Nézzetek tévét ma este (ha nincs jobb)




Ma este a román közszolgálati (tvr1) csatornán bemutatásra kerül egy Lugosi Béláról szóló dokumentumfilm. Lugosi Béla (Lugos, 1883.* okt. 20. – Hollywood, 1956. aug. 16.): színész. 1910-ben a Szegedi Nemzeti Színházhoz, 1911-ben a Magyar Színházhoz, 1912-ben a Nemzeti Színházhoz szerződtették. A Star-filmeknél – Olt Arisztid néven – több filmben játszott. 1919-ben a Tanácsköztársaság idején vállalt aktív szereplése miatt emigrált. Ő volt minden idők legemlékezetesebb Draculája. Florin Iepan kiváló temesvári rendező, munkája igazán hiánypótló.

Kedves olvasó,
a blog szövegeit én írom, Gáspárik Attila és büntetőjogi felelősségem teljes tudatában teszem. A kommentárokat nem én írom és úgy vélem, hogy az ember joga, hogy névvel, vagy álnévvel jelenjen meg. Nem minden esetben értek egyet a kommentárokkal, ami hozzátartozik a demokráciához. Felkérek mindenkit, hozzászólásában maradjon meg a tisztesség és a sajtóetika határain belül. A vélemény szabad, a hír legyen szent. A blog karbantartói jogot formálnak arra, hogy bizonyos bejegyzéseket, ha azok sértőek, töröljenek.
Köszönöm a figyelmet és a bejegyzéseket.

18 válasz: “Nézzetek tévét ma este (ha nincs jobb)”

  1. cs

    utánanéztem, 21:45-kor lesz a film. különben nem mértem, miért kellett “lebukott vámpír” nevet adni a filmnek.

  2. cs

    elbukott, nem lebukott, elnezest

  3. Administrator

    Igen igen, a film este a Tvr1 csatornán 21.45-kor lesz.

  4. nandika

    mert elbukott szegény, egyre gyengébb szerepeket kapott sokáig, amíg ed wood újra fel nem “fedezte” – amivel talán még nagyobbat bukott… – pl boris karloffal ellentétben, aki annyi kompromisszumra talán nem kényszerült, mint szegény lugosi.

  5. Reklám

    Hát…nem volt nagy eresztés a dokmúvi.

  6. Gergely Zsuzsa

    Láttam a filmet a nagyszebeni Astra-n, pont olyan jó, mint a Johnny Weissmüller-es is. Pontos, tiszta, élvezhető, tömegeket is szórakoztató film. Iepan szerintem az egyik legbiztosabb kezű dokumentumfilmesünk, akinek jó érzéke van a szerkesztéshez. De az első helyen Alexandru Solomon áll, szerintem.

    De ha már a Lugosi Béla-filmnél tartunk, nem bírom megjegyezni, hogy milyen érdekes, ezt is a Közszolgálati TV 1-es csatornája sugározta, az általad dédelgetett, drága kereskedelmi TV-k egyikének sem csillant fel tőle a szeme. Általában minden produktummal így van, nem?

    “Remek” az interjú a tegnapi Új Magyar Szóban. Vámpírkodunk, vámpírkodunk? Szívjuk ki a közszolgálati média vérét, hadd hulljon össze, majd a pénzecskéket átirányítjuk a kereskedelmi médiához? Szép elmélet, tetszik, de Isten ments, hogy sok támogatóra találj.
    Nagyon nyers elképzelés, hiányoznak belőle az árnyalatok. Veszélyesnek tartom.
    Muszáj szajkóznom azt, amit eddig is tettem: miért és mióta lettél ennyire közszolgálat-ellenes? Azt hiszed, ha a pénzeket szétosztják kereskedelmi adók között, mindegyik remekelni fog? Majd nagyítóval keresheted a Iepan-filmeket, a színházi összeállításokat stb. Két fiatalos zeneszám közé fogják beszuszukálni az “egyebeket”, amelyek fölött elszállt az idő?
    És mégis, mekkora szerkesztői apparátus fog dolgozni a különböző területeken, hogy mindenféle szeletet kínáljon az ország negyvenezer sarkában lévő kereskedelmi adóknak? És hogy ezt anyagilag bírják, majd 3 millió lejért hajtanak a szakemberek? Azt hiszed, a kereskedelmi adóknak valaha is kedvük lesz ahhoz, hogy borsos árat fizessenek egy stúdiónak a szakszerű anyagokért? Hamvában halt vállalkozás szerintem.

