Marosvásárhely márciusa meg a tv




Immáron tizenhét éve volt az a „bizonyos” március Marosvásárhelyen. A bukaresti tv magyaradása mit minden esztendőben megemlékezett az eseményről. Ennyi idő után azért az ember elvárná, hogy a műsorkészítők elmenjenek azokba a falvakba, ahonnan annak idején a feltüzelt tömegek Marosvásárhelyre jöttek. Ehelyett már megint különböző értelmiségiek elmondták, hogy „bonyolult a helyzet”.
Semmi bajom a magyarázkodó értelmiségiekkel, de az elmúlt években mást sem hallottam, mint különböző szociológiai, filozófiai magyarázatokat. Egyszer már szeretném azokat a variánsát hallani, akik baltákkal, botokkal, benzines palackokkal harcoltak.
Sajnos ma sem kaptam választ. Az anyag stílus meg…. Szóval valaki ma a bukaresti tv magyaradásában újra felfedezte a rádiót. Na majd jövőre.

Kedves olvasó,
a blog szövegeit én írom, Gáspárik Attila és büntetőjogi felelősségem teljes tudatában teszem. A kommentárokat nem én írom és úgy vélem, hogy az ember joga, hogy névvel, vagy álnévvel jelenjen meg. Nem minden esetben értek egyet a kommentárokkal, ami hozzátartozik a demokráciához. Felkérek mindenkit, hozzászólásában maradjon meg a tisztesség és a sajtóetika határain belül. A vélemény szabad, a hír legyen szent. A blog karbantartói jogot formálnak arra, hogy bizonyos bejegyzéseket, ha azok sértőek, töröljenek.
Köszönöm a figyelmet és a bejegyzéseket.

15 válasz: “Marosvásárhely márciusa meg a tv”

  1. új széköly

    Hát nem volt leányálom ott lenni azon a márciusi napon, napokon…
    Sajnos senkinek nincs érdeke abban, hogy kiderüljön az igazság, és itt nálunk minden csak érdekből történik…
    érdekes lenne, ha meghallgatnának ott a TV- nél, és kimennének helyszínre, meg lewhetne tudni ezt-azt az emberektől…de az dologgal jár…

  2. Sunci

    Gaspi,

    Javasolom, hogy a következö ev marcius 15.-et töltsd a Nyarad-menti falvakban, egy kameraval a valladon (kezedben). Kezdheted Akosfalvatol felfele. Megallhatsz a Gostat-nal es megkerdezheted a volt alkalmazottakat, nehanyukat felismertek annak idejen a kamerakon. Ök reszben kielegithetik kivancsisagodat. Aztan tovabb mehetsz es beterhetsz Metoikoszekhoz. Az ö gyülekezeteböl is elökerülnenek nehanyan interju-alanyok.

  3. Administrator

    16.-án átmennék a Görgény völgyébe, Régen környékére. Nem hinném, hogy az emberek identitására lennék kíváncsi, sokkal inkább a mozgatórugókra. Ki mire és miért mozdul és hogyan látja ennyi év távlatában a dolgot. Egy olyan tévés rutinról szóltam a bejegyzésemben, ami ellen küzdeni kellene.

  4. Barkó Méla

    Kincses Előd ügyvéd megdöbbentőnek tartja, és elítéli Markó Béla Marosvásárhely fekete márciusa (az 1990 tavaszán szervezett magyarellenes pogrom) kapcsán tett legutóbbi nyilatkozatát. A boszniai mintájú etnikai konfliktus értelmi szerzőinek kiderítésére tett felhívásában az RMDSZ elnöke nem zárja ki a külföldi beavatkozást.

    „Mi, akik 1990. március 19–20-át Marosvásárhelyen töltöttük, a küzdőtéren, és nem Budapesten, mint a szövetségi elnök, pontosan tudjuk, hogy a fekete márciushoz külföldnek semmi köze nem volt, azt Bukarestből szervezte a Belügyminisztérium 0215-ös egysége azért, mert lejárt a szekuritátésok háromhavi fizetett szabadsága, és hivatalosan újra munkába kellett állítani őket” – fejtette ki Kincses, aki politikai vakságnak tartja az esetleges külföldi szerepvállalás emlegetését, mivel a nyilatkozó ezáltal azt a régi román titkosszolgálati rágalmat igazolja, miszerint Magyarországról manipulálták az eseményeket.

    Mint ismert, a román belügy által Marosvásárhelyre buszokkal, teherautókkal utaztatott, felfegyverzett román csőcselék 1990 március 19-én a magyar városban megtámadta az őslakosokat, hármat megöltek és kiverték Sütő András író félszemét is. Ezután a románok lezárták a városba vezető főutakat, hogy a magyarok ne kaphassanak segítséget. A segítség azonban, többek közt a Nyárád-menti székelyektől a mellékutakon megérkezett. Ennek, valamint a marosvásárhelyiek hősies ellenállásának köszönhetően másnapra megfutamították a románokat, akik véres fejjel távoztak, annak ellenére, hogy az őslakosoknak csupán padok deszkái és más szükségből szerzett önvédelmi eszköz állt rendelkezésére a fejszékkel, láncos botokkal és más ütő-vágó fegyverrel ellátott primitív román népséggel szemben. Mondhatni, hosszú történelmi idő után ez volt az első magyar katonai győzelem, amelyet bár aljas koncepciós perek és megtorlások követtek (Cseresnyés Pál, Vásárhely mártírja például hat évet ült, miközben egyetlen román gyilkost sem állítottak bíróság elé) a román hatalom pogrommal többé nem mert próbálkozni.

