Hej Dunáról nem fúj a szél




Tizennyolc évvel ezelőtt volt egy bizonyos nap, amikor az erdélyi családok a pár évesektől a nyolcvanon túliakig szinte kivétel nélkül a tévé elé ültek, és fölösleges lenne tagadni: jó pár könnycsepp is kihullt, amikor beindult az első, egész Erdélyben nézhető magyar televízió próbaadása. (bpe, Transindex)
Még a nyár elején jelent meg a fenti írás a Duna televízióról. Azóta sok minden megváltozott a csatorna házatáján. Nagyotmondó Cselényit leléptették. Érdekes, hogy a Romániában megjelenő lapok egyike sem készített vele, elnöksége végzetével, egy összefoglaló anyagot. Bezzeg mikor kinevezték ott lihegtek sokan. Spongyát rá.
Ami elgondolkoztató, az az, hogy lassan a Dunának van egy új elnöke, de tájainkon még senkit nem érdekelt, hogy ki ő, mit akar… A műsorok ugyanolyan unalmasak, kopottak, belterjesek. A műsorvezetők jellegtelenek, felkészületlenek. Néha egy-egy jobb film… és annyi. Szörfölgetvén a netten az a gyanúm, hogy az új elnök kinevezésének a híre sem érdekelte az erdélyi magyar sajtót. Avagy a Duna tv iránti apátia jeleit tapasztaljuk? Engem érdekelne, hogy Ókovács Szilveszter kicsoda, mit akar, honnan jön. Mint Hírtévés műsorvezető egészen korrekt módon működött. Az azért egy demokráciában elvárható lett volna, hogy egy ilyen posztra versenyvizsgát írjanak ki. Az is meglep mikor azt nyilatkozza, az új vezér, hogy: nem hisz a semlegességben. Meglátjuk. Részeremről tiszta lappal kezd. Meglátjuk. persze ha bekapcsoljuk…

Kedves olvasó,
a blog szövegeit én írom, Gáspárik Attila és büntetőjogi felelősségem teljes tudatában teszem. A kommentárokat nem én írom és úgy vélem, hogy az ember joga, hogy névvel, vagy álnévvel jelenjen meg. Nem minden esetben értek egyet a kommentárokkal, ami hozzátartozik a demokráciához. Felkérek mindenkit, hozzászólásában maradjon meg a tisztesség és a sajtóetika határain belül. A vélemény szabad, a hír legyen szent. A blog karbantartói jogot formálnak arra, hogy bizonyos bejegyzéseket, ha azok sértőek, töröljenek.
Köszönöm a figyelmet és a bejegyzéseket.

12 válasz: “Hej Dunáról nem fúj a szél”

  1. bela

    szia,
    neked van valami kimondatlan ellenszenved a Hirt-vel, vagy annak mozgatoival? szolni kell Gigi-nek es kiveteti a kabelszolgaltatoo ajanlatabol.( onnan gondolom , mert meg irtal ide a blogodba egy par sort, amikor meg nem volt nyilvanvaloo , hogy a Hirtv politikairendszert valtoztat, a sugarzott szellemisegevel….)

    Cselényi , szerintem lezullesztette a Dunatv-t , a kereskedelmi adok ala.
    Apropo, a te posztodra volt kiirva versenyvizsga?

  2. Administrator

    Keveset tévézek… A Hír tv-nél nem tetszett annak idején, hogy előfizetői díjat szedtek Erdélyben, elsőként, miközben közszolgálati jellegűnek tartották magukat.
    Gigit nem ismerem.
    A zárójeles mondatodat sajnos nem értem.
    A Cselényis megjegyzést nem értem, mert a HBO és a Spektrum, a Filmmúzeum stb. is kereskedelmi adó…
    Természetesen választások alapján program alapján kerültem funkcióba, de ez itt Románia.

  3. bela

    rendben, mindenki azt ert amit akar…

    oszinten annak drukkolok , hogy az uj elnok(vezerigazgatoo) valahogy ugy rendezze , hogy a Duna a Sara Sandor idejeben elert szintet fejlessze.

    tudsz valamit a MI tevenkrol? ETV , ott hogy mennek a dolgok , mert sajnos meg mindig hiaba pattogtatom a taviranyitot , nem latom sehol , kozpezbol alapitott , akkor miert nem lathatoo?