    De folytassátok az ötletbörzét, egyre izgalmasabb.

  7. Administrator

    Nem vagyok közszolgálat ellenes. Nem, nem nem. Csak azt látom mindenfele, hogy a közszolgálati csatornák politikailag sakkban vannak tartva. Nehogy Sassu kinevezése a demokrácia könyvébe piros betűkkel legyen beírva. A rádió vezetőnője is politikai alapon került oda és váltott valakit aki azelőtt volt politikai alapon odatéve. Magyarországon sem hiszem, hogy a közszolgálat irányába mennének a dolgok. Egy napilapnak adott interjú természetesen nem helyettesíti az alapos dokumentált tanulmányt.
    Amúgy a Lugosi film…. szóval az az egész misztifikált Erdély kép csak azért volt, hogy el lehessen adni? Semmi köze nem volt Lugosihoz. Nélküle több lett volna. Minden esetre jó volt látni, kár, hogy felénk nem készülnek ilyen filmek… a látottakon érződött, hogy a finanszírozónak voltak elvárásai.
    Remélem a Filmfsztiválra mint eddig!!! Kéreztesselek el?

  8. Gergely Zsuzsa

    Iepan a film bemutatóján azt mondta, hogy azért kerültek be ezek a részek a filmbe, mert Lugosi egész élete olyan titokzatos, megenged egy kis találgatást a rendezőnek is. Mivel őt ez a téma amúgy is foglalkoztatja, kíváncsi volt, ezt a szálat megbírja-e a film. Sokak szerint nem odaillő, engem nem zavart. Az jobban idegesít, hogy a Tanacu-ügy című filmben semmit sem találgatnak, még egy diagnózist sem állítanak fel, hogy tudathasadásos volt az a lány, vagy a pap elmebeteg /hajlok a másodikra tippelni/. Rosszabb, ha meg nem mutatott kérdőjelekkel maradsz, mint ha felteszed a kérdést és a válasz nem biztos igen vagy nem. Iepan csak ennyit csinált, játszadozott. Nekem belefért.
    Attila, őszintén, gondolod, ha a pénz kereskedelmi adókhoz menne, a politika nem szólna bele ugyanúgy, hogy ki vezesse azokat? Soha, sehol nem fognak teljesen kiengedni a kezükből TV-ket és rádiókat. Most se teszik, most is ott csücsülnek a kereskedelmi csatornák hátterében. A büszke szabad sajtó esetén nem tennék? Ne vicceljetek, vagy naivak vagytok, vagy túl okosak.
    A közszolgálati televizióknák és rádióknál legalább tudod, hogy rendszerváltáskor csere van. Átlátható, mint minden más fontos tisztség esetében. Nem jó ez így, de a ti elképzelésetek szerint 100-szor rosszabb lenne. Azt sem tudnád, hol kell a farkast keresni. Meg azt sem, kiben kell keresni.

    Alapos, dokumentált tanulmány – erre szükség lenne. Nekem úgy tűnik, mostanában belelkesedtél a kereskedelmi adókért, és kevesebbet tudsz a közszolgálatiról. Kivéve TV 1-es cirkusza, de azt mindannyian nyomon követtük. Egyszerűsítitek a dolgokat /mert nem csak te/, és ez dühítő. Kérem azt az alapos tanulmányt, dokumentálódást!

    Emlékszel, amikor egy MÚRE közgyűlésen /te is ott voltál/, Mircea Toma bemutatta azt a felmérést, ami szerint – röhejes módon – Romániában a legszabadabb sajtó még mindig a közszolgálati rádió és televizió? Röhögtünk rajta, de ilyen abszurd világban élünk. Gondolod, mára mindez megváltozott. A pénz diktál, Marci ugrál szerinted nem ugyanezt eredményezi? A kereskedelmi adóknál mindig a pénz fog diktálni, és Marci mindig fog ugrálni. S ha a pénz politikustól jön?

    Megyünk a fesztiválra, el vagyunk engedve, semmi gond. Előtte azonban Székelyföld, Halottak Napja. Két óra múlva utazom.

