Média és egyház
Tegnap megvolt a Hetednapot ünneplő Adventistaegyház médiaközpontjának az avatója. Rengetegen voltunk, számos külföldi vendég. Romániában a neoprotestáns egyházak, baptisták, adventisták, stb., voltak az elsők, akik a médiakommunikációjukban, felhasználták a médiát. Míg a klasszikusnak mondott, katolikus, ortodox, református, unitárius megelégedtek vasárnapi, templomi szolgálat közvetítésével, a neoprotesténsok megalkották, az első saját rádióadójukat. Amerikában nagyon nagy hagyománya van az ilyen tartalmaknak, jómagam is megtapasztaltam két éve, hogy a keresztyén média konföderációjára Bush elnök is, személyesen jelent meg. Semmi nem gátolta volna a mi református, vagy katolikus egyházunkat abban, hogy a kilencvenes évek elején saját csatornákat indítson. Vagy három éve Marosvásárhelyen megkaphattak volna egy frekvenciát közösen reformátusok, katolikusok és ortodoxok, nyolc, nyolc órában egyházanként. Ezek közül csupán az ortodox egyház jelent meg a frekvencia versenyen és hát, a tizenegy Audiovizuális tag, úgy vélte, hogy akkor ne kapja meg az egyház azt a frekvenciát. Pedig a versenyt megelőzően komolyan kezdtem azt hinni, hogy egy ortodox kolostorban dolgozom, és búcsú van. Az irodámat is megszentelték, és többször találtam benne bazsalikomot, és olyan cikket írtak rólam a helyi (marosvásárhelyi) neewsban, hogy egy jóindulatú ügyész, szemrebbenés nélkül adott volna 10 évet. Na de nem dicsekedni akarok.
Úgy érzem, sokat veszítenek a „klasszikus” egyházaink, ha nem fektetnek nagyobb hangsúlyt a médiára. Nem a klasszikus vallási műsorokra gondolok. A mi rádiósainknak, tévéseinknek nagy része teljesen járatlan a hit és az egyház ügyeiben Ezt kompenzálandó, olyan ájtatos arccal szerkesztik a műsorokat, hogy azok teljesen hitetlenné válnak. Sajnos az egyházi elöljáróink sem részesültek valami alapos képzésben, ami a médiát illeti. Magyarán, minden sértődés nélkül, a mikrofon nem szószék. Elbeszélünk egymás mellet. Az én ideálomban olyan műsorszolgáltatók élnek, akik az egyházat, mint szűrőt használják a médiakommunikációban. A hírekben nem sértegetik egymás felebarátait, nem árulózzák az ellenfeleiket, ha éppen nem értenek egyet, bizonyos dolgokban. A szociális kérdésekben az önmegsegítés formáiról szólnak és nem csak az öklüket rázzák az állam fele. Nem bújnak palást mögé, besúgózva azokat, akiket a jámborok választottak. Hát sok lenne még a mondanivaló… a zenei kínálatról nem is beszélve. Hajam az égnek áll, mikor gitárral óbégatnak az oltár előtt. Mozart, Bach, Hendel, után mosdatlan szájak a „modernség” leple alatt.
Minden tiszteletem Adorjáni Lászlóé és a körülötte épülő csapaté, akik fehér hollóként évek óta Kolozsváron működtetik a református Agnus rádiót és szállítják a gyerekműsorokat másoknak. Reményeim szerint december közepén elindul a Mária Katolikus rádió is, amelyik egész Erdélyt, le kellene fedje. Nagyon, nagyon szurkolok nekik. Hogy ez utóbbi hogyan tudott frekvenciát nyerni? Hát az megérne egy misét, de nem vagyok felkenve, és félek ha az eszköz nem szentesíti a célt, szent sem lészen már belőlem, pedig sziklára építettem. Kellemes 7 végét

Kedves olvasó,
a blog szövegeit én írom, Gáspárik Attila és büntetőjogi felelősségem teljes tudatában teszem. A kommentárokat nem én írom és úgy vélem, hogy az ember joga, hogy névvel, vagy álnévvel jelenjen meg. Nem minden esetben értek egyet a kommentárokkal, ami hozzátartozik a demokráciához. Felkérek mindenkit, hozzászólásában maradjon meg a tisztesség és a sajtóetika határain belül. A vélemény szabad, a hír legyen szent. A blog karbantartói jogot formálnak arra, hogy bizonyos bejegyzéseket, ha azok sértőek, töröljenek.
Köszönöm a figyelmet és a bejegyzéseket.

13 válasz: “Média és egyház”

 1. csomHá

  Médiakommunikációban a médián kívül mit lehet még felhasználni? ;)

 2. Administrator

  Igen igen, fogalomzavar. Mikor azt mondom média akkor én a rádióra és a tévére gondolok, de lehet, hogy az Internetet is ide kellne venni. Sajtó meg minden ami nyomtatott. a Kommunikációban meg még sok egyebet lehetne betenni, ami megjeleníti az intézményt…. Amúgy helyesen úgy szól, hogy ” kommunikációban a médiát” tévedtem, igazad van.
  üdv

 3. uj szekoly

  Szia Attila!

  Hat nem irigylem azt a napi “menetet”, amelyben reszed van. De el kell ismernem , jol birod!
  Azt hiszem azt, amit irtal enyhen szolva utopisztikusnak lehetne nevezni…
  Arra gondolok, hogy az egyhaz szuro tudna lenni a “mediakommunikacioban”, hogy hasznaljam en is ezt a kifejezest. Pedig igazabol annak kellene lennie… De eloszor talan magukat kellene megtisztitsak…
  Az biztos, hogy nagyobb hallgatottsaga lenne egy ilyenfajta radionak, illetve nezettsege egy ilyen Tv-nek, mint a pro Tv delutan 5-kor,…vagy nem…ez most otlott eszembe es eleg szomoru, h. szembe kell nezni a valosaggal:az emberek manapsag sokkal kivancsibbak a rosszra, a szemetre…
  ” A hírekben nem sértegetik egymás felebarátait, nem árulózzák az ellenfeleiket, ha éppen nem értenek egyet, bizonyos dolgokban. A szociális kérdésekben az önmegsegítés formáiról szólnak és nem csak az öklüket rázzák az állam fele. Nem bújnak palást mögé, alaptalanul besúgózva azokat, akiket a jámborok választottak.”- ennel jobban megfogalmazni nem is lehetett volna egy idealis csatornat…de ez egyelore messzinek tunik…
  Sajnos manapsag annyi ado kozul sem tudom azt kivalasztani, amelyik legalabb 50%-ban hiteles legyen. marmint hirek teren…a tobbirol nem is beszelek!!
  Csatlakozom en is azokhoz, akik kerik, h. Udvarhelyen lehessen nezni a Mezzo csatornat is!!
  Jo munkat es kitartast

 4. Sándor Szilárd

  Ma ket erdekes hirt olvasok ahogy a reggel 7 tol 8 ig tartott vallas-oramrol hazajove a parokia-otthonba:

  1) kedves (elmarasztalo es egyszersmind )buzdito soraid az egyhazak fele a media hat felhasznalasa erdekeben a vallasos uzenetuk kozlese erdekben (jol ertettem?)
  2) az unitarius egyhazamat bepereltek diszkriminacio ellen ( a transindex hirforrasa szerint :men http://lektur.transindex.ro/?cikk=3736 )

  A buzdito szavaidhoz lenne egy par kerdesem. Remelem majd szemelyesen is talalkozhatunk es akkor lesz ido bovebben is e kerdesrol szot ejtenunk. Addig is szeretnem jelezni, hogy magam is gondokoztam tobbszor annak a lehetosegen, hogy egy “joakarat” nevu unitarius adassal jelentkeznenk. Termeszetesen ez adas a szabasag es turelem hit es lekiismereti kerdeseiben csengene fel. Azt hogy mi “jogositott”fel hogy ilyen kerdesekrol egyaltalan gondokodjam az talan az (is) hogy a teologia mellett hat a 1990 es evekben indult ket eves tanfolyamot sikeresen elvegeztem. Ez tudom hogy nem “jogosit” fel hogy ezen gondokodjam, viszont gondoltam megemlitem, annak kapcsan, hogy emlitetted az irasodban hogy a mikrofon az nem szoszek es nincsenek mikrofonra kepesitett papok. ( Persze a gyakorlat teszi a mestert es a papot is persze, mint ahogy az sem mindegy hogy mikent irjuk: “A jo pap holtig tanul.. “, vagy “A jo pap addig tanul amig belehal “… :-) Szoval ugyanigy a stb lehet a setabot vagy a satobbi roviditese is .. Tehat komolyabbra forditva a szot szeretnem ha errol meg szot ejthetnenk es keresnek megoldast, mert ugy ertettem ez neked is szivugyed.

