Nem értem, segítség!




Véleményem szerint, mikor egy sajtóterméket kívánsz megismerni, akkor “nagy események” alkalmával vizsgáld.

Sütő András halála után megjelent egy keretes írás a Szabadság, október 2.-i számának második oldalán. A szerkesztő azt a címet adta neki, hogy: Pályatársak, kortársak Sütő Andrásról. A válogatás idézi pár általam is ismert író elmélkedései mellett, a Magyar Demokrata Fórum Elnökségének véleményét, majd Navracsics Tibor és Gyurcsány Ferenc gondolatait. Megmarad a kérdés: Navracsics pályatárs volt? Esetleg Gyurcsány kortárs? Kérném a szerkesztőséget, hogy az említett urak irodalmi munkásságából küldjenek egy-két művet. Kifizetem!!!! Természetesen a Magyar Demokrata Fórum Elnökségének balladáira, netán színműveire is vevő vagyok. Komolyan.

Megvolt a temetés és újra belenéztem a Szabadságba. Ezúttal az online változatba. Volt fénykép is meg írás is. Egyik sincs szignálva. Forrás sehol. Véletlen? A cikk többszöri elolvasása megerősítette bennem azt, hogy a Szabadsággnak nem volt munkatársa a temetésen. Persze érthető, hogy 106 kilóméter oda és 106 kilóméter vissza megterhel egy szerkesztőségi kasszát. Benzin, kopás, napidíj… Persze még lehetett volna a tv-n nézni az eseményt és akkor utazni sem kell… lehet a kábel is drága, és hát olyan szép szombati nap volt… semmi gond, de akkor a cikk forrásánál a szakmai etika azt követeli, hogy tudassák az olvasóval: internetes forrás, hírügynökség, Mari néni… ne keltsem azt a benyomást, hogy ott voltam az eseményen… mikor nem voltam ott.
Honnan gondolom, hogy nem volt jelen újságíró a Szabadságtól? Ha ott lett volna valaki akkor, biztosan nemcsak a magyarországi politikus vendégeket vette volna észre, hanem a Kolozsvárról érkezett számos jeles embert. Biztos megemlítette volna, hogy a kolozsvári református kórus fantasztikusan énekelt, valamint nem írta volna, “hogy Sütő András legjelentősebb alkotásaiból Kubik Anna budapesti és Györffy András marosvásárhelyi színművész adott elő részleteket” Kubik Anna saját gondolatait olvasta fel és nem Sütő Andrásét . Aki ott volt, aki a tv-n nézte az tudja. ( Érdekes, hogy a Népszabadság Online tudósítója is átveszi, ellenőrizetlenül ezt a badarságot: Sütő András írásaiból Kubik Anna és Györffy András marosvásárhelyi színművészek olvastak fel részleteket). Bántó ez a slendriánság.

Nem értem? Nem értem!

Ha nem szeretem Sütő Andrást, vagy valami mást gondolok róla, akkor tessék megírni. A forrás feltüntetésével is alkothattam volna magamnak véleményt és most csendben lennék. El lehetett volna intézni négy szatócsmérlegen mért mondattal, mint tette azt a Hargita Népe (http://www.hhrf.org/hargitanepe/ október 9)
Ebben az országban felmérések szerint 9,2% a lakosságnak olvas naponta újságot. Nem ismerem az albániai adatokat de félek, hogy fej-fej melletti küzdelemben alulmaradnánk.

Kedves olvasó,
a blog szövegeit én írom, Gáspárik Attila és büntetőjogi felelősségem teljes tudatában teszem. A kommentárokat nem én írom és úgy vélem, hogy az ember joga, hogy névvel, vagy álnévvel jelenjen meg. Nem minden esetben értek egyet a kommentárokkal, ami hozzátartozik a demokráciához. Felkérek mindenkit, hozzászólásában maradjon meg a tisztesség és a sajtóetika határain belül. A vélemény szabad, a hír legyen szent. A blog karbantartói jogot formálnak arra, hogy bizonyos bejegyzéseket, ha azok sértőek, töröljenek.
Köszönöm a figyelmet és a bejegyzéseket.

