Pontos információt!




Napok (hetek) óta az erdélyi magyar média félretájékoztat. Úgy tárgyalja a Székely Nemzeti Tanácsot, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsot mintha ezek létező szervezetek lennének. Csakhogy ezek sem egyesületként, sem pártként, sem társaságként nincsenek bejegyezve Romániában. Magyarán nincs semmiféle jogi státusuk. Ezért minden hivatkozás, hír a médiában, ezt a helyzetet meg kellene említse, a tisztességes tájékoztatás nevében. Mindaddig, amíg nincs jogi formájuk addig kezdeményezések, szándékok. A nézőket, hallgatókat nem lehet, nem szabad megtéveszteni.
Az említett kezdeményezések (SZNT, EMNT) státusát nem említő román közszolgálati tv már kapott írásbeli figyelmeztetést a CNA-tól.
Szeretném hangsúlyozni, hogy nem az említett kezdeményezésekkel van probléma, a média szempontjából. A gond ott van, ahogy egyesek úgy idézik őket, úgy számolnak be róluk, mintha jogi szempontból létező szervezetekről lenne szó. Tiszteljük egy kicsit jobban a médiafogyasztókat, és ne vezessük félre őket.
U.I. A Magyar Polgári Szövetségről tudja valaki, hogy van-e jogi státusa?

Kedves olvasó,
a blog szövegeit én írom, Gáspárik Attila és büntetőjogi felelősségem teljes tudatában teszem. A kommentárokat nem én írom és úgy vélem, hogy az ember joga, hogy névvel, vagy álnévvel jelenjen meg. Nem minden esetben értek egyet a kommentárokkal, ami hozzátartozik a demokráciához. Felkérek mindenkit, hozzászólásában maradjon meg a tisztesség és a sajtóetika határain belül. A vélemény szabad, a hír legyen szent. A blog karbantartói jogot formálnak arra, hogy bizonyos bejegyzéseket, ha azok sértőek, töröljenek.
Köszönöm a figyelmet és a bejegyzéseket.

31 válasz: “Pontos információt!”

  1. Szilárdka

    Ezt a nagy felfedezésedet megtalálhattad volna a http://www.sznt.ro honlapon. Ott van a következő idézet.

    Mi nem a Települési Székely Tanács?
    - nem jogi személy,
    - nem önkormányzati testület,
    - nem helyi választásokon jelölteket állító szervezõdés.

    Mi nem a Széki Székely Tanács?
    - nem jogi személy,
    - nem önkormányzati testület.

    Mi nem a Székely Nemzeti Tanács?
    - nem választási párt,
    - nem önkormányzati testület.

    Az RMDSZ-nek jó, hogy a média létező szervezetként tekinti ezeket a nemecseki gitt egyleteket, mert komoly szervezetnek legyen komoly ellenfele is!!!!!

  2. kakamaka

    Az RMDSz Hargita megyei szervezete meg perel is es ezert senki nem kapja fel a vizet. A problema az, hogy nincs jogilag bejegyzett megyei rmdsz szervezet. Tehat tessek buntetni az ezt emlito mediumokat is.
    \igy tortent meg az is, hogy a valasztasi torveny elorja, hogy kell legyen minden a valasztasokon indulni akaro szervezetnek megyei szervezete. A birosagon az rmdsz listat hagytak futni (megyei szervezet nelkul), a Nemet Demokrata Forumot meg nem (megyei szervezet nelkul).
    Csok

  3. osonka

    A Neptun féle csoport sincs bejegyezve s mégis beszélnek róluk….:)

  4. nana

    A PLD-rol is ugy beszelt a media, meg a bejegyzese elotti idoszakban, mint mar letezo partrol. Ennyit a media (es nemcsak az erdelyi magyar) pontossagarol….

  5. Administrator

    Ha jól megfigyeli az ember a PLD tagjai független parlamenti képviselőként jelennek meg a képernyőn. NEm beszélve, hogy pár nap múlva “hivatalosak lesznek”
    A Hargita megyei RMDSz nevében még soha senki nem nyilatkozott, nem adott ki határozatot. Vagy tévedek?

  6. kakamaka

    Nem adott, ki de mar perelt es valasztasi listat is tett le, mikozben jogilag nem is letezik. A birosag megis neki ad igazat. Hiaba na, Verestoy nagy ur

  7. Szász Marci

    Vadim óta tudjuk, hogy az RMDSZ sem párt, hanem vmi “nemzetiségi érdekvédelmi szervezet”, tehát hagyjuk ki a kettős mércét!
    Természetsen különbség van egy létező és egy vélt jogi személy státusa között, s a médiának kötelessége a valós informálás, de… nekem nem tűnik úgy, hogy a fent említett szervezetekről, mint jogi személyekről beszéltek volna, csak mint csoportosulásról.
    Olyan ez, mint ha azt mondtak volna “Pisti s a haverai”, most abszolút nem akarom elbagatellizálni a fent említett kezdeményezések fontosságát, vagy a “szeredai szurkolók”… senki sem egy esetleges hokibarát jogilag bejegyzett egyesülésre gondol, hanem magára a csoportra, mely jogi személyiség nélkül is a csoportformáló kritérium alapján élő közösség!

