  Mi a befejezés? Izgatottan várom.

 3. Administrator

  a pontokkal írt részek mindenkinek a maga kedve szerint töltendők ki

 4. El Lobo - A farkas

  Kedves Attila!
  Örömömre szolgált, hogy megismerkedhettem blogoddal és ezen keresztül veled!
  Pécsiként most kicsit sajnálom is, hogy nem lettél pécsi, azt a bizonyos posztot betöltve, mert értenéd a blogger mentalitást, a blog hihetetlen erejét (mármint ott, ahol)!
  (Ez persze nem előítélet a kinevezett úrral szemben.)
  Talán érdekel, hogyan értem el ide. Beütöttem a Google keresőbe: “blog Pécs”. Erre a kifejezésre nyolcadik a blogod – és pécsiként belenéztem :-)
  (mindez 302.000 szótalálat mellett, ami nem kis teljesítmény.)
  Látom, blogod PageRank értéke 4/10, ami szintén szép eredmény, és irigylem a Security Image-t, amelynek letöltése nekem valahogy nem sikerült.
  (Ha megadnád, te honnan töltötted le a WP-ről, megköszönném!)
  Viszont látom, a Valid XHTML hibát mutat nálad, célszerű volna kiküszöbölnöd.)

  Hanem a lényeg. Írod: “Bárhova mentem, szembe jött a bizonytalanság, a méregetés. Éreztem mindenhol egy skatulyában érkezek, amit nem én választottam, hanem belegyömöszöltek.”
  Tanulságos két mondat ez itt, a légkör finom megfogalmazása. Sajnálom, de kár volna tagadnom, helyiként olykor magam is így…

  Szóval örültem, hogy itt járhattam! Boldog és eredményes új évet kívánok!

 5. Administrator

  köszönöm a jókat. Nagyon szurkolok Pécsnek a sikerért. Minden esélye megvan rá, ha egy kicsit nyitottabb lesz. Az még nem eredmény, ha néhány pesti művész pár napra lemegy oda lötyögni. A technikai kérdéseket meg továbbítom a barátaimnak, mert nekem az … na.

 6. El Lobo - A farkas

  Kedves Attila!
  A tegnapi, nálad tett net-bolyongásom emlékét néhány mondatban megörökítettem blogom legfrisebb posztjában, s mivel név szerint említettelek meg, erről illik, hogy tájékoztassalak!
  S egyben egy “stafétabotot” is szeretnék átadni neked, az öt lehetőségemből egyet – kérlek, fogadd el ezt egy pécsitől!
  Itt találod: Játék
  Kérlek, fogadd el!

  Üdv:
  El Lobo – A farkas

 7. Administrator

  most valahol a vilag vegen vagyok, de ahogy idom lesz elek a lehetoseggel
  koszi