Szabályozás, módosítva!




Szép hosszú nap volt. Vagyis hosszú. Végre pont került az audiovizuális Kód módosításaira.
Szóval van a médiatörvény, amit a Parlament hoz. A törvény paragrafusaira a Tanács kidolgozza a határozatait. Mi egy pár éve a különböző határozatokat (kiskorúak védelme, reklámszabályozás, információhoz való jog, stb.) összegyúrtuk egy Kóddá.
Változtattunk az élelmiszert érintő szabályozáson. A gyerekeknek (16. életév) irányuló reklámokban tilos a közismert sztárok, ismert színészek, sportolók, rajzfilmfigurák szerepeltetése. Azt szeretnénk, hogy a reklámozandó árú minősége alapján történjen a vásárlás, és nem a sztárok ajánlásaira. Kivételt képeznek az alapvető élelmiszerek, gyümölcsök, zöldségek. Az üdítő italokat ha gyümölccsel reklámozzák, kötelező lesz feltüntetni a képernyőn a gyümölcs koncentrációt. Továbbá azon italok esetében, amelyek nem tartalmaznak gyümölcsöt, ki kell hangsúlyozni, hogy aromával van ízesítve. Egy-egy gyerekeknek szóló reklámban nem lehet a termékhez kapcsolódó ajándékra fókuszolni. Tilos az élelmiszereket orvosoknak ajánlani, vagy gyógyhatással felruházni. És így tovább és így tovább….Minden órában elhangzik majd egy felhívás, hogy csak a mértékletes só, zsír és cukorfogyasztás kíméli az egészséget
Sokan próbáltak mindenféleképpen befolyásolni minket, de ez nem jött össze. Végül is a komoly piaci szereplők elfogadták a változásokat.
Érintette a változás a telefonos játékokat. A tévében ezek a „telefonálj és nyerj” műsorok ezentúl csak este 11-től, reggel 6-ig sugározhatóak és csak élőben.
Az otthon, a távirányítóból kódolható szolgáltatások esetén, egész nap sugározhatóak u.n. XXX műsorok.
A politikusok szereplőseinek körülményein is változtattunk de erről nemsokára. Hat órás folyamatos gyűlés, két rádió, három újság interjú és egy egyórás élőműsor után kicsit akad essze az anyanyelvem.

Kedves olvasó,
a blog szövegeit én írom, Gáspárik Attila és büntetőjogi felelősségem teljes tudatában teszem. A kommentárokat nem én írom és úgy vélem, hogy az ember joga, hogy névvel, vagy álnévvel jelenjen meg. Nem minden esetben értek egyet a kommentárokkal, ami hozzátartozik a demokráciához. Felkérek mindenkit, hozzászólásában maradjon meg a tisztesség és a sajtóetika határain belül. A vélemény szabad, a hír legyen szent. A blog karbantartói jogot formálnak arra, hogy bizonyos bejegyzéseket, ha azok sértőek, töröljenek.
Köszönöm a figyelmet és a bejegyzéseket.

9 válasz: “Szabályozás, módosítva!”

  1. VKaroly

    Attila!

    Már régóta olvaslak (bocsánat a tegezésért, telefonban magázódtunk), komolyan mondom, azt, amit ti Romániában véghezvisztek médiahatóságként, példaértékű szerintem egész Európa számára.

    Egyszerűen hihetetlen számomra az, hogy nem tudnak Titeket (bocsánat a szóért) megvenni a multik, a nagytőkések, a politikai befolyással rendelkezők.

    Mélyen meghajolva tisztelgek a médiaforradalmi és -befolyási szerepetek előtt, amit az elmúlt évek alatt véghezvittetek.

    Megindító és követendő példa, ahogyan élen jártok a hatósági befolyásotoknak köszönhetően abban, hogy az embereket megvezetni (finomabban szólva meggyőzni) kívánó/akaró cégekkel, vállakozásokkal, gyártókkal szemben pedáns módon kiálltok a tényleges fogyasztók/felvevő piac érdekeit védve.

