Hoppá Európa




Ma bekérettük a különböző csatornák szerkesztőit, hogy tisztázzuk a csatornák filmes ajánlatokat. Belépve az EU-ba a televíziók filmes ajánlata 50%-ban európai műveket kell tartalmazzon. Valahogy hiába vártunk a nagy váltásra, nem következett be. Amerikai filmeket sugároz mindenki. Mikor elkezdtük a beszélget, kiderült, hogy a csatornák úgy gondolták, hogy a sajátgyártású szituációs komédiákat európainak tekintik. Parttalan csatározás kezdődött. Kerestem a bulgár, cseh, francia, olasz, magyar, stb. filmeket. Ők sorolták a szórakoztató, sajátgyártású műsoraikat. Abba maradtunk, hogy három hónapon belül eredményeket akarunk látni. Azt is elmagyaráztuk, hogy a művek filmek, és nem kibúvók kell legyenek. Az egyik csatorna képviselője iszonyatos szemtelen módon visszakérdezett: ha bemutattuk mind a húsz jó európai filmet, mit tegyünk? … ajánlottam, hogy iratkozzon be egy esti szakmunkásképzőbe.
Úgy látom egyre kényelmetlenebb egyeseknek az EU-s tagság.

Kedves olvasó,
a blog szövegeit én írom, Gáspárik Attila és büntetőjogi felelősségem teljes tudatában teszem. A kommentárokat nem én írom és úgy vélem, hogy az ember joga, hogy névvel, vagy álnévvel jelenjen meg. Nem minden esetben értek egyet a kommentárokkal, ami hozzátartozik a demokráciához. Felkérek mindenkit, hozzászólásában maradjon meg a tisztesség és a sajtóetika határain belül. A vélemény szabad, a hír legyen szent. A blog karbantartói jogot formálnak arra, hogy bizonyos bejegyzéseket, ha azok sértőek, töröljenek.
Köszönöm a figyelmet és a bejegyzéseket.

8 válasz: “Hoppá Európa”

  1. Sunci

    Gaspi,

    Vonatkozik-e ez az 50%-os europai eredetiseg a filmcsomagra akkor is ha ezt egy ADSL szolgaltato kinalja IPTV szolgaltatas reszekent? Van-e jelenleg egyaltalan valamifele szabalyozas IPTV-re? Vagy telepithetek egy IPTV platformot, teszem azt Budapesten, majd kiepitek egy berelt vonalat Marosvasarhelyig es ott felkinalok a helyi DSL szolgaltaton keresztül az ADSL csomag reszekent 20 TV csatornat es egy 500 filmböl allo könyvtarat, ahol letöltesenkent kell fizetni a filmekert?

    (IPTV = internet protokoll alapu televiziozas)

  2. Administrator

    a szabályozás az általános csatornákra érvényes. A HBO, AXN stb. ezek filmcsatornák és rájuk nem vonatkozik. Amit felvázolsz lehetséges.

  3. Ligeia

    Bár a filmcsatornákra nem vonatkozik a szabály, mégis messze az HBO-n megy a legtöbb európai film…
    Gáspi, az meg hogy van, hogy a PRO TV-n ennyire új filmeket vetitenek? Például most péntekre igérik a programban a Túl a barátságont, amit tavaly jelöltek Oscarra, február másodikán meg a Snakes on a Plane-t adták, ami, ha nem vagyok már nagyon szenilis, nem egészen egy fél éve volt a moziban? Egyik sem volt még az HBO-n. Nincs erre valami szabály? Mert én biza igen furcsállom…

  4. Administrator

    A filmforgalmazás a szabad verseny szabályait alkalmazza. A HBO opcionális, fizetős csatorna. A PRO alapcsomagos, általános. Aki fizet hamarabb az viszi a csomagot.

  5. Aron

    Mennyire pontos az “európai film” fogalom a szabályozásokban? Ha valaki kezdi betenni a 70-es, 80-as évek derék, fiatal, tapasztalatlan, egyetemről kikerült agrármérnök harcol az öreg, maradi de azért jó kommunista téesz elnökkel és elveszi a lányát is bonuszként román kapodoperákat, az európainak minősül? Ha Chuck Norris helyett Margelatu vakarja a szakállát? Vagy a minőségről úgy általában nem szól ez a rendelet? Pl. a Schindler listája helyett jó nekünk valami francia hollywoodi majmolás?

    Tévedés ne essék, inkább néznék én is ír filmet vagy norvégot, tudnak azok jó filmeket készíteni, de az az érzésem ehelyett az éjjeli sávba (két óra felé) betett román hülyeséggel fogják a statisztikát javítani.

  6. Administrator

    Ettől félek én is. DE: tettünk a dologért. Az általad panaszolt filmek bemutatását büntetni fogjuk, mint totalitáris rendszer szimpatizála. (elogierea regimului totalitar) A lényeg az volna, hogy valóban bekapcsolódjunk az európai kultúrális vérkeringésbe.

  7. Sunci

    Ligeia,

    Gaspi valaszat kiegeszitenem annyival, hogy a jelenlegi hollywoodi szabalyok szerint miutan egy uj, elsöprö sikerü film megjelent a mozikban, 6-9 honappal kesöbb megjelenik DVD-n (esetleg VHS-en). Majd ujabb 2-6 honap mulva a PayPerView letölthetö videos csomagban (ezt vazoltam fent az IPTV szolgaltatas reszekent), majd tovabbi 6-9 honap kell elteljen amig a fizetös TV-csatornakon sugarozhatjak. Közszolgalati teveben 3-5 ev utan jelenik meg. A trend, hogy ezek az intervallumok tovabb csökkennek. Ezek utan ha jol kiszamoljuk, egy uj film 15-18 honap elteltevel mar megjelenhet akar a ProTV-n is.

  8. kesztió

    Az európai filmek egyre jobbak. A klasszikus nagyágyúk (angol, francia, stb.) mellett kitaróan nyomulnak a skandinávok (svéd, norvég, izlandi), nem kevés sikerrel. 1 szó mint 100, lehet, hogy sok egy kicsit az 50%, de ha arról van szó, simán fel lehet nőni európai filmeken is…