Nézettségmérés




Megvan az új cég amelyik a tv nézettséget fogja mérni 2008 január elsejétől. A licitet a Gfk piackutató cég (http://www.gfk-ro.com/new/) nyerte, megelőzve az eddigi mérő AGB-t. Sokan elégedetlenek voltak a mérés pontosságágával, mert kevés volt a műszer. A győztes, az eddigi 1000 helyett, 1200 elektronikus mérőműszerrel fogja vizsgálni, a tévénézési szokásokat.
Romániában a nézettségmérést a médiatörvény szabályozza. Csak a tévék, a reklámoztatók és az Audiovizuális Hatóság képviselői által meghirdetett tender győztesének adatai hivatalosak. Ez jó mert megszüntette a sok össze-vissza adatot, rossz mert nehezen (hiteltelenül?) méri a regionális és helyi műsorok nézettségét.

Kedves olvasó,
a blog szövegeit én írom, Gáspárik Attila és büntetőjogi felelősségem teljes tudatában teszem. A kommentárokat nem én írom és úgy vélem, hogy az ember joga, hogy névvel, vagy álnévvel jelenjen meg. Nem minden esetben értek egyet a kommentárokkal, ami hozzátartozik a demokráciához. Felkérek mindenkit, hozzászólásában maradjon meg a tisztesség és a sajtóetika határain belül. A vélemény szabad, a hír legyen szent. A blog karbantartói jogot formálnak arra, hogy bizonyos bejegyzéseket, ha azok sértőek, töröljenek.
Köszönöm a figyelmet és a bejegyzéseket.

8 válasz: “Nézettségmérés”

  1. dzsokko

    de mit jelent az 1200 elektromos merőműszer..???
    konkrétan hogy mérik a nézetséget…de tényleg_

  2. Administrator

    Az úgy történik, hogy összeállítanak egy szociológiai mintát ami tükrözi a lakosságot. Van benne munkás, paraszt, román, magyar, falusi, városi, okos meg buta. Ezekkel szerződést kötnek és adnak nekik egy-egy „karkötőt”. Ez a karkötő a mérőműszer ami elektromos frekvencián méri hogy egy-egy tv adót mennyi ideig és mikor néztél. Este telefonon le kell tölteni a központba, ahol egy nagy kapacitású számítógép feldolgozza és reggelre 15 perces bontásban közli azokkal akik előfizettek rá. Mert ez egy szolgáltatás.

  3. Naivka

    Mindig is érdekelt hogy mennyi az eltérés egy ilyen mérésnél. Példáúl egy 0.1-es ratingnél vagy egy ö.5 ratingnél…mondjuk (ritkábban) egy 0.7 rating-nél…amit aligha ér el a magyar műsor. Vagy a kissebségi műsorokahoz más metódust kéne alkalmazni?

  4. Sanyi

    Uzenofalra irtam. Valaszolj legyszives.

  5. ERobi

    http://index.hu/kultur/media/epifania0701/

    :-)

  6. Administrator

    Na ezek után merje valaki bántani a Dunát!!!

  7. Bando

    Érdekes történet ez a nézettségmérés: vannak az általad is leírt szociológiai mintára alapuló “kütyüs” mérésk és van egy ( vagy több) “másik”:

    http://index.hu/kultur/media/szonda6745/

    Médiaszemszögből melyik az “igazi”, a pontosabb, a hitelesebb ?
    De lehet, hogy ennek így csak elvi jelentősége van ….

  8. Administrator

    gondolom minden mérő cég keresi a helyét. A művészeti műsorok örülnek mert figyelik őket, a show-k le se… mert nagy a nézettség, sajnos nagyon sokszor az a lényeg, hogy a cuccot el lehessen adni