Köz szolga tv




Forrong a hangulat a közszolgálati tv körül Bukarestben. Érdekes, hogy akkor fakadt ki a balhé mikor a foci közvetítési jogát elvesztette a csatorna.
1. tanulság: ne bántsd a focit
Az elmúlt napokban egy rakás összevisszaságot olvastam a tévéről… Jöjjön még egy:
Előzmény: a román közéletre a legnagyobb hatással, a közszolgálati televízió műsorai vannak. Övéké a legnagyobb lefedettség és az emberek tudatában is a csatorna hitele nagyobb, mint bármelyik kereskedelmi tévéé. Magyarán aki a TVR-t uralja, mindent ural. A köztévét egy adminisztratív tanács vezeti. Tagjait a parlamenti algoritmus alapján nevezik ki. Két éve mikor a választások voltak, sikerült jól összevesznie a pártoknak és a demokratáknak nem lett képviselője a tv vezetésében. Az elnök Tudor Giurgiu is a liberálisok találmánya volt. Hogy legyen mégis valamiféle egyensúly, a tv híradó vezetőjének azt a Rodiga Culcert nevezték. A hölgy 1989 előtt a bukaresti amerikai követségen volt sajtótitkár. (Akkoriban mikor egy halandót egy külföldről kapott levélért is kellemetlen helyzetbe kerülhetett.) A kampányban minden újságírói etikai, szakmai kérdést sutba vágva kiállt Basescu elnök mellett. A választási győzelem után, mikor a demokraták nem kerültek be a tv vezetőtanácsába, a hölgy nyerte a versenyvizsgát, a híradó főszerkesztői állásra. Az audiovizuális tanács számtalanszor elmarasztalta a híradót a politikai egyensúlytalanság miatt. Senkit nem érdekelt.
Most, hogy a miniszterelnök és az államfő között nagyobb csata zajlik, mint a hidegháborúban az amerikaiak és a szovjetek között, mindenki mindenre lő, mindenre ami mozog. „bántod a híreket, akkor kirúgom a tv vezért” vagy „bántod a tv vezért, kirúgatom a hírszerkesztőt”
Hirtelen mindenkinek eszébe jutott a tv rossza menedzsmentje, a nézettségi mutatók alacsonysága, a be nem fejezett vidéki stúdiók, a túlfizetett haverek… Szánalmas.
Jegyezd meg halandó: ameddig lesz közszolgálati adó, addig a hatalom mindig rá akarja tenni a kezét. Ha egyszerre többen vannak hatalmon, akkor a helyzet hasonlatos arra a homokozóra, amelyben több gyereknek egy játéka van.
Szánalmas.

Kedves olvasó,
a blog szövegeit én írom, Gáspárik Attila és büntetőjogi felelősségem teljes tudatában teszem. A kommentárokat nem én írom és úgy vélem, hogy az ember joga, hogy névvel, vagy álnévvel jelenjen meg. Nem minden esetben értek egyet a kommentárokkal, ami hozzátartozik a demokráciához. Felkérek mindenkit, hozzászólásában maradjon meg a tisztesség és a sajtóetika határain belül. A vélemény szabad, a hír legyen szent. A blog karbantartói jogot formálnak arra, hogy bizonyos bejegyzéseket, ha azok sértőek, töröljenek.
Köszönöm a figyelmet és a bejegyzéseket.

10 válasz: “Köz szolga tv”

  1. kacsa

    “A köztévét egy adminisztratív tanács vezeti. Tagjait a parlamenti algoritmus alapján nevezik ki.”
    Az RMDSZ részéről ki van ott?

  2. Administrator

    Gálfalvi Zsolt

  3. kacsa

    Koszonom!

  4. sch t ika

    Tudor Giurgiu alatt a TVR-ben minőségibb műsorokat lehetett látni, végre került egy elnök aki valamennyire szakmabeli és elképzelései.is voltak.
    Nem kötelező a közszolgálati Tv-nek focimeccseket közvetíteni-az MTV például évek óta nem hajt rá, (mondjuk érthető is!) a magyar bajnoki mérkőzésekre- ezt Cselényi elnök úr a Kivánságkosár mellett bónuszként adja nekünk.
    A köztévét ( mint mindenütt a világon) a vezetősége mindig ott csapolta ahol tudta, lehet ez ma sincsen másképp a TVR-nél sem.

