Az MTV túl a 6áron




Marius Tabacu azt is mondta, hogy nem megerősített forrásokból olyan információk is a tudomására jutottak, hogy nem is szűnik meg semmilyen műsor, viszont magyar idő szerint fél 6-kor (román idő szerint fél 7-kor) sugározzák majd. “Ki néz ebben az órában televíziót?” – tette fel a kérdést Tabacu, aki szerint “nagyon nagy szükség lenne egy erdélyi magyar televízióra, de most nem olyan szelek fújnak, hogy ez létrejöjjön.”
A fenti cucc az Új Magyar Szóban jelent meg (www.maszol.ro) és a magyar közszolgálati csatornák határon túli műsorairól szól. Nem látom ilyen sötéten a helyzetet. Milyen aranyos lesz ahogy a Kossuth díjas Sütő András felesége felhúzza az órát reggel 6-ra, megfőzi a kávét és fél hétkor szól a férjének: gyere apjuk kelj fel, mert leszel a tv-ben. A határon túliak meg keljenek korán. Valószínűleg azért lettek azok, mert Trianonban is délig szunyáltak, oszt az országokat reggel osztották…
Lassan-lassan a Bochkor-Boros páros mélységeibe süllyedek de addig is:
köll egy Erdélyi Magyar Tv. (PONT)
szerintem nem köll az MTV-n határon túli (gettó) műsor. A hírek, események, stb. legyenek beszerkesztve az rendes műsorokba. A színházak a színháziba, a politika a politikaiba stb. Mi ezen olyan nehéz. Óbégattuk évekig, hogy ledőlnek a határok….. miért nem kezdik a szerkesztők? Lenne verseny mert csak olyan műsorokba kerülnének be a határon túlról amelyek megfelelnek, az amúgy sem magas magyar mércének. De mi az hogy határ?
Szólottam

Kedves olvasó,
a blog szövegeit én írom, Gáspárik Attila és büntetőjogi felelősségem teljes tudatában teszem. A kommentárokat nem én írom és úgy vélem, hogy az ember joga, hogy névvel, vagy álnévvel jelenjen meg. Nem minden esetben értek egyet a kommentárokkal, ami hozzátartozik a demokráciához. Felkérek mindenkit, hozzászólásában maradjon meg a tisztesség és a sajtóetika határain belül. A vélemény szabad, a hír legyen szent. A blog karbantartói jogot formálnak arra, hogy bizonyos bejegyzéseket, ha azok sértőek, töröljenek.
Köszönöm a figyelmet és a bejegyzéseket.

2 válasz: “Az MTV túl a 6áron”

  1. Lolka

    Határokon járok örökké,
    mindig csak a határokon;
    ami inneni, ami elérhető:
    végül is fájni kezd,
    fájni, hogy megtudjam az odaátot,
    s hazudom is, hogy megtudom,
    vár a határokon
    a szent hazugság, a remény,
    vár – várom, várjuk mindannyian,
    itt, a határokon;

    (Szisz: Határok, in: Kényszerleszállás, 1978, Kriterion, Bukarest)

  2. szmore

    En egy icipicit vagyok csak szkeptikus az egesz erdelyi magyar televizioval. megprobalok egy picit tudomanyos is lenni, aztan utana jon a szubjektiv allaspont. megkerdojelezhetetlen az a teny, hogy ahhoz hogy egy ilyen dolog letrejojjon piaca kell, hogy legyen. kulonben fuccs az egesznek, amolyan kizaro tenyezokent is lehetne ezt emlegetni. televiziot nezo emberek vannak (ecceru piaci nyelven kereslet van) musorszolgaltatok es sugarzok szinten (magyarul kinalat) is van. vitathatatlan. ahogy az a dolog is, hogy egy erdelyi magyar televiziocsatorna piaci fejlodeskent lenne ertekelheto. namost szol kozbe a tudomany. piaci fejlodes ket esetben johet letre (amolyan kereslet-kinalt szabalyozokent) ez pedig nem mas, mint a:

    technologiai nyomas (technology push) es a
    piaci szivohatas (demand pull).

    a technologiai resz jelenleg szerintem adott, illetve nem hiszem hogy egy televiziocsatorna palettara valo felkerulese technikai-technologiai kriteriumok miatt teljesithetetlenne valna. marad a piaci szivohatas, vagyis az a megfogalmazodott, es realis igeny, miszerint erre szukseg lehet. foltennem akkor a hon ahitott csatornakerdest: erzodik az emberekbol egy feltorekvo igeny, hogy erdelyi magyar televizio kell? vagy marad a ha van jo, ha nincs ugy is jo, vagy az eddig is megvoltunk nelkule felig demagog, felig erdektelen hozzaallas. marpedig egy ilyen semleges alapra nem igazan lehet, sot, nem is valoszinu hogy erdemes (mero gazdasagi megfontolasbol nezve) egy igehinto musorszolgaltatot beszurni, ami raadasul meg azzal az apro nuansszal is kecseget, hogy az itthoni, nemzeti media hetente darabokra szed. meresz vallalkozas lenne, de mindenesetre sok sikert kivaok annak, aki bele mer vagni.

    szep estet/ejszakat

    szmore