7 fő




Tegnap előadás vol Gyergyószentmiklóson, Nagy Istvánkával meg az Autóstoppal. Zsúfolt ház, rengetegen álltak is. Jól ment a móka. Érdekes ennyi év után úgy folytatni, mintha semmi nem történt volna. Nem is történt, legalább is a gyergyói kultúrban. Kivilágítatlan, büdös, barátságtalan, koszos. Bejáratnál csak egy kávé reklám világít, a felirat biliárd szalonba invitál. A bárban ordít a balkáni aszfaltzene, a manele. Egyesek szerint azért mert a gyergyóiak nem tudnak románul és azt hiszik angolul van. Na ez vicc volt. Az este „megkockáztattam”, bejött, csak nem olyan szomorúak az emberek.
Hajnali háromkor megérkeztem Bukarestbe. Az úton a tél örömeiből minden kijutott, hó, jég, ónos eső, szélfúvás, köd. Volt időm, az úton, dühöngeni. Harmadik hete folytatódik a tanügy sztrájk és egyetlen intézmény sem használja ki érdemben a kialakult helyzetet. Legalább is én nem tudok róla. Harmadik hete nem jut eszébe egyetlen színháznak sem, hogy délelőtti kedvezményes előadásokat tartson, a múzeumoknak, hogy becsalogassák az unatkozó gyerekeket, a filharmóniáknak , hogy matinét szervezzenek stb. A tévék és rádiók sem törik le magukat, hogy a megváltozott helyzetet kihasználják. Érdekel itt valakit, hogy a tanulók harmadik hete a falat kaparják unalmukban? Micsoda emberek vagyunk? Milyen társadalom az, amelyik ennyire érdektelen. Seggbe kéne rúgni az említett intézmények vezetőit. Más sem tudnak, mint sírni, hogy nincs néző, de ha tenni kéne…
Aztán vezetés közben eszembe jut, hogy olvastam a 7végén, miszerint az Igazolt Magyar Szabadságharcosok Világszövetsége érdemrendeket osztogatott, közöttük egy olyan embernek is aki 1956-ban a következőket nyilatkozta: a kizsákmányoló osztály soha nem volt híve a magyar szabadságharcnak. Ezután kiemelte az önzetlen segítséget, amelyet a nagy szovjet nép nyújtott és nyújt a mai napig is mid a magyar, mind a román népnek… Tovább is van de nem mondom. Hallottam továbbá, hogy egy festőművész nagy díjat kapott a magyar kultúra ápolásáért, Istenem nem ő festegette meg Ceausescut a búzatáblában, és Ceausescut a pionírokkal…. Hol és miben élünk?
Kellemes hetet mindenkinek. Komolyan gondolom!!!

Kedves olvasó,
a blog szövegeit én írom, Gáspárik Attila és büntetőjogi felelősségem teljes tudatában teszem. A kommentárokat nem én írom és úgy vélem, hogy az ember joga, hogy névvel, vagy álnévvel jelenjen meg. Nem minden esetben értek egyet a kommentárokkal, ami hozzátartozik a demokráciához. Felkérek mindenkit, hozzászólásában maradjon meg a tisztesség és a sajtóetika határain belül. A vélemény szabad, a hír legyen szent. A blog karbantartói jogot formálnak arra, hogy bizonyos bejegyzéseket, ha azok sértőek, töröljenek.
Köszönöm a figyelmet és a bejegyzéseket.

3 válasz: “7 fő”

  1. Sándor Szilárd

    Neked is kellemes hetet Attila!

    Igen … nekem is hasonló jutott eszembe a gyermekekkel kapcsolatosan és többek között azt is hiányolom hogy nincsenek (legalábbis nem tudok) a tanerők részéről megjelenő közös, (iskola-közösségi esetleg régiók szerinti ) kinyatkozatok, vagy a kialakult helyzettel kapcsolatosan .. hát elemzéseket, üzenetértékű megnyilatkozásokat, stb. Szerintem depresszióba süllyedt sok értelmiségi .. és ezért is kell nagyon a humor meg a nevetés, persze a hatékopny segítséget ez nem pótolja talan csak elősegíti … vagy hogy jol kisirják magukat az emberek es megnyugodva előlről kezdjenek sok mindent…

    vigyazz magadra (is)

    :-)

    Szilard

  2. Turos Lorand

    Nem csak a falat kaparják unalmukban. Szatmáron tegnapelőtt két 14 év alatti gyermeket vittek kórházba. Coma alcoolica. A szülők dolgoznak, a kölykök meg szórakoznak. Ma este 17 órakkor még nem lehet tudni, hogy holnap melyik iskolában lesz tanítás és melyikben nem.
    Az egyik legaljasabb dolognak tartom amikor az iskolából hazaküldik a gyereket, mert a tanügyi szakszervezetek az utolsó pillanatban döntik el, hogy másnap dolgoznak-e vagy sem. Mi ez ha nem kiskorú veszélyeztetése?

  3. szmöre

    unalom..alkohol..ajanlom figyelmedbe az informmedia altal mukodtetetett http://www.bihon.ro (remelem nem minosul illegalis reklamnak) tanugyi sztrajkrol szolo forumjat..haromnegyede arrrol szol, hogy jaj de jo otthon logni a haverokkal (la bloc-ahogy ezt ma mondjak) a fennmarado egynegyed meg arrol , hogy vesszenek a tanarok.. asszem ez mar nem ciki..hanem gááz.

    kellemes hetet