Van elnök?




Sajnos nem ért véget az az ámokfutás, ami napokkal ezelőtt kezdődött a Tanácsban. Miután leültünk és megegyeztünk, hogy szeptemberig nem választunk elnököt, mert viharos idők vannak, minden a feje tetejére állt. Tudom, tudom, hogy nem egy serfőző kolostorban vállaltam kertész állást, de ami a napokban történt az minden eddigi képzeletemet felülmúlt.
1. Pár éve a CNA senkit nem érdekelt, mert senki nem tudott róla. Nem is volt fontos. Mióta kimostuk a sz….ból. Hirtelen sokaknak fontos lett. Pár éve mikor kollégáim titkos szavazással megválasztottak alelnöknek, felhívott egy RMDSZ politikus: Úristen, nekünk mit kell adni ezért? Semmit mondtam. Nehezen de elhitte. Ma már más világ van. Ahelyett, hogy tovább erősítenénk a depolitizálást, minden résen másznak, kúsznak osonnak a politikai érdekek. Ez pedig nem jó. A hatalmon lévők elfelejtik, hogy a politikai “váltógazdálkodásban” egyszer fent, egyszer lent. Miért van az, hogy csak az ellenzék ordít a független intézményekért, és képességek alpaján kiválasztott vezetők után?
2. Tegnap egy heti (szánalmas) huzavona után, volt egy(1) jelölt a CNA elnöki tisztségére, titkos szavazáson első körben nem kapta meg a fele plusz egy szavazatot, második körben 6:4 lett. Délután a Parlament nem tudta megválasztani. A honanyák és honatyák olyan “interimátust” talált ki ami nem létezik a törvények szerint. Vagyis ha jogilag nézzük, akkor a CNA-t az alelnök vezeti tovább. Meg is egyeztünk Az átmeneti elnök fog nyilatkozni, én meg aláírni.
3. A probléma, hogy a legtöbb civil média szervezet tiltakozik az ellen ami történt.
4. Ilyen körülmények között elnöki székbe jutott embernek lesz-e elég autoritás, ha komoly problémákkal találja szembe magát?
5. Ha a politika megérezte, hogy kis erölködéssel befolyásolhat dolgokat, megteszi-e másodjára?
6. Amúgy az új jelölt: Rasvan Popescu újságíró, BBC-n nevelkedett, volt kormány és elnöki szóvivő. Filmforgatókönyveket ír. Feldolgozt a a marosvásárhelyi véres márciust is, Harc a konyhában című filmmel (főszerepben Kézdy Imola), szeret utazni, nem köpköd a földre, de értsük meg most elvekről van szó.

Kedves olvasó,
a blog szövegeit én írom, Gáspárik Attila és büntetőjogi felelősségem teljes tudatában teszem. A kommentárokat nem én írom és úgy vélem, hogy az ember joga, hogy névvel, vagy álnévvel jelenjen meg. Nem minden esetben értek egyet a kommentárokkal, ami hozzátartozik a demokráciához. Felkérek mindenkit, hozzászólásában maradjon meg a tisztesség és a sajtóetika határain belül. A vélemény szabad, a hír legyen szent. A blog karbantartói jogot formálnak arra, hogy bizonyos bejegyzéseket, ha azok sértőek, töröljenek.
Köszönöm a figyelmet és a bejegyzéseket.

6 válasz: “Van elnök?”

  1. nanehogymar

    Kellett volna az elnöki fotőj, mi? Mi is a te végzettséged, ami alkalmassá tesz, hogy az én adómból élősködjél?

  2. nanehogymar

    És mondd, te nem tartozol az “osonó politikai érdekek” közé? Na ne röhögtess… még te kritizálgatsz másokat…?

  3. keli

    nanehogymar: Gondolom, ha annyira kellett volna Gaspinak az “elnöki fotőj”, nem 1 jelolt lett volna a tisztsegre, nem gondolod? Vagy nanehogymar gondolkodnal is egy kicsit?

  4. fabat

    “Gaspinak” megvan a magához való arányérzéke. És semmi több…Vigyázat, nem szerénységről vagy önzetlenségről beszélek!
    “És mondd, te nem tartozol…?”. A válasz: “De, pszt!”

  5. Orsi

    Szegény Gáspi! Nem lett elnök. :( Annyira sajnálom. És mi lesz, ha még alelnök sem marad? Ó jaj.

  6. Administrator

    Annyiszor elmondtam, hogy nem pályázok. Egyszerűen nem lenne támogatásom a parlamentben. Ennyi ok bőven elég, pedig lenne más is. Alelnök a kollégáim által lettem, s ha valaki a médiatörvénnyel köszönőviszonyban lenne tudhatná, hogy “nincs veszélyben” a funkció. Mindent össze vetve most nem jó itt sok minden, de panaszkodni sincs kedvem. Tény, hogy ma felruháztak papíron is, az aláírási joggal. Csak tudnám ki vezeti a CNA-t?