m1 s Ajrópa
Határokon átlépő televíziózásról szóló Európa Tanácsi Egyezmény a műsorszolgáltatás alapja. Innen származtatunk mindent mikor szabályozunk. Az Egyezmény szellemében külön kell választani a műsorokat és a reklámokat. A nézőnek pontosan kell tudnia, hogy mikor néz műsort és mikor reklámot. Ennek alapján a műsorajánlót is külön, hang-kép függönnyel, kell elválasztani a műsoroktól, mivel a promó, vagyis a műsorajánló is reklám. Legalább is így történik ez az európai tagálamok többségében. Magyarország kivétel. Ott néha mindenféle műsorok, filmek közöt a bal felső sarokban megjelenik egy-egy műsorajánló. Napokig nézegetthettük a magyar közszolgálati csatornán az m1-n , hogy: holnap Társulat stb.
1. Mint tv nézőt nagyon zavart.
2. Mint valamikori alkotót, felháborított. Mikor az ember megalkot egy képet, egy stúdióbelsőt, akkor a bal felső sarokot is belekomponálja. Ugyanakkor, hogy néz az ki, hogy megy az alkotásom és a műsorszolgáltató, folyamatosan egy másik műsort dug a pofámba, magyarán: „na majd azt nézd meg mert az a műsor”
3. Mint médiaszbályozó értetlenül állok az Egyezmény ilyetén megsértése előtt.
4. Továbbá nem értem, hogy ez az erőszakos reklámkampány miért van egy közszolgálati adón?
ORTT hol a te fullánkod?

Kedves olvasó,
a blog szövegeit én írom, Gáspárik Attila és büntetőjogi felelősségem teljes tudatában teszem. A kommentárokat nem én írom és úgy vélem, hogy az ember joga, hogy névvel, vagy álnévvel jelenjen meg. Nem minden esetben értek egyet a kommentárokkal, ami hozzátartozik a demokráciához. Felkérek mindenkit, hozzászólásában maradjon meg a tisztesség és a sajtóetika határain belül. A vélemény szabad, a hír legyen szent. A blog karbantartói jogot formálnak arra, hogy bizonyos bejegyzéseket, ha azok sértőek, töröljenek.
Köszönöm a figyelmet és a bejegyzéseket.

9 válasz: “m1 s Ajrópa”

 1. Marcika

  Sajnos ez a jelenség nálunk is kezd elterjedni, főleg az azonos médiacsoportba tartozó műhelyek adásaiban linkelik egymást, hogy szerdán itt lesz bl-meccs, és hogy épp most megy pankráció a másikon, no meg az eseménnyel már alig tangenciális hírekben is felírják a bal felsőbe, hogy mikor ugrik a majom a vízbe. Természetesen az MTV és magyar tettestársai által elkövetett kihágások súlyosabbak, mert olyan alkalmakkor is megesnek, amikor a két músornak semmi köze nincs egymáshoz.

  Természtesen egyetértek a fenti négy pont tartalmával, de ne feledjük, hogy napjaink televíziósában nemcsak a nagykönyvbeli szabályok alapján megalkotott, múvészi érzékkel elkészített alkotások tekinthetők racionálisnak gazdasági és néző-vonzási szempontokból, elég csak a “híres múvész”-ként számontartott és ezen a blogon is dicsőített Tudor Giurgiu -ra gondolni, aki eléggé csutakra tette a román közszolgálati adót.

 2. Zénó

  Sajnos az ORTT fullánkja már csak a múlté. 2008. január 1-jétől biztosan. Pedig eddig se volt éppen túl nagy elrettentő ereje.

  Gondolom, az Alkotmánybíróság döntése nem ismeretlen. De azért adok rá linket:
  http://index.hu/kultur/media/ortt5996/

  Remélem, addig csak összedobnak egy másik hatóságot, vagy legalább valami öszvért helyette.

 3. Horn László

  Alkotó? Médiaszabályozó?