  A masodik kerdessel kapcsolatosan, ahogy a mediaban megjelenik ez a hiranyag ( vagy nem az ?) az tobb mint erdekes. Teljesen egyoldalu. Hat nem eppen felemelo erzest valtana ki belolem is ha nem tudnam a protestans (igy unitarius es reformatus es igen evangelikus ) hagyomanyt a papok ferfi es noi papsagaval kapcsolatosan, ( igen a katolikus egyhaz kerdese ugyanez) . Az hogy nem eppen felemelo az talan csak enyhe kifejezes ez esetben, de midenkeppen felszinessegre es tobb mint megvetoi (es nem magvetoi) magatartasra utal ahogy ez a kerdes mefogalmazodik az egyhazakkal szembeni hiranyag kozlesben. Vagyis a hir megfogalmazoja is a “medvevel van” ahogy szoktuk mondani, vagyis nem partatlan a fogalmazas, es semmi “betekintest” nem enged arra vonatkoztatva hogy az egyhazak tulajdonkeppen miert is tunnek oly “diszkimintaiv”-nak … Itt most nem a diszkriminaciorol jegyezem ezt le hogy az mi is es hogyan vonatkoztatjak az egyhazakra es miert, hanem az ahogyan ez a hirben megjenik. ( A Kir. 19,22 volt a mai vallasoram szentirasi gondolata: “Kire neztel gogos szemmel? ” ..erdekes igaz?)

  jo pihenest a het vegere !

  Szilard

 5. jani

  Hendel nevét szerencsére hejesen írtad, csak a Mócárt és a Bah nevébe csúszott némi hiba, de hát ilyen ez a fránya német grammatika, az ördög sem ismeri ki magát benne.

 6. Administrator

  Szilárd kedves! itt most ez a diszkriminációs dolog is a gyermekkorát éli, a megfelelő gyermekbetegségekkel. Néha én is félek, hogy a nagy szabályozás mosdóvizével kidobjuk, az anyósvicceket, szőkenős dolgokat stb, stb. Majd idővel az unokáinknak egyszerű lesz tudni, hogy mit szabad és mit nem. Nekünk az a “történelmi hivatásunk” hogy elkezdjük tárgyalni a diszkrimináció bizonyos formáit.

 7. hendel

  ja, hendel… – az egyik.
  a másik – azok a fránya vesszôk.

 8. Sándor Attila

  Kedves Attila!
  Egy rövid kérdésem lenne: szeretném ezt az írását feltenni az Erdélyi Református Egyházkerület honlapjára és belegyezését kérem, ugyanis én már régóta “papolok” ilyen jellegü kérdésről, sajnos süket füleknek. Talán ha más is (többen), ugyanezt fújjuk……
  Tisztelettel
  Sándor Attila

 9. Administrator

  Kedves Druszám, ez az anyag mint a többi is a Blogban, bizonyos “hangos gondolkodások” nem letisztult, kikristályosodott álláspont. Egy gyors reagálás azokra a dolgokra amelyek foglalkoztatnak. Kiszakítva, a szövegkörnyezetből félek másként értelmezik. Mégis nagyon szeretném, ha egy párbeszéd indulna a témáról. Hát akkor kérlek tégy ahogy jónak látod, de kérlek tüntesd fel a kontextust és esetleg ezt a levelet amit most írtam. Nyakas kálvinista szeretettel: Gáspárik Attila

 10. Bakk István

  „Szent a kereszt jegye rajta, Özséb keze
  klasromot épít
  Esztergom mellé, hegynek az orma fölé.”
  Gyöngyösi Gergely

  Boldog Özséb szentté avatása

  B
  oldog Özséb, aki az egyetlen magyar alapítású rend, a magyar pálos rend megalapítója. Ő már az életében olyan tetteket vitt véghez, amelyet halála után már közvetlenül méltóvá tették volna, hogy a szentek karába emeljék.
  Óriási hiányt kell pótolnunk sürgősen, mert őt a megfelelő helyen kell tisztelnünk. Özséb atya életének és munkájának foglalata, amely indokolttá teszi azt, hogy a szentek között kell őt ismernünk és evvel számos megtérést eredményezzen.
  Életének rövid foglalata: Boldog Özséb az esztergomi érseki egyház kanonokja volt, 1246-ban remete lett, s 1250-ben a remetéket a kolostori közös életre egyesítette. A pilisi hegység völgyében akkor sok istenfélő remete tartózkodott, kik ismerték Özséb kanonok jó szívét és Esztergomban sokszor meglátogatták, és ő igen kegyesen fogadta őket. Özséb esztergomi kanonok egészen a jámborság-, keresztény önmegtagadásnak a felebaráti szeretetnek él, saját félrevonulásával gondoskodott, hogy a szent magányban háborítatlanul gyakorolhassa a keresztény erényekre kalauzoló tanításokat. Szándékának, hogy előbb megvalósíthassa, előre nem látható akadálya merült fel, az 1244-ben bekövetkezett szomorú emlékű tatárpusztítás. A fékezhetetlen mongol hordák hadjáratukkal romba döntötték a vallás és a polgárosodás harmadfél századon át létesített műveit. Az erdők rengetegeit nem az Istennek élő jámbor remeték, hanem a földön futók ezrei népesítették be. De végre elvonult az Isten ostora, a király visszatért, a városok lassan újból benépesültek. Ekkor Özséb tervének megvalósításáról gondoskodott, s 1246-ban Vancsay érsek engedelmével búcsút vett az esztergomi káptalantól, és mint remete néhányad magával a pilisi hegység völgyeibe költözött. Pilisszántó mellett volt egy hármas barlang, s ide tette lakhelyét Özséb testvér. Először egy keresztet állítottak, majd rövid idő múlva a Szent Kereszt tiszteletére egy kis remete kápolnát építettek. Szent életének jó illata több remetét vonzott a körébe, kiknek befogadására a szent kereszti kápolna mellett 1250-ben kolostort alapított. László király négy év múlva javadalommal látta el. A rend főnőkének Özsébet választották. Az így megalapított szerzet az apostoli szék jóváhagyását nélkülözte, ezért őt társai megegyezésével Rómába indították el. Özséb első priori provinciális, néhány testvér kíséretében elindult Rómába és Szent Ágoston szabályainak engedélyezését kérte. IV. Orbán ült Szent Péter székén, a szent atya előtti ügyének megnyerésére Tamást (a későbbi aquinói szent) a kor legnagyobb egyházi tudósát kérte segítségül. Aquinói Szent Tamás közbenjárása fogadta a pápa, és Pál veszprémi püspököt szólította fel az ügyben a véleményadásra és a szabályok kidolgozására. A veszprémi püspök 1263-ban kelt levele szerint Szent Ágoston e szabályát kövessék. Ez után 17 évig kormányozta Özséb a mindinkább fejlődő kolostort és 1270 február 20-án az általa alapított szent kereszti kolostorban, társainak szívszakasztó zokogásai között halt meg.