  4. elmer

    Okovacs Szilveszter egy kivalo musorvezeto,ismert az erdelyi kozonseg koreben.A Dunat mindenki nezi es jonak tarja.Meg jobb lessz az uj vezetes alatt.Nekunk kisebbsegieknek nem all jol a balliberalis szemlelet, majdhogynem utaljuk. Gasparik Attila velemenye idegen tolunk es igaztalan

  5. Administrator

    elemer, attól mert valaki kiváló műsorvezető, még nem biztos, hogy van tv vezetői koncepciója, stratégiája stb. Minden esetre mint mondtam szurkolok neki, de vannak fenntartásaim. “Dunat mindenki nezi es jonak tarja” ezt nézettségi adatokkal kéne bizonyítani. Hogy mit szeret elemer és mit nem, az a magánügye. Kérem olvasson olyan dolgokat amit szeret és nem idegen magától, illetve “tolunk, Kár rám pazarolja energiáit. Nem tartom magam “balliberalis”-nak de nem vitatkoznék önnel, mert ahogyan elnézem az írását, a magyar nyelv iránti hozzáállását, nem hiszem, hogy valami közös lenne bennünk.

  6. elmer

    Tisztelt rektor ur! Igaza van. Semmi kozos bennunk.

  7. Kanna

    Rekror Úrnak beakadt a magyar média, pedig ott van a romániai magyar, közelebb. Például az ETV.
    Valóban hol van?
    A szekusmogullal,ahogy a román sajtó nevezi Heltait ne foglalkozzunk tovább, de itt van a Duna és benne az új elnök, Ókovács.
    Nézi rektor úr max egy hónapja és nem látja a változást a képernyőn. Mint volt ORTT-nek megfelelő román bizottsági delegált tag, csak tudhatja, hogy egy hónap az nem idő,mert a műsorrácsot ugye előre elkészítik és közlik a sajtókban is. Hogy lehetne azt durván megváltoztatni. Ha ez történt volna,legalább ezért kiabálhatna a rektor úr, de nagyon. Tehát ez szakmai és fizikai lehetetlenség számonkérni a változást alig egy hónap eltelte után.
    Minimum 4 hónap,de inkább fél év!
    És még valami, először gondolom menesztések lesznek, azért hogy látható változások lehessenek!
    Kérem előre Rektor Úr! ne kapja majd fel a vizet, hogy a drága embereket menesztik a közmédiából, ha valóban változást szeretne látni.
    Előre köszönöm.

  8. Administrator

    Mikor Cslényit kinevezték, tele volt vele a romániai magyar média. A jelenlegi elnök meg senkit nem érdekel? vagy a Duna tv nem fontos? Ez lett volna a kérdés. Pár milliárd adófizető pénze van benne. Vajon érdemes, ilyen közöny mellett működtetni?

  9. Kanna

    Szóval nem az a kérdés, hogy mi van a romániai magyar médiával, hanem hogy mi van a magyar adófizetők pénzén határon túliakat megcélzó Dunával?
    Meg az is kérdés, hogy miért foglalkozott Cselényivel a rommagy média és miért nem foglakozik Ókováccsal?
    Válaszok: Például azért foglalkozott a romániai magyar média Cselényivel, mert kolozsvári volt, mert Sütőnek a veje volt, mert már a bukaresti magyar adásból is ismerte a rommagy néző.
    Fontos a Duna , de fontosabb lenne a romániai magyar média, mivel a rektor úr éveken át Bukarstben a román CNA-nál volt fontos beosztásban.
    Ha lehet egy kérdés, megkérdezném, hol van az ERDÉLYI TELEVÍZIÓ?, vagyis, hol látható?
    A romániai magyar közmédiákról pedig annyit tudni, hogy egyre nézhetetlenebb idősávokban egyre jelentéktelenebbek.
    MIÉRT?
    És ez fontosabb kérdés, mint az, hogy ki a Duna vezérigazgatója, vagy hogy hogyan reagál vagy sem a kinevezésre a romániai magyar sajtó.

  10. Administrator

    Köszönöm, az ajánlatot, hogy mivel foglalkozzam. Gondolkodom rajta.

  11. Kanna

    Nagyot mondó barátja a rektor úrnak, nagyot marko-ló is lehetne.
    Érdeklődhet a rommagy média, sajtó, hisz az már csak apróság, hogy kifizettette az általa kinevezett gazdasági igazgató, és a saját meg az igazgató felesége egészségügyi ellátását a Duna Televízió kasszájából. A luxus ellátás három évre 8 milkó forintba került a két vezérnek és feleségeiknek.
    De hátha rektor úr valóban megfontolja és inkább a romániai magyar média siralmas sorsa érdekli, mint a szomszéd udvarának médiája, melyet egy román besúgó tervezett meg: Hégel.

  12. Administrator

    Lesz még primitívebb is?