Élelmiszer reklámozás SOS
Ma elkezdtünk a reklámra vonatkozó határozatunk megreformálását. Elsősorban az élelmiszerek és az üdítők hirdetése került célkeresztbe. Egyesek felvetették, hogy jó lenne a különböző szénsavas italok cukortartalmát kötelező módon feltüntetni a reklámokban. Mások a felvágottak zsírtartalmát és MDM összetételét szeretnék viszontlátni a hirdetésekben (az MDM úgy készül, hogy a feldolgozáskor a csontokon maradó húst, bőrt stb. magas hőmérsékleten, speciális technológiával teljesen leszedik, majd megdarálják, Nyugati Jelen 2005 dec.)
Tovább nem szeretnénk látni azokat a reklámokat, amelyekben különböző szakmai szervezetek ajánlanak mosogatószert, joghurtot… Egy terméket reklámozzanak a tulajdonságaik által és nem különböző létező, vagy nem létező szervezetek fehérköpenyeseivel.
Ma órákon át tárgyaltunk a hazai élelmiszerkutató központ vezetőjével, majd a reklámoztatók szövetségével. Az első nagyon lelkes volt, az utóbbiak kevésbé. Reméljük, hogy egy hónap alatt sikerül közös nevezőre jutnunk.
U.I. Ma tudtam meg, hogy a krémsajt nagyon egészségtelen és nagymértékű fogyasztása csontritkulást okoz.

Kedves olvasó,
a blog szövegeit én írom, Gáspárik Attila és büntetőjogi felelősségem teljes tudatában teszem. A kommentárokat nem én írom és úgy vélem, hogy az ember joga, hogy névvel, vagy álnévvel jelenjen meg. Nem minden esetben értek egyet a kommentárokkal, ami hozzátartozik a demokráciához. Felkérek mindenkit, hozzászólásában maradjon meg a tisztesség és a sajtóetika határain belül. A vélemény szabad, a hír legyen szent. A blog karbantartói jogot formálnak arra, hogy bizonyos bejegyzéseket, ha azok sértőek, töröljenek.
Köszönöm a figyelmet és a bejegyzéseket.

6 válasz: “Élelmiszer reklámozás SOS”

 1. e

  Ugyan egyetértek azzal az elvvel, hogy minél többet tudjunk meg a különböző tipusú élelmiszerek összetevőiről, de szerintem a cukortartalomnak, zsirtartalomnak stb. nem a reklámban, hanem az illető termék cimkéjén kell szerepelnie. Tehát az erre vonatkozó szabályozásokat kellene megváltoztatni ahhoz, hogy az összetevőkről többet és pontosabban megtudjunk.
  A fehérköpenyesek szerintem sincs mit keressenek a reklámokban.
  Véleményem szerint arra sem ártana odafigyelni egy kicsit, mit lehet egészségesként, ill. természeteseként reklámozni és mit nem. Meg hogy milyen élelmiszerek esetén nem lehet gyerekeket hazsnálni a reklámban (alkoholon, kávén kivül).

 2. Administrator

  pontosan ezek a dolgok röpködnek a levegőben. Mettől, meddig, kit, hogyan.
  Pl. Van egy májpástétom. Úgy hirdetik, hogy csirkemájpástétom. Bemész a boltban ott van leveszed, hazaviszed, elolvasod a címkét: összetevők, disznóhús, csirkemáj…… Ez egy konkrét eset.
  Másik eset. Minden liter Cola több mint 10dkg cukrot tartalmaz. Lehet ezt önfeledten, gyerekeknek reklámozni?
  Kérdések, kérdések. Még nincs konkrét álláspont, ezért jó ha sokan hozzászólnak. Kösz.

 3. arnulf

  Először is elnézést az offolásért de sajnos ahova ez tartozna ott nem jelenik meg. Azért írom ide mert Gáspinak nem szokása kimoderálni szöveget csak úgy.Tehát az elözmények: Coolio utolso postját olvasva megkértem, hogy linkeljen hogy lássuk az eredeti szőveget,erre ő nagy kegyesen hajlndó volt egy linket kinyomni ,hogy “ne fáradjak” de már az erre adott válaszomat tudniillik hogy nem a fáradásról van szó hanem azt úgy illik csinálni ha olyasmiről irunk amit nem mi találtunk ki egyrészt másrészt meg ne a főoldalt linkelje hanem azokat amiket konkrétan forditott kimoderálta.No meg azt a szövegemet is hogyha ilyen a hozzáállása akkor ezentúl olvassa az akinek 4 anyja van mert én nem fogom. Mondjuk ez csak egy eset de rávilágít egy problémára.Nevezetesen
  az előzetes moderálásra.Nem tagadva hogy a blogok íróinak joguk van a hozzászólásokat moderálni az előzetes moderálást túlzásnak tartom.Ezzel a tipusu moderálással még sehol sem találkoztam csak itt a trindexen de szvsz itt se kéne szokássá váljon. Ezért én részemről bejelentem hogy bojkottálni fogom az ilyen tipusu blogokat és minden kedves hozzászólot ugyanerre kérek. :D

 4. Administrator

  boccs de nem értem miről van szó. Ide eddig minden bement amit a hozzászólók írtak. Egyszer kértem meg a transindexeseket, hogy töröljenek egy beszólást ami személyiségi jogokat sértett (nem az enyémet) Kissé “alultáplált vagyok” ha pontosítanál. Kösz Gasparik

 5. arnulf

  Nem a te blogodról van szó hanem a coolio blogjáról csak ide irtam mert ott nem jelenik meg.Tehát ott úgy müködik a hozzászólás hogy amit irsz az nem jelenik meg hanem bekerül egy úgynevezett karanténba és addig nem olvasható mig a blog tulajdonosa úgy nem dönt hogy azt kiengedi.Tehát efektiv az jelenik meg hozzászólásként amit ő jónak lát. Probálj hozzászolni Coolio blogjához és meglátod ,hogy müködik. Te ilyen szempontból teljesen korrekt vagy azért mertem itt feldobni a témát.

 6. Administrator

  ok
  továbbítom a “gazdáimnak”