Párizs több tételben




A világ valamikori fővárosában, nagyon nehéz internettezni, ha nincs géped.Nekem nem sikerült.
Pedig szerettem volna elmondani:
Ismerős már repülőtéren találtatott, kolozsvári magyar színészek személyében. Bogdán Zsolt, Bíró Jóska, Dimény Áron, Kecske, Bács Miki tíz napig játszottak Párizsban és nem valamilyen magyar klubban, kabarét, vagy operettet, hanem SZÍNHÁZAT. Azóta is keresem, a hazai magyar sajtó címlapján az eseményt… talán ha Kisvárdára mennének?
Állandóan arról beszélünk, hogy ” európai identitás”. Kötelező módon a tv műsorok struktúrájában 5o%-os arányban európai gyártásnak kell szerepelnie. Akkor egy négy csillagos szállodában miért csak francia, német, olasz és spanyol csatorna szerepel. Hány tagja van az Úniónak? Miért nem kötelező legalább egy-egy ingyenes csatorna, a tagországok közzül, a műsorrácsban, legalább 4 csillag felett?
Két hazai hírbe ütköztem öt nap alatt. A BBC-n a romániai árvíz, ami úgy volt bemutatva, hogy….szóval ilyen imázzsal nem lesz könnyű az országnak elfogadtatnia magát. A második a francia sportnapilapban Bölöni László. Hát testvéreim, igen nagy ember az ottan.

Kedves olvasó,
a blog szövegeit én írom, Gáspárik Attila és büntetőjogi felelősségem teljes tudatában teszem. A kommentárokat nem én írom és úgy vélem, hogy az ember joga, hogy névvel, vagy álnévvel jelenjen meg. Nem minden esetben értek egyet a kommentárokkal, ami hozzátartozik a demokráciához. Felkérek mindenkit, hozzászólásában maradjon meg a tisztesség és a sajtóetika határain belül. A vélemény szabad, a hír legyen szent. A blog karbantartói jogot formálnak arra, hogy bizonyos bejegyzéseket, ha azok sértőek, töröljenek.
Köszönöm a figyelmet és a bejegyzéseket.

36 válasz: “Párizs több tételben”

  1. béla

    Gáspi, a pontosság… Az említett kolozsvári színészek ezúttal tudtommal nem Párizsban (ott is voltak, de régebb), hanem Bogotában (!!!) játszottak. SZÍNHÁZBAN. Fesztiválon. Napokon át minden este. Talán Párizsban szállhattak át egyik gépről a másikra, huzsedáré-huzsedom.

  2. Administrator

    Nekem aszondták, hogy itt (mármint Párizsban) játszottak 1o napot. Félre értettem?

  3. Administrator

    Igen, igen tévedtem. Valóban Bogotában, Kolumbiában játszottak Kolozsvár magyar színészei. Párizsban nem most voltak, hanem régebben. Tévedtem, de gondolom Bogota és Kisvárda viszony, a sajtó tükrében akkor is érvényes. Nagyon büszke vagyok rájuk!!!

  4. timi

    nem nyugtat meg, tudom, de itt is csak kicsi hír volt, hogy ugyanott a katona is játszott meg a miskolciak (utóbbiak hogy kerültek oda, nem is valami átütő előadással, passz)

  5. Aliz

    a mrosvasarhelyi Nepujsagban a szinhaz sugonoje, nagy cikket ir a szinhaz szentgothardi vendegszerepleserol. az hir, nem Bogota, de ez a romaniai magyar sajtot minositi ha meg van mit rajta!

  6. béla

    Az összehasonlítás jó Párizzsal is, de még jobb, ha a helyszín 2006-ban a legnagyobb színházi fesztivál, márpedig arról van szó. Párizs, Róma, Porto után ide is elmentek játszani. Mellesleg a Bulandra is Bogotában volt, de arról se zengedezett a román sajtó.
    Lehet, hogy eme fesztiválnak rossz a PR-ja Romániában? :) ))
    Bezzeg, ha 10 napig etetnék-itatnák az erdélyi sajtó “szakavatott” képviselőit, lenne visszhang és észosztás dögivel.
    Merthogy nekünk ilyen sajtónk van. Kicsi, sárga, savanyú, s míg beesszük a miénk is marad. Még vagy száz évig.
    No, de fel a fejjel, Gáspi, Bíróékról írnak majd Kisvárda kapcsán.