  A szentté avatás indokai

  S
  zentlélek sugallatának kell tulajdonítani a kolostori élet keltezését, valamint annak csodáit az isteni kegyelem működése nélkül megfejteni nem lehet. E gondolatok vezérelnek történelmi kutatásainkban jóllehet tárgyunkat csak tiszta emberi úton tekintjük; hogy így az ellenfelek saját fegyverükkel győztessenek le.
  Özséb Magyarország fővárosában, Esztergomban született derék, előkelő szülőktől. „Még nem választották el az anyatejtől, amikor már megkezdte a tanulást. A jó erkölcsöt, már úgy megszokta, hogy a gyermekek játékaitól elmenekült, és egyszersmind szigorú tetteket vitt véghez. Teremtőjéhez és Megváltójához éjjel és nappal imádságokkal könyörgött. Ha valaki akkor számba vette volna rendkívüli tudását és tiszta életét, úgy ítélkezette volna, hogy az előkelő ifjak példaképe válik majd belőle. Amikor pedig elérte a serdülő éveket, az éhséget és szomjúságot olyan erővel tűrte, hogy mindenki feltűnőnek találta: bár keveset eszik, mégis szép és jó kedélyű. De mégsem olyan feltűnő mindez, ha meggondoljuk, hogy inkább lelki, mint testi eledellel táplálkozott. Nagyon sokat virrasztott, és minden idejét Isten tiszteletére, elmélkedésre vagy a tanulásra használta ez az értelmes ifjú. Beszélt az embereknek arról a bölcsességekről, amelyekkel Isten tetszését megnyerhetik. Könyvet írt, de nem hanyagolta el az Isten parancsa szerinti életet sem. Emlékezett az Úr szavára: „Nem az megy a mennyek országába, aki mondja, Uram, Uram, hanem aki teszi és tanítja, azt nevezik nagynak a mennyek országában.” Mindenezen érdemeiért esztergomi kanonoknak nevezték ki a sok dicséret és erény között vendégszeretetével mintegy második Ábrahám pátriárka tűnt fel. A magányos barlangokban szétszórtan lakó és emiatt remetéknek nevezett testvérek gyakran látogatták meg Özséb kanonokat, hogy a vesszőből font kosarakat kenyérre cseréljék fel.
  Annyira megkedvelte társaságukat, hogy gyakran felkereste őket, ott ahol Isten szolgái versengve kínáltak neki a vigasztalás édes és bőséges mézét. Elhatározta, hogy elhagyja a világot, otthonát, vagyonát, önmagát és övéit, hogy alázatossággal az Úr táborában harcolhasson. Özséb atyát e szent férfiút, az isteni szeretet csodálatos módon megsegítette és a szeretet kötelékét az erények virágaival díszített, vallásos lelkülettől hevítve Krisztus akaratát véghez vinni kívánta. Ő és követői elhatározták, hogy amikor szüleik, barátaik és rokonaik erről a tervről értesülne, bizalmas rábeszéléssel, jutalmakkal, tanácsokkal és nyájas suttogással igyekeznek őket eltántorítani szándékuktól. Ők ezt úgy tekintik, mint a kísértő ördög cselekvését, mint aki a kényelmet és gyönyört ígérve le akarja beszélni elhatározásukról, a kemény élet vállalásáról. Özséb atya már az isteni kegyelemtől megerősödött, mikor Istenhez könyörgött értük, állhatatosan böjtölt és zsoltározott és imádkozott, és az örök élet édességéről beszélt társainak. Így elérte, hogy akik az Úr félelméből elsőknek készek voltak elhagyni a világot, most már az isteni szeretetben megigazulást vállalták. Esztergomot társaival akkor hagyta el, amikor a tatárok elvonultak Magyarországról és a béke helyre állt. Szüleik és barátaik némelykor személyesen vagy írással, máskor követekkel próbálták őket visszatéríteni, de ők szilárdan elhatározták, hogy őszintén szolgálnak Jézus Krisztusnak.
  Özséb atya, aki a legállhatatosabb volt közöttük, rendszerint ilyen szavakkal utasította őket vissza: Halljátok szavam – mondta –„jóllehet Krisztus szerette édesanyját, de szenvedéseivel mégis úgy meggyötörte, hogy lelkét a fájdalom tőre járta át. Unokatestvérét, a különösen szeretett János evangélistát is mindent felülmúló fájdalommal sújtotta. Pedig megtehette volna, hogy leszáll a keresztről, de nem szállt le, mert ott akart meghalni.
  Hasonlóképpen mi sem akarunk a vezeklés keresztjéről leszállni, azért, most értünk szenvednek és utánunk sírnak, hanem eltántoríthatatlanul maradni fogunk, nehogy a világ kárhozatos útvesztőjébe tévedjünk.” Ezeket hallva mindnyájan sírtak, és nem voltak képesek válaszolni a Léleknek, aki belőle beszélt.

  Özséb és a testvérek példájára sokan megtérnek és kolostorokat emelnek

  Özséb atya Szent Ágoston szabályait kéri, de nem kapja meg azonnal a veszprémi püspök életrendet ad neki levélben, amelyből a kolostorok neveit olvashatjuk ki. Név szerint ezek a következők:
  Pilup-sziget, Szent Ilona, Szent Mária Magdolna Kőkúton, Szent Jakab a Bakonyban, Szent Erzsébet Ideg-szigeten, Szent Imre Badacsonyban, Szent Mária Magdolna az Örményes melletti szigeten, Eleken, Szent Domonkos Szakácsiban. „Az említett testvérek egyházmegyékben máshol található kolostorait mostantól fogva kiközösítés alá esnek. Kelt az Úrnak 1263-iki évében.”
  Az isteni kegyelem fényétől megvilágosítva Özséb atya, a szerzeti élet szeretetgyakorlatai között a vendéglátás feladatát szeretve a legjobban minden személyválogatás nélkül nagyokat és kicsinyeket, szegényeket és gazdagokat, jókat és rosszakat, becsületeseket és becsteleneket, fegyelmezetteket és fegyelmezetleneket, akkora szerénységgel és szeretettel fogadott, szolgált, vigasztalt, táplált, mintha mindegyiknek egyedül ő volna az egyetlen vigasztalója, mintha egyedül neki volna gondja rájuk.
  Sok öreg és fiatal csatlakozott, később pedig, valószínű a közös imádságukra és érdemeikért királyok, fejedelmek, bárók több országban alapítottak monostort. Oltárakat emeltek bennük, Isten dicsőségére és napról napra, mindenütt növekedett a keresztények áhítata és a számuk egyre szaporodott.

  P
  álos szerzet kolostorai Magyarországon, a következő helyeken léteztek:

