Communitas




Közben zsűrizni is voltam. A Communitas Alapítvány alkotói ösztümdíjakat ad. Az évek során elhangzott szájalásaim alapján végre a filmesek is kapnak támogatást. Persze az irodalmi és egyébb lobbi nagyobb de már a film is megjelent. Nagyon jó volt a mezőny. Hihetetlen hogy a semmiből kialakult Erdélyben egy filmes réteg és van közte animáció, természet, fikció. Sajnos sokan nem kapnak az anyagi források hiányában, akik megérdemelnék. Gratula filmesek, és mind akik pályáztak.
Sajnos az erdélyi magyar filmesek nem pályáznak Bukarestbe is. Valahogy megszoktuk, hogy péterfillérek jönnek Budapestről. Bukarestben is vannak pályázatok és rá kéne szoktatni az ottani pénzosztókat, hogy mi is vagyunk… Van egy nagyon jó beszélgetés Bálint Athurral a www.magyar.film.hu címen. Jó példa az övé. Róla Pesten soha nem mondják, hogy “a határon túli filmes…” Ő filmes ahogy Lakatos Robi is, a lista nyitott
Akkor csók, vigyázó testemet Párizsra vetem!!!!

Kedves olvasó,
a blog szövegeit én írom, Gáspárik Attila és büntetőjogi felelősségem teljes tudatában teszem. A kommentárokat nem én írom és úgy vélem, hogy az ember joga, hogy névvel, vagy álnévvel jelenjen meg. Nem minden esetben értek egyet a kommentárokkal, ami hozzátartozik a demokráciához. Felkérek mindenkit, hozzászólásában maradjon meg a tisztesség és a sajtóetika határain belül. A vélemény szabad, a hír legyen szent. A blog karbantartói jogot formálnak arra, hogy bizonyos bejegyzéseket, ha azok sértőek, töröljenek.
Köszönöm a figyelmet és a bejegyzéseket.

10 válasz: “Communitas”

  1. Istvan

    Erről jut eszembe, magyar filmeket eddig sem nagyon forgalmaztak Erdélyben (zenét még úgy ahogy, de hála a 2006. évi 25-ös Kormányrendeletnek, végre kezd megszűnni a magyar zene kiadása is, l. Sendus és Euromusic), s valószínűleg ezután sem nagyon fognak. A roman kultúra s a roman fogyasztó érdekeit védendő, az új Mozitörvény hatálya alól nincs kibúvó, mindegy milyen filmet, mindegy milyen hordozón, ezentúl feliratozni kell. Természetesen románul.

    Gáspárik Úr, az új mozitörvény az utóbbi 16 évben soha nem látott precedenst teremt!

    TEHÁT:

    Az egyenlő elbánás elve alapján – nehogy már a diszkrimináció vádja érje a román törvénykezést, azonnali hatállyal be kellene vezetni, h. ne lehessen idegen nyelvű könyveket kiadni Romániában, csak olyanokat, melyek ugyanakkor a román fordítást is tartalmazzák (Pl. egyik oldal magyarul van, a másik románul. Újságok esetén egyik hasáb magyarul, másik románul).

    S azért írok pont Önnek, mert ugyanezt kellene tenni a számtalan idegen nyelvű tv-csatornával is. Hisz hova jutunk, ha csak a moziban, valamint videón forgalmazott filmeken védjük meg a roman kultúrát és a roman fogyasztót, s ugyanakkor ugyanazok a filmek számtalan idegen nyelvű – magyar, angol, olasz, német, stb.) tv-csatornán árasztják el FELIRATOZATLANUL a többségi nemzetet????

    Kérem, az öntudatos fogyasztók védelme érdekében haladéktalanul álljon ki eme diszkriminatív helyzet megszüntetése érdekében!

    Köszönettel

  2. Administrator

    ÉRTETTEM, adic am inteles!
    Amúgy rengeteg magyar filmet hoztak be az országba de marketing hiányában, a jogtalan másolás miatt egytől- egyik megbuktak a mozikban sőt a mozik is….