8 válasz: “Nem értem, segítség!”

  1. sanyi

    Azzal a fantasztikus eneklessel lennenek fentartasaim. A tisztasagon lehetne meg kicsit csiszolni… de komolyan. Szoval ha mar elvallalnak valamit, akkor azt profin elo kene adni.

  2. Administrator

    lehet botfülű vagyok, nekem tetszett

  3. Rákóczi Kinga

    Kedves Sanyi

    A Kolozsvári Református Kollégium kórusának alapítótagjaként kikérem magamnak(magunknak) azt a kijelentést, hogy az énnekkar hamisan énekelt. Jelen voltam és én is meghallgattam az előadást. 10 évig énekeltem kórusban így joggal mondhatok véleményt a kollégisták előadásáról. Szép, csengő hangú fiataloktól az alkalomhoz illő szép előadást hallgathattunk. Ami viszont valószínűleg elkerülte figyelmedet, hogy a kollégisták mellett fellépet a Vártemplom Psalmus vegyeskara. Az ő éneklésüket nem tisztem megítélni, de innen adódhat a tévedésed.

  4. Sanyi

    Egy laikus nem azt szuri ki, hogy ket korus kozul melyik a hamis, hanem az osszhatast. Egyis sem volt tiszta. En 11 evet zeneltem, ha mar ezzel kezdunk elojonni. A hallas meg amugy sem azon mulik, h ki mennyit es hol enekelt. Reszemrol ez a sztori lezarva, legalabbis itt. Csokolom

  5. kolozsvari

    A Szabadsag sokszor ir cikket plakat alapjan. Ez sajnos nem valami uj dolog. Kezbeveszeik a rendezveny plakatjat, lemasnak mindent szorol szora, melletszik a sodert (kiemelkedo esemenyrol van szo, gratula, fantasztikus, batoritas a jovore, mindenki elvezte, stb.). Maskent nem magyarazhato nehany kemeny eliras.

  6. egy olvasó

    A Szabadság effajta húzásain sajnos már nem tudok csodálkozni. Tavaly volt néhány észrevételem az információjuk hitelességével, illetve a cikkíró fel nem tüntetése miatt és addig piszkáltam őket emaileimmel, míg hajlandók voltak válaszolni. Bizony sok email kellett, de végül “legfentről” érkezett válasz. Érzékeltették velem, hogy ők a nagyok és én vagyok a kicsi, és amig csak én, illetve esetleg még néhány emberkének nem tetszik valami, addig ők nem is kell változtassanak semmit, mert a nagy tömeg, aki ugye hallgat, az azért hallgat, mert nekik így jó ahogy van.

  7. borors

    Mikor egy lap monopol helyzetben van sokmindnt megengedhet maganak. Igaz lehetne szakmaisagbol potolni… Szegeny Kolozsvar!

  8. ágota

    Ez nem szorosan ide kapcsolódik, de csakcsak:

    “Tegnap futót-zként terjedt el a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumban, hogy egy tizedik osztályos tanuló öngyilkos lett. Osztálytársak, évfolyamtársak, barátok, tanárok kérdezték egymástól: hogyan történhetett?Délig összeállt a kép: egy olyan áldozatról van szó, akir-l többen tudták, hogy bár eszes gyermek, mégsem volt kedve tanulni, korábban is voltak problémái. Diáktársai szerették, hallgatag volt, így nem faggatták, néha féltették, de igazán nem tudták, hogy mit-l. A tizenhat éves legény összeroppant. Hihetetlen, de többé nem lesz ott az órákon, hiányozni fog a szünetben, nem lehet többé találgatni, mi az titka.
    (fekete)”
    Háromszék, október 10.

    Ez Ön szerint egy objektív közlemény, vagy esszé, szösszenet, netalán hír? Szerintem a gyászoló család, a barátok, hozzátartozók gyászát sérti. Elég szomorú, h a “végeken” ilyen jellegű tudósításokkal töltik a hasábokat. Ez a Háromszéknél sajnos nem egyedi eset.

    Tisztelettel,
    Kún Ágota