Gyarmat az gyarmat




Bill Gates itt van, illetve volt, vagyis itt van, mert minden televízió reggel óta, csak őt. Elölről, hátulról, elnökkel, miniszterelnökkel, élőben, felvételről. Természetesen minden felvételen olvasható, látható az új termék a Vista (nem a kalotaszegi) . Kell ennél nagyobb, hatásosabb indítás? Az ország két választott méltósága hajbókol az új termék előtt. Ezek után ugye nem csodálkozunk, hogy a Microsoft egy huncut vasat nem áldoz reklámra. Minek ha mindenki hasra vágja magát. A gyarmat, az gyarmat az üveggyöngy meg fényes. Legalább ez az alakalom felhívta volna a figyelmet a hazai informatikára, a problémákra, a megoldandókra. Nem, a mi médiánk csak a pénzt látta. A mai testületin felvetettem, hogy nem kellene vizsgálódjunk a tisztességtelen reklám nevében?
Kollégáim, szerintem azóta is hülyének néznek.

Kedves olvasó,
a blog szövegeit én írom, Gáspárik Attila és büntetőjogi felelősségem teljes tudatában teszem. A kommentárokat nem én írom és úgy vélem, hogy az ember joga, hogy névvel, vagy álnévvel jelenjen meg. Nem minden esetben értek egyet a kommentárokkal, ami hozzátartozik a demokráciához. Felkérek mindenkit, hozzászólásában maradjon meg a tisztesség és a sajtóetika határain belül. A vélemény szabad, a hír legyen szent. A blog karbantartói jogot formálnak arra, hogy bizonyos bejegyzéseket, ha azok sértőek, töröljenek.
Köszönöm a figyelmet és a bejegyzéseket.

25 válasz: “Gyarmat az gyarmat”

  1. sanyi

    Jol szajba kene kurni az egesz bagazst. Mi az hogy Vista? Reg bebizonyosodott, hogy a Ringyoz egy szar. Nemetorszagban kozhivatalokba be sem engedik. Csak hat mi, egybol felnyalunk csontig Gatesnek.

  2. Mikszizpitlik

    azert mert don Gates itt jart en nem futok Windowst venni … es szerintem az otthoni felhasznalok 98% marad ennel a velemnynel :D

  3. kefiret

    ej ha . amindenit. sanyi, a linuxnak melyik verzióját használod? :d

  4. bakó rozi

    én az ubuntut szeretem. a laptopomon pedig mac OSX-t. románia egy újgazdag, hivalkodó hely; itt az alternatív és tisztességes megoldások nem menők. kormányzati szinten is a gyarmati billgates-megoldást támogatják, maximális gőzzel!!! zsenáns és felháborító.

  5. Incognito (még mindig!)

    Az a gond a szabad szoftverrel, hogy nem ad spágát. Hogy nekünk mibe kerül ez a nagy billimádat, azt senki nem fogja megmondani (egyébként bill = számla). Cselekedni kell, mindenütt ahol éritek, cseréljétek a Windows-t Ubuntura! Egyébként semmi bajom személyesen Gates-el, csak azt nem értem hogy képes a Microsoft tengernyi pénzbül akkora nagy szart gyártani.

  6. e-vangelism

    no windows, no gates. no bill, it’s free. I choose free and open source software!

  7. sanyi

    remelem mar ebben a honapban bucsut veszek gatestol es termeketol.

  8. kefiret

    nem tom most, hogy van. 2001 ben a red hat 7.2-es és picit később a suse volt az utolsó amit használtam. egyetemen sok gépen az volt, így kisérleteztem vele otthon is. akkor nem igazán volt alkalmazás skála linuxhoz. gondolom azóta sokat változott a dolog.

  9. Administrator

    NEkem ilyen ablakosom van de megvagyunk egymással. Amit kérdezni szeretnék: lehet-e magyarnyelvű szoftvert vásárolni, hivatalosan Romániában? S ha nem akkor miért? Most lehet csesztetni, hogy “mi az, hogy vásárolni…” abban a korban vagyok, mikor már a zenét is a boltban veszem. Szóbal komolyan érdekel!

  10. Aron

    A magyar Vista hivatalos megjelenésének dátuma: 2007 február 20. Március közepén kerül a MO-i boltokba.