  1. Szent Jakab monostora Patacson,
  2. Szentkereszt a pilisi erdőben,
  3. Szent Ilona Pilup szigetén,
  4. Szent Magdolna Kőkúton,
  5. Szent Jakab Bakonyban,
  6. Szent Erzsébet Ideg-szigeten,
  7. Szent Imre Badacsonyban,
  8. Szent Mária Magdolna az Örményes melletti szigeten, Eleken,
  9. Szent Domonkos Szakácsiban,
  10. Szentlélek Pilisen,
  11. Mindenszentek Baych-on,
  12. Szentkereszt Bodrog-szigeten
  13. Szent László Kékesen
  14. Szent László Baranyában
  15. Szent Jakab Zalában Dobusban
  16. Keresztelő Szent János és Sixtus pápa monostora Veresmartban Heves megyében,
  17. Urunk Szent Testének kolostora Diósgyőrben,
  18. Szentlélek Diósgyőr felett Dédes felé az erdőben,
  19. Szent Lőrinc Budán,
  20. Szent Miklós Bethahydán,
  21. Szent Fülöp és Jakab
  22. Szent Magdolna Thorna-vagy Nagy-Jenőn, mely aztán Tüskevár,
  23. Mindszent Esztergom megyében,
  24. Szent Jeromos Gyulán Várad közelében,
  25. Boldogságos Szűz monostora Beregen Munkács közelében,
  26. Szent Pál Tolna mezővárosban,
  27. Nagyboldogasszony Üröghön Pécs mellett utóbb Szentkútnak nevezett,
  28. Szent László Szerdahelyen,
  29. Boldog Szűz kolostora Enyerén Zalamegyében,
  30. Szentlélek Dédesen Borsodmegyében,
  31. Szent Magdolna Felnémet falutól nem messze egy völgybe a Szarvaskőre vezető út mellett,
  32. Mária-Nosztra Hontmegyében,
  33. B. Egyed apátúr monostora Újhegyen Sáros-patak Zemplén megyében,
  34. Boldog Szűzé Eszenben Unvár megyében,
  35. Boldog Szűzé Kalodván,
  36. Szent Miklós Buzgón 1361-ben alapított,
  37. Boldog Szűzé Csatkán Veszprém megyében
  38. Boldog Szűzé Máramaroson,
  39. Mindszent más néven Szemes a Balaton tavánál Sümeg megyében,
  40. Szent Anna Hangonban Gömör megyében,
  41. Keresztelő Szent János Elefánton Nyitra megyében,
  42. Szent Katalin Gönczön, Abaújvár megyében,
  43. Boldog Szűzé Gombaszegen Gömör megyében,
  44. Boldog Szűzé Monyorókeréken Vas vármegyében,
  45. Szent Ilona Csáktornya fölött Zalamegyében
  46. Máriavölgy Pozsonyon fölül,
  47. Szent Pál első remetének kolostora Budán,
  48. Az Úr Szent Testének monostora Ungvárott,
  49. Boldog Szűzé Tholodon Sümeg megyében,
  50. Örményesi kolostor a Zala folyónál Zalamegyében,
  51. Boldog Asszony monostora Borsod megyében Ónodon felöl,
  52. Belókő,
  53. Gothál, Temes folyón túl,
  54. Szent Péter Zalánkemén mellett, mind ezen 3 monostor 1393-ban a török által elpusztított,
  55. Háromhegyi kolostor, Borsod megyében,
  56. Willyei monostor Ungvár megyében,
  57. Keresztelő Szent János monostora Újházán,
  58. Szentlélek Porván Bakonyban Veszprém megyében,
  59. Jenői kolostor Zala megyében,
  60. Paumgarten Sopron megyében Kismarton közelében,
  61. Boldog Szűzé Tokajon, Zemplém megyében,
  62. Kápolnai monostor Várad közelében, 1473-banTordai András és László helyre állítatott.
  63. Keresztelő János Zsámbokon, Mátyás király által adományozott 1475-ben,
  64. Szent Eustachiusé Cheutt-on, Mátyás király által adományozott 1475-ben,
  65. Boldog Szűzé Szolnokon Sopron megyében,
  66. Szent Wolfgangé Wondoffon Sopron felöl,
  67. Szent Mihály főangyalé Vásonban Veszprém megyében,
  68. Boldog Szűzé Budán az úgy nevezett Fejér templom közelében,
  69. Szent Andrásé a visegrádi vár közelében, Ulászló adott át a 1493-ban adott át a pálosoknak,
  70. Szent Péteré Sümegen, 1501-ben emeltetett,
  71. Boldog Szűzé Terebesen Zemplén megyében,
  72. Boldog Szűzé Családon, Bars megyében,
  73. Boldog Szűzé a váradi hegyfokon 1513-ban megerősítő oklevél,
  74. Boldog Szűzé (Toronya) Hontmegyében,
  75. Nagyboldogasszonyról címzett Pápán Veszprém megyében,
  76. Szent József kolostora Nagyszombatban,
  77. Késmárki monostor,
  78. Szakolczai kolostor,
  79. Boldog Szűzé varanói monostor, Zemplém megyében,
  80. Boldog Szűzé Pesten,
  81. Boldog Szűzé Nisiderben, Fertő tavánál,
  82. Szentháromságról nevezett Pécsett, Baranya megyében,
  83. Györgyéni Tolna megyében, Döbrengesz mezőváros mellett,
  84. Hétfájdalmas Szűzé Sasváron Nyitra megyében,

  E
  rdélyországi kolostorok

  85. Szent Erzsébeté Alba-Graeca mellett, 1316-ban alapított,
  86. Boldog Szűzé Székelyházán vagy Szentkirályon, 1350-ben alapított
  87. Boldog Szűzé Szent Mihálykővén 1384-ben alapított
  88. Pókafalvai monostor 1416-ban alapított,
  89. Boldog Szűzé Erdélyben, 1469-ben Szent Istváni Székely Mihály úr özvegye Potentiana asszonyság által megadományoztatott, régi alapítvány.
  90. Szent Jeromosé Nagy-faluban, -Pázmány Péter kardinális szerint
  91. Tótfaludi monostor, -Pázmány Péter kardinális szerint
  92. Szent Mihályról címzett a vár alatt, -Pázmány Péter kardinális szerint
  93. Tövisi kolostor, Fejér megyében,
  94. Illyefalvi küldérház, 1701-ben a szent rendnek átadatott,
  95. Másik küldérház Tordán, 1714 óta a rend birtokában,

  „A szentiványi tudós jezsuiták szerint 1702-ben megjelent művében a pálosokról mondatik, hogy azoknak 21 helynökségük és 43-nál több perjelségük volt Magyarországon. Pálos monostorokat Pázmány Péter kardinális a máriavölgyi kolostorban őrzött régi iratokból jegyezte ki, a hozzájuk még olyan zárdákat adott Gyöngyösi Gergely könyvecskéjéből és megjegyzi, hogy a lajstrom végén az említett kardinális, hogy nem hiányoznak olyanok, kik állítják, miszerint a magyar szent korona alatt a fejér szerzetnek még sokkal több kolostorai is voltak, melyeket azonban ő nem ismer. A történészek a pálos monostorok számát 170-re szokták tenni, ide nem számítva az egykori palesztinai, római, horvát dalmát, istriai, lengyel, litvániai, porosz, orosz, sziléziai, morva, cseh, osztrák, stájer, svéd és portugálai szintén tekintélyes számra rúgó kolostorokat, melyek öt tartományt (magyar, német-horvát, lengyel, istriai és svéd) képeztek.

  „A 1786-iki romboló villámként csapott le Remete Szent Pál szerzetére; II. József ezen éveben törölte el a magyar szerzetet is mi által fönállott 37 kolostornak ingóságaiból tiz millió, a szerzet javaiból kétszáz háromezer hatszáz huszonkilenc forintnyi jövedelmet szerzett.
  Az összesen 381 főből álló részint tanitói, részint lelkipásztorsági nyert, vagy pedig szüken kiszabott nyugpénzből tengeté életét jobb sorsra méltó életét.
  Ez lett a gyászos vége az egyetlen magyar szerzetes rendnek akkor, midőn ismét virágzásnak látszott indulni. Amit Lajosok és Mátyások, s a haza vallásos nagyjai sok éven át fáradalmasan szereztek, azt II. József egy tollvonással semmivé tette!”

  Istennek legyen hála, Lékai bíboros úr hivatalosan, elindította Rómában a szentté avatási eljárást Boldog Özséb ügyében. Amelynek során Árva Vince atyát nevezte ki a szentté avatás posztulátorává.
  Imádságunkkal erősítsük Árva Vince atyát a magyar nemzet lelkületét érintő kérdésben.

  „Özséb atya úgy élt, mint szent, mert minden földi szenvedélyt s ármányt száműzve kebeléből, életét csak Istennek, imádkozásnak kegyes téteményének szentelé, s példánnyá lőn királynak és minden hívőknek!”