    (Abszolút nem probléma, hogy Gáspárik Attila az AVT alelnöke, sőt…, de remélem nincs politikai lekötelezettsége az őt jelölő és támogató szervezetek irányába.)

  8. nana

    Az, hogy nincs bejegyezve tenyleg nem jelenti azt, hogy nem letezik. Az alkotmany garantalja a szabad tarsulas jogat.
    Mit kellene a sajto mondjon roluk beszelve? Azt, hogy nem jogi szemelyek. Tarsulasként, csoportosulasként léteznek…

  9. Administrator

    csupán annyi a gond, hogy a média nagy része úgy kezeli mint választható, jelöltet állító szervezeteket. Olyan súlyt biztosítanak nekik egyesek, mintha a társadalom számára reprezentatívak lennének. Nem kell lemondani róluk, de súlyarányosan kell tudósítani róluk. Az európai felfogásban a média rendet biztosít, és nem manipulál.

  10. nana

    Ez igaz, de a mediafogyasztorol sem lehet egybol azt feltetelezni, hogy nincs tisztaban ezekkel a kulonbsegekkel. Termeszetesen, hogy ha nincs bejegyezve, nem allithat jeloltet.
    De most ezt minden alkalommal el kellene mondani?

    Amugy en nem hallottam (ami nem jelenti, hogy nem hangozhatott el), hogy valaki valaszthato, jeloltet allithato szervezetkent emlitette volna oket. Azt viszont hallottam, hogy tamogatjak x vagy y jeloleset, ami mas tal teszta.

    A sulyarany tekinteteben termeszetesen igazad van.

  11. Administrator

    Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT), Székely Nemzeti Tanács (SZNT), Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) Magyar Polgári Egyesület, Magyar Ifjúsági Tanács (MIT), Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) – szombaton ismét összeültek, hogy megerősítsék az egy héttel korábban már közleményben is megfogalmazott szándékukat: felkérik Tőkés Lászlót, az EMNT elnökét, hogy független jelöltként szálljon versenybe a Romániában május 13-án rendezendő európai parlamenti választásokon.

    Ez egy mai idézet, amit többen átvettek. Egy egyszerű halandó ezt hogyan értelmezi? Különben több szerkesztővel beszélgettem az elmúlt hetekben, és igen sokan csodálkoztak a nem létező jogi háttereken.

    Kedves Szász Marci! Érdekes, hogy míg a Hír tv-ért kínlódtam, senki nem tett fel kétértelmű politikai kérdéseket. Természetesen, ahogy eddig senki nem fogja a ceruzámat, ezután sem fogja.

  12. Szász Marci

    Teljesen helyes és jogos a súlyarányos szerepeltetés, de így a nagyok sokkal inkább maradnak óriások (igaz ki is lehet ábrándulni valakiből, a sok beszéd szegénység alapon), valamint a kicsik törpék.

    De azért nemcsak ezt a szituációt kell orvosolni, hanem:

    1. Habár nem tartozik a fennhatósága alá, de az “európai” magyar médiumokban az SZDSZ túlzottan, néha az MDF is “felülreprezentált” … a maguk hat százalékával majdnem a szocialistákéhoz mérhető képernyő-idővel “gazdálkodnak”… Pld. Nap(Párt)-Kelte műsoraiban (közszolgálati csatorna!!!)

    2. Nálunk pedig a PIN megjelenéseit is lehetne stopperezni… (habár néha hírértű témákkal nyomulnak), s nem is tudtam mikor hallottam utoljára az AP-ról, habár ez nem feltétlenül a média hibája, hogy a saját tv-vel rendelkező PC, és mostmár PRM-ről ne is beszéljek.

  13. Administrator

    Felénk sokszor a pártok kommunikációjával van baj. Nem hiszem, hogy az AP-t valaki elutasította volna. A PIN állandóan olyan témát hoz, amire ráharapnak az emberek.
    Ami engem, mint magán embert zavar, az az, hogy a romániai magyar sajtó nagyon sokszor “mikrofonállványnak” tekinti magát. Jön valaki, mond valamit és ők készpénznek veszik. Ritkán járnak a dolgok végére. Erről szólt a téma indítás is.
    Ha a sajtó érdemben tárgyalta volna a SZNT-t vagy a EMNT-t, azok mára biztosan bejegyezték volna magukat, kerestek volna egy jogi formát. Így azonban kényelmes volt mindenkinek.

