Szabadsajtó




Tennap az ámerikaiak hívtak meg, az idei sajtószabadság jelentésnek, a sajtótájékoztatójára. A jelentést a FeeEx programon belül, az AMP Catavencu készítette (Agentia de Monitorizarea a Presei). Mircea Toma elmondta, hogy az idei jelentés fele a tavalyinak, ami azt jelenti, hogy sokat javult a sajtószabadság foka. A fő tendencia az un. “berlusconizálódás”, amit magyarul, médiakoncentráció növekedésnek nevezünk. Elmarasztalták a jelenlegi hatalmat, hogy az ígéretek ellenére nincs új közszolgálati rádió, tv törvény. Veszélyesnek tartják azt, ami vidéki városokban történik. Különböző, politikai vagy gazdasági szereplők a közélet manipulálására használják a sajtót, médiát. VAn ahol fenyegetéssel, van ahol az újságok megvásárlásával. Aggasztónak tartják, hogy még mindig sok kiadványnak nem lehet tudni, az igazi tulajdonosát. A Hivatalunk nagyon pozitívan jött ki a jenetésből, hogy aktív, meg sokat tesz…
Örülökneki de… kissé kétkedve fogadok itt bizonyos dolgokat. Ez a kör mindent megtett a jelenlegi hatalom sikeréért. Talán többet is, mint ami a médiától elvárható. A hozzájuk tatozó reklámcég, egyből megnyerte a Román Közszolgálati tv reklámidejének az értékesítését, vaószínűleg lesz képviseljük a közszolgálati tv-ben és rádióban… Nem mondom, hogy… de na. Nem vonom kétségbe, hogy szabadabb a sajtó, mint két-három éve de az egész elment a “színes” fele. Nincsenek komoly politikai kommentárok, még a közszolgálat is balesetektől és gyilkosságoktól hemzseg. Az ellenzék iránti gyűlöletet, most nem nevezném magvas politikai kommentárnak. Nincs szó a törvénytelenül bérbeadott rádiókról. Aggasztó számomra az is, hogy megint van “magyar kérdés” amiről nem esik szó a jelentésben. Persze valószínűleg itt a magyar érdekvédelmi szervezet is…
Volt a találkozón még egy pont ami nagy port kavart. Egy nagybányai újságíró, keményen neki ment a polgármesternek. Nem cifrázom, per pert követett. Az újságíró megnyerte és vele bizonyították, hogy az Igazságszolgáltatás jól működik felénk, annak ellenére, hogy a polgármester liberális és Tariceanu személyi tanácsadója (volt). Szóval volt az egésznek egy kis Basescu jó csávó, Monica Macovei jó csaj , liberálisok meg nem… A nagybányai újságíró, Ioan Romeo Rosiianu szétosztott egy listát is, amit a polgármesteri hivataltól szerzett. Ebben tételesen benne van, melyik sajtótermék mennyi pénzt kapott reklámra a polgármesteri hivataltól. Ha igaz a lista, akkor nagyon kíváncsi vagyok ugyan milyen reklámot adhatott egy polgármesteri hivatal? Ha igaz akkor nagyon nagy a feltételezés, hogy ez máshol is megtörténhetett. Ha ez igaz, akkor a sajtószabadság sokkal nagyobb veszélyben van, mint a jelentésből kitűnik. Ha ez a lista igaz, akkor a nagybányai Glasul Maramuresului 2oo3-ban 551.5o7.749 lejt, 2oo4-ben 728, 5 milliót kapott… Sokan vannak a listán 2oo4-ben (vélasztási év) közel 3 milliárd lejt kapott a sajtó.
A listán szerepel egy Kronika S.A. tétel ami 2oo3-2oo5-ig kb. 74o millió régi lejt kapott a nagybányai polgármesteri hivataltól, reklámszerződésre…

Kedves olvasó,
a blog szövegeit én írom, Gáspárik Attila és büntetőjogi felelősségem teljes tudatában teszem. A kommentárokat nem én írom és úgy vélem, hogy az ember joga, hogy névvel, vagy álnévvel jelenjen meg. Nem minden esetben értek egyet a kommentárokkal, ami hozzátartozik a demokráciához. Felkérek mindenkit, hozzászólásában maradjon meg a tisztesség és a sajtóetika határain belül. A vélemény szabad, a hír legyen szent. A blog karbantartói jogot formálnak arra, hogy bizonyos bejegyzéseket, ha azok sértőek, töröljenek.
Köszönöm a figyelmet és a bejegyzéseket.

6 válasz: “Szabadsajtó”

  1. Sanyi úr

    Nincs itt semmi gond, mivel a polgármesteri hivataloknak minden árverést, pályázatot, közbeszerzést stb. meg kell hirdetniük legalább két sajtótermékben.

  2. lepi

    ejsze a népújság is leközli a távfőtési vállalat közleményeit, s feltételezem, azokat nem ingyér… minden hivatalnak van arra kerete, hogy közérdekű közlendőit megjelentesse ott, ahol a lakosság elolvassa, fizetett hirdetésként. ez is pont olyan reklámbevétel a lapnak, mint bármi más. úgyhogy: nem értem a problémát.

  3. Administrator

    érdekes, hogy választási évben négyszer annyi pénzt szántak reklámozásra, a nagybányaipolgármesteri hivatalnál…

  4. aliz

    Hány előfizetője lehet a Krónikának Nagybányán? Komolyan kétségbevonható a függetlenség ha ekkora reklámpénzeket adnak lapoknak. Mannyit kapott az Bányavidéki új szó?

  5. Lepi

    Meg kell ejsze kérdezni a Bányavidéki Új Szót, vagy a Gutinmelléki Friss Újságot. S ennyit a kapnak a lapok arra, hogy pl. az Iskola Alapítvány hirdetését hozzák reklámként? Ettől még egyik sem függ a HTMH-tól, nem? Vagy a Communitas-felhívásokat is lehozzák a lapok, de mégse nyúl senki fejszéhez. És ott nem két év alatt 700 milláról van szó. A nagybányai hirdetések a Krónikában egyébként árverés-hirdetések és hasonló jellegű, közérdekű szövegek voltak. Meg lehet nézni az archívumban. Na:)

  6. Aliz

    Ok, mutass kérlek a háromév alatt, két kritikus cikket, a polgármesteri hivatal munkájáról és hiszem, hogy nem befolyásolta a kapott pénz az újságírást.