40% magyar zene?




Magyarországon dúl a média átalakítási láz. Ej ha valakik leülnének és végig gondolnák, hogy mi az, hogy közszolgálat a digitális rendszerben, mi az, hogy “határon túli” stb. Sajnos remény sincs erre. csupán ötletelés folyik. Íme a legújabb: Pálffy István (KDNP) kifejtette: több más módosító indítvánnyal is élnek majd. Így kezdeményezik például, hogy jelentősen – 25-ről 40 százalékra – emelkedjen a magyar zenei kvóta mértéke. Miért gondolja Pálffy István, hogy a magyar zene ennyire rossz, hogy megélhetési politikusok kell megvédjék? Amúgy jelenleg hány százalék a magyar zene a rádiókban? Mi lesz a Bartók rádióval. Ott mi számít magyarnak? Brahms nem volt magyar, de írt magyar táncokat… És tessék mondani, Bartók Béla (született a mai Románia területén és elmenekült a magyar fasizmus elöl) Román táncai minek számítanak? Mi alapján lesz egy zene magyar? A világhírű Szabadkán született Sylvester Levay, vagyis Lévay Szilveszter, ki hol Los Angelesben, hol Bécsben él, minek számít? Hát Svédországban élő Vengéglőpacsirta Tamás Gábor? A román állampolgár Dancs Annamari és a Ghymes együttes….? Szegény magyarországi média, kiknek a kezébe kerülsz?

Kedves olvasó,
a blog szövegeit én írom, Gáspárik Attila és büntetőjogi felelősségem teljes tudatában teszem. A kommentárokat nem én írom és úgy vélem, hogy az ember joga, hogy névvel, vagy álnévvel jelenjen meg. Nem minden esetben értek egyet a kommentárokkal, ami hozzátartozik a demokráciához. Felkérek mindenkit, hozzászólásában maradjon meg a tisztesség és a sajtóetika határain belül. A vélemény szabad, a hír legyen szent. A blog karbantartói jogot formálnak arra, hogy bizonyos bejegyzéseket, ha azok sértőek, töröljenek.
Köszönöm a figyelmet és a bejegyzéseket.

12 válasz: “40% magyar zene?”

  1. Donogán Péter

    Na ne tegye magát hülyének Gáspárik úr, pont Ön nem értené, hogy mi tartozik a magyar zenéhez. Ön csupán egy rosszindulatú fogalmazványt jelentett meg blogjában. Ha pedig tényleg nem értené miről van szó, nem érdemes a színi rektorságára.

  2. dinnye

    Semmi értelme nincsen a bejegyzésnek, de “nadon jó”. Ilyenek szoktak lenni a megrendelt szövegek… úgy általában. Köszönjük.

  3. Peti

    Tisztelt Druszám! Felhívnom figyelmét mondatának nyelvtani helytelenségére. Remélem észreveszi és nem követi el többször a hibát! Talán jobb is, ha segítek:”…Gáspárik úr, pont Ön nem értené…” itt a nem helyett ne helyes, a mondat végén pedig, bár nem helytelen így sem, egy kérdőjellel társított felkiáltójel.

  4. Zoli

    Romaniaban is most vezetik ezt be. Mi fog tortenni a romaniai magyar radiokkal?

  5. Administrator

    Tudtommal Romániában nem vezették be és nincs is rá komoly szándék. Bevezetése teljesen ellentmondana az európai szellemnek, a piacgazdaságnak. Persze itt is vannak unatkozó szájhősök, de nem veszik őket komolyan.

    Donogán Péter annyi jó dolog van a világon, ne olvasson “rosszindulatú fogalmazványt “

  6. bp

    Csak egy újabb példa az elvben jó, de a gyakorlatban csak rosszul kivitelezhető ötletek tárházából. Lásd még: a pokolba vezető út kikövezése.

  7. Administrator

    Termesztésen az államnak segíteni kell a lokális kultúra támogatásában, de nem úgy, hogy megszabod egyeseknek, hogy mit és mikor sugározhatnak. Jobb reklám és szponzor törvénnyel lehet ösztönözni a hazait, iskolai zenei alapképzéssel, fesztivál lehetőségekkel…
    Mikor tanítják már a magyar könnyűzenét ének órán? Az Illés, Omega, Metropol, zenéje a magyar kultúra része, illene olyan iskolai programokat összeállítani ahol ezek a dolgok megjelennek…