  14. Sanyi úr

    Admin:

    “Olyan súlyt biztosítanak nekik egyesek, mintha a társadalom számára reprezentatívak lennének”.

    Figyelmedbe ajánlom azt is, hogy rengeteg médium úgy tájékoztatott a legutóbbi RMDSZ-támogatottságról, hogy a magyarok 90 százaléka az RMDSZ-re szavazna, holott a mintegy 30 százaléknyi biztos pártválasztók 90 százalékáról volt szó. Azaz “mintha reprezentatív lenne” ;)

  15. kakamaka

    Gasparik ur azt szeretne elerni, hogy az RMDSz es senki masrol ne legyen szo. Es ne beszeljenek masrol tul sokat.
    Az SZNT es az EMNT vezetoi mar alakulasukkor elmondtak, hogy ok nem akarnak allitani, jelolodni s megoinkabb bejutni.

  16. Sanyi úr

    Admin:

    “csupán annyi a gond, hogy a média nagy része úgy kezeli mint választható, jelöltet állító szervezeteket.”

    majd

    “Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT), Székely Nemzeti Tanács (SZNT), Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) Magyar Polgári Egyesület, Magyar Ifjúsági Tanács (MIT), Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) – szombaton ismét összeültek, hogy megerősítsék az egy héttel korábban már közleményben is megfogalmazott szándékukat: felkérik Tőkés Lászlót, az EMNT elnökét, hogy [B]független jelöltként [/B] szálljon versenybe a Romániában május 13-án rendezendő európai parlamenti választásokon.”

    Na? :)

  17. Sanyi úr

    Ehh, nem mennek a html-tagek, na szóval amit ki akartam boldozni az, hogy FÜGGETLEN JELÖLTKÉNT.

  18. Sanyi úr

    Bocs, ha flood-szerűen írok :)
    de pl. a Bihar megyei EKE évekig működött bejegyzés nélkül, mégsem toltak le egyetlen médiumot sem, ha említést tett róla.

  19. bezzeg

    “Ha jól megfigyeli az ember a PLD tagjai független parlamenti képviselőként jelennek meg a képernyőn. NEm beszélve, hogy pár nap múlva “hivatalosak lesznek”” – idézet admin-tól.
    Hát ha azok is majd hivatalosan lesznek, akkor miért nem lehet róluk beszélni? Tisztelt CNA-s színművész úr (igy jelenik meg a mai Népujságban)! Csak egyesekre vonatkozik? Pont most ébredtek fel, mikor kiderül, hogy Tőkés indul Markóék ellen? Hány éve beszél a média ezekről a még be nem jegyzett szervezetekről?
    PÉLDA a XXI. század szabad társulást , szabad véleményt, szabad mindent biztosító demokráciából: Jól hangzana egy ilyen hír bármely elektornikus médiában, de egy újságban is jól nézne ki.

    Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács még be nem jegyzett szervezet , Székely Nemzeti Tanács még be nem jegyzett szervezet , Magyar Polgári Szövetség már bejegyzett szervezet, Magyar Polgári Egyesület, Magyar Ifjúsági Tanács még be nem jegyzett szervezet , Erdélyi Magyar Ifjak még be nem jegyzett szervezet – szombaton ismét összeültek, hogy megerősítsék az egy héttel korábban már közleményben is megfogalmazott szándékukat: felkérik Tőkés Lászlót, az EMNT még be nem jegyzett szervezet elnökét, hogy független ( még be nem jegyzett ) jelöltként szálljon versenybe a Romániában május 13-án rendezendő európai parlamenti választásokon.”

    Még be nem jegyzett hozzászóló.
    U.i: Ha 100 évvel ezelőtt, mikor ezek az MNTék létrejöttek, gondolkoztak volna, most nem lenne ilyen probléma. Most már késő kitörölni a köz agyából ezeket a fogalmakat. Mert igenis fogalommá váltak. Most már mindenki az RMDSZ által kezdeményezett és fenntartott cenzúrázásnak véli. Kár.

  20. Administrator

    Július 3.-án kapták kézbe a média képviselői a levelünket. 7 hónapja. Tehát nem most és nem tőlem és nem az én kérésemre.
    Ha holnap 15-20 csávó megjelenik, hogy ők az erdélyi magyar hadsereg és rendszeresen közleményeket adnak ki, akkor lehet-e egy súlycsoportba tenni másokkal? Mi csupán az arányokról szóltunk a fel a médiát. Restellem is a dolgot, mert egy egyszerű szakamai kérdésről van szó.
    ( a Hahota csoport bemutatót tart, a Tompa Miklós társulat megnyerte a legnagyobb fesztivált…….)