  7. béla

    A régi beírásaidhoz befűzött megjegyzéseket kijelzi neked a rendszer? Mert ha már nekiveselkedtem végigolvasni a nagy blogot, mindjárt mondhatnékom támad itt-ott.

  8. Administrator

    minden olvasható, még az is amivel nem értel 1-et. jó olvasást.

  9. petra

    Talan ha a kolozsvari szinhaz sajtoreferense ertesitene az erdelyi magyar sajtot, akkor ez meg is irna az esemenyt.

  10. aliz

    természetesen a Sajtó nem hibás, csak eléjük kell járulni és tálcán átveszik a hírt. MEGETTE A FENE AZ EGÉSZET AHOL A SÚGÓNŐ POLITIKAI KOMMENTÁRT ÍR, lásd Szabadság

  11. Lepi

    Aliz lelkem, te miért nem írsz?
    Na húztam Doljba.

  12. uj szekoly

    Mi a gond, ha egy súgónõ ir??

  13. Réka

    1. A Kolozsvári Állami Magyar Színház, a Silviu Purcărete Társulat (Lyon) és a Szebeni Radu Stanca Színház és Nemzetközi Színházi Fesztivál közösen létrehozott előadásáról van szó. 2003-ban mutatták be, Kolozsváron összesen négyszer vagy ötször mutatták be, 2003-ban. Fesztiválokon persze sokat játszották, és persze büszkék lehetünk a szénészekre.
    2. A kolozsvári referensek mindenféle hírt küldenek, néha bosszantóan sokat, de persze ez a dolguk, és jól végzik. Ezt a fesztivál-fellépést nem tartották fontosnak… Ez van. Amúgy a színház honlapján ott a hír: http://www.huntheater.ro/lista_m.php?soid=130
    3. A kolozsvári színháznak tudtommal két súgónője van, de egyik sem ír politikai kommentárt.

  14. Béka

    Aliz, lelkem, zavar, hogy van, aki továbbtanul?

  15. aliz

    Köllő Katalin minden igyekezete ellenére nem lett újságíró és lehet nem is lesz már.

  16. Kinga

    A referens nyakába legfeljebb azt lehetne varrni, hogy a hírt nem írta meg a sajtó munkatársai helyett, hanem információként szórta heti programban, havi plakáton, stb. És megírta a színház weblapjára. Ígyhát enyhe csúsztatás, hogy a színház munkatársai azok, akik nem tartották fontosnak az eseményt. Üdvözlettel, Kelemen Kinga

  17. Administrator

    Igazából nincs szaksajtó, valahogy elmúlt a színház korszaka, a sajtóban.

  18. béla

    Gáspi, ez nagy igazság volt részedről. Hozzátenném, hogy egyelőre nem is lesz errefelé. Mint ahogy emlékeim szerint nem is nagyon volt.
    Ami a kvári színházi pr-osokat illeti, fene tuggya, nekem úgy tűnik ennél kevésbbé fontos híreket megírnak a sajtónak (ha úgy tetszik, Kinga, az újságírók helyett), ezúttal hallgattak…
    Béka lelkem, a továbbtanulás nem feltétlen okoz hozzáértést. Soroljak színházi példákat a Brassói Lapoktól a Riportig?
    De az már érdekesebb probléma, hogy egy továbbtanult súgó nem méltatja annyira egykori színházát, hogy szerkesztőként komolyabban foglalkozzon eme turnéval (javítsatok ki, ha tévedek, de neten átnézve a szabadság számait nem teng benne túl a bogotai hírhalom). Attól félek, az illetőben nem tobzódik túlzottan a színház iránti buzgó szeretet. Mint ahogy errefelé általában a színházról írókban nem nagyon fedezhető fel eme színház iránti érzelem.
    Látod, Gáspi úr, itt van a nagy baj. S ezt még sokáig fogják leszopni (ex-)kollégáid.

