cikk rólam




CUVANTUL LIBER

Calea De la OTV la sefia CNA

- Diverse -
nr. 61 / 29 Martie, 2006

Cam aceasta ar fi esenta si ratiunea preocuparilor vicepresedintelui CNA, Gasparik Attila, de a sanctiona numai posturile romanesti care fac imprudenta sa relateze unele din multele actiuni prin care este terfelita ideea de romanism de catre unii potentati ai zilei, care nu intamplator sunt si conationalii stimabilului. Cu toate ca de vreo 16 ani udemereul conduce Romania, direct sau indirect, aflat la guvernare sau prin mizerabile protocoale incheiate cu cei care sunt efemer la putere, democratia cea mai originala din lume si-a spus din nou cuvantul! Altfel, de neinteles, cum este posibila trambitarea cu nonsalanta de capeteniile acelorasi minoritari maghiari, culmea din Guvern ori Parlament, a asa-ziselor ingradiri ale drepturilor si libertatilor minoritatilor nationale din tara noastra _ evident numai a celei maghiare, pentru ca doar liderii acestei etnii se tanguie si se targuie ca la usa cortului, de rade si U.E. de ei.

Ce este mai grav in cruciada minoritarului de la CNA? Reusita de a-l fi inregimentat fino-ugric si pe Ralu Filip, seful sau. Acesta i-a lasat mana libera in solutionarea problemelor maghiarilor, care, ba mai pun de-un post de radio, ba de-o televiziune, insa musai autonome, sa nu calce picior de roman prin ele ca ii loveste gripa aviara si le spurca cu romanism (a se vedea similitudinile de la invatamant pana la administratie, flagel al separatismului etnic ce se va generaliza la nivelul intregii societati). N-ar fi exclus ca cei doi sa fi batut palma la Salonic, asta-vara in vacanta sau in vizitele pe care Ralu-mami le-a facut cu familia, in Targu-Mures, sa vada cum e viata de minoritar! Ori sa fi garnisit totul la un gulas prin “Tinutul Secuiesc”.

In pauza de masa, adica atunci cand nu-si indeplineste atributiile de serviciu – orientarea cat mai multor frecvente de emisie spre amicii sai secui, de la Oradea _ Carei – Satu Mare _ Sovata _ Toplita – Sfantu Gheorghe, neavand alta ocupatie, Gasparik Attila sare la beregatile romanilor de la OTV. Pentru ca, acestia nu sunt capabili sa priceapa jocul democratic al udemeristilor de a promova o Lege a minoritatilor, cu, pentru si despre ei, ca celelalte minoritati nationale oricum nu conteaza la nivelul lor de reprezentare. Sau, mai simplu, amendeaza National TV pentru semeseurile fraierilor de romani care l-au catalogat tradator pe senatorul cu pretentii la presedintia statului roman, nimeni altul decat Frunda György, care declara sus si tare ca nu reprezinta interesele Romaniei in Consiliul Europei! Domnului Gasparik si deopotriva parlamentarilor maghiari le-ar sta bine daca ar da dovada de acelasi patos si in promovarea intereselor tarii noastre (in nobila calitate de cetateni ai Romaniei pe care o au, dar nu o merita), in aceste ultime ceasuri care ne-au ramas pana la integrarea europeana, nu sa se imbete cu apa statuta din butoiul “Ungariei Mari”.

Urgia vicepresedintelui CNA s-a revarsat si asupra postului Radio Galaxy din Drobeta Turnu-Severin, care a avut “nerusinarea” sa semnaleze atacurile de mare grof la adresa romanismului local ale prefectului de Mehedinti, Madaras Lazar _ ce bine ca se pricopsira oltenii cu el, sa vada care-i treaba cu toleranta interetnica _, iar exemplele ar putea continua, de la un colt de tara la altul. Cu certitudine este necesara o vesnicie pentru a vedea un maghiar urecheat de Gasparik Attila, din motive similare. Cam tot aceleasi sanse le-ar avea si Vadim sa ajunga presedintele udemeristilor sau al Ungariei.

Sa nu mai vorbim de cele mai marete reverii ale lui Gasparik Attila, care nu scapa nici o ocazie sa-si dovedeasca impartialitatea si echidistanta pe palierul mass media, nutrind nici mai mult nici mai putin decat segregarea acesteia pe criterii etnice, prin edificarea unor gogorite de genul Radioului Autonom Maghiar si sa nu mai vorbim de Televiziunea Autonoma Maghiara din Ardeal. Cam la asta se rezuma activitatea profesionala a domnului vicepresedinte, care s-a inregimentat politic ca mare doritor de autonomii (desi, fie-ne gura aurita, Legea Audiovizualului sanctioneaza astfel de apucaturi), fiind unul dintre membrii fondatori ai Fundatiei Janovics Jenö, care are ca obiectiv central, mititel si nevinovat, infiintarea mentionatei televiziuni autonome maghiare.

