A MÚRE hallgatása




A Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE) megdöbbenéssel és értetlenkedve fogadja a Művelődési Minisztérium legújabb döntését, amely a magyar nyelven megjelenő kulturális folyóiratok pénzügyi támogatásának teljes megvonását helyezi kilátásba. Az intézkedés a demokratikus jogállam elveivel össze nem egyeztethető – olvasható az Ambrus Attila MÚRE-elnök és Karácsonyi Zsigmond MÚRE ügyvezető elnök által aláírt állásfoglalásban. “
MÚRE tiltakozás 2005 szeptember 30

Az utóbbi időben egyre több támadás éri a munkájukat végző újságírókat. Nem egy esetben a politikai-gazdasági élet közszereplői akadályozzák a közvélemény hiteles tájékoztatását, akár az erőszakos cselekedetektől sem riadva vissza.”
MÚRE tiltakozás 2008 június 9

“A gazdasági megszorító intézkedések – a médiavállalkozásokat is sújtó minimáladó 2009-es bevezetése, a személyi jövedelmek adóterheinek (újabb járulékbefizetési kötelezettségek) növelése – a létbizonytalanságba, esetenként a csőd szélére taszították a független sajtót. A közmédiumokat érintő költségvetési megszorítások bértollnoki állapotba juttatták a közszolgálati rádió és televízió munkatársait”
MÚRE tiltakozás 2010

Egyre aggasztóbb ahogyan Magyarországon alakul a sajtó és a média helyzete. Nagy kár, hogy az alakuló média hatóság nem mutat tárgyalási hajlandóságot a szakma minden képviselőjével. Az ilyen helyzetben elvárható lenne, hogy a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete is hallatná a hangját. Ajánlhatna a közvetítő szerepet a kérdésben. Nemrég a Magyarországról a határon túlra szánt támogatások korbácsolták a kedélyeket. A MÚRE hallgatott. Felemelhetné a hangját a sajtótámogatás kérdésében is. Fájó ez a hallgatás. Félő, hogy egy jobbra hivatott szakmai szervezet elszürkülésének vagyunk tanúi.

Kedves olvasó,
a blog szövegeit én írom, Gáspárik Attila és büntetőjogi felelősségem teljes tudatában teszem. A kommentárokat nem én írom és úgy vélem, hogy az ember joga, hogy névvel, vagy álnévvel jelenjen meg. Nem minden esetben értek egyet a kommentárokkal, ami hozzátartozik a demokráciához. Felkérek mindenkit, hozzászólásában maradjon meg a tisztesség és a sajtóetika határain belül. A vélemény szabad, a hír legyen szent. A blog karbantartói jogot formálnak arra, hogy bizonyos bejegyzéseket, ha azok sértőek, töröljenek.
Köszönöm a figyelmet és a bejegyzéseket.

19 válasz: “A MÚRE hallgatása”

  1. Stanik István

    Ez a szervezet évek óta nem létezik. Semmilyen konkrét tevékenységet, de még egy naprakész honlapot sem tud felmutatni. Gondolom, tegnap ezért kapott Ezüstfenyő díjat a volt elnöke.

  2. muie

    Elszürkülése Gáspi?
    Zéró a köbön, már jó pár éve, legalább 8-10 éve!!!
    Aranyfenyő ? Ki nem tudja, hogy kiknek és miért osztogatják? Az vagy sok mindent nem tud, vagy teszi magát, hogy nem tuja kiknek jár ez a “DÍJ”.
    A Szülőföld adott Gáspinak, nem adott Salamon Márton Lászlónak stb.
    Mit közvetítsen a MURE?
    A pénzeket közvetítené,ha kapna valahonnan, de rég eljátszotta ennek lehetőségét is. Kiszolgálták a kiszolgálni valót, megéltek ahogy tudtak, nem csináltak ezen kívül semmit mostanában de a tisztségeket megújították. Sem az ezelötti vezetőség sem a mostani nem alkalmas…Majd kapnak FENYŐFA DÍJAT!

  3. Administrator

    Csak egy kis javítás: Gáspi nem kapott a szülőföldtől. Gáspárik Attila rektor pályázott az akkreditált, marosvásárhelyi Művészeti Egyetem számára, vendégtanári programra, könyvkiadásra és nem kapott semmit. Na.

  4. Pista bá

    Stanikpistabácsi!
    Úgy tudom, hogy nem a MÚRE volt elnöke kapott Ezüstfenyőt, hanem a Brassói Lapok főszerkesztője, aki egy ötven ezres magyarságú megyében kiad egy 8 5oo példányban megjelenő lapot, nyereséggel! Az fáj, Stanikpistabácsi, hogy Ön nem kapott egy tűlevelet sem, pedig csődközelbe vitte minden lapját (Bihari Napló, Erdélyi Napló, Krónika, Új Magyar Szó), nem kapott, noha talpnyalásban utólérthetetlen? Bocsi, Gáspi, nem értem, miért a volt elnök a hibás, hogy a mostani hallgat? Az ő elnöksége alatt több állásfoglalás is született hasonló helyzetekben.