  19. színház

    Szépen kapcsolódnak a dolgok, például Bölöni László felesége színésznő. De természetesen nem ezért nagy ember ő a franciáknál. Ő a Rennes csapatával szokot fellépni, sok sikeres előadásuk volt ebben az idényben a vásárhelyi fogorvos rendezésében. Primadonnája is van a “társulatának”, úgy hívják, hogy Utaka!

    Hajrá Laci, mutasd meg, hogy magyar ember is ért a focihoz!

  20. színház

    Még valami…

    Könnyű nagyot alakítani a színpadon ha egy színi kritikus súg a likból… “Dezső, ezt most egy kicsit szomorúbban, vedd fel azt a melankólikus tekinteted! Tarts nagyobb hatásszünetet! Állj egy kicsit arrébb és most mondd: Lenni vagy nem lenni, ez itt a kérdés! Tudom, nem ebből a darabból van, de emeljünk egy kicsit a színvonalon!”

  21. Köllő Katalin

    Na, de kedves aliz! Ne legyen má’ ilyen frusztrált, mert árt az arcbőrnek, no meg az egészségnek. Ha jól kátom, magácskának valami baja van a súgókkal, úgy általában (Vásárhely, Kolozsvár), csak nem tetszik súgónak lenni valahol, s nincs esélye továbblépésre?
    Ja, amúgy külön tudom díjazni, amikor valaki jól megaszondja a dolgokat álnév alatt, vagy névtelenül, hiába, már Caragiale is megírta, nagy bátorság kell ehhez kérem.
    Kedves Béla! Ha a sokat szidott és ócsárolt erdélyi magyar sajtótermék közül valahol, akkor a Szabadságban folyamatosan találna írásokat, amelyek a kolozsvári színházzal foglalkoznak, (egyeseket pontosan ez irritál), csak feltehetőleg nem a “bogota” címszót kell beírni a keresőbe, hanem például KOlozsvári Állami Magyar Színház, vagy valami hasonlót.
    Amúgy megjegyzem, ha az erdélyi magyar lapokból naponta csorogna ki a színházi jellegű anyag, egyesek véleménye szerint akkor sem érne fel a román sajtóval, mert hát az az igazi, mondják… . Ja, ma pontosan 20 percet vártunk a Harag-napok kapcsán meghirdetett sajtótájékoztatón, hogy hátha megjelennek a hőn áhított és szeretett román sajtó képviselői közül többen is, mint ketten. Aztán megelégedtek a mi jelenlétünkkel is.
    Ja, és kedves aliz! Igaza van, nem tartom magam újságírónak. Annál sokkal – és itt nagy-nagy tisztelet a kivételeknek – műveltebbnek tartom meg. Jól, van, na, bagyképű voltam.
    És végül, hogy megnyugtassam a kedélyeket, a szerdai lapszámunkba tervezem azt a beszélgetést, amelyre Dimény Áront kértem fel, az ominózus Bogota-úgy kapcsán. Megjegyzem, fontosabbnak tartom utólag beszélgetni arról, hogy mi is történt ott, olyan valakivel, aki jelen is volt az eseményen. Bár, ez nem jellemző az erdélyi magyar sajtóra, mondhatják Önök.
    Na, szép napot továbbra is mindenkinek,
    Üdvözlettel, Köllő Katalin

  22. Administrator

    Sajnos román (színházi) szakmai sajtó sincs nagyon. Érdekes, hogy Erdélyben van filmes havi lap színházi meg nincs.
    Kedves Kati nézzük meg egész Románia területén ay ominózus bogotai jelenlét óta hány kulturális anyag jelent meg…. az ő sikerük, nem csak kolozsvári, nem csak erdélyi. A Magyar Színház sikere, hirdetni kellne Csíkszeredától Csíkágóig. Ez a megmaradás példája na. Kellemes 7 végét. elnézést ha egyesek vehemensebbek.
    Gasp

  23. béla

    Kedves Köllő Katalin, igazán napilapos ritmus, hogy a hírt a színészek fesztiválról való hazatérte után kb 10 nappal közli majd a Szabadság. S ezen még az sem változtat, ha szépen hangzik az elmélet, miszerint milyen csodás, ha valakivel beszélgetünk, aki ott volt egyszer valamikor, a Gáspárik blogjának eme 23 hozzászólása előtti időkben.
    A Haragos sajtótájékoztató kapcsán pedig: értem én, hogy két román újságíró volt ott, de hány magyar? S ebből hány épkézláb cikk születik majd?