Despre abuzuri in exercitarea atributiilor de serviciu nu ar mai avea nici un sens sa aducem vorba, pentru ca, de la directionarea cat mai multor frecvente spre Taramul Secuiesc, pana la “acoperirea” ilegalitatilor (ca altfel la ce i-ar mai fi bune functia si demnitatea publica) comise de conationalii sai prin incalcarea termenelor legale de punere in functiune a frecventelor alocate in conditii cel putin suspecte, Gasparik Attila acopera cam intreg spectrul… Mai “transfera” o frecventa TV din ograda unui roman din Brasov in livada unui parlamentar secui, taman la Sfantu Gheorghe!

Toate acestea se petrec sub privirile plictisite sau, mai grav, indiferente, ale lui Ralu Filip.

Cel putin de dragul aparentelor, nu ar fi deloc lipsit de interes ca presedintele CNA sa realizeze un studiu in tarile europene detinatoare de minoritari maghiari, pentru a stabili cu exactitate modul de reprezentare al acestora la nivelul institutiilor omologe celei pe care inca o mai conduce! Pe cale de consecinta, domnia sa ar mai putea sa se intereseze, direct la Consiliul Audiovizualului din Ungaria, pentru a auzi sau vedea la fata locului cati minoritari romani lucreaza in institutia omoloaga si, mai exact, daca vicepresedintele lor sanctioneaza vreun post de televiziune dintre cele unguresti, pentru vreo atitudine antiminoritara. Sau la ei nu exista minoritati?

Ce nu stie Ralu Filip?

Domnul Ralu Filip nu a aflat despre uneltirile lui Gasparik Attila, care i-a cam pus gand rau. Nu ca nu i-ar fi simpatic in candoarea de care continua sa dea dovada, dar mult mai draga decat persoana presedintelui CNA ii este functia pe care acesta inca o mai ocupa, spre dezamagirea sa! Si nu prea mai are rabdare.

Asa se explica faptul ca a si pus in miscare, fara sa-i sufle o vorba lui Ralu Filip, masinaria udemerista, capabila, metaforic vorbind, sa-i traga presul, desi peste vreo doi ani Gasparik Attila ar fi avut ocazia sa ajunga, fara victime, presedintele CNA. Asta, in conditiile in care udemereii sefi l-au pus la colt si i-au explicat ca o functie in Ministerul Culturii si Cultelor nu e de nasul rosu de clovn, pardon, actor, pe care il poarta.

Cel putin din acest considerent ar fi mare pacat ca domnului presedinte Ralu Filip sa i se puna MIRA pe ochi inainte de expirarea mandatului, pentru ca, vrand-nevrand, tot va trebui sa-i lase cale libera sarmanului minoritar lipsit de drepturi, libertati, privilegii, eurogaselnite si de alte smecherii inventabile ori pretabile a fi folosite.

Sa ne mai amintim numai ca prietenul Attila nu a stat degeaba in fotoliul de presedinte al CNA, ce-i drept interimar, in perioada in care Ralu Filip a fost angrenat in cursa pentru Primaria Capitalei, si se pare ca, inevitabil, acolo i s-a suit la cap sefia… Dar nici sa nu uitam un lucru esential: Gasparik este actor, capabil cu un ochi sa planga si cu celalalt sa … traga clapa!

Somn usor, vise placute, “toleranta” cat cuprinde, ca de viitorul CNA-ului are cine sa se ocupe, in originala noastra democratie, in care pui carul inaintea boului!

VICENTIU BELA

Kedves olvasó,
a blog szövegeit én írom, Gáspárik Attila és büntetőjogi felelősségem teljes tudatában teszem. A kommentárokat nem én írom és úgy vélem, hogy az ember joga, hogy névvel, vagy álnévvel jelenjen meg. Nem minden esetben értek egyet a kommentárokkal, ami hozzátartozik a demokráciához. Felkérek mindenkit, hozzászólásában maradjon meg a tisztesség és a sajtóetika határain belül. A vélemény szabad, a hír legyen szent. A blog karbantartói jogot formálnak arra, hogy bizonyos bejegyzéseket, ha azok sértőek, töröljenek.
Köszönöm a figyelmet és a bejegyzéseket.