  2005. 11. 13. Bakk István
  Bakk Endre Kanonok Alapítvány Elnöke

 11. Bakk István

  Magyarország védő szentje Remete Szent Pál

  Az országunk védőszentje 539 éve Remete Szent Pál. Amelyet 2006. január 15-én ünneplünk, ennek okán szeretném bemutatni, hogyan kerül országunk védő szentjei közé őskeresztény egyiptomi vezeklő és halála után, miként kerül Magyarországra a szent csontjai.
  A családomnak nagyon szoros kapcsolódása van Remete Szent Pálról nevezett egyetlen magyar szerzethez, a pálosokhoz, melynek a feledékenység kezdi borítani emlékét.
  A magyar szerzet szellemi értéke és erény tisztasága már alapítása után a királyok, történelmi családok kegyét és szeretetét váltotta ki, s így szívesen karolták fel a pálosok szerzetét. A csöndes magányukban, jámbor s tanulságos körükben töltött órák legboldogabbak közé tartoztak e családoknak. Halhatatlan emléket és hálát szerzett magának Nagy Lajos a pálosoknál Remete Szent Pál földmaradványainak Velencéből történő áthozatalával. Az események a következőképpen történtek: „A velencei tanács kész volt ugyan a kincstől megválni, azonban a népnek lázadásától tartva éjjel adták át a Velencébe jött magyar követeknek, a csontokat.” Akik a drága ereklyét a király és a nép, kivált a pálosok nagy örömére, Budára szállították és a királyi palota kápolnájába, helyezték el. Innen, pedig 1381. év november 14-én Demeter esztergomi érsek és kardinális, a királyi család, püspökök és mágnások és egyéb urak, tengernyi nép kísértében a földmaradványait a budai hegyekben levő Szent Lőrinc kolostorba szállították a pálosok. Ezután évenként november 14-én fényes ünnepet tarottak ennek az eseménynek a megörökítésére.
  A Szent Lőrinc monostor zarándok hellyé válik, monumentális építésére egész Magyarország odafigyel. Később nemzetközi főkolostorrá vált, és egyben a magyar művelődésnek a fellegvára. A fejlődésben a Pannonhalmi apátságot is túlszárnyalta és a temploma vetekedett a Nagyboldogasszony templomával (ma Mátyás templom). 300 remete élt a falai között és a templomot pazarul épített oldalkápolnák sora övezete, közülük magától érthetődöen a legdíszesebb a Remete Szent Pál-kápolna volt. Itt lett elhelyezve a fent említett ereklye.
  A baldachinos szarkofágját vörösmárvány koporsóval, üvegfedéssel védték a zarándokoktól. A remekmű szépsége lenyűgözte a kortársakat. „Kupolája árnyékában elsápadnak az antik csodák.” A szultáni követ, amikor meglátta a tumbát, így szólt: – „Bizonyára maga a nagy Isten tanította ezen művészt, nem pedig valami ember.” – készítőjét Dénest pálos szobrászt.
  Amint tudjuk a rend alapítója Boldog Özséb esztergomi kanonok volt, aki 1262-ben a pápai kúria elismerésével a rend védőjéül az őskeresztény vezeklőt választotta. A pálosok Európa-szerte megtelepedtek és öt tartományt (magyar, némethorvát, lengyel, istriai, svéd) hoztak létre.
  A budaszentlőrinci építőmesterek építik meg a gótikus Magyarország mintegy száz vidéki pálos kolostorát. Ők faragják meg a templomok köveit, szobrait, szenteltvíztaróit, a templomokba temetkező előkelőségek sírköveit. Színes üveg ablakokkal látják el a kolostorokat, orgonákkal is ellátják az ország valamennyi pálos kolostorát.
  Budaszentlőrinc könyvtára csere kapcsolatban állt Mátyás könyvtárával és így a pálosok rendszeresen dolgoztak a Mátyás király könyvesházának. Ami tulajdonképpen azt jelenti, hogy a Bibliotheca Corviniana íróháza (sciptoriuma) is volt.
  Mátyás királyhoz több szál is fűzte a Budaszentlőrinci tudós remetéket, de különösen nagy tiszteletben tarotta őket a király műveltségük miatt. Mátyás király 1467. január 15-én győzelmet aratott Ali bég felett, ezen a napon volt éppen Remete Szent Pál ünnepe, ezért az ország védőszentjévé avatta Remete Szent Pált a király.
  Azon év őszén kiüt a lázadás Erdélyben az adóterhek miatt. Pobjedrád kívülről szítja a lázadást, de beleártja magát Kázmér lengyel király is, aki Bogdanovics István (Stefan Cel Mare) moldvai vajdát a maga pártjára állította. A lázadás élén Szapolyai Imre állt, akinek sikerült a Szentgyörgyi grófot is megnyernie a felkeléshez. Egyben a grófot független vajdának kiáltották ki. Mátyás király gyorsan és könnyűszerrel leveri a lázadókat, még mielőtt még komolyabb haderőre szerveződött volna a már tetemes lázadó tömeg. A vezetők némelyikét száműzi, kivégezteti a király és újból a rokonát, dengelegi Pongrácz Jánost iktatja Czuczor Miklóssal az erdélyi vajdasági rangba.
  A király Moldvába nyomul, hogy megbüntesse a hűtlen István vajdát. Gyorsan halad előre. A téli nagy hideg miatt fegyverszünetet köt, király a vajdával, aki felrúgja a békét és az éj leple alatt rágyújtja a várost a királyra. Az alattomos támadás után véres csata fejlődik ki. A király a hadapródjával, Bak Istvánnal együtt súlyosan megsebesül. Remete Szent Pál oltalmazta a királyt és a hadapródja életét a moldvai véres ütközetben. A súlyosan sebesült Bak Istvánt Mátyus Sándor hadnagy székelyföldi Hatolykára a saját házához vitte egy szekéren. Felépülését és megmenekülését Remete Szent Pál oltalmazásának tekintette. Mátyus Sándor leányát vette feleségül és Hatolykán telepedett le és így megalapította a hatolykai Bak családot és védő szentje Remete Szent Pál lett a családnak. Bak István őse a ma is élő szentkatolnai ágnak.
  Remete Szent Pál már 539 éve oltalmazza a Bakk családot.

  2006. január 1. Bakk István
  Bakk Endre Kanonok Alapítvány Elnöke

 12. Bakk István

  Egyház és közélet

  Bakk István

  Pálosok Amerika földjén,

  avagy az Újvilágban vállalt
  küldetéses szolgálat

  A szerzetesség megjelenésével egy időben
  óriási fejlődés alakul ki az európai
  írásbeliség és az anyanyelvi kultúra
  történetében. Így a könyv (az írásbeliség)
  és a szerzetes kezdettől fogva
  elválaszthatatlanok egymástól. A III.
  – IV. századi első Regulák előírják: aki
  nem akar megtanulni olvasni és írni, el
  kell bocsátani a szerzetesi közösségből.
  Az egyiptomi, galilei, pannóniai
  barlangok celláiban mindenkor kitüntetett
  szerepe van a könyvnek, így
  a Szentírásnak, a Zsoltároknak és az
  Evangéliumnak is.

  Nem történik ez másképp magyar
  földön sem. Kelet és Nyugat szellemi értékeit
  integráló gazdag könyvkultúrát
  jelenítenek meg a pálos atyák. A szerzetes
  Isten iránti szeretete Isten Igéjéből a
  szöveget beolvasztja, életté változtatja,
  amelyet meg kell tanulnia olvasni és az
  olvasott szöveget emlékezetébe elraktározza.
  A szent szövegek másolása és
  fordítása a testvér és a testvéri közösség
  szolgálatát jelenti. A fráter vagy barát a
  szó legszorosabb értelmében istentiszteletet
  végez, mert munkáját Isten és a
  testvér iránti szeretete vezérli. Miközben
  szent szöveget mormol magában,
  kezével lelke aranyát, szíve bíborát írja
  bele a betűkbe. A XIII. században remetemozgalomból
  kifejlődött Pálos
  rend az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend
  a középkorban. A Pálos rend
  története szorosan összefonódik a magyar
  nép történetével.

  1250-ben alapította Esztergomi
  Boldog Özséb a pilisi hegyekben, ekkor
  választották őt rendfőnökké, majd
  1263-ban Özséb atya Szent Ágoston
  szabályait kéri, de nem kapja meg
  azonnal. A veszprémi püspök életrendet
  ad neki levélben, amelyből a
  kolostorok neveit olvashatjuk ki. Név
  szerint ezek a következők:

  Pilup-sziget, Szent Ilona, Szent Mária
  Magdolna Kőkúton, Szent Jakab
  a Bakonyban, Szent Erzsébet Ideg-
  szigeten, Szent Imre Badacsonyban,
  Szent Mária Magdolna az Örményes
  melletti szigeten, Eleken, Szent Domonkos
  Szakácsiban.

  1308-ban a pálosok Szent Ágoston
  reguláinak követését kapták meg.
  Özséb egyik utódja, Lőrinc áthelyezi
  a rendi központot a Buda mellett volt
  szt. Lőrinc- i kolostorba.

  1329-ben XXII. János pápa megerősítése.

  1342 körül I. Miklós rendfőnök alatt
  az apostoli szék engedelmével a fekete
  öltözetet fehér váltotta fel, megkülönböztetésül
  a kósza remetéktől, kik kerülve
  a kolostori szigort, nem mindig
  épületes életük által gyakran botrányokat
  okoztak.

  1381-ben Nagy Lajos megszerezte a
  rend számára az égi patrónusuk, Szent
  Pál thébai remete földi maradványait.
  Ettől kezdve Buda mellett volt szt. Lőrinc
  zárdájukban az ereklye őrzési helye
  és a kolostor híres zarándokhely lett. Az
  országban a pálos rendházak működtek
  és ezekben aszketikus szerzetesi
  élet folyt, melynek középpontjában az
  imádság és a kétkezi munka állt.

