Figyelj Transindex 2




Belenéztem a ma reggeli internetes portálokba, különös tekintettel a hazai magyar tartalmakra. Olvasni szerettem volna, hogy ki, hogyan látja Sütő András temetését… Azt várhatom… Két portált találtam, akik magukat hírportálnak tartják, amelyik frissítettek a tegnap óta. A Mediatica lehozta a Forma 1 eredményét, valamint Sütő Andrásról átvette az MTI hírt és a Transindex beszámolt a temetésről. Mások? Ennyit ér a “walesi tartomány” ?Majd holnap, ha már lesz honnan ihletődni. Ugyan a hír is szellemi tulajdon…csak ez még felénk….
( A MÚRE honlapján Sütő András halálának híre sem jelent meg………………………………………………)

Na akkor Transindex:

Az nagyon renben van, hogy gyorsan tudósítottatok. Sőt a holnapi lapok megjelenése előtt, látatlanban, azt hiszem, hogy a legjobb tudósítás a tietek lesz. Azonbna korotok miatt (ami nem érdem) nem vettetek észre valamit, vagy lehet már nem fontos? Ilyen összetételben az erdélyi magyarság utoljára kb. 1990-ben volt. Ahogy a dolgokat látom talán nem is lesz alkalom a jövőben… Bár tévednék. A Vártemplomban egy pár percre eltűnt a különbség jobb és bal , Kolozsvár és Marosvásárhely, urbánus és népies, anyaország és határon túliak között…. ott volt Domokos Géza, Király Károly, Patrubány Miklós, Szilágyi István és Kovács András Ferenc… a magyar belpolitika riválisai is békésen megfértek egymás mellett. Most talán lehetett volna egy Nagy Fotót készíteni az utókornak. Igaz voltak Nagy Hiányzók akik ….. Tőkés László, Kányádi Sándor… tehát mégsem lett volna teljes a Nagy Fotó? Félő azonban, hogy ennél nagyobb már nem lesz. Ezekről még lehetne kicsit meditálni… Talán.

U.I. Kösz, hogy VIP-nak minősítettek de nem voltam RMDSZ színekben. Nem mintha szégyelném, de lehet, hogy az ottani barátaimnak kellemetlen lenne. Volt egy speciális kapcsolatom Sütővel, amiről majd egyszer… vagyis a temetésen magamat képviseltem.

Kedves olvasó,
a blog szövegeit én írom, Gáspárik Attila és büntetőjogi felelősségem teljes tudatában teszem. A kommentárokat nem én írom és úgy vélem, hogy az ember joga, hogy névvel, vagy álnévvel jelenjen meg. Nem minden esetben értek egyet a kommentárokkal, ami hozzátartozik a demokráciához. Felkérek mindenkit, hozzászólásában maradjon meg a tisztesség és a sajtóetika határain belül. A vélemény szabad, a hír legyen szent. A blog karbantartói jogot formálnak arra, hogy bizonyos bejegyzéseket, ha azok sértőek, töröljenek.
Köszönöm a figyelmet és a bejegyzéseket.

19 válasz: “Figyelj Transindex 2”

  1. lajika

    Egy oldalt leht kifelejtettel, igaz bulvar lapnak minosul de ok is tudositottak a Suto temeteserol. http://www.kakukk.ro/content/view/2527/26/

  2. Administrator

    Igaz. Olyan lapokat neztem akik magukat “komoly hírforrásnak tartják”

  3. lajika

    Na most mar vegyuk szamba manapasag mi a komoly es mi a bulvar. Sokszor van nem lehet kulonbseget tenni a ket dolog kozott.

  4. turista

    Mindezek mellett a transindexesek ismet bizonysagot adnak arrol, a “transindexes limitet jócskán meghaladó pátosz-adag” meg veletlenul sem tarsul reszukrol az emberi meltosag minimalis tiszteletevel (legyen az vallasos vagy szemelyes). Azaltal (is), hogy minden “VIP szemely”-fotot reszvetnyilvanitas kozben hoznak le, szerintem a cikk hangulatat inkabb a bunkosag mint a jopofaskodas jellemzi.

  5. nucupinacsakima

    na csávó végre kiköpték az igazat:

    “Az RMDSZ részéről Markó Béla, Takács Csaba, Kelemen Hunor, Frunda György, Szepessy László, Gáspárik Attila és sokan mások. “

  6. Gazda Zoltán

    Gáspi!
    A Háromszék nagyon részletesen, fotóval a címoldaLON BESZÁMOLT A TEMETÉSRŐL. Igaz, nem internetes hírportál, de az interneten is megtalálható.
    Zoltán

  7. Administrator

    Zoltán én arra gondolok, hogy a 2006-ban szinte mindenhol az eseményekkel párhzamosan az interneten olvasható az eseményről való beszámoló. Van mondjuk egy SZKT szombaton, miért kell 7főig várni arra, hogy megtudjam mit döntötek, van egy színházi bemutató. mondjuk pénteken 3 napig kell várnom, hogy valamit megtudjak. Nyer a csíki hoki csapat honnan lehet megtudni az eredményt hirtelen? Az internet sehol nincs szabályozva, miért maradunk le mindenről. Miért kell várni az MTI-re vagy a Mediafaxra, hogy onnan lopjuk le azt ami velünk történik?
    U.I. az a sejtésem, hogy a kolozsvári Szabadság pl. nem jelent meg, személyesem az eseményen és tudósításában, etikai szempontból, elítélhető módon, nem jelentette meg a forrást…. legalábbis az Internetes változatból ez világlik ki. Nemsokára többet.