  5. muie

    Gáspi kapott a szülőföldtől életet, anyanyelvet, lehetőséget…hatalmat, tehát kapott.
    Mi kell ennél több?
    Az Egyetem is majd kap.
    A rektor is kap.
    Gáspárik Attila sok lehetőséget megszerzett magának széles e hazában.
    Na.

  6. Administrator

    Pista bá, mondtam én valamit a volt elnökről? A szervezethez volt kérdésem…

  7. Kedves

    Valóban fájdalmas ez a csend. Látszik a Múre kiszolgáltatottsága. Illetve Karácsony Zsigmond pártegyetemen kapott fegyelme. Teljesen hiteltelenné teszik magukat. Senki semmilyen kezdeményezést nem tesz?

  8. muie

    Hogy lehetett egy pártegyetemen diplomát szerzett fickót funkcióba emelni 20 évvel a rendszerváltoztatás után?
    Szalonképtelen a dolog több szempontból, de hát pártfegyelmezett senkikre szüksége van minden hatalomnak!
    Na jó Karácsony, de van annak a MURE-nak alelnöke, stb.
    Mind mire várnak, a parancsszóra? A sült galambra?

  9. muie

    Még annyit, hogy pár hónapja “újított” a Mure tisztségviselőket.
    Karácsony valami irodát vezet, de attól még baromi melléfogás volt elnököt csinálni belőle. Amúgy az egész szervezet sóhivatal. De hát távolról sem a magyar újságírók választották meg, hogy ki mi legyen, hanem azoknak egy elenyésző csoportja szavazott rá a már előzőleg kigondolt és bedobott nevekre. Két héttel a választás előtt hallani lehetett hatalmi körökben, hogy gondolkoznak, egy névtelen de szalonképesebb Kacsó és a KARÁCSONY variánson. Ha jól tudom Karácsony lett az elnök és Kacsó az alelnök.
    Éljen!

  10. Administrator

    Muie annak idején nem lehetett más iskolát végezni. Bogdán Tibor is azt végezte és Metz Katalin színikritikus is, akit nemrég, halálakor a budapesti Nemzeti Erőforrás Minisztérium saját halottjának tekintett. Nem az oskolával van baj, hanem a saját hanggal! Eddig valamennyi, vagy majdnem valamennyi MÚRE elnök politikai szerepet csinált a funkcióból. Jó lenne egy megbízható, kemény, őszinte a szakmai érdekeit figyelő szervezet,a melyik ellenőrzi a hatalmat!

  11. muie

    Metz Katalin, valóban szerzett diplomát a Stefan Gheorhiu-n is, de miután az ötvenes évek végén kidobták a kolozsvári magyar szakról, politikai okok miatt, majd elvégezte a Színház-és Filmművészeti Főiskolát Bukarestben.
    Saját hangú kritikus volt, képzett jeles újságíró. Említeni nem szabadna egy lapon.
    Melyik MÚRE elnök csinált politikai szerepet a funkcióból? Ambrus? Csép? Kántor?
    A hatalmat akarod ellenőriztetni? Lett volna rá alkalmad kedves Adminisztrátor az utóbbi 10 évben! És a hatalom éppen 8-10 éve ellenőrzi a MÚRE-t, IS!
    Persze, hogy falcs a helyzet, de lassan egy évtizede!
    Most már annyira mindegy, hogy ezért történhetett a legutóbbi tisztújításon, ami történt…
    u.i.
    Én is tudok példát, olyan emberre, akinek semmi más egyetemi végzettsége nem volt csak a Stefan Gh.
    Az illető Biró Ferenc néven írta zamatos besúgásait, civilben Xantus Gábor.
    Hagyjuk! BÚÉK!

