Realitatea díjak




Lejárt a Realitatea tv nagy szavazása az év embereiről. Beigazolódott, amit sokszor mondtam, ezen első romániai hírcsatornáról, vagyis az , hogy nagyon közel van a nacionalizmushoz. Egy olyan túlfűtött nemzeti érzés, ami elegánsabb és hitelesebb a C.V. Tudorénál. A csatornán kismértékben szerepelnek európai hírek, sőt. Ugyanakkor nagyon lojális a jelenlegi kormány, Basescuhoz közeli szárnyához. Olyan embereket díjaztak a tévénézők szavazatai alapján amelyeket ők építettek az év folyamán. Gigi Becali a négyosztályos juhászból lett, nemzeti bohóc az év második vállalkozója? Mit mond erre mondjuk egy nagy nemzetközi cég menedzsere? Milyen állapotok uralkodnak Romániában? Egész évben egyik gazdasági botrányból bukdácsolt a másikba, a foci meccseket mégis -demonstrativan- az államelnökkel együtt nézi. A legjobb parlamenti képviselő és miniszter Mona Musca, aki sok esetben jobbról előzte a legnacionalistábbakat és számára a liberalizmus abból áll, hogy szabadon támadhatja azokat akik zavarják. Cosmin Gusa a legreményteljesebb politikus, aki azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy eddig három párt tagja volt és a Székelyföldre jár románokat lázítani? Volt Nagyromániás képviselőnő, aki soha nem szólalt fel a Parlamentben, az év énekese? Florin Piersic, aki valamikor színész volt és évek óta még jeggyel sem jár színházba -az év színésze. Ezek a dolgok a csatorna nézőinek kulturális szintjét tükrözik. A nagy gálán, még véletlenül sem volt kissebbségi kategória, vagy jelölt…
Nem elszigetelt jelenség a médiában. Nagyon nagy a nyomás a másként gondolkozókra és élőkre. Ez a nyomás már nem olyan frontális, mint a kilencvenes évek elején. Ma a műsorszolgáltatók zöme, úgy tesz, mintha senki más nem lenne az országban és senki nem gondolkodna másként mint Bukarest.
Itt sürgősen cselekedni kellene. Olyan jó volna ilyenkor egy hiteles, kemény fellépésű nem kormányzati szervezet. Mondjuk, ha a MURE nem azzal foglalkozna, hogy felkérje december 20.-án az Audiovizuális Tanácsot egy olyan dologra, amit már három hete letárgyalt, hanem keményen kiállna a gátra és azt mondaná: uraim bármilyen kellemetlen, mi is itt vagyunk az országban. Nekünk bizonyos dolgokban MÁS a véleményünk és ezt tessék bemutatni… De ehhez véleménynek is kellene lennie és projekteknek és felméréseknek amiből kiderül, hogy milyen mértékben vagyunk jelen a hírekben, beszélgetésekben…
Persze az RMDSZ is kialakíthatott volna egy sajtóstratégiát, nem csak várja, hátha valaki arra sétál és megkérdezi ezt vagy azt.. és kellene és…jó volna és..

Kedves olvasó,
a blog szövegeit én írom, Gáspárik Attila és büntetőjogi felelősségem teljes tudatában teszem. A kommentárokat nem én írom és úgy vélem, hogy az ember joga, hogy névvel, vagy álnévvel jelenjen meg. Nem minden esetben értek egyet a kommentárokkal, ami hozzátartozik a demokráciához. Felkérek mindenkit, hozzászólásában maradjon meg a tisztesség és a sajtóetika határain belül. A vélemény szabad, a hír legyen szent. A blog karbantartói jogot formálnak arra, hogy bizonyos bejegyzéseket, ha azok sértőek, töröljenek.
Köszönöm a figyelmet és a bejegyzéseket.