  9. Administrator

    A Iepan filmben nekem “az fájt” hogy egy olyan sztereotípiát éltet ami a “kereskedelmi tévékre” jellemző. Egy olyan erdélyi képet láttam ami már a Duna tévénél is zavar… Miért kell a mások elvárásait mindig teljesíteni, miért nem lehetünk magunk?
    Még a Jászvásár-i közszolgálat bajait is ismerem… Sajnos nincs szakmai fórum ahol kibeszélhetnénk magunkat.
    Mircea Toma? Hmm? Vantu alkalmazottja együtt Dan Diaconescuval… elég nehéz a hitelét nem kétségbe vonni. Sajnos. A kereskedelmiekről meg rosszabb véleményem van mint neked, de remélem egyszer csak kibeszéljük…
    Sajnos az álatalm is alapított és művészileg vezetett fesztiválon csak az utolsó két napon vehetek részt, a kampány miatt. Ez van.

  10. Della

    Én csak azt szeretném kérdezni a “politikai alapon került oda”-val kapcsolatban, hogy Gáspárik úr vajon nem így került oda? Gondolom nélkülözhetetlen volt egy magyar színész-bohóc a CNA-nál. Persze, vannak még ilyen “véletlenül” magyar nélkülözhetetlen emberek, ugyanilyen képzettséggel, ugyanilyen képzettségtől távoleső helyeken.

  11. Administrator

    mi a kéréds?

  12. pepe

    MI A VÁLASZA A FELTETT KÉRDÉSRE?

  13. catavencu

    “Mircea Toma? Hmm? Vantu alkalmazottja együtt Dan Diaconescuval… elég nehéz a hitelét nem kétségbe vonni. Sajnos.”

    Kutya legyek, ha értem ennek a beszólásnak a logikáját. Csak azért nem hiteles valaki, mert a munkáltatója másik alkalmazottja egy szélhámos? Ilyen alapon például korrupt bagázsnak nevezhető az egész közszféra, hiszen naponta érnek tetten közalkalmazottat az országban csúszópénz elfogadása miatt.

  14. Administrator

    Van egy lapod. Abban te vagy az igazság bajnoka. Mindenkit kritizálsz. Majd azt akit a legjobban becsméreltél, annak eladod a lapot és továbbra is kritizálsz de már teljesen más alapon. A kritikád az anyagi megfontolású. Marad még hiteled?
    Pepe nem értem, segíts.

  15. Saller

    Della csak nem a Köcsög utcai köcsögtől vár választ ?
    Lop, csal, hazudik és festi a haját, na szólalj már meg Attila, megint fejjel lefele állsz.

  16. Gergely Zsuzsa

    Na, az ember leír két mondatot és mindjárt mindenki átkozódik.
    Mircea Toma-t különösen tisztelem, számomra hitele is van, de ez persze szubjektív. Különösen szeretem, hogy ebben a hodályban, amit Romániának hívnak, nem feledkezett el a humorérzékről meg az iróniáról sem. Létfontosságúnak tartom, mert iszonyúan savanyú lett ez a nagy falu. És persze bunkó maradt, mert ez esetben a helyzet változatlan.

    Na, inkább visszatérek Iepan filmjére. Ő ezt a sorozatot bevallottan megrendelésre, szép pénzből készíti és megfelel a megrendelő elvárásainak. Semmi bajom ezzel, a BBC is készít ilyeneket, mégis legtöbbször odavagyunk értük. Ez egy becsületes, alapos munka, amelybe a maga kis bolondériáját is belevitte. Nem fogunk beleszerelmesedni ebbe a filmbe /éppen azért, mert érezni rajta, hogy feladatteljesítés/, de nagyon jól el lehetünk vele. Ez pedig jó, a román dokumentarisák hihetetlenül unalmasan tudnak dolgozni /tisztelet a kivételnek/.

    Visszatérve az előző témára? Van ebben az országban valamilyen intézmény, ahol egyetlen munkatársat sem illet kritika, ahol csupa jó alak gyűlt össze, ahol minden OK? Ha tudtok ilyent, szóljatok nekem is, szerintem minden területre befészkelte magát a pénzügyes, a korrupt, a buta, a műveletlen, a faragatlan, stb, stb.

  17. Administrator

    A temető tele van hibátlan emberekkel.

  18. Saller

    Csak az a baj, hogy te meg a Köcsög utcai etnómaffia tagok nincsenek még ott. De ami késik nem múlik.