Ezer sebből




Hétfő hajnal repülő, tíztől hivatal. Egy óra előkészítő a gyűlésre. Már tizenegykor felviszem a hangom, mikor a Mozart nap tévés közvetítése kerül szóba. A román Kulturális Csatorna vezetője tördeli az ujjait. Történt, hogy január 27.-én a világ összes számottevő tv csatornája, a 250 éve született zeneszerzőre emlékezett, Romániában meg eldugták a műsort a Kulturálisra. Megnézve a nézettségi mutatókat: nem tett kárt a nézőkben. Nem értem, nem értem, ha bajod van a szubkultúrával akkor ne bizottságokat állíts fel, vagy ontsd nyilatkozatokat, hanem adj alternatívát. Közben kiderült, hogy az említett csatorna egy megtűrt és korántsem támogatott, műsorközlő a közszolgálati tévénél. Már sajnálom is a hevet de ez van, Mozartért megéri.
Aztán jött az új határozattervezet, kidolgozása négy órán keresztül, szünet nélkül. A teremben vágni lehet a füstöt és a hülye ötleteket. Na jó, azok nem kerülnek bele a tervezetbe. Mi is történik? Átdolgozzuk az eddigi sok határozatunkat, egy nagyba. Lesz neki több fejezete. Természetesen fel is turbózzuk, ott ahol problémáink voltak. Pl. Megszüntetjük a filmeknél a 16-os korosztályt és helyette 15-t kerül a karikában. Így teszik ezt más országokban is. Pszihológusokkal konzultálva jutottunk erre a megállapításra. Továbbá szigorítottunk a szex csatornák helyzetén. Jelenleg ott ahol a távirányítóval nem lehet a kanális lekódolni, éjjel egytől, hajnal ötig mehet, a himihumi. A digitálison, pl. Digi tv, ott reggeltől estig, éjjel-nappal, orrba szájba. Na ez nem jó mondták egyesek, mert a gyerek kikódolhatja a távirányítót. Emlékeztettem egyeseket, hogy nagyon nagy emberek vagyunk, meg fontosak, de azért amit a szülők nem tettek meg, azt nem hiszem, hogy a Hivatalnak kellene. Nem lehettem valami hatásos, mert ezentúl, ha érvénybe lép, este kilenc az az idő, amikor kezdődhet az „előjáték”. Bekerült a tervezetbe továbbá az is, hogy senkit nem lehet vallási meggyőződése alapján, bántani a médiában. Persze itt is néha túltengett egyesek „államvallásos” buzgalma, de ….Ugyanakkor az erőszak áldozatainak is nagyobb védelmet „írtunk elő”… Szóval ez egy tervezet, amit kiteszünk majd a honlapra és elküldünk a különböző intézményeknek, NGO-nak, MURÉ-nak megvárjuk a véleményüket és utána hirdetjük ki.
Na és akkor a nap még nem ért véget, mert jött a foci. Soha nem tudtam, hogy a Labdarugó Szövetség elnökét hova soroljam. Most már vannak elképzeléseim. Képes volt odaadni a labdarúgó válogatott mérkőzéseinek valamint, másodosztályú foci meccsek közvetítési jogát egy, csak Bukarestben hallgatható rádiócsatornának. Persze, hogy az „aktus” után a csatorna képviselői eljöttek hozzánk, hogy adjunk nekik országos lefedettséget… Honnan? Nincs. S ha lenne is csak verseny alapján. Mi nem vagyunk Labdarúgó Szövetség. Hát én akkor Adorjánban, hogyan hallgatom szombat délelőtt az „etápát” hogy a Bihar hogyan játszik? Na mindegy, majd a Versenyhivatal megoldja.
Következett a javítás. Dolgozatokat olvastam, amit egyetemista diákok írtak. Egyetemen, hogyaszongya: szerintem, úgy gondolom, könyvészet? Tízből egy… egyesek meg eleve hüj(ly)ének néztek, mikor a Wikipédiából klikkelték a motyót. A jövőnk záloga, ők tartanak majd el ha megérem a nyugdíjat…
Öttől a Radio France-ben okoskodtam hatig. Héttől kilencig tárgyalás a nemsokára meginduló, egyetemista rádiókról. Ragaszkodom, hogy Vásárhelyen és Kolozsváron legyen magyarnyelvű műsor is. Az ígéret meglett, remélem embereket is találnak hozzá… Kilenckor kezdtem reggelizni, ebédelni és vacsorázni. Bepótoltam

Kedves olvasó,
a blog szövegeit én írom, Gáspárik Attila és büntetőjogi felelősségem teljes tudatában teszem. A kommentárokat nem én írom és úgy vélem, hogy az ember joga, hogy névvel, vagy álnévvel jelenjen meg. Nem minden esetben értek egyet a kommentárokkal, ami hozzátartozik a demokráciához. Felkérek mindenkit, hozzászólásában maradjon meg a tisztesség és a sajtóetika határain belül. A vélemény szabad, a hír legyen szent. A blog karbantartói jogot formálnak arra, hogy bizonyos bejegyzéseket, ha azok sértőek, töröljenek.
Köszönöm a figyelmet és a bejegyzéseket.

3 válasz: “Ezer sebből”

  1. Sanyi

    A Culturalon raadasul sokkal jobb musorok mentek zeneileg a Mozart napon mint pl. a Kiralyi M1, M2-on. Tenyleg kar volt eldugni. En megtalaltam.
    Szoval megse lesz orba-szajba?:) Jaj de kar. De ki a f… nezi ezeket a szekszcsatornakat?:)
    Jo az neked ha roman bediviziot hallgatsz szombat delelottonkent?:)

  2. stephard jozephinne

    Jo iranyban haladtok. Az Egyesult Allamokban, 12 eves a korhatar amit feltuntetnek a filmek kezdetekor. Az egy dolog ,hogy egyes szulok nem veszik figyelembe…..Az ado meg nem lesz kevesebb, sot lesz neki nyugodt lelkiismeret..

  3. Administrator

    Amerikában tanítanak média kommunikációt és filmtörténetet már az elemiben. Ott a cserkészkörön megbeszélik a tv-ben látottakat… Mi meg odavetjük a gyerekeket, a tv elé, mint egy koncot…