  8. dinnye

    Ilyen alapon, akkor itt Romániában, nekünk magyar anyanyelvűeknek Stefan Bönikö Dzsuniort, kolindákat meg hasonlókat is kellene tanulnunk – ez így lenne kerek… és én nem vágyakozok egyáltalán ez után. Akkor már inkább megelégszek az otthoni szülőktől örökölt Omega, Illés, Bródi, LGT, stb… zenei kultúrával. Nem, mintha bajom lenne a román zenével, sőt. De majd én kiválasztom, hogy mi érdekel és mi nem: pl. a Phoenix az egyik kedvencem, de az Irist, Compactot is szívesen hallgatom.
    Másrészt meg, ha ilyen fontos a könnyűzene, akkor ugyanilyen kellene legyen a szórakoztató fizika + matek + kémia is. Summa summarum, nem kell kínozni a gyereket, szórakozzon az iskolában, így felnőtt korában egy csomó jó játékot fog ismerni, de az alapvető matematikai műveleteket – mivel ahhoz seggelni kell – nem fogja ismerni. Ugyanezt az összes tantárggyal el lehet játszani: irodalomból pl. a gyermek bőven elég ha ismeri a Barátok közt főszereplőinek nevét, fizikából az apa dzsipjének teljesítményét/lóerejét és nyomatékát
    Nagy szája van annak, aki nincsen benne a zsibbadt hétköznapi oktatásban – kívülről meg a rektori székből sokkal okosabb az ember. A kölkök előtt, a katedra mögül viszont csak az látszik, hogy a mai gyermek kiszórakozza magát az interneten, sok sunyiságot ismer, de a szorzótáblát, a periódusos rendszert, Newtont csak a szüleitől, hallomásból ismeri. És akkor ennek a gyereknek kell szórakozva előadni a “Pitagorász, az öreg, kisangyalom…” című könnyűzenei fizika oratóriumot. De neki sehogyan sem akaródzik ezt megérteni. Merthogy a szórakoztató dolgok csak akkor szórakoztatóak, ha megvan a megértéshez szükséges alapismeret. De most azok, akik folayamatosan fentről “kiabálják a frankót”, éppen ettől akarják megkímélni a gyermeket.

    Szerintem nem a laza oldalát kellene osztogatni a dolognak, hanem a másikat, konkrétan azt, hogy mi az, amit nem lehet másképpen elsajátítani, csak seggeléssel és mi az, amire a gyereknek szüksége van, hogy ne legyen olyan funkcionális analfabéta, mint most azok, akik az eszet osszák.

  9. zumzum

    Kedves Gáspi!
    Megélhetési médiaguru kontra megélhetési politikus?
    Mi alapján lesz egy zene magyar?” egy klasszikus kérdés. Kézenfekvő forrás: Kodály Zoltán és Bartók Béla.
    Bartók igaz, hogy a mai a mai Romániához tartozó Nagyszentmiklóson, de az akkori Magyaroszágon született és az európai és magyar fasizmus elöl menekült nem véletlenül Amerikába.
    Ha valaki Svédországban él, akkor csak “Vengéglőpacsirta” (Tamás Gábor) és valaki itt, akkor tiszteletre méltóan “A román állampolgár” (Dancs Annamari)? Ez a női nem iránti pozítiv diszkrimináció?
    Azon gondolkodtam, hogy talán már igényelted is, a magyar állampolgárságodat, hogy ennyire szíven viseled a magyarországi média sorsát?
    Én sokkal jobban örülnék, ha kapcsolataidat arra használnád, hogy legyen végre magyar nyelvű központi televíziós tájékoztatás Romániában (csatorna, feliratozás), mert arra nagyon nagy szükség lenne. Akkor sokan, (talán te sem) nem az ottani politikára figyelnének, hanem sokkal inkább arra, amely a bőrükre megy.
    Üdvözlettel Zoli

  10. Administrator

    “Bartók igaz, hogy a mai a mai Romániához tartozó Nagyszentmiklóson, de az akkori Magyaroszágon született és az európai és magyar fasizmus elöl menekült nem véletlenül Amerikába.” Zoli drága, ha már pontosítunk akkor mondjuk úgy, hogy Bartók Béla az Osztrák-Magyar monarchiában született. Amúgy mit jelent, hogy európai fasizmus? Művészként az a magyarországi médiában megy az a bőrünkre is megy, egyesült Európában nem mindegy, hogy mi történik. Már ne haragudj de ez a “ne szólj bele mer nem a te dolgod” típusú kérdésfeltevés kísértetiesen hasonlít a : belügyekbe való be nem avatkozás ceausescu-i elveihez. Amúgy örülök, hogy téged is bosszant, hogy mi történik a magyarországi médiában.

  11. amok

    “Zoli drága, ha már pontosítunk akkor mondjuk úgy, hogy Bartók Béla az Osztrák-Magyar monarchiában született.”
    Így is lehet mondani, de Magyarország a monarchián belül saját területtel és törvényhozással rendelkező entitás volt, Ausztriával csak a hadügyi-, külügyi és a pénzügyi adminisztráció volt közös.. Emiatt az monarchia idején is jogilag, politikailag és földrajzilag is beszélhetünk Magyarországról. Így Zoli megfogalmazása pontosabb, mivel földrajzilag jobban behatárolja Bartók születési helyét. Ugyanúgy, mint ahogy pontosabb ha valakiről azt mondjuk, hogy Alabama államban született, mintha azt mondanánk, hogy az USA-ban…

  12. tata

    Vajon pl. J.F. Kennedyről szólván nem azt mondja valaki, hogy amerikai elnök, hanem : Massachusettsben született elnök ?