Tiltás?




Van két műsor a román médiapiacon, ami a jelenlegi formájában, sérti az emberi méltóságot és az alapvető emberi jogokat. Az egyik a National tv-ben a másik a Primán. A Nationalban, Taxi Driver a neve. Arról szól, hogy gyanútlan emberek beülnek egy taxiba, ami be van kamerázva és ott hülyét csinálnak belőle, de úgy hogy közben emberségében megalázzák. Egy huszonéves srác már sírt mikor a stáb felfedte magát. Utána sem tűnt felszabadultnak. Egy alkalommal valami orosz művészeket aláztak meg, elvették útleveleiket… Nem hiszem, hogy van a humornak nevezhetünk valamit, ami emberségében sért másokat.
A Prima tv meg egyenesen a szekuritátét időző műsorban leli kedvét. Oda el lehet menni egy házastársnak, aki úgy érzi, hogy megcsalja a párja és a tv nekiáll, magánnyomozókkal és rejtett kamerákkal lefilmezi a hűtlen társat és a nyílt színen szembesíti a házaspárt. Ordítozás, sikítás, anyázás, erősemberek egyenruhában, oszt bele a kamerába a cirkuszt. Ha közszereplő, miniszter, államtitkár lenne, esetleg érthető az eljárás. Magánembereknek meg joga van a magánéletre, a szeretőre. Ne avatkozzon a tv az emberek életébe.
A két műsort hetek óta vitatjuk. Írtam az emberi jogok biztosának, nem jött válasz. Behivattuk a szerkesztőket, órákon át beszélgettünk. Kértük a szereplők írásos beleegyezését. Semmi. Lehet hülyének néztek? Elvégre hol van megírva, hogy egy hatóságnak beszélgetnie kell a klienssel. Tegnapra elfogyott a türelmünk és semmi esélyt nem láttunk arra, hogy a dolog megváltozik. Egy határozott hangú levélben kértük a műsor leállítását, ebben a formában. Magyarán nem tiltottuk be, hanem kértük a leállítást. Ha változik a forma, akkor mehet tovább.
Hol az intimitás határa? Mikor van az a pillanat, mikor megnyomom a stop gombot? Tanítják ezt valahol, vagy érezni kell?

Kedves olvasó,
a blog szövegeit én írom, Gáspárik Attila és büntetőjogi felelősségem teljes tudatában teszem. A kommentárokat nem én írom és úgy vélem, hogy az ember joga, hogy névvel, vagy álnévvel jelenjen meg. Nem minden esetben értek egyet a kommentárokkal, ami hozzátartozik a demokráciához. Felkérek mindenkit, hozzászólásában maradjon meg a tisztesség és a sajtóetika határain belül. A vélemény szabad, a hír legyen szent. A blog karbantartói jogot formálnak arra, hogy bizonyos bejegyzéseket, ha azok sértőek, töröljenek.
Köszönöm a figyelmet és a bejegyzéseket.

6 válasz: “Tiltás?”

  1. uj szekoly

    Mind a két mûsor betiltásával egyet értek. Manapság annak érdekében, hogy eladható legyen valami, megpróbálnak mindent.
    Szerintem valahol elcsúszott az az egyensúly tényezõ, amely ezeket kordában tartotta. Az embereknek szinte jólesik azt nézni, hogy a másik kinlódik, nyomorog, rosszul érzi magát… Talán addig is elfelejti a saját gondját, baját.
    Azt hiszem ilyen szinten a horrorhiradók is befolyásolják az embereket…én például nagyon nem értek egyet velük, de hát az kit érdekel???
    Lehet, hogy én vagyok maradi, de hasonlit ez egy kicsit a szinház világához…ott is most az a fontos, hogy érthetetlen, szennyel átitatott legyen az amit bemutatnak, mert ez a trendi vagy divat…
    Visszatérve, én nem vagyok biztos benne, hogy nem lehetne olyan anyagokat gyártani, amelyek nem gusztustalanok…vagy a hirek masak kellene legyenek…az is igaz, hogy ezt veszi a közönség.
    Na hátha változik ez is…
    Szép napot!!

