Stanik




Olvasom Stanik lemond…
Stanik Pista? Ismerem 27 éve… Műhelytanárként mutatkozott be, majd ő volt az aki az első színházi előadást, amiben játszottam, megrendezte. Valszeg nem mentem volna színésznek, ha ő nem jön. Nála, vele ittam életemben először alkoholt, vele voltam először színházzal tájolni. Esztergáltunk, fúrtunk, olvastunk, kirándultunk, fociztunk… Olyan volt mint valami hőmérőből elszabadult higany. A szellemileg áporodott nyolcvanas években is, hihetetlen energiával szervezett mindent. Újságíró akart lenni, elment hát az egyetlen újságíró iskolába a Stefan Ghiorghiura (Gyuri Pista). Párt által patronált iskolába. Sokan lemondtak róla akkoriban Nagyváradon. Mikor hazajött, beletenyerelt a nagyváradi színház langyos vizébe, s az a hölgy akinek ma ki sem esik Wass Albert a szájából, feljelenti a pártnál és többet nem írhat Táliáról. Amibe belefogott az langyos nem maradt. Mikor minden elfogyott körülötte ős is a lelépés mellett döntött. Akkoriban mondták róla röhögve a Pece partján… Stanik megint írt. Mit? Hát patkányt, jött a válasz. Igen patkányíró is volt. A decemberi változás itt találja és akkor beindul: Erdélyi Napló, Bihari Napló, Árgus, Kelet-Nyugat, Sajtó Kollégium, valami gyerek lap, Ki kicsoda, MÚRE, Krónika, Erdélyi Riport, Új Magyar Szó, ami csak hirtelen eszembe jut. Sokan mondják, hogy nem elég kitartó. Lehet. Ha kitartó lett volna, valószínűleg ma ő lenne Nagyvárad legműveltebb esztergályosa, vagy raktárosa. Nemrég elindított egy új lapot Bukarestben, amelyik olyan tartalommal jelentkezik, ami országos szinten is premier (mozgóképes tudósítások, hangos interjúk) Ahelyett, hogy ülne a meleg székben, újra nekivág valaminek… A Suttogó Hírügynökség szerint rádiós lesz.
Stanik úr, csak langyos ne legyen!

Kedves olvasó,
a blog szövegeit én írom, Gáspárik Attila és büntetőjogi felelősségem teljes tudatában teszem. A kommentárokat nem én írom és úgy vélem, hogy az ember joga, hogy névvel, vagy álnévvel jelenjen meg. Nem minden esetben értek egyet a kommentárokkal, ami hozzátartozik a demokráciához. Felkérek mindenkit, hozzászólásában maradjon meg a tisztesség és a sajtóetika határain belül. A vélemény szabad, a hír legyen szent. A blog karbantartói jogot formálnak arra, hogy bizonyos bejegyzéseket, ha azok sértőek, töröljenek.
Köszönöm a figyelmet és a bejegyzéseket.

8 válasz: “Stanik”

  1. dihor

    Márpedig langyos lesz, annyira langyos, mint amennyire halvány volt eddig is!

  2. bohoc

    Kösz Gáspárik úr!

    Stanikot sokan irigylik és ezért szidják. Intézményeket alapított, s ez azért nem semmi. Lehet őt szeretni vagy sem, de nem lehet elvitatni, hogy mivel és hogyan járult hozzá a rommagyar sajtó kialakulásához, fejlődéséhez. Lehet, ha ő nem fog bele, nem alapítja egyre másra a lapokat, akkor most is volt pártlapok vannak csak a piacon.
    Valóban irigylésre méltó, hogy Stanik bekerül a sajtótörténetbe, nélküle nem lehet majd megírni a rommagyar sajtó, újságírás történetét. Ő lesz benne a főszereplő.
    Köszönöm Gáspárik úr, hogy ön ezt elismeri, hogy nyilvánosan teszi.
    kevesen vagyunk, akik elismerik, és örülnek annak, ha valaki valami értelmeset tesz.
    Sokkal többen vannak azok, akik hangzatos szóáradatokkal helyettesítik a cselekvést.

  3. Talajos Istvan

    Mi az ami (meg) nem szunt meg, s Istvannak koze van hozza?

  4. Rezső

    Más pénzén könnyű lapokat alapítani.

  5. Viki

    Tudtommal még működik a Bihari Napló, az Erdélyi Napló, az Erdélyi Riport, a Krónika, az Új Magyar Szó és az Ady Endre Sajtókollégium. Hát csak ezekhez az intézményekhez volt köze, úgy mint alapitó. Lehet, hogy ezek mások vezetése alatt majd megszünnek, vajon azért is Stanik lesz a hibás?

  6. Viki

    Az előbb elfelejtettem az Erdélyi Magyar Ki Kicsodát. Tudjátok az egy olyan könyv, amelyben több ezer romániai magyar életrajza van. Ez volt az első Romániában, a románok sokkal később csinálták meg a magukét. Véletlenül tudom, hogy Stanik a saját lakását adta el, hogy kiadhassa, aztán sokáig albérletben lakott. Irhattok bármit, holnap már senki sem emlékszik rá, de amit Stanik létrehozott, annak bizony nyoma marad, ha tetszik, ha nem.

  7. bohoc

    Kedves Viki,
    maga sem lesz túl népszerű a többségnél. Ám lehet, hogy mégis ők vannak kevesebben csak sokkal hangosabbak és modortalanabbak.
    Igaza van, a lapok nem szüntek meg, csak – egyelőre az Erdélyi Riport és az Új Magyar Szó kivételével – átalakultak. Arról, hogy mi lett belólük, jobb nem beszélni, ezért nem Stanik a felelős.

  8. nzl

    volt eccer egy lap, ami kolozsvaron szerkesztetek az Insomnia kavehaz egy sarkaban… ugy hivtak hogy csaladi tukor, ha emlekezetem nem csal…stanik urnak abban is benne vot a keze, hiszen felig meddig atmentette a szocreal idokbol a hasonmas lap szerkesztoseget…aztan bebukott….