  12. Administrator

    Muie kedves, Xantus Gábort valaki el kellett fogadja azzal az egy szál diplomájával. Az nem volt más mint Boros Zoltán. Emlékszem egyszer felvételiztettek, ketten Boros- Xantus, kb. 1999 vagy 2000 telén. volt írásbeli meg minden. Sajnos nem sikerült a bukaresti tévé magyar adásához bejutnom. Az említett bizottság nem tartott megfelelőnek. Hát ilyen idők is voltak…

  13. muie

    Nem értem. Xantusnak szakmai hírneve volt és van, hogy mellé szerzett mostanában egy másik hírnevet is, az egy más kérdés. És hogy mi köze Boros Zoltánnak a történethez, érthetetlen. Én határozottan emlékszem, hogy igen is Gáspárik a bukaresti adásnál dolgozott, műsort is vezetett és képernyőn volt egy időben nagyon gyakran és ez a Boros-érában volt.
    Nem tudom akkor, de most biztosan nem lennél megfelelő…

  14. Administrator

    Én is tudok példát, olyan emberre, akinek semmi más egyetemi végzettsége nem volt csak a Stefan Gh. mondtad Muie. Valakinek el kellett fogadnia Xantus egyetelen diplomáját! Ezért emlegettem Borost. Amúgy csak titokban reméltem, hogy Muienak nem felelek meg! Köszi.

  15. muie

    Kiegészítés. Utána érdeklődtem és megtudtam,hogy Xantus már a hetvenes évektől a magyar adásnál dolgozott. Mikor pedig kiderült, hogy Biró Ferenc néven jelentgetett, már nem Boros volt a főszerkesztő. Nem gondolod, hogy gyanús túlinformáltság lett volna Xantusról előbb tudni a valóságot, mint az a Könczei Csilla szekusblogjából kiderült?
    u.i. Én Búéket kívántam és javasoltam, hogy hagyjuk! Ha már folytatjuk, voltak kérdéseim fentebb.
    A hatalmat akarod ellenőriztetni?
    Hisz a hatalom nevében ellenőrizted a médiát jó pár évig!
    Vagy pl.Melyik MÚRE elnök csinált politikai szerepet a funkcióból?
    Utánnanéztem, és felsoroltam három nevet!

  16. Administrator

    Milyen nyelven kellene írnom, hogy megértsd!

    Én is tudok példát, olyan emberre, akinek semmi más egyetemi végzettsége nem volt csak a Stefan Gh.

    Erre mondtam, hogy 1990 után ezt a diplomát, vagyis a Román Kommunista Párt által működtetettet iskola diplomáját valakinek el kellett fogadnia. Nos ez lehetett Boros! De mint már régebben mondtam, sok jónak mondható újságíró csak ezt az egy iskolát végezte. Persze nem mindenki végezhette el, a felvételi nem csak tudásból állt.
    Nem és nem akarom én a hatalmat ellenőrizni.
    Az én olvasatomban a sajtó egyik szerepe, hogy a hatalmat ellenőrizze, hogy számon kérje az ígéreteket! Ezt nem érzem a hazai, a romániai magyar újságírásban. Számos anyag nem más, mint a politikai szereplőinek tett hűségnyilatkozat. Így hiteltelenné válik a sajtó és elveszti az olvasókat, felhasználókat. A MÚRE sajnos nem tesz meg semmit az előbbi dolgok érdekében. Tájba simul ezáltal néma cinkossá lesz a sajtó elszürkülésében.

  17. Stanik István

    Kedves stanikpistabácsi álnéven író, Ambrus Attila szellemi alteregója! Köszönöm, hogy a nyilvános térben megörökíti az utókor számára az általam “csődközelbe” vitt lapokat. Csupán annyi szerény megjegyzést fűznék hozzá, hogy azokat, a Kelet-Nyugattal, a Médiával és az Erdélyi Riporttal együtt, előbb – eléggé el nem ítélhető módon – megalapítottam. Ja, és majdnem csődbe vittem még, a szintén általam gründolt Ady Endre Sajtókollégiumot és az Erdélyi Magyar Ki Kicsoda mindhárom kiadását. Ezek után természetesen nemhogy díjat, de levegőt sem érdemlek. Foglalkoztat is a gondolat, hogy ezután csak lehajtott fejjel járok az utcán és ha szembe jön velem egy MÚRE-tag, szégyenlősen lesütöm a szemem.

  18. muie

    Igen! A sajtó egyik fő feladata lenne a hatalom ellenőrzése!
    Ne tegyük itt a hülyét! Azt mondtam: Gáspárik, viszont éveken keresztül a hatalom nevében ellenőrizte a médiát!!! Most viszont osztja az észt, hogy mit kéne csináljon a sajtó!
    Maradt a kérdés: Melyik MÚRE elnök csinált politikai szerepet a funkcióból?
    Azt pedig, hogy ki milyen diplomát fogadott el és mikor meglepő részletességgel véli tudni az Adminisztrátor!
    Megpróbálok én is infót szerezni, de ez időbe teleik és energiába és nem vagyok biztos benne, hogy megéri! Csak azért, hogy egy újabb pontatlanságot kiderítsek!

  19. Administrator

    több mint két hét után:
    http://maszol.ro/media/ovatoskodik_a_mure_2011_01_06.html