  3. Miska

    Szerintem a feliratozás egy szükséges rossz itt erdélyben, ahol ilyen finom vegyes az összetétel. Ennek hiánya ugyanbiza fonák helyzeteket tud szülni, mint tapasztaltam azt a tavalyi Alternative-on Vésérhelyen. Román ismerőssel voltam ott, de sajnos a Diga Zsombi filmje nem volt feliratozva és enyhén kényelmetlenül éreztem magam, hogy lámcsak az érdeklődő román ember itt mellettem úgy nézi ezt a filmet, ahogy én szoktam a görög adót a kábeltévén. Mivel nemzetközi fesztiválként volt beharangozva, legalább egy angol feliratot lehetett volna odarittyenteni. Tudom, hogy sok film utolsó pillanatban szokott megérkezni, de ez nem lehet mentség egy nivós rendezvényen.

    Ugyanakkor ha meg akarjuk ismertetni magunkat a világgal, akkor mi kell tegyünk ezért és ne azon búsongjunk, hogy a világ nem ért meg minket. Vagy már csak ilyen a magyar?

  4. Administrator

    A fesztivalaon volt fulhallgatos forditas angol es roman nyelvre

  5. Miska

    Bocs, akkor ez kimaradt nekem :-) ) Sebaj, a következőn okosabb leszek. Mea culpa, mea culpa…

  6. béla

    Bocsesz, hozzászólok, kissé másfele kanyarodom a napi bejegyzés témáján belül maradva. Irány a Communitas lista. Nézem. Nem hiszem. Valami baj van az erdélyi magyar kultúrával, ha ezek a legjobb fiatalok. Gáspi, mit szólsz, jól van kitalálva ez a rendszer?

  7. Administrator

    Most vettem részt benne először. Sikerült növelnem a filmes ösztöndíjak számát. Szerettem volna ha rádiós cuccukra is adtak volna pl. rádiójáték, rádióriport. Még sok újdonságom volt. Úgy tapasztaltam, hogy nem nagyon tudtam meggyőzni az embereket. Kevés voltam hozzá. NAgszerű alkotók és dolgos felelős emberek. Ha érdemi kritikákat olvastak volna a sajtóban akkor valószínűleg én is több eredményt érek el…
    Valszeg ameddig ez lesz az egyetlen kultúrát támogató pénzforrás, a vidéken, senki nem lesz tökéletesen elégedett. Amúgy a filmes listát nézven nem rossza az összetétel de valóban sok tehetség maradt még ki.

  8. béla

    Látom, hogy először kurátorkodsz, mert Csatlós most kap ösztöndíjat.

  9. Administrator

    Nem voltam a színészeknél!!!!!!!!! Csupán a film és a tv ösztöndíjak felett döntöttem Xantus Gáborral. A színház az Kötő József és Béres András lelkét öntözi.

  10. béla

    Nem is feltételeztem, hogy ilyen átlátszó módon elsőre megnyílvánulnál. Csak a kurátor kollégák tettek feléd egy gesztust: mert minden tiszteletem a Partiumosdié, de -személyeskedés nélkül mondom- szomorú lenne, ha Csatlós lenne a fiatal erdélyi színészek egyik legérdemesebbje.
    Azon is jól szórakoztam, hogy tavaly nagy csinnadrattát vertek akörül, hogy a kormányzati tisztségviselők visszavonulnak (legalábbis papíron, meggyőződésem szerint ugyanúgy ők döntöttek) a Kisebbségi Alap pénzeinek osztogatásától, mert a kormányzás és a Communitas kormánytól származó pénzeinek független osztogatása összeférhetetlen.
    Idénre ez az összeférhetetlenség elmúlt.
    Vagy már nem olyan fontos a látszat.
    Örülök én annak, hogy idéntől te is belekeveredtél, legalább egy nyugdíjkorhatár alattival több van a kurátorok közt.