    Mielőtt megvásárolnád, vess egy tekintetet a rendszerkövetelményekre:
    http://hu.wikipedia.org/wiki/Microsoft_Windows_Vista

    De még ha a MS hivatalos tesztelő programja (amely ellenőrzi, hogy a géped megtud-e bírkozni a mamut operációs rendszerrel) zöld fényt is ad, érhetnek kellemetlen meglepetések (és a tapasztalatok szerint ami bekövetkezhet, az be is következik), talán pont akkor, amikor a blogodat frissíted :)

    http://index.hu/tech/szoftver/vista070109/

    Amennyiben a forgalmazóknak megéri, semmi akadálya idegen nyelvű Windows-okat Romániában árulni.

    Ha tényleg szeretnéd használni, szerintem érdemes még egy évig várni a mostani XP-t használva, hadd jelenjenek meg az ordító hibák javító csomagjai, rágja más le a körmeit könyékig…

    Talán ha a tanügyben döntést hoznának az ingyenes operációs rendszerek használatára (és az ezek mellé használható programokról), bevezetnék az állami hivatalokba is, egyre több otthoni felhasználó is kedvet kapna hozzá. De amíg nálunk lophatóak a Microsoft termékek, ne várjunk nagy változást.

  11. Aron

    Akit érdekel a téma, és Bill Gates mint előadó, olvassa el a cikket az idei las vegasi CES, elektrónikai expóról szóló cikket.

    http://index.hu/tech/szoftver/gates0108/

    Eddig csak vicc volt, de ha majd az autókba is MS szoftver fog kerülni, készüljünk fel a Kék Halál teljesen új és drámai értelmezésére… Munkába sietős reggeleken a szomszéd vár az autója mellett: “nem adna kölcsön vagy 2 giga memóriát, megint nem akar indulni ez a kva Matiz…”

  12. Administrator

    Nekem már a cipómre is fel van instalálva egy szoft és azon futok.

  13. Mikszipitlik

    Administrator: a te megoldasod a Hungarian MUI … hogyha felrakod akkor kivalaszthatod felhasznalonkent, hogy milyen nyelven fusson a soft: Angol vagy Magyar … ennyi. Csak azt hiszem XP-hez van MUI a Vistahoz sem a LIP sem a MUI nem jelent meg …

    Linuxosok: hogyha csak netelni kell (persze ott is vannak komplikaciok) vagy egy kerest megirni jo a linux. de mi van amikor akartok egy kemeny videoszerkesztest vagy kepszerkesztest? nagyon sok esetben a Linuxos Enterprise tipusu programok joval dragabbak mint a Windows eseten, hogyha egyaltalan letezik olyan program. Mi van ha jatszani akarsz? a Windows emulatorok vagy nem mukodnek rendesen vagy ha mukodik akkor ketszer annyi erroforrast megzabal (nem a Tux Racer az nem jatek, meg a KTron sem). Sajnos a programok nagy resze Windowsra jon ki vagy esetleg egy kis reszuk MacOS-X-en vagy Linuxon. Nem partolom a Microsoftot elemben szo ami szo: elterejedese vegett ok rendelkeznek a legnagyobb tamogatassal. Es en tisztelem amit Bill Gates elert. Le a kalapokkal elotte, van feje. Az, hogy ez az egesz korut egy nagy reklamkampany nem tagadom. De megint: jol csinalja … Sztem barmelyikunk szeretne egy olyan kariert amilyent o befutott: garazsbol a leggazdagabb ember a vilagon …

    Ja meg Linux: probaljatok meg a Linuxot Enterprise szinten hasznalni. Ott is szep osszegeket kernek el a csomagokert, s ne is beszeljunk az utanna kovetkezo support-rol …

  14. TBee

    Meg kell találni a rést a pajzson, úgy mint a Billy gyerek, és utána csinálni. Amúgy szerintem ha nem lenne annyi pénze már biztos bekaszált volna 1-2 Nobel díjat. Így maradnak neki a milliárdok meg a szapulás. Nem hinném hogy bánja…

  15. Administrator

    boccs de nem Billről van szó, hanem a megagalázkodó magatartásunkról. A pénz bűvöletéről ami hatalmába kerítette a médiát!!!