  2. hella

    Egyáltalán nincs tisztában a média sem az emberi méltósággal, sem a magánélethez való joggal.
    Az egyik műsor az egy nyugatról átvett szemét ( a primás), ahol aztán végképp nincs semmilyen jog betartva.
    De mi a helyzet a rágalmazásokkal? Amikor a média bárhol, bárkit bemocskol, és nem igazán törődik azzal, hogy miután kiderül az igazság, legalább a cáfolatot lehozza. Bár a baj már eleve megtörtént, mert a bogár el van ültetve……….
    Az a baj, hogy sokan szeretik az ilyen műsorokat, valószínű gondűzőnek…
    Kiváncsi vagyok, lesz-e foganatja a leállításnak.
    Amúgy nagyon jó dolog a blog, emberközelibb így a tevékenységed, gratulálok.

  3. mary poppins

    Merjem megkérdezni, hogy mi lehet azok fejében, akik a tévét keverik bele a saját házaséleti válságaikba? És miért jutott oda a nézőközönség, hogy ezt érdekesnek tartja és élvezhetőnek?

    Szerintem nem működik az “ez kell a nézőnek, ezért adjuk ezt” érv, elvégre ha minden – na jó, kváziminden – csatornán csak a “horrorhiradó” and co. megy, elég nehéz lemérni, mekkora lenne az igény más jellegű műsorokra, hirekre.

    Röviden és velősen: hajrá!

  4. keli

    Sajnos szeretunk azzal buszkelkedni, hogy szidjuk a TVket, hogy hova sullyedtek es sirunk egymas vallan az otoras hirek alparisaga miatt. Szeretjuk eljatszani az aldozatot, hogy mit ranksoz az a gonosz media, de hol az igazsag?

    Hogy igenis, a BigBrother a teveadok egyik legnezettebb musora volt ujkoraban. Igenis, az emberek nezik az otoras hireket, nezik a fent emlitett ket musort es meg sok nagy rakas kulturszemetet. Olyant is lattam, aki anyazta az RTL klub-ot, hogy hogy lehet ilyen mocskot adni — mikozben nezte a Balazs show-t (vagy valami effelet). Szidta, de nem volt kepes arreb kapcsolni.

    Tessek egy kicsit elobb magunkba nezni es legkozelebb ne alljunk meg bambulni, ha baleset tortent az utcan, ne nezzuk a tevet, mikor az otoras hirek mennek es ne szidjuk pocsek adasokat, hisz nem is neztuk meg oket. Igy kellene “kezdodjon”. De semmi sem kezdodik, csak folytatodik s ezek a musorok nem masok, mint a balesetbamulas mediatizalt valtozatai. Mindig is BENNUNK voltak …

    Dicseretes, hogy a CNA megprobal tenni valamit ez a sok mocsok ellen. De nem ez a megoldas es ha ezt a “csatat” meg is nyerik, a haboru nem nekik kedvez ….

  5. Administrator

    A nagy Problem, hogy a hónpolgárok nem ismerik a jogaikat. Megszokták a diktatúrában (vagy hol az ántiban), hogy majd a Hatóság fellép. Nem, nem, nem. Az volna a legjobb és a leghatásosabb, hogy a tévénézők és a rádióhallgatók és mindazok akiket sérelem ért, a bírósághoz fordulna. Egy-két per és a dologok helyre billennének. Sokszor vádoltak minket a műsorközlők, hogy olyan emeberek nevében járunk el akik nem is kérték. Amíg nem leszünk “öntudatosak” addig nehezen lészen REND.

  6. hella

    Egyetértek, mármint az öntudattal.
    Csak az a baj, és azt hiszem ez is az átkos öröksége, hogy mindenki attól fél, hogy esetleg más, nem a nyilvánosság számára szánt dolga kiderül, és akkor inkább futni hagyja az illető riportert.
    Meg ki a bánatnak van kedve és ideje pereskedni ma szép hazánkban???