méééér?




Láttam nemrég egy magyarországi csatornán, egy gyümölcsös joghurt reklámot. A valamikori sportoló, ma neves orvos, magyarázta a növekedés és az élelmiszer viszonyát. Nem értem, hogyan adhatja a nevét egy orvos egy joghurthoz? Miért nem az élelmiszer tulajdonsága az érv egy reklámban? Miért kell egy gyermekorvos hitelesítsen egy terméket? Mi lehet a véleménye erről az Orvosi Kamarának?

Kedves olvasó,
a blog szövegeit én írom, Gáspárik Attila és büntetőjogi felelősségem teljes tudatában teszem. A kommentárokat nem én írom és úgy vélem, hogy az ember joga, hogy névvel, vagy álnévvel jelenjen meg. Nem minden esetben értek egyet a kommentárokkal, ami hozzátartozik a demokráciához. Felkérek mindenkit, hozzászólásában maradjon meg a tisztesség és a sajtóetika határain belül. A vélemény szabad, a hír legyen szent. A blog karbantartói jogot formálnak arra, hogy bizonyos bejegyzéseket, ha azok sértőek, töröljenek.
Köszönöm a figyelmet és a bejegyzéseket.

16 válasz: “méééér?”

  1. Zsolt

    Van a Jóban Rosszban c. kórház-sorozat egyik magyaro TV-ben. Abban van egy fiatal doki. A film előtt és után dokinak öltözve nyugtatgatja a terhes kismamát, valami bankreklám. A joghurt-gondolat tükrében szakmailag mi erről a véleményed? Rendben van vagy hasonló visszaélés?

  2. Administrator

    szerinte van külömbség egy beöltözött színész és egy országosan ismert orvos között. Az alapvető véleményem az, hogy minden terméknek az összetevője, hatóanyaga, íze, szaga mit tuom én mije, reklámozza a terméket és nem egy ismert ember sikere.
    Van pl. egy vitamin amit egy ismert vízilabdázó reklámoz Magyarországon. Az üzenet: ha te is ezt a vitamint szeded akkor te is híres leszel. Szerintem ez így tisztességtelen.

  3. Zsolt

    Ez a doki egy jóságos doki a szériálban, mindenki imádja, stb. és nyilván mindenki azzal asszociálja a reklámban: magyarán ugyanazt a szerepet nyújtja itt is ott is. Nyújtja a biztonságérzetet, mint egy jó bank. De, igy összekötve a fikció és a reklám sztem pur manipuláció. Egyébként is az, persze, de ez egy fokkal árnyalja dolgot, hogy rögtön utána, ugyanabban a szerkóban, diszletben reklámoz: ez gyakorlatilag egy filmbe rejtett reklám, csak éppen ki van vágva belőle, és a film előtt meg végén gyorsan odacseszik.

  4. Rezső

    Amig elég pénzt kap a reklámért, leszarja a tisztesség kérdését. És igaza van.

  5. Nándika

    Szerintem sose a termék hatóanyaga stb reklámozza a terméket. Pont azt próbálják elfeledtetni a pucérnőkkel, a hírességekkel meg a zenével.

  6. Administrator

    ezaltal hiteltelenne valik hosszabb tavon a reklam.

  7. Liebhafsky

    Hat igen…jo nehany evvel ezelott M. Schumacher reklamozott egy sampont.

  8. margy69

    Most meg valami kocsit (afene tudja a márkákat), sőt nagy “cselesen” beleszőtték azt is a reklámba, h. már nem versenyez a Forma 1 -ben. Már csak a hitelesség kedvéért :) . De nem ő az egyedüli, más sportolók is reklámoznak borotvát, dezodorokat. A színészekről, tévés műsorvezetőkről, egykori és még aktív sportolókról (“Egérke” és a puding) nem is beszélve. S ha jól tudom orovosok is rekámoznak különböző fájdalomcsillapítókat, fogkrémeket és hasonlókat. Legfeljebb nem annyira közismert a nevük, mint az egykori sportoló kollegájuké. Az orvosi kamara meg tehet 1 szivességet nekik. Sztem, nincs ezzel semmi gond, aki egy reklám miatt veszi meg a terméket, az meg is érdemli :)

  9. Administrator

    egy tisztességtelen reklám árt a többinek is. Ha a vevő csalódik egy reklámban akkor hajlamos az összes többire legyinteni. A joghurt esetében is látok hosszútávú problémákat. Az orvosi szakma veszíthet ebből az ügyből.

  10. margy69

    Hát, van benne némi igazság, de azért a reklám már önmagában olyan műfaj, ami által valamit (terméket, szolgáltatást) az ember gyermekére akarnak tukmálni. Én örök optimista vagyok, ezért tartom annyira értelmesnek a fogyasztóknak az ő társadalmát, h. ezzel tisztában van, és ilyen prizmán keresztül nézi, ha nézi a reklámfilmeket. Ezért is írtam, h. aki egy reklám nyomán kezd vásárolni, az meg is érdemli.

  11. Orsi

    Egy kerdes: letezik-e hazankban olyan szabalyozas, mely arra vonatkozik, hogy a reklam nem vezethet a gyermekekben olyan tudat kialakulasara, hogy ha a reklamozott termeket nem vasarolnak meg, akkor szegyenkezniuk kellene, vagy hatranyba kerulnenek tarsaikkal szemben?

  12. Administrator

    azt hiszem nehéz törvénybe foglalni azokat a fogalmakat, hogy szégyen, hátrány, stb. ezeket önszabályozi kellene

  13. krix

    Már réges rég készítenek reklámhatékonysági felméréseket, főleg a fogyasztásban oly fejlett USÁban. Vulgáráltalánosításban a tanulságuk: a reklámkészítők tudják, hogy becsapják a fogyasztókat, mert vagy túlzó, vagy egysíkú, vagy csak túl egyszerű vagy (hamis) szaktekintély által nyomatékosított a pár másodperces üzenet; a fogyasztók tudják, hogy becsapják őket, vagy legalábbis, hogy manipulálni akarják őket, és ezzel együtt megveszik a terméket. Nem a pozitívumai miatt, hanem egyszerűen azért, mert ismerik. Még ha arról ismerik is, hogy átlátszó trükkel akarják rájuksózni.
    Aztán az, hogy ki mihez adja és adja el a nevét, egyéni morális-pénzügyi döntés kérdése. A komment pedig szabad. :-)

  14. dihor

    1. Egy reklámban sohasem az élelmiszer, vagy tudomisén minek a tulajdonsága a jó érv, hanem az, hogy miért jó nekem, ha én azt a terméket megvásárolom.
    2. A Pepsi és Beckham kapcsolata ön szerint miben külömbözik a joghurt és a híres dokisportoló kapcsolatától?
    3. S különben is, Ogilvy szerint, a híres embereket felvonultató reklámok nem annyira hatásosak. Persze ő is kutatásokra alapoz.
    4. Én még soha nem éreztem erős kényszert, hogy a példaképem által használt/reklámozott cuccot megvásároljam.
    5. Lehet azért, mert nincsenek példaképeim.

  15. Administrator

    A Pepsi Beckham érzést árul. A doktornő az orvosi szakma, hivatás iránti bizalmát váltja pénzre. Van külömbség.

  16. dihor

    Ja, kezdem kapiskálni a lényeget. Tehát ez szinte olyan, mintha Ratzinger Swarovsky-rózsafűzért reklámozna?