Megváltozott a szabályozás 2




A hírműsorokban 60%-ot kapnak a hatalom és a közigazgatás képviselői. 40% az ellenzéké és függetleneké. A hírműsorokba beletartoznak a sporthírek is. Pl. ha egy párt képviselője politikai funkcióval is bír, akkor az vagy a hatalom, vagy az ellenzék, vagy a függetlenek idejéből vesz el. Pl. Székelyudvarhelyen ha a polgármesternek van egy focicsapata, akkor és nyilatkozik a sporthírekben, akkor az a függetlenek 40%-ba tartozik. Ugyanígy Gigi Becali is. Havonta mérlegelünk, a műsorszolgáltatóknak megadva a lehetőséget arra, hogy a következő hónapban korrigálják az egyensúlytalanságokat.
Hogy olyan helyeken ahol nincs ellenzék, vagy más bejegyzett párt? Ott a műsorvezetőnek kell a ellenvéleményeket megszólaltani.
A műsorvezetőket az új Kód határozottabb szerepre kényszeríti a vádaskodásokkal szemben.
Ami a legjobban tetszik az az, hogy azokban a műsorokban ahol énekelnek a sztárok ki kell írni, hogy pay back.

Hogy ettől jobb lesz-e a műsor?
Sajnos nem fogadták el a kollégáim azt a szövegtervezetemet ami így szólt: nem kötelező tévét nézni, a távirányító használata műsornézés közben nem tilos.

Kedves olvasó,
a blog szövegeit én írom, Gáspárik Attila és büntetőjogi felelősségem teljes tudatában teszem. A kommentárokat nem én írom és úgy vélem, hogy az ember joga, hogy névvel, vagy álnévvel jelenjen meg. Nem minden esetben értek egyet a kommentárokkal, ami hozzátartozik a demokráciához. Felkérek mindenkit, hozzászólásában maradjon meg a tisztesség és a sajtóetika határain belül. A vélemény szabad, a hír legyen szent. A blog karbantartói jogot formálnak arra, hogy bizonyos bejegyzéseket, ha azok sértőek, töröljenek.
Köszönöm a figyelmet és a bejegyzéseket.

11 válasz: “Megváltozott a szabályozás 2”

  1. Dorka

    Playback, nem? :)

  2. Sz.Cs.

    Ha énekelnek, akkor minek kell kiírni? Akkor kellene, ha nem énekelnének.

  3. bezzeg

    “Hogy olyan helyeken ahol nincs ellenzék, vagy más bejegyzett párt? Ott a műsorvezetőnek kell a ellenvéleményeket megszólaltani”
    Csókolom! Be is kell lépnie a műsorvezetőnek az ellenzék bármelyik pártjába? Ez nem fogja zavarni a hatalom szószólóit?

  4. bezzeg

    pedig jobb lenne a pay back, money garantie. Ha nem tetszik a zene, kötelezni kellene vagy a tévéadót, vagy a kábelszolgáltatót, hogy fizessék vissza pl. a kábeltévé egyhavi előfizetésének a felét, vagy a tévédíjat.
    :)

  5. Istvan

    Kedves Gasparik Ur!

    Csak anyit akarok kerdezni hogy, tudvan azt h akkor amikor a N. A . T. kihirdeti a palyazatokat a szabadon levo frekvenciakra, Szatmarnemetiben a Maria Radio nem kapot vetel engedelyt a 89.7 FM-en, helyette a Itzy-Bitzy Radio aki mar reg megkapta a frekvenciat de nem sugarozz semmit, holott ugy tudom h kotelesek 6 honapon belul sugarozniuk!
    Hogyan veszitet 1katoliku radio 1olyan telepulesen ahol 40% magyar, es ugyan itt van Szekesegyhaz is… :(
    Azota a 94.9FM-en kapott MIX FM sem, sem a 104.5 FM-en az Info PRO, nem serenykednek megszolalni… enyit er a 6honapos szabalyzat…

  6. kakamaka

    Hat ez gyengere sikeredett erossen: http://maszol.ro/kultura/2042

    Remelem kozbetudsz jarni, h rendes frekvencian sugarozhasak musorukat es az RMDSz politikai nezeteitol eltero studio is lathatova valjek Gyirgyoba.

  7. új széköly

    Szia Gáspi!

    Milyen lehetőségei vannak egy független tanácsosjelöltnek arra, hogy a helyi médiákban ő is tudja reklámozni magát…vagy mennyire kötelezi a médiákat a törvény az egyforma idő megadására?
    Van-e valamilyen kötelezettségük a médiáknak ilyenkor??
    Várom válaszod, előre is köszönettel!

  8. Administrator

    A beindítási kötelessőg 1 év. Sokszor nem a népszámlálási adat a mércadó egy-egy frekvencia megítélésénél. Ez jó is, meg nem is. Ha mérvadó lenne akkor Nagyváradon, Kolozsváron nem lenne egyésznapos, magyarnyelvű kereskedelmi rádió…
    A független tanácsjelölteknek természetesen joga van, kampányban a megszólalásra. Azt azonban ne várjuk el, hogy a rádió keresse fel a jelölteket. Tessék írásban fordulni a rádióhoz, bizonyítani a jelöltséget. Ha a rádió úgy döntött, hogy részt vesz (nem költelező) a kampányban akkor kötelezőne műsoridőt kell biztosíton.
    Az RMDSZ és egy stúdió viszonya nem függ össze a sugárzási
    körülménytől!.
    Persze, hogy playback! Ez azokra a műsorokra vonatkozik, ahol a nagy sztárok, laláznak a kikapcsolt mikrofonokba.

  9. új széköly

    Köszönöm válaszod!

  10. misi

    Mi lenne, ha liberális-elven működne az arány? Nincs erre példa? Mi lenne, ha a “piac” (mármint a néző) döntené el: mi mennyi és meddig a pontig van rendben? Persze, hogy lennének ordas túlkapások meg minden, és persze, hogy a néző legtöbbször birka (egyszerűség kedvéért a jelző), de mégis… Ez az arány-szabályozás például tök idióta kényszert teremt legtöbbször: nyilatkozatokra való nyilatkozatok, reakciókra szürreakciók, sooook üresjárat.

    Playback -> Persze, muris a dolog, de a legtöbb helyen nem görénységből tátonganak, hanem mert erre van lehetőség. Technikailag lényegesen nehezebb megoldani az élőt (hangszerek, becuccolás, hangszínezés, összhang a keverőben), a hazai paletta nem tart a Jay Leno-féle Tonight Show színvonalán. Kissé erőltetett, nem? Vagy írják ki a rögzített műsorokra is mind, hogy “konzerv”?

  11. Administrator

    sajna a média nem mindig (sőt) piaci alapon működik. A vidéki kereskedelmi tv-k, rádiók mérik a nézettséget, hallgatottságot? Tudjuk meddig ér a piac? Különben nem kötelező híreket sugározni. Sőt nem kötelező műsort készíteni. Ha mégis akkor vannak kötelezettségek.