5 válasz: “Realitatea díjak”

  1. csomHá

    Főleg a műsor végi “beszélgetés Basescuval a lépcsőn” rész alatt éreztem úgy, hogy ez már lassan olyan mint Budapest. Az egész ország a fővárosba koncentrálódik.

  2. Sanyi

    Sajnos nincs is hangunk ebben az orszagban. Ha most mondjuk a MURE elkezd ugatni, hogy mi is itt vagyunk, megkerdik, hogy van legalabb egy valamire valo napilapotok? S akkor mit fog a nagy MURE mondani, hogy Maszol, Kronika, Nepujsag?;) Na ne vicceljunk. Eloszor csatornakat kene letrehozni, amin azt a busas velemenyunket elmondjuk, de hat ezzel mar elkestunk. Ja es meg Erdely TV sem lesz:)

  3. azazello

    Az erdely tv-s penzt szerintem palyaztatasi rendszerben lehett volna felhasznalni – ha mar nem kerestetek embert aki levezesse a projektet es tovabbi penzforrasokat szerezzen.

    Ez a “szetosztasi torekves” eleg gyanus dolog. Talan helyesebb lenne palyazatot hirdetni – kizarolag alkotasokra.

  4. zoli

    Sajnos!
    A tizes listák alapján eláll az ember lélegzete. A színészeket nem kommentálom (bocs)
    Politikai elemzők: feltételek. Korrekt, pártatlan, kritikus
    CTPopescu a nyerő, a mindenható gatyaúristen. A feltételek közül egyedül a kritikusnak felel meg, ott azonban mindig mindenkinél többet tud. Csak azt nem értem, miért nem ő a miniszterelnök-államfő egyben. (csapok a számra) Pártatlan, mikor melyik irányba.
    Énekesek, nem szólok bele, nem telefon
    Újságírók, u.a. mint fennt
    Miniszterek: bár még csak szemszúrásból sincs miénk a jelöltek között
    buzinessz emberek: “Îşi plăteşte taxele şi impozitele” az általad is említett Zsizsi
    Parlamenterek: az aktuális hatalom nem is létezik? Csak a PSD, PRM? Azokból még nincs elegü(n)k
    Politikusok: na, na, már fele-felében vegyülünk
    és a kedvencem:
    A sportolók: feltételek (figyelem) Nemzetközi versenyeket nyert, fegyelmezett és sportszerű életet él.
    A jelöltek között, “a gyermekek példaképe, a fiatalok álmainak megtestesítője, az újkori román foci megmentője”: MUTU – ilyenekkel vagyunk megáldva,
    vagy Marian Dragulescu tornász, akinek eredményeit nem vitatom, talán senki sem vitatja (esetleg lehettek volna jobbak is, HA: időnként nem jár el kocsmázni, meg éjszakázni, sportszerű élet, hah)
    Florentin Petre az 1 méter 20-as szelypítősz mindentudó.
    A 10 között 5 fatbalista (szándékos az elírás), ők milyen nemzetközi versenyt, megmérettetést nyertek meg?
    Nem borzolom a saját idegeimet, mert árt a szépségemnek, s nem vehetek részt a miss Mikulás versenyen.
    Addig is, remélem rám szavaztok.
    Áldott Karácsonyt és BUÉK!

    apropó: jobb volt a Rádiókabaré, mint azt megszoktuk, a mércét tartani kell(ene)

  5. Administrator

    Nem hiszem, hogy a napilapok magyar nyelven sokban elmaradnának a bukarestiektől. Ott is ugyanazok a dolgok mozgatják a játékot mint mifelénk. Itt is, ott is, kevés a tehetség nagy a műveletlenség. Csak mi a sajátjainkról, tudjuk jól ki kinek a fia, borja, az érdeke. A főváros az nagy a szálak is komplikáltabbak.
    Sajnos soha nem létezett egy Erdélyi Magyar Tv projekt. Csak kinyilatkoztatásaink voltak s nekem egy vázlatom, de nem nagyon érdekelt senkit. De erről már sokat ugattam