Frankofónia




A hivatal, az HIVATAL. A főhivatalnokok, meg reprezentálnak. Állandóan vannak rendezvények, amikre el kell menni. Így kötöttem ki az éves frankofón napon. éllítólag a bukaresti Nagykövetség névszerint engem kért. Hogy mit kerestem ott, azt majd az emlékíróm egyszer megfejtik. Nagyon elegáns voltam és kimért, mint 1o dkg párizsi. Sok okos emberek voltak és rengeteg meghívott. Volt aki a szerzői jogokról okoskodott, volt aki a francia értékeket védte. Aztán mondták, hogy én jövök. Lazán megkérdeztem, hogy vannak-e anglofón napok. Mondták nincsenek. Namármost, mondtam én, ha Bill Gates franciának születik, akkor ma nem lenne problémája, a francia nyelvnek. Továbbá megjegyeztem, hogy Románia olyan vasárnap,frankofón ország. A tv csatornák összeállításában szabad a kéz de nem tudok francia gyerekcsatornáról, vagy tudományos adóról, stb. amelyik Camus, vagy Sartre nyelvén szólna. Hol az Arte, vagy egyébb francia csatorna? Hát lehetne? – jött a kérdés. Persze de akkor hétfőn és kedden is frankofónnak kellne lenni. A mozik műsora? stb. Nagy szeretettel váltunk el, majd még hívnak, mert nagyon jó volt ez a határozottság, mondták. Szerintem…. na de majd meglátjuk. Vagy nem.

Kedves olvasó,
a blog szövegeit én írom, Gáspárik Attila és büntetőjogi felelősségem teljes tudatában teszem. A kommentárokat nem én írom és úgy vélem, hogy az ember joga, hogy névvel, vagy álnévvel jelenjen meg. Nem minden esetben értek egyet a kommentárokkal, ami hozzátartozik a demokráciához. Felkérek mindenkit, hozzászólásában maradjon meg a tisztesség és a sajtóetika határain belül. A vélemény szabad, a hír legyen szent. A blog karbantartói jogot formálnak arra, hogy bizonyos bejegyzéseket, ha azok sértőek, töröljenek.
Köszönöm a figyelmet és a bejegyzéseket.

3 válasz: “Frankofónia”

  1. pehely

    en mai napig is Pierre-t sirom vissza a TV5-rol. Ott ragadt ram a kicsi francia amit meg tudok persze a “piaf-kultura” ebbe nincs benne, de azert jou volna
    ha lenne

  2. samu

    ne aggodj gaspi, ez nem fog elofordulni megegyszer. a francia intezettel egyutt dolgozni az maga a horror (az inkompetenciarol nem is beszelve)

  3. Molnár Z.

    Szerintetek érdemes-e a Közép-Kelet európai nemzeteknek résztvenni angol-ellenes éllel kezdeményezett könyvtárdigitalizációs projektekben (a Google ellenprojektében), amelyet a franciák szeretnének megvalósítani EU-s pénzen (is) azon a címen, hogy ellenkező esetben az angol nyelvű könyvek kerülnek túlsúlyba?
    Van-e közünk hozzá olyan mértékben, hogy adólejünkkel, adóforintunkkal is támogassuk?