Moldva 2




Mit keresetem Moldvában kérdezte valaki. Mit is? Moldva Köztársaság ma talán a legszegényebb európai ország. Nincs altalajkincse, nincs turisztikai vonzereje, nincs infrastruktúrája, a közel ötmillió lakosból, hatszázezer külföldön él és tartja el a gazdaságot. Ha ezek a pénzek nem jönnének be csődöt jelenthetne az ország. Ami még tragikusabb, hogy egységes akarat sincs arra, hogy merre induljon el az ország a politikai térképen. Egyesek mondják, hogy az Európai Unió felé kellene indulni de Moszkva még nem mondta ki az utolsó szót. Ortodox templomokban feliratok szólnak az EU ellen. A lapok tele vannak kommunista szövegekkel. Mégis vannak egy páran, akik komolyan veszik az európai csatlakozást. Őket segíteni járok Kisinyovba. Gondolom a kilencvenes években, mi sem voltunk egy nagyon vonzó hely, a nyugati demokráciák számára. Számomra az európai gondolat az az, amikor segítesz a nálad gyengébbeknek.
Tíz évet töltött az ottani szabályozóhatóság és volt egy ünnepi gyűlés. Ragaszkodtak, hogy menjek személyesen, ugyanis az elmúlt öt évben négyszer is szeminarizáltam náluk, segítettük őket bejutni az európai szabályozóhatóságok platformjához, az EPRA-hoz. Azt mondják, szeretnek mert ha iszom nem akarok állandóan egyesülni velük. Rengeted viccet tudnak mondani a „román-moldáv” barátságról. Valahogy őket is időnként lerohanják a Nagy Testvérek, a határon túlról és ők mozdulni sem tudnak a szeretetsúlya alatt. Nagyon, de nagyon ismerős a helyzet… Új törvényre készülnek és mi megígértük a segítséget. Jó volt hazajönni és látni, hogy csak mozdulnak nálunk a dolgok.

Kedves olvasó,
a blog szövegeit én írom, Gáspárik Attila és büntetőjogi felelősségem teljes tudatában teszem. A kommentárokat nem én írom és úgy vélem, hogy az ember joga, hogy névvel, vagy álnévvel jelenjen meg. Nem minden esetben értek egyet a kommentárokkal, ami hozzátartozik a demokráciához. Felkérek mindenkit, hozzászólásában maradjon meg a tisztesség és a sajtóetika határain belül. A vélemény szabad, a hír legyen szent. A blog karbantartói jogot formálnak arra, hogy bizonyos bejegyzéseket, ha azok sértőek, töröljenek.
Köszönöm a figyelmet és a bejegyzéseket.

5 válasz: “Moldva 2”

  1. Dénes L.

    Domnu továrös Gaşparic Otilo! Moldva Köztársaság nu egzisztö.
    Magyarul csak Moldovai Köztársaság létezik (még csak moldova Köztársaság sem, mert ez utóbbi pusztán egy kijelentés: mit állítunk? Moldova köztársaság). Moldva létezik (egy o-val), de az egy mai romániai régió, és (még) nem köztársaság, illetve egy közép-európai folyó történelmi magyar neve (Vltava). Tehát te vagy Moldvában jártál (azaz belföldön), vagy Moldovában, illetve a Moldovai Köztársaságban (útlevéllel), ahol moldovaik fogadtak az ő moldovai nyelvükön (ami állítólag egy román dialektus).
    Moldávia ma már nem létezik, ez csupán egy történelmi fogalom, ami egy 1944-91 között létezett politikai-földrajzi entitáast fed. A Szovjetunió felbomlásával megszűnt a Moldáv SZSZSZK (RSSS Moldovenească), azaz Moldávia, és létrejött helyén a mai Moldova.
    Zdrászvutye, bráty!
    DL

  2. Administrator

    Köszönöm, köszönöm! Helyesbítek Moldvai Köztársaságban jártam, igazad van

  3. Sipos Zoltán

    Hm… épp ők, mármint a Kolozsváron tanuló moldvai diákok az én témám, az utóbbi néhány napot a hadészben töltöttem, interjúzgattam velük, arról, hogy milyen nekik itt, milyen csúnya dolgokat mondogatnak rájuk, nagyon kedvesek voltak mind.

    Tudod, hivatalosan megy ez a “Fratii nostri de peste Prut”-blabla, oszt mikor ideérkeznek, akkor ők az oroszok. Ismerős, nem? Erdélyi tezsvéreink, akik elméletileg a legtisztább magyar nyelvet beszélik, kimennek Budapestre és rögtön kiderül: ők románok. Naszal ezt kutatom, párhuzamban.

    Mindenképp meg akarom most már nézni magamnak ezt a Moldovai Köztársaságot… fura egy hely lehet.

    P.S.: érdekes, ha az ember utánanéz mondjuk a magyar külügy honlapján

    http://www.kulugyminiszterium.hu/kum2005/Templates/wordsablon.aspx?NRMODE=Published&NRORIGINALURL=%2fkum%2fhu%2fbal%2fKepviseletek%2fMagyar_kulkepviseletek_kulfoldon%2fNagykovetsegek_es_Fokonzulatusok%2feuropa%2ehtm&NRNODEGUID=%7bD5E09E46-811C-4285-8D14-BF068F663154%7d&NRCACHEHINT=Guest#Moldova

    akkor ott Moldovai Köztársaságot ír… bár kitudja, ezek a külügyes faszik mind hülyék, és Dénes L. a király:D

  4. Sipos Zoltán

    (A P.S.-t ezennel törlöm, úgy ahogy van, én olvastam félre Dénes L. szövegét)

  5. Dénes L.

    Mégeccer: Moldovai Köztársaság vagy Moldova a helyes (én ezt is írtam korábban). A mo-i sajtóban is gyakran használják rosszul, éppen az általam említett két okból: 1. nem veszik tudomásul a SZU-felbomlását és a szuverén Moldovai Respublika megalakulását, 2. Összezagyválják Moldva romániai régiót a Pruton túli önálló állammal. (Nálam is hitelesebb forrás lehet ez ügyben Barabás T. János kedves barátunk, sokunk közös ismerőse, E-MIL-tag, volt bukaresti magyar sajtóattasé, jelenlegi kisinyovi diplomata, legutóbb épp ügyvezető nagykövet volt, amikor volt szerencsém hallani róla.)
    DL