 4. Administrator

  Gáspárik Attila
  (Nagyvárad, 1965. jún. 1.– ): 1988-ban végzett a marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színművészeti Intézetben és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház szerződtette. 1990-től tanársegéd az Intézet drámai gyakorlat tanszékén. Másodmagával írja, rendezi és játssza a bukaresti televízió m. nyelvű adásának Ébresztő c., havonta jelentkező szatirikus ifjúsági műsorát. Sokoldalú színész, aki jó érzékkel és humorral oldja meg alakításait. F.Sz. Paszifon (Solomon: Diogenész, a kutya); Józsué (Madách I.: Mózes); II. költő (Kincses E.: Maraton); Dobcsinszkij (Gogol: A revizor); Belos (Székely J.: Vak Béla). Előadóestje: Záróra.

  Színházművészeti lexikon © Akadémiai Kiadó, Budapest, 1994

  http://www.imdb.com

  Attila Gáspárik
  advertisement photos board contact details

  ——————————————————————————–

  Date of Birth:1 June 1965, Oradea, Romania more

  ——————————————————————————–

  Jump to filmography as: Actor, Miscellaneous Crew
  Actor:
  2000s
  1990s
  Pejkó (2003)
  Fény hull arcodra (2002) …. Sánta Bõgõs
  … aka Light Falls on Your Face (International: English title)

  Franciska vasárnapjai (1997)
  … aka Every Sunday

  Miscellaneous Crew:
  Fény hull arcodra (2002) (literary consultant)
  … aka Light Falls on Your Face (International: English title)

 5. Reklám

  Mér akadsz ki, Admin az m1-es műsorajánlón, mikor a hazai tévék továbbra is nagy előszeretettel robbantják bele a pofádba pl. film közben a sarokban-p-betűs reklámjaikat, mindenféle kép-hang-függöny nélkül. Úgy tudom, ez már régen tilos, mégsem csinál senki semmit. ;)

 6. Administrator

  nem tilos, engedélyezett a két reklám spot esténként a romániai kereskedelmi csatornákon.

 7. gáspárik-rajongó

  Na végre egy kis fejlődés, legalább őszinte vagy! Bamba, üres tekintettel téblábolsz a világban és harsogod ars poeticád: nem értem, nem értem. Talán el kellene már helyezkedni a versenyszférában, ha annyira zseni vagy, nem az adófizetők pénzéből kéne zabálni a korrupciós fogadásokon a lazactortát. Állandóan csak ezt a meg nem értett géniuszt játszod, de ezt is ugyanolyan ripacskodóan, mint mindent mást. Egy virtuális verőember vagy te mókuska, nem médiaszabályzó, s kb annyira vagy te “actor” mint én a rajongód. Haszontalan csinovnyik vagy, visszaélsz a seggnyalásod révén elért pozícióddal, a mögé bújva fikázod a – veled ellentétben – tehetséges embereket, szarházi. Amennyiben tudnád mi az, hogy önkritika, már rég eret vágtál volna, de legalábbis új nevet vettél volna fel. Alkotónak leginkább akkor neveznélek, mikor – a budin ülve, ökölbe szorított arccal – mellszobrodat formázod. Vegyél vissza picurkát a beképzelt önfényezésből, mert még visszajárok ide beégetni téged – szigorúan szakmai szempontok alapján -, azt megint csak gyárthatod az újabb kommenteket, csak, hogy ne legyen szem előtt a szaktudásod valódi szintje. Olyan mértékben vagy ostoba, hogy önkezűleg adod itt erre a bizonyságot. Nem lenne rossz átadnod a helyed egy rátermettebb jelentkezőnek, de te két kézzel ragaszkodsz az asztalodhoz, hisz valódi teljesítményre képtelen vagy. Tudd, hogy hol a helyed ingyenélő!

  Millió puszi: Egy rajongód

 8. Tundike

  Nemcsak a magyar adók, hanem pl. az Eurosport is alkalmazza ezt a technikát. Elég gyakran jelenik meg a jobb felső sarokban, hogy mit láthatunk később/másnap stb.

 9. Administrator

  de nem folyamatosan, s nem egy közszolgálati adóról van szó.