  21. új széköly

    …azért volt olyan pillanat, amikor látogatottságban a Hahota lekörözte a vásárhelyi színházat…én még emlékszem…

  22. új széköly

    igazad van, de ebben a mai világban már ez nem számít…
    rengeteg olyan szervezet létezik, amelyek bár nincsenek bejegyezve, mégis jegyzik őket…
    apropó! az Rmdsz az párt vagy érdekvédelmi szövetség??
    ne érts félre, nem kekeckedni akarok…

  23. bezzeg

    “Ha jól megfigyeli az ember a PLD tagjai független parlamenti képviselőként jelennek meg a képernyőn. NEm beszélve, hogy pár nap múlva “hivatalosak lesznek””

    És ha amazok is pár nap, pár hét, pár hónap mulva hivatalosak lesznek?
    És milyen levelet kapott a média? Mindegyik hülye? Há még sehol sem hallottam, hogy valahol nem említették volna őket SZNT, EMNT stb néven.
    Az Al-Kaida be van jegyezve?

  24. udemeráj

    Egy kis reklám időnként kell az udemerájnak, mert igen alá van menve a szénája.

  25. Administrator

    Új székely a kérdésedet ted fel az RMDSZ-nek. Nem voltam soha tagja, de ez nem őket minősíti.
    Bezzeg a PLD-t elfogadta a bíróság és van számos parlamenti képviselője. NEm hallottam volna, hogy egyforma súllyal emlegették volna mint a PD-t. Még egyszer az arányos, tisztességes tudosításról van szó, nem a különböző csoportok megítéséséről. Az Al-Kaida hasonlat meg nagyon szerencsétlen.

  26. transzylva

    Nem értem, most akkor mi a gondja a csénéának, hogy bejegyzett, egyzetlen szervezetek keresztül-kasul nyilatkozgatnak, vagy, hogy nem súlyoznak eléggé a médiumok?
    Ha meg a PINdurka párt került szóba, megint egy dilemmával többen vagyunk, akkor most mi is a kritérium, ha csöppnyi, alig mérhető tagsággal, táborral, szimpatizáns-holdudvarral rendelkezik, de mindig zaftosakat mond, tematizál, vagy skandallum-közeli tálalásban jeleskedik, akkor mehet, a szolid kommunikációs úgymond félhenézsúlyú pártok “kárára”?

  27. Administrator

    A Pinnek van két parlamenti képviselője és mint párt be van jegyezve.

  28. transzylva

    Rendben, egyébként nem csoda, ha tudnak szerepelni, egyikük újságíró volt, másikuk meg a fővárosi cirkusz bemondója. De nem ez aggaszt, hanem a kezdeti felvetés. Az a sérelmes, hogy nincs bejegyezve, vagy az ha nem reprezentatív az illető szervezet, testület? Mert a kettő nem következik egymásból.

  29. Administrator

    ha be vagy jegyezve van egy alapszabályod, van taglétszámod, identitásod ami számonkérhető. Számot adhatok arról, hogy mennyire reprezentatív vagy nem egy szervezet.
    Az említett csoportosulásoknak van honlapja. Pl. ott az EMT-n olzan adatok vannak, amik két-három éve idejemúltak. Működik valójában? Vagy egy nagyon szűk társaság, nyilatkozatköre?
    az iwiw-wn van vagy 650 ismerősöm, mondjuk mi leszünk a Gazsi Párt, elkezdünk nyilatkozni, mennyire kell komolyan venni?

  30. bezzeg

    A lényeg, hogy ami nem az rmdsz ellen van az mehet, ami pedig sérti az érdekeit az nem. Ha meg nem kell komolyan venni az emnt, sznt-t akkor mitől féltek? Tőkés Lászlót mint független jelöltet meg lehet említeni, vagy egyelőre még ott is azt kell mondani, hogy TL, királyhágómelléki stb stb, még be nem jegyzett, de indulási szándékkal megáldott független európa parlamenti jelölt? Különbenis, ha Sógort a harmadik helyre “rangsorolják” nem indult volna Tőkés.

  31. Administrator

    na ez az megértetted, végre. Ez az az ördögi terv amit kieszeltünk. A marosvásárhelzi állatkertben az oroszlán ketrec alatt van a székhely. Ott szoktuk kidolgozni ezeket a dolgokat. Élen járok ezekben a tervekben. Csatlakozz hozzánk. A lényeget érzem, hogy érzed.