  Az ősi magyar Mária-tisztelet, a
  Boldogasszony, a rend által kapott
  hangsúlyozott helyet az egyházban
  – ennek első komolyabb jele:

  1352-ben a Márianosztrai rendház alapítása
  – majd az onnan 1382-ben kiment
  16 pálos atya Csensztochovában (Czestochowa)
  megalapítja a pálos kolostort,
  Lengyelországban is magasabb szintre
  emelve a Boldogságos Szűz tiszteletét.

  A Buda mellett volt szt. Lőrinc- i
  kolostor építőmesteri építik meg a gótikus
  Magyarország száz vidéki pálos
  kolostorát.

  Ők faragják meg a templomok köveit,
  szobrait, szenteltvíztartóit, a
  templomokba temetkező előkelőségek
  sírköveit. Színesüveg ablakokkal
  látják el a kolostorokat, orgonákkal az
  ország valamennyi pálos kolostorát.

  Buda mellett volt szt. Lőrinc főkolostor
  könyvtára, mely csere-kapcsolatban
  is állt Mátyás könyvtárával és így a pálosok
  rendszeresen dolgoztak Mátyás
  király könyvesházának. Ami tulajdonképpen
  azt jelenti, hogy a Bibliotheca
  Corviniana íróháza (sciptoriuma) is
  volt. Az írni tudást és a könyvtárak gyarapodását
  nagyban segítette az a kötelezettség,
  mely szerint a szerzetesi fogadalom
  letételekor minden novíciusnak
  egy saját kezűleg másolt könyvet kellett
  adományoznia az őt befogadó kolostornak.
  Olyan művelt rendtagok is voltak,
  akik még a szerzetbe való belépésük
  előtt nyertek egyetemi fokozatot. Minden
  korban akadtak olyan tehetséges
  írástudók, akik műveikkel gyakorlati
  igényeket is figyelembe vettek.

  Szombathelyi Tamás1 (1476-1480,
  1484-1488) két alkalommal is a rend
  élén állt.

  A generális a pálosok számára kötelező
  Ágoston-regulához állított össze
  önálló, az erényekre buzdító beszédeket,
  valamint a rendi élettel foglalkozó
  Exhortariuma is hozzá kapcsolódik. A
  fiatalabb rendtagok számára könyvet
  szerkesztett, összegyűjtötte még az
  egyházatyák (Ágoston, Gergely, Jeromos
  és Ambrus) saját latin és magyar
  beszédeit. A rendi káptalan ügyeinek
  regestrumát és saját tevékenységéről
  szóló feljegyzéseit tartalmazó írásai
  részben fennmaradtak. Ezekből egy
  olyan szerzetest ismerhetünk meg,
  aki teljesen rendtársaiért él. A XIV.
  században már, a ferencesek mellett,
  hazánkban a legelterjedtebbek és legnépszerűbbek
  a pálosok voltak. A ma

  Amerigo Vespucci (Firenze, 1451.
  március 9. – Sevilla, 1512. február 22.)
  olasz utazó, felfedező.4

  Magyar alapítású remeterendet mindig
  jellemezte a magyarságtudat, újoncaik
  nevelésének alapvető tétele:

  „Nemcsak magadért, hanem a magyar
  hazáért és népért vagy itt, imádkozni
  és vezekelni.”

  Sok öreg és fiatal csatlakozott, később
  pedig, valószínű a közös imádságukra
  és érdemeikért, királyok, fejedelmek,
  bárók több országban alapítottak
  monostort. Oltárakat emeltek
  bennük Isten dicsőségére, és napról-
  napra, mindenütt növekedett a keresztények
  áhítata és a számuk egyre
  szaporodott.

  A ruhájuk miatt az egyszerű nép fehér
  barátoknak hívta őket. Ha igaz az,
  hogy minden kultúra lelke a lélek kultúrája,
  akkor elgondolhatjuk, micsoda
  igazi értéket jelentett a középkor virágzásában
  a 170 magyar pálos kolostor.
  Jelentett ugyanannyi tűzhelyet az
  istenszeretet melegének, jelentette a
  nemzet építő erőinek forrását. A keresztény
  lelkiség csodálatos kisugárzását
  hirdetik Horvát, Szlavón, Dalmátországok,
  Isztria, Lengyelország, Litvánia,
  Oroszország, Poroszország, Szilézia,
  Morva- és Csehország, Ausztria,
  Portugália, Franciaország, Itália, Spanyolország,
  Németország, Szentföld és
  Amerika pálos kolostorai. Az egyetlen
  szerzetesrend az Egyházban, melynek
  feje és középpontja nem Rómában,
  hanem hazánkban volt… A Regnum
  Marianum
  dicsőséges múltjának imádságos
  hajlékai.2 Sajnos kevesen tudják,
  hogy a pálosok Amerikába is eljutottak,
  pedig ezen nem kell csodálkoznunk, hiszen
  ez a rend volt a legméltóbb arra,
  hogy Izabella királyné a pálosokat hívja
  és küldje téríteni Amerika földjére, Kolumbusz
  3 hajójára.

  A magyar pálos-szerzetesek ugyanis
  ismertek voltak a középkorban úgy a
  spanyol, mint a portugál királyi udvarban,
  ezért magyar pálosokat hívtak Dél-
  Amerika6 belső részeinek felfedezéséhez
  és az indiánok megtérítéséhez is. Ezek
  az atyák gyakran barlangokban laktak
  ott is (hasonlóan a Pilis-hegységbeli lakhelyeikhez),
  s a barlangok falán nagyon
  sok magyar nyelvű, balról-jobbra haladó
  felirat maradt fenn. A pálos rovásírás
  tulajdonképpen
  az eredeti magyar
  (székely) rovásnak a
  rendházakban némileg
  átalakított, talán
  „literátusabb” változata.
  Az elnevezése
  a középkorban szitytya/
  szkíta-írás volt.
  Ennek az írásmódnak
  különlegesen
  sok emléke maradt
  meg Dél-Amerikában.
  De levelezéseikben,
  térképek feliratozásánál
  szintén
  használták a pálos-
  rovásírást. Helyüket
  később jezsuiták7
  vették át, de a közöttük
  lévő magyar
  jezsuiták még egy
  darabig használták
  ezt az írást is, sokszor
  latin írásmódjukkal
  vegyesen. A Lisszaboni Állami
  Levéltárban őrzik Szombathelyi Tamás
  generális búcsúztató beszédét, amit
  a Portugáliába távozáskor 125 pálos
  atyának mondott.8 Barcelonában pedig
  megtalálható a magát büszkén „magyar
  királyi vér leszármazottjának” tekintő
  Katolikus Izabella (1451-1504) meghívólevelének
  másolata, melyben a következő
  szavakkal kér pálos hittérítőket
  Fráter Tamás magyar rendfőnöktől:

  „Küldjön újabb munkásokat az Úr szőlőjébe,
  mert valóban munkásokra lesz
  szükség, akikre nehéz testi munka vár”.

  A spanyol Cadiz kikötőváros „Archivo
  de las Indias” okiratában 300 utazó
  pálos szerzetes adatait rögzítették.9 A
  pálosok történetében kiemelkedően
  érdekes színfolt a dél-
  amerikai szereplésük10,
  amelyre minden magyar
  méltán büszke lehet. VI.
  Sándor pápa11 megbízásából
  is mennek Amerikába,
  hogy ott hittérítést
  végezzenek. Főleg az indiánok
  között jártak, és
  emlékük ma is él. Spanyolország
  és Portugália
  szembefordult egymással,
  és megint VI. Sándor
  kéri fel a pálosokat, hogy
  csillagászati eszközökkel húzzák meg a
  határvonalat a két veszekedő hatalom
  között. A spanyolok elfoglalják Guatemalát.
  Guatemalában, ahol a pálosok
  éltek, húzódik egy hatalmas hegyvonulat,
  ebben vannak a remetefülkék,
  barlangok, amelyeknek falain még ma
  is elég sok rovásírásjel található. Ezek a
  sajátos pálos rovásírás elemei…

  Argentínától egészen Bolíviáig és
  Peruig is eljutottak (természetesen a
  mai ország-neveket használom). Pizzaro
  és katonái is találkoztak magyar
  atyákkal, zavarták is őket a tevékenységükben,
  ezért kisebb szigetekre
  igyekeztek áttelepíteni a frátereket.

