Digi vs. TV2




Tény, hogy a Digi elérte az ötvenezredik előfizetőt. Több helyről kapott információ alapján, a mindenki által ingyenesen továbbítható Tv2, a Digitől kért 1 Eurót + Áfa összeget előfizetőnként. Ezt a Digi megtagadta, mert a Tv2 úgynevezett must carry (kötelező és ingyenes) csatorna.
Ha újságíró lennék akkor megkérdezném a UPC- direct-et, hogy mennyit fizet a tv2 műsor továbbításáért. Ha kiderülne, hogy semmit, akkor ha Digi tv lennék, panaszt tennék a Versenyhivatalnál.
Ha újságíró lennék akkor megkérdezném a román hatóságot, hogy van-e szerződése a Diginek és az RCS-nek a Tv2-vel és az RTL-el.
Ha engem kérdeznek, akkor VAN de holnap megnézem, hogy ne tévedjek.

Kedves olvasó,
a blog szövegeit én írom, Gáspárik Attila és büntetőjogi felelősségem teljes tudatában teszem. A kommentárokat nem én írom és úgy vélem, hogy az ember joga, hogy névvel, vagy álnévvel jelenjen meg. Nem minden esetben értek egyet a kommentárokkal, ami hozzátartozik a demokráciához. Felkérek mindenkit, hozzászólásában maradjon meg a tisztesség és a sajtóetika határain belül. A vélemény szabad, a hír legyen szent. A blog karbantartói jogot formálnak arra, hogy bizonyos bejegyzéseket, ha azok sértőek, töröljenek.
Köszönöm a figyelmet és a bejegyzéseket.

4 válasz: “Digi vs. TV2”

  1. Kéry Ferenc

    Tisztelt Gasparik úr !

    Szíves elnézését kérem, de szeretném felhívni figyelmét arra, hogy a Tv2 (és az RTL Klub) nem egyértelműen ún. “must carry” csatorna a magyar médiatörvény szerint.

    Ilyen státusza ugyanis csak az összes közszolgálati műsornak (MTV1,MTV2,DunaTv, valamint Kossuth, Petőfi és Bartók rádió, és – legalábbis az ORTT és a DunaTv szerint – a Duna II. Autonómia és a bejegyzett, de még el nem indult Mtv3) van “hivatalból”. Ezen túl a törvény szerint kötelező elosztani az elosztó kapacitás 10-10 százalékáig, de legfeljebb 3-3 db műsor (tv vagy rádió együtt) erejéig a magyarországi körzeti és/vagy országos műsorszolgáltató műsorait, illetve a helyi műsorszolgáltatók csatornáit.

    Mivel ezek szerint nincs “előjoga” az országos földi kereskedelmi csatornáknak, jogilag tehát ha egy kábeles már eloszt három másik magyarországi körzeti vagy országos műsort (ez a tényleges helyzet szinte mindenütt) , akkor esetében nem kell a Tv2-t vagy az RTL Klubot “must carry”-nek tekinteni… Ezt legfeljebb a Tv2 (vagy az RTL Klub) gondolhatja, hiszen az igen magas nézettségük miatt nyilvánvalóan nem hiányoznak egyetlen kábeltévé kínálatából sem, még akkor sem, ha továbbításuk adott esetben nem lenne kötelező.

    Tisztelettel: Kéry Ferenc

  2. Administrator

    Értem, közben tájékozódtam. Van külömbség magyarországi és a romániai “must carry” között. Nálunk nem csak a közszolgálati csatornák tartoznak bele, hanem a kábeles kínálat 25%-ig ingyenes hazai csatornákat kell tartalmazzon, nézettségtől függően. Ezért van egységes néző mérés felénk. Magyarán nálunk a jozszolgálati csatorna mellett a Pro tv, Antena 1, Prima tv kötelezóen bent kell legyen. Magyarországon meg csak a közszolgálati.
    Köszönöm a pontosítást, akkor gondolom marad a Versenyhivatal!

  3. Sz.Cs.

    Vajon a Duna II. Autonómia millyen alapon lett “must carry”?

  4. Administrator

    NA ez a per tárgya amiről írt a Transindex és amiről hallgat a DUNA!