  8. Kelemen Attila

    Szia turista, azt akarom kérdezni, hogy ez a geológus társaság hivatalos álláspontja a cikkel kapcsolatban – minthogy az ő site-jukat linkelted be. Az emberi méltósággal kapcsolatos felvetésed miatt kérdem. Amúgy igazad van, nincs bennünk tisztelet, nem követünk tekintélyeket, stb. Mi így dolgozunk, ilyenek vagyunk, nem hatódunk meg a nagy szavakon, inkább a kis tetteken.

  9. Kelemen Attila

    Gáspi, akiket láttam, és megismertem jeleztem egy párhuzamos dobozban. Voltak, akik jelen voltak, de nem ismertem őket fel, valszeg. Aztán az valóban érdekes ki nem volt jelen, például Tőkés, de bevallom, nem tudtam hogy kezeljem az ügyet, mert mi van, ha egyes arcokat csak én nem láttam, megírom és aztán kiderül, hogy ott voltak, vagy küldtek kimentő részvéttávíratot.

    Egy ideig az is dilemma tárgyát képezte számomra, hogy mennyire tartjuk esemémynek a dolgot. Finoman szólva mi itt a Trindexnél nem temetésekre specializálódtunk. Fontos az én nemzedékemnek Sütő? Végül úgy döntöttünk, hogy igen, de ez nem volt annyira egyértelmű és számomra még most sem az.

  10. Sanyi

    Az SZKT-val lehet varni hetfoig Gaspi :)

  11. Gs

    Aj’nlom figzelmedbe a http://www.emh.ro/t is

  12. Administrator

    figyelem, figyelem de nem találom az impresszumot? Kié, hova tart és hogyan kell kezelni?

  13. turista

    Attila, bocs, valóban nem a geológus társaság véleményét tükrözi a hozzászolásom, hanem csak az én személyes meglátásomat. A Gekko honlapja még egy multkori Verespatakos hozzászolásból maradt vissza, az Opera böngészöm mentette és én erre nem figyeltem fel. Elnézést.

    Nekem úgy tunik, hogy mégsem értetted hozzászolásom lényegét. Nem tekintélyelvu tiszteletet kértem számon és nem azzal van problémám, hogy közszereplokrol fotókat közöltök. Hanem az, hogy a temetés méltóságát kigunyoljátok, leginkább azáltal, hogy nem tartjátok tiszteletbe a család gyászát.

    Egyébként nem kell túlmagyarázd magad, hogy nem vagytok ti temetés-specializált csapat. Én sokszor úgy vélem, hogy bulvárlapszeruen nemcsak a kis tényeket keresitek (persze valóban ezt sokszor nagyon jól), hanem a megölte-meghalt-megeroszakolták-lefeküdt vele szenzáció hirekre is támaszkodtok. Nem vagyok én prüd és értem én, hogy ez hozza a legtöbb katintást, de még szabadelvuekként is lehetne időnként apró kis érték-kontrolotok.

    Mindezek mellett maradok továbbra is a transindex kritkus olvasója.

  14. turista

    Bocs, a geológus link megint ott maradt…

  15. naiv

    Én csak gratulálni tudok a Transindex szerzőjének. (Terjesztettem is az írományt több kontinensre.) Pátoszból amúgy is óriási feleslegek rakodtak le már eddig is, és folyt.köv., amíg honorálják (többnyire forintban).
    Jóleső látni-olvasni, hogy még nem mindenki zsongott be Erdélyben a Nagy Felpántlikázott Össznemzeti Merevedéstől.
    Ajánlom még szíves figyelmükbe Csiki László nekrológját az “ÉS” multheti számában. Bravúrosan megoldotta a nagy Sütő-dilemmákat.

  16. Administrator

    Ha már pátosztalanítás van akkor ha valakit érdekel ajánlom a következő filmet a Dunán: 14:45 (magyar idő), Hétfő (október 9.), DUNA Televízió

    Honnan jöttél, Ádám?
    magyar riportfilm, 56 perc, 2004

    rendező: Fischer István
    operatőr: Mohi Sándor, Kurucz Sándor

    szereplő:
    Bodor Ádám

  17. Sz.Cs.

    Köszi, hogy szóltál. Én ugyan nem szeretem a “sétáljon el a kamera előtt merengő ábrázattal” típusú portréfilmeket, de Bodorért érdemes volt megnézni.

  18. pécsi kesztyű

    Most olvastam a N 24 hírszalagjában, hogy a PD jováhagyta ,hogy a CNA 13-tagra bővüljön, most mikor már azt hittem ismét munkából fogsz megélni!

  19. Administrator

    Na ennyit a romániai “hírmegbízhatóságró” ime mit ír a mai Gandul:
    (a rrománul nem tudó kisebbség számára: nem egyeznek bele a 13-as létszámba)

    PD nu este de acord cu marirea numarului de membri, de la 11 la 13, a Consiliului National al Audiovizualului (CNA). “PD respinge fara echivoc ideea maririi numarului de membri pentru a satisface anumite interese politice. Nu credem ca de fiecare data cand apare un nou grup parlamentar este necesar sa modificam numarul reprezentantilor Parlamentului in institutiile statului. Aceasta ar insemna un regres fata de exigentele statului democratic”, a declarat, ieri, presedintele PD, Emil Boc. Seful democratilor sustine ca PD nu este de acord nici cu prelungirea mandatelor care expira in CNA, pe motiv ca acest lucru este neconstitutional. PD va solicita efectuarea rapida de nominalizari in Parlament, in conformitate cu prevederile legale