Ceausescu ára




Jó biznic a múlt. A román közszolgálati tv, egy reklámügynökségnek, a tavaly 3 ezer lejért, kb. 220 ezer forintért adott el 20 másodpercet, egy Ceausescu felvételért. A Román Kommunista Párt XIV.-ik kongresszusának 21 másodperce 16 ezer lejbe, vagyis kb. 1,2 millió forintba került. A román 89-es forradalom valamivel olcsóbb, a France 3 2,5 ezer lejt, közel 200 ezer forintot fizetett ki, egy 20 másodperces felvételért (a Nemzeti Könyvtár felgyújtása) Jó pénzt hoz Gica Hagi, a focista, a közszolgálati tévének. A Vodafone 11 percet vásárolt meg a legendás labdarúgó felvételeiből 18 ezer, vagyis 1 millió 325 ezer forintért.
Csak tudnám ki és mi alapján dönti el az árakat?

Kedves olvasó,
a blog szövegeit én írom, Gáspárik Attila és büntetőjogi felelősségem teljes tudatában teszem. A kommentárokat nem én írom és úgy vélem, hogy az ember joga, hogy névvel, vagy álnévvel jelenjen meg. Nem minden esetben értek egyet a kommentárokkal, ami hozzátartozik a demokráciához. Felkérek mindenkit, hozzászólásában maradjon meg a tisztesség és a sajtóetika határain belül. A vélemény szabad, a hír legyen szent. A blog karbantartói jogot formálnak arra, hogy bizonyos bejegyzéseket, ha azok sértőek, töröljenek.
Köszönöm a figyelmet és a bejegyzéseket.

9 válasz: “Ceausescu ára”

  1. Áron

    Szóljanak, amikor vevő kerül az 1988 novemberi “Cantarea Romaniei – Judetul Harghita multumeste Partidului” kulturális műsor azon részének eladására, amelyben a volt Miercurea Ciuc-i Matematika-Fizika Elméleti Líceum piros rövidgatyában és rövid ujjú trikóban (tutti csíki novemberhez illő szerkó) által a tapstéren kirakott “Ceausescu” felírat szerepel. Én a második E betű középső szárában vagyok egy pótolhatatlan művészi elem. Olcsón adom az engem érintő szerzői jogot: 14,40 RON, azaz 1000 forint (gondolom a blog szerzője is azért adja meg forintban, mivel sokan olvassák Magyarországról).

    Ötlet a felhasználhatóságról: minden kis elem számít. Ha nem lettem volna én, ha éppen hiányzom a képből, sok ember került volna börtönbe (helyi potentátok, a “fessünk emberekből marketing felíratot” hullám korai úttörői, tanár elvtársak, a Televizió kulturális felelősei, talán még az akkori CNA-t is se… fenéken rúgták volna). Vagy lett volna belőle egy előrehozott forradalom, ki tudja. Mert hogy akkoriban digitálisan nem helyettesíthettek volna, az is biztos!

  2. Szász Marci

    Egy apró kis észrevétel:
    Megértem, hogy a magyaroszági blog-olvasók érdekében kettős árfolyamok szerepelnek, ha árakról, büntiről van szó, de számomra egy időn túl zavaró. Ez kvázi olyan helyzet, ha az üzletben az eladó azzal szolgálna ki, hogy a csoki ára “1 lej azaz 100 bani” …
    Ha valaki érdekesnek tartja a románia magyar közélet eseményeit, “tanuljon már meg” egy nyamvadt árfolyamot.

  3. dihor

    A Szász Marci kommentjét nem olvastam még, mikor magam is arra a véleményre jutottam, hogy azon túl, hogy zavaró a forintos szájbarágás, már már megalázó is. Kinek írja a blogját, kedves szerző? Ha az internet a globális kommunikáció eszköze, legyen szíves feltűntetni a román lejnek megfelelő értékeket minden pénznemre vonatkozóan, de mivel, tudom, ennek nem itt a helye, és nincs rá lehetőség, minek ez a forintozás? Igenis, vegye már a fáradságot a csonkamagyar, és tanulja már meg, mennyit ér a hitván pénze lejben, mert előbb-utóbb úgyis rászorul, mikor vendégmunkásként lejben kapja majd a szaros éhbérét.
    Ki felé akar, kedves blogger, jó arcot vágni, hogy ennyire szájbarágós? Kűzdje már le a frusztrációját ezzel az elkorcsosult csonka néppel és gyalázatos országgal szemben, mint ahogy én is azon dolgozom, azáltal, hogy ezt írtam!

  4. Administrator

    Mi túl minden határon magyarok, nehogy már itt kezdjük el a csonkázást és a (külföldre)szakadt magyarozást. A kedvetekért ezentúl megadom a büntetéseket, és az egyéb árakat lengyel zlotyiban és albán lekben. Na.

  5. dihor

    Nézőpont kérdése, hogy ki ragadt határon kívül. Látod, frusztrált vagy, kisebbségi komplexusokkal tele, nem érted a lényeget, s az hogy zlotyiban és lekben megadod az összegeket, ezen még nem segít, mint ahogy poénnak is igencsak lapos, ám infantilis visszavágónak kitűnő!

  6. Áron

    Na: elég lesz román lejben. Amúgy is igen megerősödött az utóbbi időben. Isarescu szerint a RON lett a Rocky 4.

    Amikor egy helyi lapban olvasom, hogy 200 ezer forintnak megfelelő összegre büntettek valakit, tudom, hogy az MTI-től van másolva a hír. Vagy a Blikkből.

    A magyarországiak is vannak annyira értelmesek, hogy az euróban, dollárban megadott értékeket átszámolják. Vagy a szerző kötelező reggeli agymozgásként mindig átszámol pénz értékeket más egységbe? :)

  7. Áron

    Dihor: humorban ejsze még nem kell Gáspárik Attilát oktatni…

    Tudja ő is, hogy van annyira fontos személyiség, hogy magyarországi hírügynökségek “monitorizálják” a bloggját, nekik akart megspórolni egy egyszerű matematikai számítás végzést :)

  8. dihor

    Áron, nem kioktattam Gáspárik urat, hanem jeleztem, hogy gyenge poén volt. Azt szerintem ő is nagyon jól tudja, hogy a legjobb humorista sem mondhat csupa csúcspoénokat, de ne menjünk bele közhelyekbe. De ha már itt tartunk, nem kellene azt gondolni, hogyha Gáspárik, akkor tízes poén, s más mindenki csak ezalatt tud produkálni. Azért még nem akkora, egyezzünk meg!

  9. Administrator

    Ingyen poén, olcsó poén….