  5. Administrator

    A foci minősége Romániában más mint Magyarországon. Nálunk minden nézettséget a labdarúgás hozza. Magyarországon?
    Nem a tv-t minősíttem mikor arról szóltam, hogy a fociból lett baj, hanem a politikusokat.
    Azzal a Giurgiu hozta minőséggel vitatkoznék: Nagy Románok műsor? Sürgősségi kórház? Rengeteget vitt el. Hol vannak az európai filmek?
    A magyaradásnak nincs honlapja, az 50.-ik évfordulónál a kisebbségi adások nem léteztek……

  6. europa

    gaspi!

    hihetetlen hogy mi van romaniaban. csomo zagyva amerika film egymas utan amikor ott vannak a JO MINOSEGU es EUROPAI filmek (lasd francia, masodik legnagyobb film ipar az amerikai utan) de abbol nem latunk semmit. valaki csak tud ez ugyben intezkedni. persze a masik nagy baj hogy az amerikaiasodas teljesen alatamasztott.. mi lenne ha kis europai kulturat szornank a hazafikba??

    Z

  7. Administrator

    nagyon nehéz, van egy szabályozás miszerint január 1.-től a hazai (román) csatornákon a műsorok fele európai gyártású kell legyen. A tévék mindent kitalálnak, hogy kicselezzék a dolgot.
    Az a baj, hogy az európai gyártású filmek nagyon drágák, és nincsenek úgy piacolva mint a tengerentúliak.

  8. sch t ika

    Nem akarok a T.Giurgiu fizetelen ügyvédje lenni, de szerintem pont ő hozta az európai filmeket a TVR műsorába vissza.
    A Nagy “román” az egy angol szabvány műsor , hogy milyenre sikeredett nem csak a TVR-n múlott, hanem az értelemes nézőkön is. Csak a TVR 1-n a ezen a héten a következő nem amerikai filmek vannak:(forrás . port.ro)
    Hétfő:Trenul de noapte spre Veneţia
    Germania, 1993, thriller, 71 minute
    Kedd:Intruşii
    (Spivs)Anglia, 2004, dramă, 95 minute
    szerdán: uefa kupa
    Csütörtök.22:35 Celebrităţile timpului tău
    Australia-2005
    0:35 Micuţa Lili (fra.-can., 2003, dramă) (16)
    Péntek.23:20 Ultimele zile ale lui Hitler (ger., 2004, dr. răzb.) (15)
    Szombat:17:10 La poliţie sau la mănăstire? (fra., 2002) (AP
    0:10 Curăţătorie chimică (fra.-spa., 1997, dramă) (reluare)
    és még lehet választani a TVR2 és a Cultural kínálatából is.
    Szerintem még mindig jobb a TVR csatornáin filmprogram mint bármelyik másik román tévéadónál.
    Az elmúlt 3 Vasárnap esténként, főműsorídőben a TVR 2-n a 3.Film.dok fesztivál díjnyertes magyar dokumentumfilmjeit vetítették.
    Magyar adás honlap tudtommal hamarosan lesz visszanézhető feltöltött műsorokkal.

  9. Administrator

    Személyesen többett vártam tőle. Lehet, hogy a hiba bennem van.
    Mit keres a Forma 1 a közszolgálati csatornán?
    Miért hiányoznak a kultúrális információk a híradókból?
    Az általad felsorolt filmek kezdési időpontja: 0:10, 23:20, 17:10, 0:35 ….szőval a főműsoridőben?
    Attól félek, hogy az igazgatói székben jöhetne személyesen maga a Nagy Szervező, akkor sem sikerülne eredményeket elérni. Mert ez az egész egy romhalmaz, a politika úgy gázol bele, percről percre mint elefánt a zsolnaiba.
    Így van ez az összes volt szoci ország közszolgálati csatornáival.

  10. sch t ika

    Ez mind igaz. de emlékezzünk kik is voltak előtte TV elnökök? R Theodorescu, Paul Everac, Dumitru Popa, stb… és többet is csinálhatott volna amikor a TVR 3000 alkalmazottjából legalább 1500, 89 előttől van ott?
    A Forma 1 lehet ér annyit mint a Liga lui Mitica , ahol rengeteg önreklámhoz jut Gigi Becali, Copos , Iancu , Mitica Dragomir, Pinalti stb…
    A jelenlegi TV elnök legalább létrehozott egy TIFFet, készített egy filmet mely elég furcsán néz ki az ortodox hazánkban, és olyan is volt ott áldogált egy sarokban a Tutunban és sörözött az Alter-Native alatt Vásárhelyen, míg egy másik elnök, egy másik köztévétől,a luxus Peugot 607- esével, a forgalommal szemben lavírozott a Bólyai utcában.