hallgató




Most, hogy nyugdíjas vagyok sokat hallgatom a rádiót. Megnyugtató, békés, barátságos, emberszerető műsorok vannak benne. Szép őszben gurul az autó, településeken 5o-nel, szól a szép zene, hallgatom az eseményeket. Tennap es megtudtam, hogy Nyújorkból minden amerikai gyűlöli Gyurcsányt. Az amerikai magyarok, 2 millióan, sajnálják, hogy meghalt Sütő András. A legnagyobb anyag arról szólt, hogy Nyújorkban jó a biztonság. Fellélegeztem, ahogy éppen Ludason vágtam át. Nyújorkban jók az állapotok. Oszt mikor Tordán menék átal, felolvassa egy ember -a rádióban- hogy Csíkszeredában a múlt 7n, hányan akartak öngyilkosak lenni, hány embernek ment a hasa, hány infarktus volt…
Nem, még nem írom a kabarét… csak hallgatom az erdélyi magyarság milyen hírekkel van felvértezve, az információ évszázadában…Nyújorki biztonság és Csíkszeredai hasmenés…
Egy délelött három kapcsolás Nyújorkba… ez egy területi rádió Marosvásárhelyen. Állami pénzből. Hogy mi van Tordán, Aranyosgyéresen, vagy éppen Segesváron? Talán a Nyújorki Magyar Nemzetet kellne elolvasni, ahol, idézem a rádiótudósítót: annyira utálják, Gyurcsány Ferencet, hogy lehozták az egész szövegét…
Kérdés: ha én elköltözöm, Vlagyivosztokba és feltűnési viszketegségemben, minden nap háromszor telefonálok Marosvásárhelyre, beadják?
Közben a tordai magyarok mire használják a csíkszeredai hasmenéses állapotokat?
Az orvosom szerint mégse kellne rádiót hallgatnom.

Kedves olvasó,
a blog szövegeit én írom, Gáspárik Attila és büntetőjogi felelősségem teljes tudatában teszem. A kommentárokat nem én írom és úgy vélem, hogy az ember joga, hogy névvel, vagy álnévvel jelenjen meg. Nem minden esetben értek egyet a kommentárokkal, ami hozzátartozik a demokráciához. Felkérek mindenkit, hozzászólásában maradjon meg a tisztesség és a sajtóetika határain belül. A vélemény szabad, a hír legyen szent. A blog karbantartói jogot formálnak arra, hogy bizonyos bejegyzéseket, ha azok sértőek, töröljenek.
Köszönöm a figyelmet és a bejegyzéseket.

22 válasz: “hallgató”

  1. Lolka

    Kedves Attil/a!
    Ami az eljövendő kinevezésedet illeti nekem sincsenek illúzióim. Ez van, ilyen a politika, és mivel már az EU azt mondta igen, nyilván rögötn nem kell már a legalább egy magyar a bizotságban, pláné ha az nem csak dísznek van ott.
    Ennek ellenére megkérlek ha tehetd a ma megjelent eheti Academia Caţavencu (39/2006) 17. oldalán van egy jó néhány sor a AVT(CNA)-ról, hogy asszomdja sorra vesíti a pereket a bukaresti fellebviteli bíróságon.
    Továbbá az egyik bírónő bizonyos Valentina Tătulescu, aki holmi korrupciós ügyektől úgy szabadult meg, hogy az őt vizsgáló ügyész felköté magát.
    Továbbá ugyanez a nőszemély egy bizonyos Adrian Bota éllettársa már 10 éve, akiről csak annyit érdemes tudni, hogy a CNA-nál dolgozik és nagyon ambiciózusan törekszik felfele…
    Nos, mit tudsz, mit mondhatsz erről?

  2. barell

    nem hiszem, hogy Gasparik dísz volt ott, ha az lett volna ma egyből beválasztották volna…

  3. evelkin

    Beadnák. Mármint a vlagyivosztoki felszíni viszketés hanganyagát.
    amúgy, lenne egy-két ötletem, hogy a maga reformötleteit hogyan lehetne gyümölcsöztetni
    egy indiszkrét kérdés, egyenesen pofátlan: ki ad magának nyugdíjat??
    utólagos elnézések tömkelege…a fentebbiekért

  4. Lolka

    Barell kedves, szives engedelmet kerem, hogy ketkedjem a magyar nyelvsimeretet illetoen.
    Ugyanis mit irtam: “láné ha az nem csak dísznek van ott.”
    Magyaran, lehet, hogy eloszor azert kerult oda, hogy legyen mit az EU-nak mutogatni, de szerencsere Gasparik elt a helyzetebol adodo lehetoseggel es aktivan kihasznalta azokat. Magyaran, most mikor mar nem kell mutogatni, miert szavaznanak meg egy olyan embert aki aktivan tesz is valamit, fokent a z etnikai, faji stb. diszkriminacio ellen is.

