Válságstáb




Napok óta forr a média és benne az Államelnök felfüggesztése körüli balhé. A legédesebb az, hogy még a zenés MTV is, élőben közvetíti, a felfüggesztett elnök népgyűléseit. (persze az MTV gálán a fő támogató a bukaresti polgármesteri hivatal…)
Ma sürgősségi határozatot fogadtunk el, az elkövetkező hónapra vonatkozóan. A törvényerővel rendelkező határozattal megpróbálunk valami egyensúlyt teremteni a médiában.
Egyforma megjelenési időt kértünk a különböző vélemények számára. A replika jogával lehessen 24 óra alatt élni. Megtiltottuk a referendummal kapcsolatos SMS, Emiles szavazatokat, stb.
Ahogy az indulatok elszabadultak, nem hiszem, hogy nagy foganatja lesz a döntésünknek. Máris támadnak az elnök hívei, hogy nem engedjük Basescut szerepelni, a másik oldal meg azzal vádol, hogy Basescut támogatjuk.
Legalább vicces lenne a helyzet…
Nálunk válságstáb alakult és minden nap gyűlünk és elemezzük az előzőnapi történéseket.

Kedves olvasó,
a blog szövegeit én írom, Gáspárik Attila és büntetőjogi felelősségem teljes tudatában teszem. A kommentárokat nem én írom és úgy vélem, hogy az ember joga, hogy névvel, vagy álnévvel jelenjen meg. Nem minden esetben értek egyet a kommentárokkal, ami hozzátartozik a demokráciához. Felkérek mindenkit, hozzászólásában maradjon meg a tisztesség és a sajtóetika határain belül. A vélemény szabad, a hír legyen szent. A blog karbantartói jogot formálnak arra, hogy bizonyos bejegyzéseket, ha azok sértőek, töröljenek.
Köszönöm a figyelmet és a bejegyzéseket.

10 válasz: “Válságstáb”

  1. ugyved

    Ne haragudj, mi az hogy surgossegi hatarozatot fogadtok el egyedi ugyek kapcsan? Ket dologra tudok gondolni: vagy a hatalyos mediatorveny csapnivalo, vagy ti nem tudjatok alkalmazni megfeleloen a hatalyos jogszabalyokat.

    Kinek van ideje folyamatosan olvasgatni az iromanyaitokat? Miert nem hagyjatok veggre, hogy a mediapiac normalisan mukodni tudjon?

  2. PB

    Hat en nem vagyok ugyved, de szerintem elore nem lathato ugyek kapcsan lehet, sot bizonyos esetekben kell is surgossegi hatarozatot hozni.
    Maskepp mi lehet az oka annak a rengeteg surgossegi rendeletnek, amit a kormany is meghoz idonkent (pl. arvizek, sztrajk, netan banyaszjaras, stb, hogy csak a legdurvabbakat emlitsem). Ez is azt jelentene, hogy az alkotmany meg a torvenyek csapnivaloak? (No jo, ezen lehet vitatkozni).
    Szerintem a mediatorvenyben nincs benne az, hogy ebben a konkret helyzetben milyen eszkozok vannak megengedve “mindket fel” szamara. Amugy meg nem hinnem hogy barmely orszag mediatorvenyeben lenne olyan szabalyozas, ami az allamelnök felfüggesztese utani kampanyhelyzetre vonatkozna. Ettol meg lehet jo egy mediatorveny.
    A medianak meg nemcsak az a dolga, hogy telefirkalja az ujsagot, kitoltse a hirado idejet kulonfele, idonkent vadabbnal vadabb hirekkel, hanem a szabalyzatot is kell(ene) ismernie.

  3. Administrator

    a román médiatörvény szavatolja az Audiovizuális Tanácsnak azt a jogot, hogy rendeleteket alkosson, a törvény szellemében, akárhányszor szükséges. A “szükségest” a CNA dönti el. Most egy olyan eset van amit a média nem nagyon tudott kezelni. Nem hiszem, hogy jó lett volna ha mindengyik műsorszolgáltató, a politikusok kénye-kedve szerint kezelné a referendumot. Számos műsorszolgáltató megköszönte, hogy a rendeletünkkel, levettük a felelősséget a vállukról. Természetesen minden döntés vitatható.
    Van aki élvezte, hogy minden este hétkor a felfüggesztett államelnök megjelenik az összes tv csatornán és felborítja a műsorrácsot, van aki nem.
    Hogy kis olvassa? A lényeg, hogy betartsák!

  4. szzs

    Nem kötődik szorosan a témához, de kiváncsi vagyok, hogy amikor azt vizsgálják, hogy a tévétársaságok milyen arányban engednek teret az ellenzéknek és a hatalomnak a hírműsorokban, akkor például a PSD most ellenzéknek számít?