  24. Köllő Katalin

    Kedves Attila! Ha lenne pénzem azon nyomban színházi lapot indítanék, de sajnos nem csak az indításhoz szükségeltetik, hanem a fenntartáshoz is, mert hát tájaink felé mindenre van pénz, akár központilag (értsd RMDSZ-szinten is)csak erre nincs. Egy színházi – művészeti – lapot nem képes “kigyöngyözni” (Kötő Jóska kedvenc szófordulata) a sokat emlegetett erdélyi magyar társadalom. De mind1. Persze meg kéne találni azoka az embereket is, akik képesek színvonalas írásokkal megtölteni a szaklapot, talán az sem könnyű feladat, de azért csak végeznek fiatal emberkék, akik hajlandók ilyesmire “vetemedni”.
    Igen, én is azt tartom, hogy büszkének kell lenni erre a színházra, (én az vagyok, annak ellenére, hogy tisztelt Béla úgy gondolja, nem foglalkozom érdemben “egykori színházammal”), pedig elég sok támadás ér érte, többen is elfogultnak tartanak irányában. Na, szóval egyik így ítéli meg, a másik meg amúgy.
    Kedves Béla! Ha jól emlékszem öt magyar sajtós volt jelen a “Haragoson”, hogy ebből ki mit ír meg, s mikor jelenik meg azt nem tudom, (a Szabadságban szombaton), persze volt rádiós kolléga is, feltételezem már hírt adott róla.
    Valóban nem napilapi “ritmusban” jelenik meg a bogotai-dolog, de én úgy gondolom, enneknincsen jelentősége, hiszen ha akkor “frissiben” beteszek 2 sort arról, hogy a négy színház koprodukciójában készült előadás részt vesz a bogotai fesztiválon, az mitől több, mint ha beszélgetek valakivel, aki jelen volt. Amúgy, jut eszembe: ki tudja, lehet, hogy a bogotaiaknak éppen annyit jelent ez a náluk zajló fesztivál, mint a KIsvárdai Határon túli színházak fesztiválja, vagy miként határozzák meg pontosan, a várdaiaknak :) )
    Uraim, hölgyeim, ne legyünk már annyira görcsösek. Szépen süt a nap, miegymás. És hát egyesek dolgoznak. Na, minden jót.
    Köllő Kata

  25. Administrator

    Kedves Kati a problem az, hogy a szakma semmilyen szinten nem hajlandó összeműködni. Nincs közös álláspont Kisvárdáról, az Uniterről, stb. tehát igény sem lehet a színházi lapról. Régi vesszóparipám: mikor fognak színészről egy utcát elnevezni, vagy valamit… kit érdekel?

  26. Lőrincz Ildikó

    Mielőtt végleg elterelődne a figyelem a Pantagruel sógornőjéről, időben szólok: ezt az előadást KEDDEN, május 9-én este 7 órától Marosvásárhelyen, SZERDÁN, május 10-én este 8 órától Kolozsváron is meg lehet tekinteni. A soron következő szarajevói, szentpétervári és Los Angeles-i Pantagruel sógornője turnéról majd időben szólunk.
    Tehát vásárhelyiek és kolozsváriak, figyelem, erről és a Harag György Emléknapokról további részletek a http://www.huntheater.ro honlapon!
    L. Ildikó

  27. Béla én vagyok!!!

    Na es akkor milyen volt Bogotaban? :)