  16. krix

    Itt is hatalmába kerítette az egyik hozzászólót, lásd a “hú de faszán megcsinálta magát meg a karrierjét”-típusú reakciókat. Nem igazán értem, hogy lehet tisztelni az olyan eredményt, amelyet monopóliummal és gyaníthatóan egyéb tisztességtelen eszközökkel értek el.
    Én speckó eszköztöl függetlenül sem akarok a világ leggazdagabb embere lenni. A garázs meg egy kert bőven elég. :-)

  17. M. néni

    De nagy demagóg vagy, KRIX barátocskám. Irigyled, mi, a Billy gyereket, s ti itt mind, csak nem meritek bevallani, utána úgysem tudjátok csinálni, s miért is tanulnátok meg azt , ami jó belőle? Így keletkezett a kapitalizmus, amit egyébként úgy imádtok. Szóval a szabad verseny azt jelenti, nektek is szabad. Sőt, még szidni is szabad. Állami főnökeink gazsulálása a tehetetlenség főhajtása. Csak a pofájukat tudják járatni, s az országot lejáratni: vagy Brüsszelben, vagy úgy, hogy minden állami protokoll ellenére kalákában nyalnak Billnek, mert ott van a PÉNZ. Juj, de bonyolult, s mégis átlátszó!

  18. naiv

    Párszáz munkahelyért manapság Romániától nyugatra is kinyalják bárkinek, csontig…

  19. Medwe

    Részemről csak annyi hozzászólás, hogy demagógia ide vagy oda, az emberek többsége szépen elbeszél(t) a probléma mellett, amit Gáspi felvetett…
    Arról meg, hogy Bill Gates mivel érdemelt ki román állami kitüntetést, szívesen olvasnék bővebben.

    — Párizs – Eiffel-torony — Róma – Colosseum — Bécs – Stephans Dom – Bukarest – Windows Vista reklám —

  20. Szocs Levente

    Adminisztrátornak >>lehet-e magyarnyelvű szoftvert vásárolni>>>
    Ha magyar Windows-ra gondolsz, a válasz igen is, meg nem is. 1) ha telepítve vásárolod – a számítógéppel együtt -, nem lehet; 2) ha CD-n veszed, akkor a telepítésnél ki lehet választani a magyart is. Vigyázat! – az opció nagyon nem egyértelmű (nem kérdezi meg direkt, hogy a OS-ed magyar nyelvű legyen-e), ezért tartják úgy sokan, hogy Romániában nem kapható magyar Windows. A lényeg, hogy a magyar is benne van a csomagban. Amúgy még nem jöttem rá, hogy a már feltelepített program nyelvét hogy lehet megváltoztatni. Nem beszélve arról, hogy néhány program nem indul el vagy sürgősen lefagy, ha az alapértelmezett nyelv nem az angol (pl. Quark).

  21. Administrator

    kösz a választ

  22. pityipalkó

    Két dolog: meg kell nézni a román kereskedelmi adók sportműsorait. Itt is csak arról szól minden, hogy Gigi hány millás palotát vett, vagy Mutu mennyit kaszált. A meccsek közvetítésénél is – lásd BL – többet beszélnek arról, hogy az edző épp mennyit keres, mint a játékról. Most ez a divat, hogy kinek mennyi van és milyen ágyban alszik?
    Másik: ahogy a Mac-ek is elkezdték az Intel procikat használni, úgy a síma PC-kre is lehet már OS X-t telepíteni és bizony a Windows vizet sem vihet neki. Akinek a gépe elbírja, próbálja ki, menni fog.

  23. Administrator

    A sport adókat a nézők tartják el. Műveletlen néző palotákat bámul. A média csak tükrözi a mindennapi dolgokat. Ne csoada, hogy a Windows megalkotójából is csak a pénzt vette észre.

  24. Balogh

    Ez, hogy a tv-ben a milliomosok maganeleterol meg autoirol/hazairol van szo ugyanugy nem roman talalmany, mint a kvizmusorok es a big brother. Pechemre epp amerikaban vagyok, es itt a tv ugyanugy Donald Trump-pal val teli, mint otthon Gigi Becalival meg Irinellel.

    Az hogy Bill Gates-tol hasra esunk, meg tenyleg gyarmati mentalitas. Kicsit olyasmi mint amikor Michael Jackson jart bukarestben jo 15 eve, es Iliescu parolazott vele meg kitunteteseket adott at. Sajnos ugyanugy hanyagolva erezzuk magunkat a nagyvilagban mint akkor, es egy ilyen latogatas kiszurja a szemunket…

    Ha meg a hazai IT ipar bajairol van szo, hat legnagyobb az onallo kezdemenyezes hianya… cegek szazai, ezrei, tizezrei nyomjak az outsourcingot oraberert, mikozben sajat termek ami sikeres lett egy vagy ketto (most a bitdefender jut eszembe). Ce sa-i faci, n-ai ce sa-i faci :)

    udv.

  25. Administrator

    jó na kedves Balogh, azért az jó, hogy így eszmét cserélhetünk. Mindenkinek mondom, hogy olvasson, utazzon, szeretkezzen… a médiafogyasztás nem kötelező!