  5. Administrator

    mikor Bukurisztánba kerültem eladtam az elődöm által az irodában hagyott üres üvegeket. Annak az ára biztosít most szerény de szolíd megélhetést.
    A catavencus anyagot ismerem. Sajnos kiderült, hogy minden konyhatitok kiáradt a CNA-ból. A Bota úr betegszabadságon… Ralu Filip meg már igencsak várja vissza…
    Érdekes amit az UMSZ és a Posta kapcsolatáról ír a lap. Őszintén, nálam a Catavencu igen hadilábon áll az igazmondással. Remélem az érintettek reagálnak.

  6. Borbély Melinda

    Kedves Attila!

    Ha jól tudom – javíts ki ha nem!!! – a CNA-tagokat is állampénzből fizetik, többek között azért, hogy adott esetben szelektív figyelmüket félretéve egy rádióműsorból mindent halljanak, ugyanis egy-két dolog elkerülte figyelmedet az illető napon, autózva valamerre… Az említett hírek valóban elhangzottak „egy területi rádióban Marosvásárhelyen”, „bő két percben” a kétórás blokkban. A „többek között” megfogalmazás viszont elkerülte figyelmemet az írásodban, hiszen, ha már Csíkszeredát említetted, arról is szó volt, hogy az alig két hónapja indult Csíki Hírlap, a meglévő megyei napilapot sikeresen konkurálva, immár a csíki medence vidéki településeire is eljut. De hogy lásd, a regionális rádió Maros és Kovászna megyei hírekkel is „felvértezte” a hallgatókat. Marosvásárhelyiként bizonyára téged is zavar, hogy a város választott polgármestere folyton támadja a megyei vezetőséget és az RMDSZ-t. Erre is reagált Kelemen Ata a rádióban. Meglep, hogy ez viszont elkerülte figyelmedet.
    Meglep, hogy ilyen fiatalon nyugdíjba vonultál… Ha Vlagyivosztokba szándékszol költözni és az ottani magyar újságokat szemlézed, az ottani – gondolom, kis számú- közösség mindennnapjairól, lelki bánatáról akarsz tudósítani, számíthatsz közreműködésünkre! Ja, és mindezt a saját költségeden, mert a „feltűnési viszketegségben” szenvedő „nyújorki” tudósító a saját telefonszámláját terheli tudósításaival.
    Ha ismersz egy olyan tudósítót, aki egyidőben tud a tordaikhoz, a gyéresiekhez (egyébként hivatalosan nem is tartoznak adáskörzetünkhöz, hanem Kolozsvárhoz), segesváriakhoz, csíkiakhoz és marosvásárhelyiekhez szólni, őt szívesen foglalkoztatnánk.
    Az orvosod pedig bizonyára tud valamit…

  7. Administrator

    Kedves Melinda!
    Szerintem az adáskörzet az az ahol a rádió hallható. Ha a vásárhelyi rádió hallható Gyulafehérváron, Segesváron, Tordán akkor én megszólítanám őket. Különösen azokban az órákban mikor a kolozsvári éppen mást sugároz. Reggelente Marosvásárhelyen Kolozsvárt hallgatom (csak ne mondjátok el Nagy Gaga Istvánnak) végre elkezdté bemondani a vásárhelyi időjárásjelentést, a kulturális programokat. Nem dőlne öszze a világ ha lenne egy tudósítójuk is. Olyan rádió az álmom ahol nem a rutin, a “jó volt eddig, jó lesz ezután is” működik. Olyan rádiót szeretnék ahol mindennap tíz új hallgató meghodítása a cél. Iszonyatos nagy munka volt ekkora nagy lefedettségű frekvenciákat találni, szeretném ha a szorványmagyarokat is bekapcsolnátok a műsorokban. A Mezőségen, Fehér megyében ti vagytok a köldökzsinor. Pár éve szerintem nagyon sikeres volt a holland szakmai infúzió, most tovább lehetne lépni. S tudom, hogy képesek vagytok rá, azért pikírtkedem itt vidéki nyugdíjas magányomban. Mert neked sem mindegy, nekem sem. Lépjünk ki ebből az internetről lopkodott hírek, kis színesek világából, a csíki hasmenésekből, a “jótanuló felel” világjáró sorozatokból. A valamikori párt műsorok stílusára emlékeztető, egyházi műsorokat ne is említsem.
    Alighanem újra végig sértettem egy csomó embert. A jobbítás szándéka vezet, mert én még mindig hiszek a közszolgálatban.

  8. AlexM

    Attila kilóg a lóláb…

  9. andor

    Attila ha valaki leűlne és hetekig figyelné a műsort akkor ugyanazt a pár hangot hallaná. Sehol egy rázós kérdés, sehol, egy végigvitt gondolat. Rutinkérdések és rutinválaszok és kívánságmuzsika. Nagyapám mikor bekapcsolja, elmondja: na már megint mit hazudnak? Unalmas a műsor nagyon.