  28. Köllő Katalin

    Az majd a holnapi, május 3-i lapszámunkból, nevezeesen a 11. oldalon lévő kis beszélgetésből kiderül, vagy legalábbis néhány részlet, kedves Béla fedőnevű egyén úr! :) )
    Egyébként így utólag igazat adok magának Béla úr, eddig egy cikket bírtam összeszámolni a pénteki “Haragos” sajtótájról, az is tőlem származott (Szabadság, április 29. szombat), s könnyen meglehet, hogy az sem épkézláb, hogy folyton Önt idézzem. Mit csináljunk, ilyen aktuális ez az erdélyi magyar sajtó. Jaj, bocs, ma nem néztem ÚMSZ, lehet ma ők is lehozták ::))
    Kedves Gáspi, szívesen beszélgetnék még a színházi lap kapcsán, csak nem tudom, mennyire lehet itt tovább válaszolgatni egymásnak, mármint te, mint administrator, mennyire engeded meg folytatni a témát. Na, puszi mindenkinek, megyek haza, mert nagyon késő van, s hát nem lekéstem a nagyváradiak előadását, dolgozásból kifolyólag.
    Üdv,
    Köllő

  29. zsenge

    A vitát olvasva lenne néhány megjegyzésem. Az újságíró feladata a pártállami idők elmúltával utánajárni a hírnek, nem megvárni, amíg a központból jön az értesítés. Ha valaki a színházzal foglalkozik – nincs annyi Erdélyben – meg kellene legyenek a kapcsolatai, hogy megtudja, mi történik.

    Egy napilapban pedig igenis fontos lett volna a 4 soros hír akkor, amikor aktuális volt. A 10 nappal későbbi interjú heti- vagy havilapba való, netán a napilap hétvégi mellékletébe. Ez azért fontos, mert egy 4 soros hírt sokkal-sokkal többen átfutnak, mint egy egészoldalas nagyinterjút. Minden médiumnak megvannak a maga jellegzetes működési szabályai, ennek megfelelően kell azokat írni.

    Többek közt ezért lenne fontos az újságírást – amely a mai sajtógyakorlat ellenére egy szakma – megfelelően tanulni (és tanítani).

    Filmes lap pedig azért van, mert van néhány lelkes ember, aki energiát és önmagát nem sajnálva csinálja. Nem sok pénzből, annál több odaadásból. Kérdezzétek meg őket.

    Minden jót.

  30. Réka

    Hát igen… Interneten ugyan, ami a nyomtatott közegtől lényegesen eltérő médium, de van egy színházi hely. Szintén lelkesedés működteti – nulla pénz, csak és kizárólag csak lelkesedés. De ez sem elég, néha kell idő (az idő nagy úr, tudjuk), plusz ha az egyszemélyes szerkesztő szgépe/netkapcsolata lerohad, ott eszi meg a fene az egészet…
    Én is kíváncs lennék arra, hogy hogyan “gyöngyözne” ki az erdélyi társadalom egy színházi szaklapot, és hány ember adódna, aki előg jól, egymással jól együttműködve, minden hónapban-két hónapban össze tudja állítani és elő tudja teremteni az anyagiakat.
    Zsenge, ne feledd: a Filmtettnek menedzsere is volt, van, neki igen sokminden köszönhető! Az rommagyar médiaprérin még egyetlen olyan “descurcaret” lapmenedzsert ismerek, mint Samu.

  31. Béla én vagyok!!!

    na megis milyen volt bogotaban? :)

  32. Administrator

    Boccs Réka de tízegynéhány évig színész voltam, rendező és tanár azon a bizonyos Honlapon nincsen nyoma, így számomra, boccs de teljesen hiteltelen és nem idő vagy pénz kérdése…

  33. Réka

    Gáspi, ez most ugye vicc volt!

  34. Köllő Katalin

    Még szerencse, hogy csak Béla, s nem az állam, megnézhetnénk magunkat :)
    Köllő Kata

  35. béla

    Bocsánat, ne tessék összekeverni senkivel, aki felhasználja a nick-em! Gáspi, adminként talán efféle helyzetben nem ártana közbelépned.

  36. Béla én vagyok!!!

    Most mar tenyleg szeretnem tudni milyen is volt Bogotaban! Csak ugy par szoban. Vagy nem onnan indult az egesz? :)