    Mégegyszer gratulálok és nagyon-nagyon remélem, hogy a Ti példátok lesz a mérvadó, amihez a többi tagország felzárkózni akar… Majd… Talán… Egyszer…

    Üdvözlettel:

    Vaczkó Károly, aki tévés és a fentiek csak és kizárólag a saját véleményét tükrözik az adott témában.

  2. Administrator

    Kösz.
    A helyzet az, hogy ha az ember 6 éves mandátummal rendelkezik és sehogyan sem lehet visszahívni, akkor valóban megnő a “szavazó ereje”
    Régebben ha a Parlament nem fogadta el az éves jelentést, mehettél haza.

  3. kalap

    Erre tessek gombot varrni:

    “Összeállt az új, Gyergyó Tévé csapata. [...] A szakembergárdát a megszűnt Objektív Televízió egykori részvényeseiből néhányan alkotják, őket erősíti a másik gyergyói televíziótól, a Fény Tévétől átigazolt teljes (!!)stáb.

    Amint Bajkó Tibor újdonsült tévétulajdonos elmondta, március másodikán kezdenek, a hírműsorok mellett magazinokat láthatnak a gyergyószentmiklósiak, és nem fognak hiányozni az élő adások sem. Célja: pártatlanul (!!!) kiszolgálni a lakosságot.

    Arra, hogy miért pártolt az új televízióhoz a Fény Tévé teljes szakembercsapata, nem kívántak válaszolni az érintettek, Bajkó viszont vallja: az Unióban szabad a munkaerő- vándorlás. “

  4. wormfromhell

    Civil Kód, Penál Kód, Rutiér Kód, Pinkód

  5. ojve

    Mikor teszik végre kötelezővé a közkedvelt horoszkópot követő “figyelem, ismereteink mai állása szerint ez marhaság, legfeljebb vicc” megjegyzést?
    Ti. bármilyen meglepő, nem kevesen komolyan hisznek benne és ez károsabb lehet jónéhány élelmiszeripari “E”-nél…
    Apropó, igazán hülyén hangzik a reklámtömb végén a “consumul excesiv de alcool dauneaza grav sanatatii”, amikor éppen fogpasztáról, intimbetétről vagy autóról szóló klip ért véget. Előfordul, hogy alkoholról egyáltalán nem is esett szó.
    Más: pokolnyűnek igaza van, a “kód” magyarul kicsit mást jelent. Az audiovizuális valami, amiről szó van, az törvény.

  6. Administrator

    az angol CODE szót fordítottam KÓD-nak. Ha azt mondom kódex? Akkor az jó?
    “Előfordul, hogy alkoholról egyáltalán nem is esett szó” ez a műsorszolgáltató felkészületlenségét minősíti.

  7. z

    Nyilván más élni valahol és az alapján véleményt nyilvánítani az általános helyzetről, mint pl. innen kívülről nézni (vagyis olvasni, tvben látni hallani ezt azt) hogy mik történnek “a románoknál”.
    Én csak azt tudom mondani, hogy amíg egyre kínosabb érzés belegondolni abba hogy mi juthat eszébe a külföldnek magyarországról (érezni azt hogy mi van itthon még kínosabb).. addig amiket olvasok / hallok a román fejlődésről az legtöbbször egy “hoppá baz..” gondolatbuborékot varázsol a fejem fölé.
    Csak gratulálni tudok a média szabályozáshoz, legalábbis az alapján amit it a postban olvastam. Úgy tűnik hogy Európa kezd délkelet felé tolódni, a balkán meg beszivárgott a Kárpát-medencébe és már legalább térdig ér.

  8. edizon

    “Érintette a változás a telefonos játékokat. A tévében ezek a „telefonálj és nyerj” műsorok ezentúl csak este 11-től, reggel 6-ig sugározhatóak és csak élőben.”

    mikortól kedves Attila, ezt a bejegyzést február 21-én irtad, most március 27, nem igen történt semmi, sőt egy bukaresti vállalkozó most indít ilyen jellegű müsort. A liszenszkérelme az CNA asztalán….hogy is van ez?
    Várom kimeritő válaszod…

    Edizon

  9. Administrator

    szeptember 15-től. Műsoroknak nem adunk licenszet. Valami tévedés lehet a dologban.