8 válasz: “cikk rólam”

  1. Sz.Cs.

    A legjobb a cikk írójának neve:) Már ha ez a valódi neve.
    Per lesz?

  2. csuklanirossz

    Azért te is érzed a cikkből áradó szeretetet, nem ? Egy kicsit butácska, egy kicsit félszeg s talán egy kicsikét együgyűen szűklátókörű, de szeretet.
    Én érzem,……várj csak, lehet, hogy ez mégiscsak a bab amit délben ettem, de érzem.

  3. uj szekoly

    Hát ez nem az a keresztényi szeretet, amrõl álmodozik egy magunkfajta hétköznapi ember… Csak azt nem tudom, mit lehet kezdeni az ilyenekkel…Ha bepereled, akkor csámcsognak rajta, Rajtad, ha nemn pereled be, akkor is csámcsognak rajtad. Én annyit válaszolnék, hogy én is(mármint Te) szeretem õket. Kiváncsi vagyok mit felelnének!
    Mindenesetre kitartást! Vigyázz magadra, mert úgy tûnik Rád is hajtanak!

  4. gregorio

    tisztelt Attila!

    én egy erdélyi származású, Magyarországon élő fiatal vagyok, itt is születtem, nem tudok románul. a blognak rendszeres olvasója vagyok, egyszer véletlenül tévedtem ide, de nagyon megtetszett a stílusod meg a látásmódod, és rendszeres olvasód lettem.
    azt szeretném kérni tőled (vagy bármelyik hozzászólótól), hogy foglald össze pár mondatban, hogy miról szól a cikk!

    előre is köszönöm és minden jót kívánok!

  5. szmöre

    Ketszer is elolvastam a cikket, hogy kihamozzam, mit akar mondani az illeto ur. Ur? mind1. szoval nem sikerult. nem tudom megallapitani, hogy teged hibaztat kulonbozo hatso manoverekkel gyanusitva a buntetesekert, nem tudom megallapitani hogy az eremdeeszt teszi felelosse azert mert te ott vagy ahol, es ha mar ott vagy ahol, akkor teged tesz-e felelosse a mindennemu magyar nyelvu mediakezdemenyezesekert es tamogatasokert. raadasul azt sem tudom milyen formatumban es minosegben jelenhet meg a kozlo lap, csak sejtem, hogy valami olyasmi lehet, amelyikben leirjak hanyszor verik meg egysegnyi ido alatt a bernadettet. magyarul, ..nalam erettebb elmek magyarazzak mar el, mit akart az illeto ujsagiro, mi celbol fogalmazta meg zavaros gondolatainak egyveleget?

  6. szzs

    az egész cikknek a pozitív hozadékával kellene inkább foglalkozni, márpedig a váradi, károlyi és szatmári székelység ügye nagyon égető kérdés :)

  7. hella

    Azért gratulálok. Sosem hittem volna, hogy valaki ekkora reklámot fog Neked csapni. Úgy gondolom, hogy rendesen dicséretként is felfogható a förmedvény. Nyugodtan alhatsz ezentúl……….nem sokan vannak akik ennyit tettek az erdélyi magyar médiáért.
    Mindennapi olvasmányom a blog, gratula ………..és melletted állunk.

  8. kandur

    Kedves Gáspi!

    Ezt az OTV-t és féregnyulvány adóját, törölném a föld felszínéről. Semmi értéket nem közvetít, művészietlen. Romániát tükrözi vissza? Bocs, ebből semmit nem vettem észre. Megyek Grecu-hoz, vagy a szemészhez. Mert látásommal is baj van, na meg a fülemmel. Mit akar üzenni a néző fele, D.D.? Nem sikerült felfedeznem, bunkó vagyok, halmozottan fogyatékos.
    A cikk rólad, minősíthetetlen. Csepeg belőle a méz, valóban… A stílus, hangnem…megszokott. Megdöglik a román sajtó, ha nincs kit szidni. Ez tartja életben, ez ad munkát, ez az élet célja. Sajnálom, hogy az igazi alkotás háttérbe szorul. Tisztelet a kívételnek.
    A cikk írójának a neve…. hohoho, sokatmondó, a román eredetéről szól: valamikor magyar volt. Majd jött egy ufó, génmodósítást végeztek. Sajnos baleset lett belőle, és visszafordíthatatlan. :p

    Kitartást, amíg értelme van…