  Amerikában, de már 1560 után nyomuk
  veszik.

  A pálosok számára végzetes volt a
  török hódítás, hiszen így a bázisukat,
  a független és erős magyar államot veszítették
  el. 1551-ben meggyilkolták a
  rend legismertebb tagját, Martinuzzi
  („Fráter”) Györgyöt. Spanyol szerzetesek
  és később közép-európai Jézus
  társaságiak (jezsuiták) vették át a
  térítést. Közöttük volt 20-30 magyar
  jezsuita is. Fentebb is említettem, a latin
  írásmóddal vegyesen ők is a pálos
  rovásírás jegyeivel rögzítették azokat
  a szövegeket.12,13

  Az első dél-amerikai egyetemen, a
  Szent Márk Egyetemen, Limában, Rér
  János14 magyar jezsuita tanár, 1745-
  ben magyar pálos nyomokat fedezett
  fel. Naplójában beszámolt arról, hogy
  az egyetem könyvtárában rovás jegyzeteket
  is talált a pálos vonatkozású
  könyvek között. A fennmaradt pálos
  anyag egy részét, a Mappa Antiqua c.
  térképet a Nagyszombati Egyetem másoltatta
  le, ez ma Vinland Map néven
  ismert. A dél-amerikai Cerro Pelado
  barlangi feliratokat 1500 körül vésték a
  sziklába. 1910-ben fedezték fel a Cerra
  Pólilla nevű röghegységben (amely nevét
  a paulillákról, vagyis a pálosokról
  kapta) a barlangi rajzokat, amelyeket
  az ott élő pálosok rajzoltak fel.

  Amerika és Európa földje között a
  magyar pálosok építették fel a keresztény
  hidat.

  Hazánkban – a valós nemzeti történetkutatással
  17 párhuzamosan – reneszánszát
  éli a rovásírás-kutatás, illetve
  a régi, sokszor évezredes rovásírásos
  emlékek felfedezése, értelmezése. „Rovásírásos
  emlékeink legnagyobb érdeme,
  hogy hűen őrzik azt a nyelvezetet,
  amely korban íródtak.”18 A régészeti
  emlékek rovásírásos maradványai
  egyre több ismeretet adnak a magyar
  és az európai történelem kutatásához,
  a népvándorláskori és azelőtti történelem
  felfedezéséhez.

  Ma hazánkban nem működik a
  magyar Pálos rend, viszont a lengyel
  vonalú Pálos rend igen.19 Amit hazánkban
  Pálos rendnek neveznek,
  nem az ősi magyar pálos rend, hanem
  a VI. Pius pápa 1784. december 3-án
  kelt „Apostolicae Sedis Auctoritatis”
  kezdetű brévével, melyet Szaniszló
  Ágoston lengyel király kérésére adott,
  a pálosok lengyel tartományát a magyar
  rend egészéből leválasztotta, és
  kivette ezzel az általános generális
  hatásköre alól! Ily módon megalakul a
  Lengyel Pálos Kongregáció.

  1786-ban a II. József, a magyarság
  számára annyira fontos Pálos rendet
  is feloszlatta.

  Boldog Özséb szentté avatási eljárására
  Árva Vince atyát dr. Lékai
  László bíboros, prímás, esztergomi érsek
  úr bízta meg 1985. december 16-án
  kelt 155-6/1985. sz. levelében, melyben
  hozzájárult Árva Vince posztulátorkénti
  kinevezéséhez.

  A hivatalos kánoni eljárás megindítására
  1986. január 18-án került sor
  az Esztergomi Bazilikában ünnepi
  szentmise keretében, melyet a bíboros,
  prímás, esztergomi
  érsek úr
  mutatott be.

  „Ezeken
  elmélkedj, testvérem,
  ezeken,
  és megtelik a lelked Krisztus kegyelmével.”

  Hadnagy Bálint pálos író

  Azért, hogy méltóan megemlékezzünk
  az elsőnek Amerika földjére lépő
  térítő magyar
  szerzetesekről, a
  pálos szerzetes
  Hadnagy Bálint
  1511-es munkáját
  vettük alapul,
  amely Európa
  legrégebbi
  passió-szövege.

  A Pilisi Pálos
  Passió premier
  előadása 2008.
  június 21-én lesz
  Pilisszántón, a
  pálosok bölcsőjénél.

  Az Újvilág
  Fesztivál megnyitó
  főrendezvénye a Pilis-Visegrád
  régióban szervezett EURÓ PASSIÓ
  találkozónak.

  A szerző a Bakk Endre Kanonok
  Alapítvány elnöke

  Jegyzetek

  1 Frater Thomas de Sabaria, kéziratai
  kompilatív magyarázata Szent Ágoston regulájához,
  valamint a rendi élettel foglakozó
  Exhortatoriuma (lelőhely: Egyetemi Könyvtár,
  Budapest)

  2 Jankó László A pápai „Fehér barátok”
  templomkriptája

  3 Kolumbusz mindvégig abban a hitben
  élt, hogy az Indiába vezető nyugati utat találta
  meg: ebben a tudatban is halt meg 1506-
  ban. Ugyanakkor 1501–02 köré tehető az az
  időpont, mikor Vespucci önálló földrésznek
  nevezi ki új felfedezését, noha akkorra még
  csak Dél-Amerika északi és keleti partvidékét
  járta be. A lotharingiai St. Diében működő
  Martin Waldseemüller német kozmográfus
  1507-ben kiadott világtérképén nevezi először
  Amerikának az új déli földrészt, melyet addig
  Újvilágként emlegettek. Kolumbusz nevét
  utóbb egy országnév örökítette meg: a mai
  Kolumbia.

  Amerigo Vespucci Nastagio Vespucci
  negyedik gyermekeként látta meg a napvilágot
  1451-ben az itáliai Firenzében. Életéről
  – felfedezésén kívül – kevés adat áll rendelkezésre.
  1490-ben ugyanabba a kereskedőházba
  lépett be, amelyikben kortársa, Kolumbusz
  Kristóf is hajózott. 1499-ben a mai
  Surinameba hajózott, s közben egy új országnevet
  ötlött ki: miközben a part mentén
  hajóztak, így kiáltott fel Vespucci: Hiszen ez
  egy kis Velence – Venezuela! Hazatérte után
  portugál lobogó alatt az Újvilág felé indult.
  Végül Vespucci saját állítása szerint 1504-ig
  összesen négy ízben járt Amerikában. Kétszer
  spanyol, kétszer portugál megbízásból,
  de Kolumbusz után.

  Kolumbusz Kristóf, eredeti nevén Christoforo
  Colombo (latinul Christophorus Columbus)
  1451. augusztus 25. és október 31. között
  született Olaszországban, Genova San Stefano
  elővárosában, s 1506. május 20-án hunyt
  el Valladolidban. Neve, az olasz colombo szó,
  magyarul galambot jelent.

  Dél-Amerika területe 17 840 000 km2 a
  Föld felszínének kb. 3,5%-a. 2005-ös adat szerint
  népessége több mint 371 000 000. Területe
  alapján a negyedik legnagyobb kontinens
  (Ázsia, Afrika és Észak-Amerika után), népessége
  alapján az ötödik (Ázsia, Afrika, Európa
  és Észak-Amerika után).

  Zakarjás János Dél-Amerikából több
  levelet is küldött Európába, ezek alapján viszonylag
  jól rekonstruálható mindaz, ami vele
  történt, de csak 1756-ig. In. Lacza Tihamér:
  Magyar jezsuiták Latin-Amerikában.

  Schmidt Irén: Szemelvények a Pálos rend
  történetéből 1250-2005. Miskolci Bölcsész Egyesület,
  Nagy Lajos Magánegyetem 78-79. p.

  Fehérné Walter Anna: Az ékírástól a rovásírásig.
  II. köt. 207-208. p.; 210 p. Buenos Aires,
  1975.

