Kissebbséghi tolerancia




A marosvásárhelyi Német Fórum számtalan módon jelezte, számunkra, hogy szeretnének egy, azaz 1 németnyelvű tv csatornát a kábel tévés kínálatba. Magáncég üzletpolitikájába nem szólhatunk bele. Az igaz, hogy valahányszor alkalmam nyílt próbáltam meggyőzni a cég vezetőit: van egy kisebbség akinek semmilyen lehetősége nincs anyanyelvén tévézni , a német világnyelv, a német befektetők…hosszú-hosszú folyamat után sikerrel járt a rábeszélés. Ezzel párhuzamosan az olasz adó iránti kérés is rengeteg érkezett. Az is bejött, sajnos a Hálózat rovására. Magunk között vagyunk, a Hálózat… szóval azon kívül, hogy volt ott egy Bencze Show és ingyenes volt a csatorna… szóval sok néznivaló nem akadt. Mára van német és olasz adó a kínálatban. Erre jön a helyi magyarnyelvű Népújság, aláírás nélküli cikke, a kissebséghi toleranciát hirdetve:
„Mint olvasóink szombati lapszámunkból megtudhatták, a marosvásárhelyi kábeltelevízió-társaság mûsorrácsából kiiktatta a magyar nyelvû Hálózat (meg egy román) adó mûsorait közönségigény és a nézettség hiányára hivatkozva. Eszerint inkább egy német és egy olasz adóra szottyant kedve a marosvásárhelyieknek. Meglehet, a Hálózat TV nézettsége nem volt túl magas, de erôsen kételkedünk abban, hogy az olasz vagy a német nyelvû mûsor iránt többen érdeklôdnének. Nehéz belelátni, hogy mi fô a társaság fazakában… “

Kedves olvasó,
a blog szövegeit én írom, Gáspárik Attila és büntetőjogi felelősségem teljes tudatában teszem. A kommentárokat nem én írom és úgy vélem, hogy az ember joga, hogy névvel, vagy álnévvel jelenjen meg. Nem minden esetben értek egyet a kommentárokkal, ami hozzátartozik a demokráciához. Felkérek mindenkit, hozzászólásában maradjon meg a tisztesség és a sajtóetika határain belül. A vélemény szabad, a hír legyen szent. A blog karbantartói jogot formálnak arra, hogy bizonyos bejegyzéseket, ha azok sértőek, töröljenek.
Köszönöm a figyelmet és a bejegyzéseket.

11 válasz: “Kissebbséghi tolerancia”

  1. szabolcs

    Hat szep a nepujsagtol… a kisebbsegi jogok csak a magyaroknak jarnak ugyebar. Apropo megjegyzem, h mi kolozsvariak is tobbszor kertuk, h magyar adokat tegyen be az upc a kinalat, erre bejott a halozat, mert hat az rtl klub tul sok magyar nezot vitt vona el a pro tvtol es antena1tol… Egyebken a kolozsvari rmdsz ebben az ugyben csak a szart kavarta, neki fogtunk alairast gyujteni, erre ok ezt felkaroltak es bedobtak a szemetbe mind a 6000-t.

  2. Bálint

    A Hálózat tényleg pocsék adó volt, nem is értem annak idején miért rakták be. Most én csak arra vagyok kíváncsi, hogy melyik román adót vették ki, mert azt sehol sem tüntetik fel. Reméljük, hogy nem fogják kivenni a TV2, sem az RTL Klub-ot.

  3. frici

    Nagyon jól tették, hogy betették a német és az olasz adót. Függetlenül attól, hogy kérte-e ezt a Német Fórum. Az olasz nem kérte, mert tudtommal nincs. És az is ragyogó dolog, hogy nincs magyar szinkron. Nem vagyok se német, se olasz, s ahogy elnézem magam, már nem is leszek. Inkább nézzünk és halljunk eredetiben mindent, amit lehet, a fiatalok talán tanulnak valamit németül és olaszul, tehát jó dolog fő a fazékban, nem vagyunk behálózva…
    Gratulálok.

  4. frici

    valamit elrontottam ? Miért olvasható az imél-címem ? Arról volt szó, hogy nem publikus. Ennyire értek én az internethez. Segítsetek. Üdv?frici

  5. pacal

    A Népujsi is csak udmr buli. Hát ilyen és még ilyenebb.

  6. PL

    A Digi Tv is kivette a Hálózatot, helyette Echo Tv. A Hálózat tényleg nem volt egy csúcs, dehát ez az EchoTv….. Borrrrrzasztó. Akkor már inkább tettek volna Paprika TV-t helyébe:))
    Amúgy a közönségszolgálatnál „ez van, ha nem tetszik lemondhatod az előfizetést” stílus dívik, a csatornacseréket közvéleménykutatások eredményével magyarázzák, persze ezt bizonyítani nem tudják. Mindíg valami baj van ezekkel a szolgáltatókkal, a Fogyasztóvédelmi HIvatal pedig csak van, de semmit sem tesz.

  7. szabolcs

    kedves frici, en fiatal vagyok, legy nyugodt nem a tevebol tanul a fiatalsag nyelveket, hanem a netrol, viszont a tv fokeppen az idosek egyik fo szorakozasi eszkoze, es nekik nagyon hasznos a szinkron, ha faradt az ember kurvara nem tudja kovetni a feliratozast meg ilyesmit, minden normalis orszagban szinkronizalnik, ha eredeti nyelvut akarsz hallgatni akkor meg van a digi tv, vagy net…

  8. kisnyilas

    A Digi Tv-n ujra elerheto a hataron tuli kissebsegnek (nekunk) a Tv2 -musora

    Vegul csak meggondoltak magukat….

  9. Master

    Rossz felfogás, hogy a fiatalok nem a tévéből tanulnak nyelveket. Én igenis onnan tanultam németül és angolul és az alapozta meg azt, hogy időközben elvégeztem a német-angol szakot a Babes-Bolyain. És igenis hiányzott nekem a német a műsorrácsról,mert azóta nem volt ahol német szót halljak úgy igazából, mert azért nem hemzsegnek a német demokraták Vásárhelyen. A nÉpújságról inkább nem nyitnék vitát, mert decemberig lehetne blamálni. Csak arra lennék kíváncsi, hogy ki írta a cikket… Szóval német tévécsatornákat a fiataloknak és időseknek és németeknek is. :)

  10. fodor judit

    SOS! Váradon sincs egy drb. német nyelvű adó sem! Amikor a TVS indult láttunk vagy hatot, mióta a kereskedelmi román -magyar dömping beindult azóta egy sincs. A nagyfiam az angol mellett németet tanul, de nincs hogy gyakorolja. A helyi német fórumnak, gyermekeiknek nem hiányzik? Bezzeg dől ránk OTV, DDTV bizonyítottan hatalmas nézettséggel! Melyik is ér többet, mint a Hálózat?

  11. Administrator

    A Német Fórum írjon, nekik (RCS_RDS) és nekünk, magánszemélyek, újságcikkek…