  5. eljen_a_tengeresz

    unalmasnak hangzik tudom de kulfoldrol a tengeresz meg mindig a legszimpatikusabb. o legalabb csak a sajat partjanak engedne meg h lopjon mig masok sajatmaguknak illetve barki masnak aki ugy vmennyire barat(azat nem ellenseg, azaz nem PD) megengedik.
    ez van.. a mi partunk is most rohogteti magat :(

  6. Administrator

    Ezen a dilemmán már átmentünk, mikor az RMDSZ támogatta a PSD-t, de nem volt kormányon. Jelenleg a PSD ellenzéknek számít. A lényeg, hogy minden sarkalatos dologról, vitatott témáról a néző és hallgató több állásponttal találkozzon és szabadon alakíthasson ki véleményt.

    Nem biztos, hogy egy ember szimpatikus mivolta, elég egy fontos közéletiszerephez.
    A “mi pártunk” az egyetlen amelyiket Basescu nem támadott az elmúlt időben. Ha ügyesek, akik a kártyát keverik, most helyzetbe lehet hozni egy csomó jó képességű szakembert, stb.

  7. Áron

    Az elmúlt választások idején az RMDSZ a következőket kérte választóitól: Kolozsváron szavazzanak Rus-ra (Boc nyert), az elnök választásokkor pedig Nastase-ra (Basescu nyert). A szavazatok arányain azért érezni lehetett, hogy nem minden RMDSZ választó (azaz magyar anyanyelvű) fogadja meg az RMDSZ jó képességű szakembereinek helyzetbe hozásához vezető számításait.

    Az elmúlt jó pár évben az RMDSZ-nek sikerült mindig kormányoldali pártnak lenni, a Székelyföldről vasárnap este Bukarestbe igyekvő szakemberek, államtitkárok lassan csak álló jegyet kapnak a gyorsvonat első osztályán.

    Ezek ellenére Csíkszeredában csak akkor került hirtelen állami forrásokból pénz a katasztrofális úthálózat javítására, amikor Basescu-ék fenyegetőzni kezdtek az előre hozott választásokkal: valaki a kártyakevergetőkből kiszámította, hogy annyi szavazat kophat le az RMDSZ-ről, ami már a szakembereiket parlamenti párt nélkül hagyná…

    Biztosan úgy jó nekünk, ahogy az RMDSZ vezetői mondják. Ők vannak Bukarestben, ők tudják. Egy valami azért szemet szúr: mostanában már nem csak a parlamenti fizetésemeléskor szavaznak a nagyrománia párttal harmonikusan. És mintha VC Tudor “Basescu egy nővel az autóban karambolózott éjjel, akkor törte el a hátgerincét” sztoriján is több RMDSZ-es honatya fényes képpel elröhintette magát és tapsolt a hálás hallgatósággal egy ütemben.

    Nem szeretem a “Béke utca lakói nevében” típusú aláírásokat, de azért mostanában egy kicsit csinján kell bánni a “mi pártunk” fogalommal… Ez nem fenyegetés, nem tudhatom mások hogy vannak ezzel, de személy szerint “pártatlannak” érzem magam az utóbbi időben. Sejtem, hogy vagyunk még így egy páran azok közül, akik eddig hűségesen “odavotáltuk” magunkat az utóbbi 18 évben.

  8. Administrator

    A “mi pártunk” kifejezést átvettem ez előttem szólótól. Kedves Áron természetesen a dolgoknak sok összetevője van és bonyolultak. Személy szerint a Bucsinon azóta tudok közlekedni amióta a ” mi pártunk” kormányon van, és még vannak érvek pró és kontra. Örizzük meg a hidegvért és a kritikus szemléletet.

  9. Áron

    Ámen.

    A “mi pártunk” mondjuk azt, hogy régóta kormányon van, a Bucsin tetőn mégis csak most lehet átmenni. Lehet, hogy ehhez azért köze van a Székelyföldről érkező hideg szélfúvásnak is?

    Ez csak retórikus kérdés, “persze”, köszönöm a válaszát az előbbi hozzászólásomhoz. Jó munkát, blogjának köszönhetően is Ön az egyike azon szakembereinknek (nem pártilag értem a “közülünk valót”) akinek a munkáját pozitívan értékelhetjük.

    De azért engedje meg nekem, hogy szívemhez sokkal közelebbinek érezzem azt az RMDSZ szakembert, aki “pulitológiát” végzett (tévedésből, mert egy RMDSZ-es főnök fiával összekeverték) Budapesten: http://www.youtube.com/watch?v=GeOgtlDJGH8

    Hány év is telt el azóta? :)

  10. Áron

    Markó Béla azt üzeni: a népszavazáson Basescu ellen kell szavazni (Mediafax).

    Béla bácsi, bújjon le!!!