  Árva Vince atya közlése

  VI. Sándor (Rodrigo Borgia) a pálosokat
  még 1503 előtt bízhatta meg a hittérítéssel,
  mert addig volt pápa. Az ő kezdeményezésére
  jött létre 1494-ben a tordesillasi
  egyezmény, amelyben a portugálok és a spanyolok
  felosztották maguk között a világot.
  A szerződés értelmében a Zöld-foki-szigetektől
  370 legua távolságra nyugatra húztak
  egy hosszúsági kört, és az ettől keletre eső
  területeket Portugáliának, a nyugatra esőket
  a spanyoloknak ítélték. (Az utóbbiak szabadon
  átvonulhattak a portugál érdekszférán,
  hogy az anyaországgal érintkezzenek, de
  mindennemű kereskedelmet és okkupációt
  mellőzniük kellett.) Mindez természetesen
  még a „lapos Föld” elképzelése alapján történt.
  A dokumentumot június 7-én írták alá,
  e hó 20-án lépett életbe, és – de iure legalábbis
  – csak 1777-ben vesztette érvényét. 1 közönséges
  legua = 5,572 km = 3,46 mérföld

  A kutatási nehézségek a jezsuita térítők
  esetében: Szabó László, az Argentínában
  letelepedett magyar újságíró, aki évtizedeken
  át kutatta a Dél-Amerikában fellelhető magyar
  vonatkozású dokumentumokat, a Magyar
  múlt Dél-Amerikában (1519-1900) című
  könyvében a következőket írta: „A magyar
  jezsuita hithirdetők működésének felderítése,
  tisztázása sok akadályba, néha csaknem
  elképzelhetetlen nehézségbe ütközik. Mindenekelőtt
  figyelembe kell vennünk azt, hogy a
  katonai mintájú szervezetbe tömörült rend,
  amelynek működése jóformán az egész akkor
  ismert világra kiterjedt, tartományokra volt
  beosztva, mint ahogy ma is. Minden tartomány
  élén egy tartományfőnök, a provinciális állt.
  Mivel Magyarország nagy része török hódoltság
  alatt volt akkoriban, magyar tartomány
  nem létezett. A nyugati és a felvidéki vármegyéket
  magában foglaló Királyi Magyarország
  a jezsuiták ausztriai tartományához tartozott.
  E tény következtében minden Spanyol- és
  Portugál-Amerikában működő magyar jezsuita
  ausztriai németként volt nyilvántartva. Családnevük,
  akárcsak a német, cseh vagy horvát
  hittérítőké, legtöbbször elferdítve fordul elő,
  vagy tudatosan latinosítódik el, hogy a bennszülött
  világi papság esetleges bizalmatlanságának
  vagy féltékenységének elejét vegye”. A
  latin-amerikai levéltárakban erre vonatkozó
  dokumentum csak elszórtan található, talán
  többet árulnának el az európai jezsuita archívumok,
  bár a Jézus Társaság dél-amerikai
  hittérítő tevékenységének szomorú fináléját
  ismerve, még ebben sem reménykedhetünk
  túlságosan. Amit mégis tudunk, a különböző
  nemzetiségű – köztük magyar – jezsuita miszszionáriusokról,
  azt elsősorban nekik maguknak
  köszönhetjük, hiszen időnként levélben
  tájékoztatták feljebbvalóikat, otthonmaradt
  hozzátartozóikat az amerikai indiánok körében
  eltöltött hétköznapjaikról és munkálkodásukról,
  feljegyzéseiket, rajzaikat vagy egy-
  egy kiadásra szánt mű kéziratát is sikerült Európába
  juttatniuk. In. Lacza Tihamér: Magyar
  jezsuiták Latin-Amerikában.

  Szentmártonyi Ignác tulajdonképpen
  nem is hittérítőként, hanem a portugál király
  udvari csillagászaként és térképészeként került
  Brazíliába. Hazafelé Bécsen át utazott,
  ahol audienciát kért Mária Teréziától, és
  beszámolt a császárnőnek brazíliai működéséről,
  s nyilván tizennyolc évig tartó raboskodásáról
  sem hallgatott. Egy ideig Csáktornyán,
  unokaöccse házában élt, majd Belicán
  lett segédlelkész egészen 1793. április 15-én
  bekövetkezett haláláig. Feljegyzései, térképei
  valószínűleg valamelyik portugál levéltár
  eldugott részében porosodnak.

  Libisch Győző: Pálos rovásírás = Turán
  1999. 5. 21-40.

  Rér János valószínűleg az 1710-es évek
  végén vagy az 1720-as évek elején érkezett
  meg Dél-Amerikába, ahol kezdetben hittérítőként
  működött, majd a limai Colegio San
  Martín matematikaprofesszoraként 15 évig
  tanított, s élete utolsó éveiben ismét visszatért
  az indiánok közé, hogy folytassa misszionáriusi
  munkáját. Szabó László szerint Rér
  János alkalmazta először és terjesztette el a
  földrengésektől gyakran sújtott Limában a
  magyar népi építészetben jól ismert tapasztott
  sövényfonatú boronafalakat, tetőket és menynyezeteket,
  amelyek lényegesen ellenállóbbaknak
  bizonyultak a korábbi megoldásokhoz
  viszonyítva. 1746-ban egy hatalmas földrengés
  következtében leomlott a limai székesegyház
  mennyezete, amelyet Rér János tervei alapján
  ún. sövénybetétes technikával építettek újjá
  és még ma is szilárdan áll. Buschiazzo argentin
  építészmérnök és művészettörténész szerint
  Rér további limai épületeket is tervezett. Neki
  tulajdonítja a San Carlos-templomot, amely
  ma a Nemzeti Panteon épülete, valamint a de
  las Huérfanas- és a del Logicado-templomot
  is. In. Lacza Tihamér: Magyar jezsuiták Latin-
  Amerikában.

  A középkori szövegekben többször is előfordult,
  hogy a rovásbetűk közé arab számokkal
  írták fel az évszámot. Így a hagyománynak
  megfelelő, hogy a szabványos kódkiosztású
  rovás-betűkészletben is szerepelnek az arab
  számok a rovásszámok mellett. Dr. Hosszú
  Gábor közlése

  Libisch Győző: Egyház és rovásírás c.
  művéből való.

  Jól rekonstruálható mindaz, ami a pálosokkal
  is történt az újabb kutatási eredmények
  publikálásáig: „Egy magyar jezsuita
  rend tagjának visszaemlékezései” c. munkából:
  …a legtávolabbi indián településeket is
  felkereste, megtanult számos indián nyelvet
  és nyelvjárást, amely tulajdonképpen előfeltétele
  volt a sikeres hittérítő munkának, annál
  is inkább, mert voltak olyan redukciók,
  ahol tucatnyi különböző nyelvet is beszéltek
  az ott letelepített indiánok. A magyar jezsuita
  részletes feljegyzéseket készített, ezeket
  jól sikerült rajzokkal, valamint térképvázlatokkal
  egészítette ki Éder Xavér Ferenc latinul
  írt munkája, amelynek címét (Descriptio
  provinciae Moxitarum in Regno Peruano)
  magyarra így fordíthatnánk le: A Perui Királyságban
  lévő Moxitania tartomány leírása.
  A 289 sűrűn teleírt oldalt kitevő kézirat
  eredetije a budapesti Egyetemi Könyvtár
  Pray-gyűjteményében található. Ebből készített
  1791-ben egy meglehetősen szerény
  kivonatot Makó Pál budai apát, aki valójában
  nem is Éder eredeti szövegét, hanem a
  saját magyarázatait adta közre. Ez a kiadás
  majdnem száz évvel később, 1884-ben spanyolul
  is megjelent La Pazban, de maga az
  eredeti szöveg (illetve fordítása) teljes terjedelmében
  mind a mai napig nem jutott el az
  olvasók szélesebb köréhez.

  Forrai Sándor

  Varia Paulina III. Gyöngyösi Gergely: I.
  Remete Szent Pál Remete testvéreinek élete
  Fráter György Alapítvány, 1998 sor. szerk. P.
  Árva Vince OSP.

  Velencében 1551-ben adta ki azt a Remete
  Szent Pálról összeállított, a kolostorok
  számára nélkülözhetetlen írását, mely a hivatalos
  életrajzon kívül a szent Lőrinci sír melletti
  csodákat is tartalmazza.

 13. Bakk István

  Sydney rádió műsorában a Pilisi Pálos Passióról

  http://www.ilosvay.net/html/guest.html

  http://www.ilosvay.net/html/music.html

  2007.December 2 4. rész

  Tisztelettel:

  Bakk István
  Bakk Endre Kanonok Alapítvány Elnöke