  5. Administrator

    Mindenkinem más olvasata van az eseményről, valószínűleg így lesz ez az idők végeztéig. Véleményem szerint az ami történt, nem egyszerűsíthető le román-magyar kérdésre.
    Akikről a legkevesebbet beszélnek, azok a marosvásárhelyi romák! Ezek azonban más kérdések, én a médiáról szólok ezen a fórumon.

  6. Szolga vagy

    Ne kormozz udemerájos udvari bohóc. Neked sose volt gerinced, muiért lenne ez másképp most ? Ha Vádon jársz majd a kezedbe pisilek te szolga

  7. Administrator

    Valóban szolgálom a romániai magyarok érdekeit, és eközben megtörténik, hogy névtelen tahókkal is összehoz a sors.

  8. Metoikosz

    Kedves Sunci,

    igen én is hallgattam a gyülekezeteti tagoktól – is – elbeszéléseket arról az időről, no meg a Régen és környékéről meg a Küküllő mentéről is…

    nem hiszem hogy a kortársaim akik ott részt vettek szívesen vállalnák hogy nyilvánosan beszéljenek erről akár a tévében is erről, s nem is igazán látom ennek értelmét, hogy őszinte legyek,

    a blogos bejegyzés értelmezésem szerint nem kimondottan csak a magyarok tévényilatkozatáról szól.. e kérdéshez hozzanyúlni véleményem szerint azért kényes dolog mert csak gyógyító szándékkal szabad.. a fizikai sebek begyógyulnak, de a lelki sebek gyógyítása annál nehezebb dolog és mielőtt a tévé elé vinnénk talán szakképzett pszichológusokra és egy egész szakember gárdára lenne szükség amit megelőzne egy gyógyító csoporterápia., kiscsoportos beszélgetések. mentálhigiéne.stb.. csoporterápia nélkül pedig nem hiszem hogy okos és szerencsés dolog lenne nyilvánosság elé vinni az ügyet.. szerintem itt kellene kezdeni.. a kérdés az hogy megvannak e ezek az emberek, és megvan-e az anyagi alap e kérdés lebonyolítására, a szándék, stb.stb. ..stb..

    ..aztán ha feldolgozták mind a román mind pedig a magyar kiscsoportokban , e kérdést és megfogalmazódna a párbeszédre való készség és jóakarat, meg a sajnálat a megtörténtek miatt… és a sok részigazság egyetlen nagy igazsággá állana össze, a szeretet igazságáva.. akkor igen ,., annak lenen értelme.. különben a tv csak szenzációra hajtana.. és az interjú alanyok eszközök , hírközlők lennének.. mi értlme lenne ennek, nem tudom…

    az egyszerű falusi ember ugyanis nem fajgyűlőlő, mert elég minden napnak a maga baja… s most hogy a lovas szekerekkel sem lehet minden úton járni mint annak előtte,stb..stb.. e témát elővenni csak a gyógyítás szándékával szabad, különben mi értelme lenne ..?

    jóakarattal

    Metoikosz

  9. a link az link

    http://nyaradi.blogspot.com/

  10. zerogravity

    Le a kalappal, Metoikosz…
    Meg fog ez történni valaha?

  11. Fenyőkút

    Szerintem fontos lenne már végre tisztavizet önteni a…, de vajon az igazság ebben a témában nyilvánosságra tudna kerülni anélkül, hogy feltépne néhány sebet?

  12. Metoikosz

    Kedves Fenyőkút,

    igen az igazság feltépheti a sebeket.. de én itt a közemberre utaltam, akiknek nincs szükségük újabb sebekre.. kedves zerogravity .. hogy ez megfog-e történni valaha a kiscsoportos “gyógyító terápia” … ?.. ez a politikusok felelőssége is.. reménykedjünk…

    üdv,

    Metoikosz

  13. Sunci

    Kedves Metoikosz,
    (Gaspi, bocs hogy e helyen nem hozzad intezem szavaim, de neked is szol)

    En sem a sebek feltepesere gondoltam, es azt hiszem hogy Gaspi is jol ertelmezte szavaim, azaz nem arra gondoltam, hogy ö szemelyesen induljon erre az utra, hanem egy jol felkeszült teves stab, egy jol atgondolt projekt, megfelelö szakemberekkel, megfelelö talalassal. Ebben az esetben nem hiszem hogy feltepett sebekröl kellene beszelni, de ha halogatjuk es nem a közeljövöben keszülnek hasonlo dokumentumfilmek (amiket ertelemszerüen nem kell azonnal nyilvanossagra hozni!), akkor fennall a veszelye, hogy a valodi szereplök elhalaloznak idöközben (sajnos, ez a folyamat mar elkezdödött, mert nem csak a huszonevesek voltak odakint az utcan). 50 ev mulva, amikor mar minden a multe, akkor mar nem faj annyira, de nem is lesz kit kerdezni!!!

    üdv,
    az operencian tulrol

  14. Metoikosz

    Kedves Sunci,

    igen, így már érthetőbb:megfelelő szakemebrek, megfelelő tálalással, és helyes céllal – és nem azonnali nyilvánosságra-hozással. Ebben sokan egyet tudunk érteni – remélem.

    jóakarattal

    Metoikosz
    ( az óperenciás tengerről is hazérkezve)

  15. wolff67

    Fogalmam sincs,mért kell egymást mocskolni nekünk,erdélyi magyaroknak.Fogyunk,mint a szétesett kéve és akik még létezünk sem tudunk egyetértésre jutni.Új Ceausescu kell ahhoz,hogy ismét egységbe kovácsolódjunk?