  10. Administrator

    AlexM nem értem?

  11. alaszka

    Ma a vásárhelyi rádió kinevezte Cseke Attilát kolmányfő-helyettesnek. Ezért nem lehet megbüntetni az intézményt?

  12. NyK

    Már miért ne volna pártszaga az egésznek mikor a jelenkor legnagyobb pártaktivistánk felesége osztogat leckét ,nemde Borbély Melinda?

  13. Administrator

    Nem így érzem. Nagyon tisztességesnek tartom, hogy valaki névvel, jön és megvédi a kollégáit. A párthoz nem értek, Borbély Melinda jó rádiós és nem családi kapcsolatok árán lett aki lett. Érdemi beszélgetést bárkivel folytatok, ezek a marakodások nem jönnek be nekem. Kösz a megértést.

  14. bezzeg

    Hol van az egész napos magyar rádió? tv? a mi adófizetői pénzünkből. 16 év után az autonómia mellett ezt is fel lehetne vállalni.
    u.i. a kereskedelmi rádiók monoton mindennapjai jobbak?

  15. Administrator

    jó kérdések… sajna kevés embernek fontos az autentikus erdélyi magyar média….
    öblögetni, ahogy az autonómiáról szoktak, meg nem érdemes, nem szabad

  16. béla

    Gáspi testvér, ha már a vásárhelyi rádióról van szó, néhány szakmádhoz közel eső probléma is felmerülhet. Pl., hogy a világon nincs még egy ilyen rossz beszédtechnikájú rádiósokat (tisztelet a kivételnek!) futtató adó – logopédiai szakkönyvet lehet írni egyetlen delelőttnyi adás alapján. Ami meg a “művészi beszéd” tantárgyat illeti, hát, a patetikusan szétordított versek is mintha 1970-ből (vagy 1870-ből?) maradtak volna itt. Hiába, nagy dolog a tradíció: Ádám Böbét követni kell!

  17. Papp-Zakor András

    A Kolozsvári Rádiónak van marosvásárhelyi tudósítója. Úgy hívják: Farczádi Attila.

  18. Administrator

    Lépjünk ki ebből az internetről lopkodott hírek, kis színesek világából,

    Idézem magam.

    Tudósítóról beszéltem……………..

  19. bezzeg

    a baj az újságíró képzésnél kezdődik. beszédhibás, selyp, nem jó hangú emberekből lesz rádió tv-műsorvezető, riporter, szerkesztő, (igaz: magyar tv-k – rádiók, ne onnan vegyük ezt át)
    kijön az egyetemről, halvány f..ingje (ja) nincs az egészről.
    apropó, az általad igen tisztelt Duna tv. Sütő András temetése. Dinescu beszél. Szinkrontolmács G.S. 2 percenként böffent valamit. magyarul ciki. románul zsenáns

  20. Administrator

    Ha valaki művelt és erős egyéniséggel van felvértezve, nem érdekel a hangsúly, a selyp… Jelenleg felénk, sajna nem az erős rádiós egyéniségek felé tendál a válogatás. Nem hallottam a fordítást, de a szöveg már előre el volt készítve, ígyhát ha lett volna rá igény a fordító már órákkal előtte “tanulmányozhatta” volna… Hogy kit minősít? Mindenki döntse el.

  21. Papp-Zakor András

    A vhelyi tudósítóra vonatkozó replikáról eszembe jut a liciben hallott sutka /biztos már akkor sem volt új/, hogy ti. elindul a királyfi/ifjú padisah/maharadzsa stb. /nem kívánt rész törlendő/ feleséget keresni, de feltétlenül ártatlan lányt akar…
    Akárhánynak mutatja meg magát, valamennyi pontosan megnevezi a látottakat, mígnem a klasszikus legkisebb végre csak rázza a fejét: ????
    -Lányom, ez “az” – mondja neki emberünk.
    -Ez, “az” ?!?!- válaszol a frappáns hajadon.
    Tipp-topp csattanó! Akkor sem veszít sokat sármjából, ha a leányzó tényleg teljesen ártatlan volt, csak találékony…
    Ez nem azt jelenti, hogy alaptalannak tartanám a “jó lenne a valóban fontos dolgokról beszélni” című észrevételt, csak /határesetektől eltekintve/ ez egyrészt egyéni ingerküszöb kérdése, másrészt vannak mélyen gyökerező hagyományok, amikről tényleg érdemes lenne “kötetlenül” eldiskurálgatni, össznépi viszonylatban.
    Nem hiszem, hogy Attila lenne az, akin el kellene verni a port itt és most! Sajnálom, hogy névvel említettem!

  22. Administrator

    nekem a porverésről más képzeteim vannak. Amit elmondtam, elmondtam.